Moldova

Doar patru partide ar trece în Parlament

Potrivit sondajului, Partidul Comuniştilor ar obţine 28% din voturile alegătorilor, Partidul Liberal Democrat – 16,5%, Partidul Democrat – 8,6 %, iar Partidul Liberal – 4,9%. Alianţa „Moldova Noastră” ar acumula doar 2,1% şi nu ar accede în legislativ, la fel ca şi PSD (2,5%), PPCD (1%), MAE (0,5%) sau Partidul „Moldova Unită” (0,4%). Totodată, mai mult de o treime din alegători sunt indecişi.

Autorii concluzionează că PCRM se menţine la un plafon de 28% din intenţia netă de vot, dar cu un trend descendent privind credibilitatea partidului (coborâtă acum la 35% faţă de 41% în noiembrie 2009) şi a liderului Vladimir Voronin (36% faţă de 41%). În cazul PLDM asistăm la o premieră: cota de credibilitate a partidului ajunge la 35% (la fel ca şi a PCRM-ului), în creştere cu 5% faţă de sondajul anterior. Premierul Vlad Filat continuă să adune votul de încredere a 39% dintre cetăţeni, în timp ce PLDM, printr-o intenţie de vot netă de 17%, este a doua forţă politică, după PCRM. PDM, aflat pe un uşor trend descendent la capitolul intenţie de vot (9%) şi ceva mai pronunţat în privinţa liderului Marian Lupu (care scade de la 46% la 42% cotă de credibilitate), rămâne partidul ce furnizează candidatul la preşedinţie cu cele mai mari şanse de a fi ales prin vot direct. PL pierde jumătate din electorat, abia atingând pragul de 5% intenţie netă de vot. Totodată, AMN pare ieşit din calculele posibile ale actualei alianţe, se mai spune în concluziile sondajului.

Întrebaţi cum ar vota în cazul unui referendum constituţional, 79% din cei intervievaţi s-au pronunţat pentru alegerea preşedintelui ţării prin vot direct, de către popor. La întrebarea deschisă pentru cine ar vota dacă duminica viitoare am avea alegeri prezidenţiale 21% l-au numit pe M. Lupu, 17% au optat pentru V. Voronin, iar 14% pentru V. Filat. Sondajul mai arată că o eventuală aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană este susţinută de 62% din populaţie, în timp ce pentru intrarea în NATO se pronunţă ferm doar 19%.

Potrivit sondajului, situaţia economică a ţării determină o percepţie exprimată la cel mai ridicat procent de nemulţumire din ultimii cinci ani (71% din respondenţi se declară Nu prea mulţumiţi sau Deloc mulţumiţi de situaţia economică actuală a ţării).
Comparativ cu situaţia din sondajul BSP din luna octombrie 2009, încrederea în majoritatea instituţiilor scade (în justiţie – cu 14%, Parlament – 6%, Guvern – 5%, Primărie – 7%, partide politice – 10%, armată – 8%, biserică – 8%).

Sondajul a fost realizat în perioada 15 aprilie – 3 mai 2010, pe un eşantion naţional reprezentativ de 1054 de respondenţi cu vârsta de 18 ani şi peste, din 12 unităţi teritorial-administrative. Marja de eroare este de ±3%.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *