Editorial

Doar Unirea va salva Republica Moldova

Vom schimba doar actorii, însă vom juca aceeași piesă de teatru învechită. Avem societate civilă, însă nu avem un lider care să conducă această societate și nu avem o idee națională – una care ne-ar uni pe toți, indiferent de etnie, proveniență socială, opțiuni politice și limbă vorbită. Tot mai mult îmi dau seama că unica salvare pentru acest petec de pământ numit Republica Moldova este Unirea. Sunt foarte sceptic față de ideea Unirii, însă altă soluție pentru parcursul european al țării nu există.

Din acest motiv nu înțeleg atitudinea violentă cu care au fost întâlniți unioniștii în PMAN. Să susții că tricolorul românesc va isca provocări, înseamnă să scuipi în inima acestei țări. Bine că limbiștii rusofili, de genul lui Petrenco, nu vă supără și nu vă provoacă. Sau poate protestatarii de acum au uitat pentru ce militau masele la Marea Adunare Națională din 1989? Poporul protesta atunci cu tricolorul în mână, militând pentru independență și limba română. De ce astăzi, în 2015, românii nu-și mai au locul în PMAN? Ce fel de adunare națională e aceasta și ce popor reprezintă? Realizăm că pe liderii protestelor din centru îi doare în cot de această națiune, iar unicul lor scop este să preia puterea, nu să salveze țara. În acest context susțin că doar Unirea e în stare să aducă reformele multașteptate și integrarea europeană.

Să nu fim naivi și să credem că Unirea va rezolva toate problemele societății din RM. Unirea nu ne va repara drumurile și nu ne va transforma într-o societate tolerantă. Unirea nu ne va mări salariile și pensiile. Unirea nu ne va salva de corupție și cumătrism peste noapte. Însă doar Unirea este în stare să ne aducă reformele mult dorite – un sistem educațional performant, un organ anticorupție corect și echidistant, transparență decizională și reforme în toate domeniile. Acest sistem deja lucrează în România, chiar dacă nu la nivelul dorit, și doar prin alăturarea la acest sistem vom putea reforma și societatea noastră. În acest context îmi pare absurdă ideea unui procuror DNA în calitate de consultant. Pentru a lupta cu corupția nu avem nevoie de consultanți, ci de executori. Doar că, un DNA ar închide toată clasa politică de aici, și de aceea Unirea nu va fi promovată de nici un partid din Republica Moldova. Nici măcar Partidul Liberal nu vrea Unirea, pentru că are alte interese.

Să nu credeți că marii dușmani ai Unirii sunt moldoveniștii. Ăștia își fac meseria de vasali ai Moscovei, și bat acolo de unde vine interesul financiar. Marele dușman al Unirii este guvernarea actuală, cu miile de funcționari și demnitari în calitate de fini, nănași, veri și cumetri. Ăștia sunt dușmanii Unirii. Pentru că Unirea i-ar băga la pușcărie pe toți, de la mic la mare.

Așa că integrarea europeană a Moldovei are o singură soluție – Unirea. Altfel, vom tot bate pasul pe loc, schimbând muzicienii, dar ascultând aceeași melodie postsovietică.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *