Astăzi 10 Iulie 2020, Vineri - Ultima actualizare la 9 Iulie 2020
Abonamente

Moldova 30 Aprilie 2020, ora 12:34

DOCUMENTE / Galina Dodon și afacerea familială „Exclusiv Media” SRL / 33 milioane de lei „spălați” prin Bahamas

Marime Font

Una din sursele de finanțare ilegală a campaniei prezidențiale a lui Igor Dodon din 2016 a fost cea din Federația Rusă prin filiera Bahamas, prin intermediul căreia au fost spălate circa 1,5 milioane euro (33 milioane 389 067 lei moldovenești). 

Ulterior acești bani au fost "împrumutați" prin intermediul societății "Exclusiv Media" SRL mai multor fruntași psrm-iști, suma variind între 6, 5 milioane și 500 000 lei. De menționat în context că această societate - "Exclusiv Media" SRL - a devenit o verigă importantă în spălarea de bani. Din documentele prezentate anterior, atât publicului cât și Procuraturii Generale, rezultă că în aceste operațiuni ilegale a fost implicat cuplul prezidențial Igor și Galina Dodon, ultima având dreptul de semnătură bancară din numele "Exclusiv Media" SRL. Dreptul la prima semnătură abilitează titularul (Galina Dodon) să participe la administrarea efectivă a patrimoniului societății comerciale și să se implice în procesul de administrare, ceea ce face diferența distinctă vis-a-vis de alți colaboratori ai SRL-ului „Exclusiv Media” (în anexă rog să vedeți Fișa cu specimene de semnături și amprenta ștampilei, în care figurează și cea a Galinei Dodon). Prezența consăteanului lui Dodon, Corneliu Furculiță, în calitate de fondator al "Exclusiv Media" SRL și a administratorului Petru Burduja pare a fi, mai degrabă, o acoperire clasică de a mușamaliza adevărații deținători, beneficiari și factori decizionali ai acestei afaceri - familia Igor și Galina Dodon.

Este mai mult decât evident că societatea "Exclusiv Media" SRL este una din afacerile familiei Dodon, cu ramificații multiple de rudenie și interpuși docili, inclusiv cu implicarea (poate chiar decisivă!) a magnatului rus Igor Ceaika, care apare oficial în acte drept coproprietar al posturilor de televiziune "Primul în Moldova" și "Accent TV", cu o cotă-parte de 51% în pachetul de acțiuni al companiei ruse Media Invest Service, fondatoarea Telesistem TV, și deține ambele canale. Se cunoaște că tot prin această filieră rusească vin și acele sponsorizări "generoase" ale activității fundației de caritate "Din suflet" a "primei Doamne", implicată plenar și primordial în acțiuni cu caracter politico-electoral și mai puțin de binefacere.

Loading...


Igor Dodon in anul 2015 era președintele PSRM și deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Funcția de demnitate publică de deputat îl obliga pe acesta să indice în Declarația sa cu privire la conflictele de interese personale calitatea de membru al organului de administrare al „Exclusiv Media” SRL, adică a soției sale Galina Dodon. Dodon a menționat în Declarația cu privire la venituri și proprietate pentru anul 2015 faptul că soția sa Dodon Galina a primit un salariu în mărime de 54.075 lei de la „Exclusiv Media” SRL. Totodată, în Declarația cu privire la interesele personale pentru anul 2015 deputatul Igor Dodon nu indică calitatea de membru al organului de administrare al societății „Exclusiv Media” SRL a soției sale, Galina Dodon. Iată și dovezile cele mai concludente privind ignorarea cu bună știință a prevederilor legale in vigoare:

1). Fișa nr.2832 cu specimene de semnături și amprenta ștampilei din 02.12.2015 ale PP „Exclusiv Media” SRL;
2). Declarația cu privire la interesele personale pentru anul 2015, depusă de Dodoi Igor;
3). Declarația cu privire la venituri și proprietate pentru anul 2015, depusă de Dodoi Igor.

Acțiunile lui Igor Dodon, în calitate de deputat, cad sub incidența componenței de infracțiuni prevăzute de art.3521 din Codul Penal „Falsul în declarații”. Potrivit art.3521 alin.(2) din Codul Penal, includerea intenţionată a unor date incomplete sau false, neincluderea intenţionată a unor date în declaraţia de avere şi interese personale este pedepsită cu amendă în mărime de la 400 la 600 unităţi convenţionale (20000 - 30000 lei) sau cu închisoare de pînă la 1 an, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani).
În examinarea și investigarea imparțială, exigentă și responsabilă a operațiunii de spălare de bani "Bahamas" Procuratura Generală, inclusiv structurile ei specializate, sunt obligate de legislația în vigoare să acționeze în strictă conformitate cu prevederile art. 63 (7) din Codul de Procedură Penală, care stabilește foarte clar următoarele aspecte: "Interogarea în calitate de martor a persoanei faţă de care există anumite probe că a săvârșit o infracţiune se interzice".
Așadar, după prezentarea tuturor documentelor privind implicarea incontestabilă a deputaților Corneliu Furculiță, Vasile Bolea, Vladimir Odnostalco și Petru Burduja în spălarea de bani prin intermediul SRL-ul lui Igor Dodon “Exclusiv Media” prin filiera Bahamas considerăm că există suficiente dovezi legale pentru prezența multașteptată în plenul Parlamentului a Procurorului General cu solicitarea de ridicare a imunității parlamentare a persoanelor susmenționate, toți membri ai partidului socialiștilor, lider „informal” al căruia este actualul șef de stat Igor Dodon.

P.S. Conform demersului Procuraturii Anticorupție adresat FISC-ului pentru obținerea informațiilor relevante, vă prezentăm lista integrală a membrilor-fruntași ai PSRM, care au beneficiat de împrumuturi fără dobânda de la 6,5 milioane până la 500 000 lei prin intermediul societății "Exclusiv Media" SRL pentru finanțarea ilegală a campaniei prezidențiale a lui Igor Dodon din anul 2016:

1). Petru BURDUJA;
2). Veaceslav ANGHEL;
3). Corneliu FURCULIȚĂ;
4). Galina DODON;
5). Tatiana STAVER;
6). Ludmila FURCULIȚĂ;
7). Vitalie DODICĂ;
8). Natalia ANGHEL;
9). Maxim LEBEDINSCHI;
10). Vadim FILIPOV;
11). Oleg BODEAN;
12). Veaceslav TOFAN;
13). Artur BORȘ;
14). Ion PÎNTEA;
15). Sava BATOG;
16). Dorin BORDEIANU;
17). Ion GAZEA;
18). Serghei ZAVADȚCHI;
19). Nicolae PAVALACHI;
20). Valerii GARBUR;
21). Gheorghe TATAR;
22). Vasile PORUBIN;
23). Petru CORDUNEANU;
24). Carmena LUPEI;
25). Vasile BOLEA;
26). Dinari COJOCARU;
27). Vladimir ODNOSTALCO.


IURIE RENIȚĂ / Facebook.com


 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 9 Iulie 2020, ora: 09:27

Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași va deschide extensiuni la Bălți și Chișinău

Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași va deschide extensiuni la Bălți și Chișinău

 Tinerii din Republica Moldova care doresc să urmeze programe de studii identice cu cele de la Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), sub îndrumarea profesorilor din Iaşi, au posibilitatea de a studia la una dintre cele două Extensiuni ale UAIC de la Bălți...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 7 Iulie 2020, ora: 18:50

Descoperire BOMBĂ: Cercetările ADN demonstrează CLAR că RUȘII nu sunt SLAVI dar au origini TĂTARE și finlandeze

Cercetările ADN demonstrează CLAR că RUȘII nu sunt SLAVI dar au origini TĂTARE și finlandeze Foto: glavpost.com.ua

Cercetătorii ruși au făcut o descoperire senzațională, care va schimba cu siguranță percepția lumii față de etnia și istoria Rusiei. 

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 7 Iulie 2020, ora: 18:45

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

 Căldurile ridicate specifice verii sunt o adevărată provocare pentru organismul nostru. Este foarte important să ne hidratăm corespunzător și să consumăm cât mai multe legume și mai ales fructe.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 7 Iulie 2020, ora: 18:45

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

 Se știe că Jupiter este stăpânul norocului, în vreme ce Pluto este paznicul bogățiilor subpământene, asociat cu bunăstarea financiară. Scăpați din izolare, oamenii vor avea tendința să cheltuiască mai mult și să se bucure de vacanțe scumpe, iar astrele...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 7 Iulie 2020, ora: 18:38

China: Cel puţin 21 de morţi după ce un autobuz a plonjat într-un lac în provincia Guizhou

China: Cel puţin 21 de morţi după ce un autobuz a plonjat într-un lac în provincia Guizhou

 Cel puţin 21 de persoane şi-au pierdut viaţa şi 15 au fost rănite marţi în sud-vestul Chinei după ce un autobuz a plonjat într-un lac artificial în provincia Guizhou, au anunţat autorităţile, transmit AFP, dpa şi Xinhua.

( ) Citeşte tot articolul

DIVERSE 7 Iulie 2020, ora: 18:33

STUDIU „Anii câinești” sunt un mit. Ce vârstă au, de fapt, câinii de trei ani

STUDIU „Anii câinești” sunt un mit. Ce vârstă au, de fapt, câinii de trei ani

 Oamenii de ştiinţă au demontat mitul potrivit căruia un an din viaţa unui câine ar fi echivalent cu şapte ani din viaţa unui om şi au constatat totodată că exemplarele tinere sunt "mai în vârstă" decât se credea anterior, relatează „The...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 7 Iulie 2020, ora: 18:12

Coronavirus Moldova, INFORMAȚII OFICIALE: 235 cazuri noi confirmate astăzi

Coronavirus Moldova, INFORMAȚII OFICIALE: 235 cazuri noi confirmate astăzi

 235 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 3 în Transnistria.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 7 Iulie 2020, ora: 12:27

Iranul negociază cu China un acord „care nu are nimic secret”

Iranul negociază cu China un acord „care nu are nimic secret”

Iranul discută cu China un acord de parteneriat strategic pe termen lung și acesta „nu are nimic secret”, a dat asigurări, duminică, ministrul iranian de Externe, într-un discurs ţinut în fața deputaților, la Teheran, relatează Rador citând La Libre Belgique....

( ) Citeşte tot articolul

Externe 7 Iulie 2020, ora: 12:19

America au depăşit 3 MILIOANE de cazuri de COVID-19

America au depăşit 3 MILIOANE de cazuri de COVID-19

 Statele Unite au atins, marţi, pragul de 3 milioane de îmbolnăviri de COVID-19, potrivit datelor prezentate de worldmeters.info. Cu peste 50.000 de cazuri noi de COVID-19 înregistrate în 24 de ore, SUA a ajuns la 3.040.833 de infectări, fiind de departe ţara cu cele...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 7 Iulie 2020, ora: 12:08

Andrei Năstase, despre decizia CC | ”Cine se aștepta ca textul Constituției să fie din nou interpretat în contextul unor interese politice de moment s-a înșelat”

Andrei Năstase, despre decizia CC | ”Cine se aștepta ca textul Constituției să fie din nou interpretat în contextul unor interese politice de moment s-a înșelat”

În opinia liderului Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, decizia de astăzi a Curții Constituționale era previzibilă și se încadrează cu strictețe în litera și spiritul Constituției Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 7 Iulie 2020, ora: 11:59

Rusia interzice vânătoarea de marmote, după ce China a emis o alertă sanitară pentru ciuma bubonică

Rusia interzice vânătoarea de marmote, după ce China a emis o alertă sanitară pentru ciuma bubonică

 După ce autoritățile chineze au semnalat apariția unui caz de ciumă bubonică, Rusia a anunțat că a creat patrule speciale pentru a opri vânătoarea de marmote în apropierea frontierei sale cu China și Mongolia, scrie The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 7 Iulie 2020, ora: 11:30

Decizia de ultima oră a Curții Constituționale: Alegerile prezidențiale și parlamentare în aceeași zi - INTERZISE

Decizia de ultima oră a Curții Constituționale: Alegerile prezidențiale și parlamentare în aceeași zi - INTERZISE

Organizarea concomitentă a alegerilor prezidențiale și parlamentare este interzisă. Curtea Constituțională a pronunțat, cu puțin timp în urmă, o hotărâre în acest sens.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Iulie 2020, ora: 14:06

Cazul Gațcan și abuzurile nemaiîntâlnite ale guvernării, în atenția presei de la Bruxelles

Cazul Gațcan și abuzurile nemaiîntâlnite ale guvernării, în atenția presei de la Bruxelles

Cazul deputatul Ștefan Gațcan, sechestrat și impus de către deputații guvernării să renunțe la mandat, a făcut înconjurul lumii. Publicația „The Bruselles Times”, publică un amplu articol la acest subiect, în care accentuează cum în Republica Moldova sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 14:48

Guvernarea recidivează și mai tare, dând de înțeles că și alți deputați ar putea repeta soarta lui Gațcan

Guvernarea recidivează și mai tare, dând de înțeles că și alți deputați ar putea repeta soarta lui Gațcan

 Cazul deputatului Ștefan Gațcan, sechestrat, amenințat și forțat să depună mandatul de deputat creează deja precedente periculoase. Secretarul general al Partidului Democrat, deputatul Alexandru Jizdan, fost ministru de Interne le-a cerut joi, în plenul Parlamentului și altor...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 2 Iulie 2020, ora: 14:13

O clădire de trei etaje s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din New York

O clădire de trei etaje s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din New York

 O clădire de trei etaje s-a prăbuşit miercuri pe neaşteptate într-o zonă rezidenţială din cartierul Brooklyn (New York) din SUA, provocând un zgomot asurzitor şi un munte de moloz, fără ca autorităţile să fi raportat deocamdată victime, relatează EFE.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iulie 2020, ora: 14:09

exclusiv SCRISORI DIN BASARABIA /// Năvălirea bandelor semi-sălbatice de cazaci

SCRISORI DIN BASARABIA /// Năvălirea bandelor semi-sălbatice de cazaci

Încă sub ministeriul lui Miliutin s-au luat nişte dispoziţiuni privitoare la poporaţiunile semi-civile, semi-militare ale imperiului, adică la aşa-numiţii cazaci. 

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 14:01

INTERVIU Iurie Reniță: rusofilul Dodon se pregătește să impună scenariile hibride ale Rusiei! ȘANTAJUL, dosarele și gașca trădătorului Filip. O să fugă Dodon la Moscova, ca Ianukovici? Culisele crizei politice de la Chișinău

INTERVIU Iurie Reniță: rusofilul Dodon se pregătește să impună scenariile hibride ale Rusiei! ȘANTAJUL, dosarele și gașca trădătorului Filip. O să fugă Dodon la Moscova, ca Ianukovici? Culisele crizei politice de la Chișinău

Într-un amplu interviu acordat în exclusivitate pentru Podul.ro, deputatul Iurie Reniță (fost ambasador al Basarabiei la București) avertizează că rusofilul, socialistul și românofobul Igor Dodon se pregătește să pună în aplicare o serie de scenarii hibride...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 12:34

VIDEO: Cum ne putem apăra de mușcătura de căpușă

VIDEO: Cum ne putem apăra de mușcătura de căpușă

Remediu pentru infecția provocată de mușcătura de căpușă. Încă din luna mai, vaccinul împotriva encefalitei de căpușă a fost adus la noi în țară. Vorbim de o boală infecțioasă care poate fi transmisă la oameni imediat, după o singură înțepătură. Boala...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 12:30

Democrații îl acuză pe Dodon de acutizarea crizei politice

Democrații îl acuză pe Dodon de acutizarea crizei politice

Democrații, partenerii de coaliție ai socialiștilor, îl acuză pe președintele Igor Dodon, liderul informal al PSRM că s-ar face vinovat de criza politică care s-a acutizat în ultimele zile. Întrebată la emisiunea „Politica” de la TV8 cine trebuie să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iulie 2020, ora: 11:58 de George Mărzencu

Portretele eroinelor care și-au pus viața în pericol în lupta cu torționarii sovietici

Portretele eroinelor care și-au pus viața în pericol în lupta cu torționarii sovietici Din editia print / Foto: Nadejda Isofie

Femeile din Rezistența armată antisovietică

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 11:03

Echipa PACE a lui Gheorghe Cavcaliuc se extinde. Campioni mondiali, avocați, profesori, oameni de afaceri și funcționari de stat au ADERAT la noul proiect politic

Echipa PACE a lui Gheorghe Cavcaliuc se extinde. Campioni mondiali, avocați, profesori, oameni de afaceri și funcționari de stat au ADERAT la noul proiect politic

Inițiativa de creare a Partidului Aducem Europa Acasă (PACE), condus de Gheorghe Cavcaliuc, care a fost lansată la mijlocul lunii iunie 2020, se bucură de tot mai mare succes în rândul cetățenilor R. Moldova. Zi de zi, numărul membrilor crește cu oameni de calitate,...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 2 Iulie 2020, ora: 10:53

Rusia: Vladimir Putin rămâne președinte până în 2036

Rusia: Vladimir Putin rămâne președinte până în 2036

Cetăţenii ruşi au aprobat cu largă majoritate reforma constituţională supusă referendumului, permiţându-i astfel preşedintelui Vladimir Putin să candideze pentru încă două mandate şi să rămână şef al statului până în 2036, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 2 Iulie 2020, ora: 10:51

16 trucuri pentru bucătărie despre care cu siguranță nu știați

16 trucuri pentru bucătărie despre care cu siguranță nu știați

Numărul de trucuri pe care oamenii s-au gândit să le folosească în bucătărie de-a lungul anilor este uluitor. Dacă știți doar câteva secrete, nu numai că învăți să gătești ca un maestru, dar, de asemenea, împiedici produsele alimentare să se strice...

( ) Citeşte tot articolul

Externe 2 Iulie 2020, ora: 09:00

Ucraina protestează faţă de prezenţa unor eurodeputaţi francezi de extremă dreapta în Crimeea ocupată, invitaţi de Rusia ca observatori în referendumul constituţional

Ucraina protestează faţă de prezenţa unor eurodeputaţi francezi de extremă dreapta în Crimeea ocupată, invitaţi de Rusia ca observatori în referendumul constituţional

 Ministerul ucrainean de Externe cere Franţei să reacţioneze în mod oficial faţă de sosirea marţi în Crimeea anexată de Moscova a cinci eurodeputaţi francezi din cadrul Partidului Rassemblement National (RN, fostul FN, extremă dreapta), invitaţi de Rusia în...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)