Politică

Documente falsificate în setul Offshoreplaha

Cel puțin, 12 dintre documentele intitulate Offshoreplaha, care au apărut în ultimele zile în presă ar putea fi false.  TIMPUL a reușit să identifice persoana a cărei semnătură se aseamănă foarte mult cu cea care avizează lista cu procurori și judecători, care ar fi fost mituiți cu circa 800 de mii de dolari pentru a dicta verdicte în anumite dosare, chipurile în favoarea lui Plahotniuc. Este vorba de omul de afaceri Constantin Filimon, care se arată convins că atât documentul, cât și semnătura sa, sunt falsificate de cunoscutul escroc din Bălți Anatolie Tripăduș, care în 2012 a fost condamnat la 16 ani de închisoare, dar a reușit să fugă din RM și se află în căutare internațională. Amintim că Filimon s-a numărat printre victime în dosarele Tripăduș. 

Firmele din listă ating interesele lui Anatolie Tripăduș

Constantin Filimon ar putea să aibă dreptate, pentru că dosarele menționate în scandaloasa listă: Tenadria, Lisnic, Utan-Rat, Recar l-au vizat în mod direct pe Anatolie Tripăduș și s-au încheiat cu decizii defavorabile pentru el și interpușii săi. Dar și pentru că alte acte care se referă la Filimon sunt cu siguranță falsificate de escrocul din Bălți, după cum arată investigațiile ziarului nostru de acum câțiva ani. Astfel, e aproape imposibil ca Plahotniuc să fi plătit bani grei judecătorilor și procurorilor pentru a-l pune la respect pe un infractor condamnat în 15 dosare penale de dobândire ilicită a bunurilor altei persoane în proporții deosebit de mari, spălare de bani, abuz în serviciu, confecționarea ștampilelor false, samavolnicie, confecționarea și folosirea documentelor oficiale false, organizarea și dirijarea neexecutării hotărârilor instanței de judecată, determinarea altor persoane la prezentarea mărturiilor false și falsificarea probelor în proces. Pare a fi evident faptul că, dacă Plahotniuc, care controlează și justiția, și procuratura, ar fi avut acest interes, el ar fi putut să dea doar niște indicații în acest sens, fără să-și cheltuiască banii.

Menționăm că Tripăduș se declară că ar fi condamnat politic, deși probele din dosarele sale arată contrariul. El a fost protejat de persoane sus-puse din toate guvernările. Investigațiile noastre au demonstrat că, pe vremea comuniștilor, acesta a fost sprijinit în acțiunile sale ilegale inclusiv de către vicepremierul Vasile Iovv și de actualul prezidențiabil Igor Dodon, iar după schimbarea puterii Tripăduș se lăuda că ar fi prieten cu Plahotniuc și Lupu. Cei doi, însă, infirmă că ar avea vreo legătură cu fugarul.

Firma „Utan-Rat” a fost înregistrată cu un pașaport fals

Din setul de acte Offshoreplaha, care îl privesc pe Tripăduș, deși numele său nu este indicat în ele, cele mai multe se referă la Întreprinderea cu Capital Străin „Utan-Rat”. Amintim că această firmă a fost fondată în 2004 de un oarecare Catal Refic. Acest bărbat a fost o singură data în RM, dar la acel moment nu se afla în țara noastră. În locul lui acționa cu un pașaport fals un turc stabilit în țara noastră, pe nume Zekerya Kaya. În pașaport era scris numele lui Refic, dar era lipită fotografia lui Kaya. Și copia acestui pașaport face parte din documentele Offshoreplaha. Pe Kaya, Tripăduș l-a ținut ostatic într-un subsol din Bălți, torturându-l și forțându-l să semneze un șir de acte la diferite instituții din numele lui Catal Refic.

Iată cum povestește Kaya despre calvarul prin care a trecut: „Mi-au spus că vor face o firmă pe numele meu. Când am refuzat, unul mi-a pus pistolul la cap: „Vei face ceea ce-ţi vom spune!”. Am repetat că nu-s de acord şi au început să mă bată. Când eram plin de sânge, a intrat Tripăduş. S-a interesat ce se întâmplă şi mi-a spus: „Fă aşa cum zic ei, dacă vrei să ieşi viu de aici!”. Noaptea m-au încuiat acolo, mi-au luat banii şi telefonul. Dormeam pe podea, îngheţam. Au revenit în zori, m-au fardat, ca să-mi astupe vânătăile, şi m-au îmbrăcat în costum. M-au urcat într-o maşină şi mă duceau pe la notari, bănci şi chiar la unele comisii. Toată ziua îmi stătea în spate un tip cu pistolul. Mă scoteau, mă arătau ca pe un manechin şi mă puneau înapoi în maşină. Ziceau: „Ăsta e stăpânul, director la „Utan-Rat”, mare investitor!”. Chiar și reprezentanții Departamentului Privatizare (DP), afirmau că investitorul turc nu avea nici dinți…

Tripăduș a încercat să pună mâna pe „Mioara” cu ajutorul lui Igor Dodon

După ce Kaya a înregistrat firma cu pistolul la cap, „Utan-Rat” a cumpărat ilegal și fără acordul DP de la „Gaz-Taf-Grup” SRL pachetul majoritar al întreprinderii „Mioara” din Bălți. Tranzacția a fost semnată tot de Zekerya Kaya, sub numele Catal Refic. Ulterior, așa-numitul Refic s-ar fi obligat să investească în „Mioara” 2,5 mln. de lei şi să achite datorii ale întreprinderii de 2,3 mln. lei. În temeiul altor acte false, DP a acceptat înstrăinarea acţiunilor către „Utan-Rat”. Între timp, Kaya a fugit din Moldova, iar după plecarea sa, fantoma Refic  (pentru că această persoană nu a mai revenit în țara noastră) a vândut pachetul de acțiuni de la „Mioara” altor patru persoane fizice. Nici de data aceasta, DP nu a fost anunțat despre tranzacția în cauză. Înstrăinarea a fost făcută de către Depozitarul Naţional al Valorilor Mobiliare, în persoana lui Igor Dodon, prin brokerul „Businessbank”.

„Niciodată n-am semnat așa ceva”

În setul de acte Offshoreplaha apare și un ordin semnat de inexistentul Refic, privind numirea lui Constantin și Grigore Filimon în funcții de vice-directori ai „Utan-Rat” (foto 1). Un alt document prezintă o procură din numele lui Refic pentru cei doi (foto 2). Frații Filimon, care au cerut de la autorități cu cea mai mare insistență atragerea la răspundere a lui Tripăduș, afirmă că nu au ocupat asemenea funcții și că pe atunci habar nu aveau de existența respectivei firme.
„Niciodată n-am semnat așa ceva. Semnătura e falsă. Dacă Tripăduș l-a forțat pe Kaya să semneze documente cu un pașaport fals, el putea să falsifice orice semnătură, vă asigur”, spune Grigore Filimon. La rândul său, Constantin Filimon susține că „Utan-Rat” e o firmă a lui Tripăduș, cu care acesta a făcut doar șmecherii și eu n-am nicio treabă cu el”.

„Semnătura mea e contrafăcută”

Printre actele Offshoreplaha este și o scrisoare cu semnătura lui Constantin Filimon către Friederich Mayer, un neamț folosit de Tripăduș în mai multe scheme de înșelăciune. Autorul misivei îl anunță pe Mayer că, de nu vor ajunge la un numitor comun în privința unei chestiuni nedefinite, el va hotărî problema cu ajutorul „persoanelor sale influente de orice nivel” (foto 3). Aceeași semnătură a lui Filimon este pusă și pe lista cu „onorariile” achitate procurorilor și judecătorilor, în care acesta ar da indicații unui oarecare Lupașcu să găsească 800 de mii de euro în 10 zile pentru a mituirea unor persoane influente din instituțiile de drept și justiție ale RM.

„Eu cu așa lucruri murdare nu mă ocup. Vă asigur că e vorba de o nouă mizerie meșterită de Tripăduș și semnătura mea e contrafăcută. Nici Lupașco nu știu cine-i. Știu că Tripăduș își nota pe hârtie cui și câți bani dă. Eu n-am dat niciodată în viață mită la nimeni. Cine e tâmpitul care să dea asemenea bani și să scrie pe hârtie, și încă să semneze?”, se întreabă Constantin Filimon.

Și actualii, și foștii procurori arată spre Tripăduș

De aceeași părere sunt și unii pretinși destinatari ai sumelor notate în această listă. „Dacă sunt indicate dosarele Tenadria, Utan-Rat și altele legate în mod direct de Tripăduș, cine mai putea să facă nebunia? Și cum Plahotniuc a dat indicații de a fi plătiți acești bani, dacă e semnătura falsă a lui Filimon? Nu am altă explicație decât că Tripăduș își iese din minți”, ne-a spus Dorin Compan, procuror la Anticorupție care, conform listei, ar fi primit un onorariu de 3 mii USD.

Nici fostul procuror general Valeriu Gurbulea, care ar fi primit un bacșiș de 40 de mii USD, dar care la vremea sa a întreprins acțiuni destul de dure pentru atragerea la răspundere a lui Tripăduș, nu exclude că anume acesta ar fi autorul listei. „Eu nu-l cunosc nici pe Filimon, dar n-am primit sume pentru careva încolo, încoace, de unde reiese că lista e falsă. Nu am avut nici casă la Telecentru, după cum se arată în aceeași listă. Tripăduș a mai făcut declarații contra mea, dar nu pot să-l acuz, ținând cont de prezumpția nevinovăției. Totuși, am auzit și eu neoficial prin oraș că în spatele acestei liste ar stă această persoană. Habar nu am cu ce scop ar fi putut să o facă”, a adăugat Gurbulea.

Redacția TIMPUL a aflat în ce țară se ascunde Anatolie Tripăduș. Întrebat dacă a cerut extrădarea acestuia în Moldova, ministrul Justiției Vladimir Cebotari ne-a spus că nu cunoaște nimic despre acest caz, dar ne-a asigurat că se va documenta și ne va informa dacă predecesorii săi au făcut acest lucru. Vom reveni, când vom primi un răspuns.

Foto 1

 
Foto 2

Foto 3 

P.S. Investigațiile ziarului TIMPUL realizate în anii 2009-2010 despre dosarele Tripăduș pot fi citite aici:

Victimă politică sau escroc profesionist?

(I) Cazul Lesnic.  Copii și morți pe altarul zeiței Themis

(II) Cazul Lesnic.  Copii și morți pe altarul zeiței Themis

(III) Cazul Lesnic.  Copii și morți pe altarul zeiței Themis

23 de milioane de pe „câmpia minunilor”

Două milioane dintr-o încheiere a instanței falsificată

„Mioara”, sacrificată de doi păstori: statul RM și Tripăduș

Comunistul Iovv, „îngerul salvator” al lui Tripăduș

„Mi-au dezbătut toți dinții, ca să cumpăr „Mioara”

Muruianu a îngropat „Mioara”

Eliberarea lui Mayer – culmea coincidenței sau… culmea corupției?

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *