Astăzi 4 August 2020, Marţi - Ultima actualizare la ora 16:17
Abonamente

Politică 30 Iulie 2020, ora 07:45

Documente secrete: Rusia dezinformează în privința COVID prin site-uri alternative

Marime Font

 

Serviciile de informații ruseşti au diseminat dezinformări în legătură cu pandemia de coronavirus, potrivit unor informații recent declasificate, cuprinse într-un material care demonstrează modul în care Moscova continuă să încerce să influențeze americanii pe măsură ce alegerile se apropie, potrivit New York Times.

Serviciile militare rusești de informaţii, cunoscute drept GRU, și-au folosit legăturile cu un centru de informații al guvernului rus, InfoRos, și alte site-uri pentru a propaga dezinformare și propagandă în limba engleză cu privire la pandemie, cum ar fi amplificarea argumentelor chineze false conform cărora virusul a fost creat de armata Statelor Unite și articole care spuneau că asistența medicală din partea Rusiei ar putea aduce o nouă detensionare cu Washingtonul, scrie Rador.

Loading...


Eforturile de dezinformare reprezintă o versiune rafinată a ceea ce a încercat Rusia să facă în 2016. Conturile false din reţelele de socializare și boţii utilizaţi de Agenția de Cercetare a Internetului și de alte grupuri susținute de Rusia pentru a amplifica articole false s-au dovedit relativ ușor de stopat. Dar este mult mai dificil să opreşti diseminarea unor astfel de articole care apar pe site-uri care par legitime, potrivit unor experți externi.

„Agențiile de informații rusești preiau un rol mai central în eforturile de dezinformare pe care Rusia le promovează acum”, a declarat Laura Rosenberger, directorul Alianței pentru Securizarea Democrației. „Nu mai este forța grosolană” a operațiunilor montate de Agenția de Cercetare a Internetului.

Doi oficiali americani au descris informaţiile recent declasificate, dar nu au furnizat rapoartele de bază despre activitățile GRU și SVR, echivalentul rusesc al CIA. Ei au vorbit despre aceste informații sub condiția anonimatului.

Săptămâna trecută, ofiţeri de informații au avertizat cu privire la eforturile rusești, chineze și iraniene de a interveni în alegeri. După ce democrații au criticat avertismentul pentru lipsa de informaţii detaliate, ofiţerii au promis că vor publica mai multe informații.

Deşi încercările de dezinformare prezentate marți de oficialii americani au fost axate pe pandemie, cercetătorii de securitate au declarat că Rusia a continuat să propage dezinformarea pe o varietate de subiecte.

Acuzele guvernului au apărut în condițiile în care Mandiant Threat Intelligence, parte a firmei de securitate cibernetică FireEye, a raportat că a detectat o campanie paralelă de influențare în Europa de Est, menită să discrediteze Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, inclusiv prin dezinformarea cu privire la coronavirus. Deşi raportul Mandiant nu numea în mod particular Rusia și agențiile sale de informații, se preciza totuşi că această campanie era „aliniată intereselor de securitate rusești”, în efortul de a submina activitățile NATO.

Facebook a început să marcheze materialele care apar pe site-uri de știri sponsorizate de stat precum RT și Sputnik. Însă, este mai greu pentru companiile de social media să identifice și să eticheteze articole şi știri care sunt postate pe site-urile conspirative, potrivit experților.

Multe dintre materialele create de serviciile de informații ruseşti au fost publicate pe InfoRos, un site controlat de guvernul rus și OneWorld.Press, un site independent, aparent, despre care ofiţerii americani au declarat că au legături cu GRU. Ofiţerii americani au declarat că alte site-uri, cum ar fi GlobalResearch.ca, amplifică în mod regulat propaganda GRU, dar ofiţerii nu au stabilit o legătură directă cu serviciile de informații rusești.

Oficialii guvernamentali ai Statelor Unite au descris în cea mai mare parte dezinformarea axată pe pandemie, dar au evidențiat și legăturile dintre serviciile de informații rusești și un think-tank care a publicat articole pe teme politice.

Fundația Strategică pentru Cultură este condusă de o altă agenție rusă de informații, SVR, potrivit celor doi demnitari americani. Fundația și legăturile sale cu serviciile de informații rusești sunt cercetate și de FBI, potrivit unui alt oficial.

În luna mai, fundația a publicat un articol critic despre Evelyn Farkas, fost demnitar al administrației Obama care a pierdut cursa în alegerile primare din luna iunie de la New York pentru un loc în Congres.

Dr. Farkas a spus că rușii îşi continuă eforturile din 2016 de a încerca să influențeze alegerile. „Vor să semene discordia și să reducă încrederea americanilor în democrația noastră și să facă democrația să arate prost în toată lumea”, a spus ea. „Vor să împiedice oamenii care sunt duri cu Rusia să ajungă la putere”.

Michael Averko, colaborator al fundației, nu a răspuns solicitării de a face comentarii, dar într-un e-mail trimis recent către presă a spus că a fost vizitat de FBI. Averko a mai spus că a spus FBI-ului că nu știe despre vreo legătură între fundație și servicii rusești de informații şi că se îndoieşte că ea ar exista.

După publicarea acestui articol, OneWorld.Press a emis o declarație în care a spus că orice acuzație cum că a lucrat pentru serviciile rusești de informații este „categoric falsă”. „Din cunoștințele noastre”, contributorii acesteia nu au fost acuzați de infracțiuni legate de colaborarea cu nicio agenție străină de informații, se arată în comunicat.
Fără nicio dovadă, OneWorld.Press a susținut că acuzațiile cu privire la încercările de propagandă ale serviciilor rusești de informații au fost răspândite de oficiali cu scopul de a afecta șansele de realegere a președintelui Trump. „Oricine de oriunde în lume știe că unii membri ai «statului profund» își au pumnalele scoase din teacă împotriva lui Trump, iar președintele însuși chiar a spus acelaşi lucru în nenumărate ocazii”, se arată în declaraţie.

Ofiţerii americani de informații au declarat că unitatea de război psihologic a GRU, cunoscută sub denumirea de Unitatea 54777 sau Special Service Center 72, se află în spatele campaniilor de propagandă care au fost deseori concepute pentru a ascunde rolul Moscovei în crearea lor. Un articol publicat în 2018 de The Washington Post a stabilit o legătură între InfoRos şi unitatea 54777 a GRU.

Rapoarte ale serviciilor de informații americane au identificat doi ruși, Denis V. Tyurin și Aleksandr G. Starunskiy, care aveau legături cu GRU și care se asigurau că mesajele și dezinformarea elaborate de ofiţerii de informații erau propagate de InfoRos și pe InfoBrics.org și OneWorld.Press.

Oficialii ruși nu au răspuns imediat solicitării de a face comentarii.

Domnii Tyurin și Starunskiy, potrivit oficialilor americani, au fost în esență implicați într-un fel de spălare de informații, asemănător cu spălarea de bani. Ei preluau mesajele de la serviciile ruseşti de informații și le propagau pe InfoRos, OnePress sau pe un alt website.

Materialul creat de GRU era apoi postat pe alte site-uri care îl diseminau în continuare. Aceste site-uri web sunt adesea la periferia web-ului, dar unele, cum ar fi Global Research, au un număr semnificativ de urmăritori, mai spun ofiţerii americani.

Materialele propagate de serviciile rusești de informații par a fi scrise de vorbitori nativi de engleză și nu ies în evidență ca produse ale unei campanii de influență străină, mai spun ofiţerii americani.

De la sfârșitul lui mai la începutul lui iunie au fost publicate vreo 150 de articole privind pandemia, cu susținerea serviciilor rusești, au declarat oficiali americani.
OneWorld a publicat articole despre faptul că pandemia ar fi un experiment de manipulare a lumii. InfoRos, precum și agenția de știri Tass, a publicat un articol conform căruia SUA folosesc pandemia pentru a-și impune viziunea despre lume, spun oficiali americani. InfoBrics.org a publicat materiale despre acuzațiile Beijingului cum că noul coronavirus ar fi la origine o armă biologică americană.

Deși aceste site-uri nu au un trafic foarte intens, oficialii americani cred că dezinformările scrise de serviciul de spionaj militar rusesc sunt amplificate, uneori deliberat, alteori involuntar.

Urmărirea influenței dezinformării rusești este dificilă. Dacă documentele furate și publicate de servicii rusești au avut un efect major în campania prezidențială din 2016 din SUA, postările lor de pe rețelele de socializare nu par să fi avut un impact la fel de important.

Însă unii cercetători cred că propaganda și dezinformarea de pe site-urile alternative de știri, cum sunt OneWorld ori Global Research, ar putea avea un efect mai pregnant.
„Ce am constatat noi la operațiunile GRU e că adesea componenta de pe rețelele de socializare e un eșec, însă conținutul scris de ei este diseminat mai larg, în ecosistemul presei de nișă”, a declarat Renee DiResta, directoare pentru cercetare la Stanford Internet Observatory, care a studiat munca de propagandă și legăturile dintre GRU și InfoRos.

DisinfoLab din UE, un ONG independent, a făcut mai demult legătura între OneWorld, InfoRos și un site de limbă franceză cu campaniile de propagandă rusești. Unele dezinformări se refereau la faptul că trupele aliate ar răspândi coronavirusul – acuzații similare cu cele din raportul Mandiant.

Mandiant a denumit grupul de risc pe care l-a identificat „Ghostwriter” [„scriitor-fantomă” (cei care scriu cărți publicate sub numele altui autor) – n.trad.], din moment ce se baza pe știri false sau scrisori și citate inventate, făcute să pară ca provenind de la politicieni ori comandanți militari locali. Se baza pe articole scrise de „cel puțin 14 personaje fictive”, adică reporteri sau bloggeri inventați de creatorii campaniei de manipulare. Articolele au fost publicate de site-uri rusofile precum TheDuran.com, investigate și ele de serviciile SUA.

Într-unul dintre exemple, o scrisoare fabricată, scrisă chipurile de secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, întărea informația falsă cum că alianța intenționa să părăsească Lituania din cauza răspândirii pandemiei. Un alt episod a fost cel în care un site local de știri din Lituania a fost spart de hackeri, care au postat un articol care susținea – fals – că militari germani ar fi profanat un cimitir evreiesc din Kaunas, un oraș din centrul Lituaniei.

https://universul.net/ 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 4 August 2020, ora: 16:17

Ex-ministra Justiției, Olesea Stamate în contextul dosarului „Avia Invest”: „Dodon ne fură țara în fiecare zi”

Ex-ministra Justiției, Olesea Stamate în contextul dosarului „Avia Invest”: „Dodon ne fură țara în fiecare zi”

Ex-ministra Justiției în Guvernul Maiei Sandu, Olesea Stamate critică dur „reacțiile iresponsabile” ale actualei guvernări Dodon-Chicu la decizia provizorie a Arbitrajului de la Stockholm. Amintim că, recent, această instituție a interzis executării notificării de...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 4 August 2020, ora: 14:59

Investigație despre licitații trucate cu combinezoane pe timp de pandemie, la instituția condusă de Golovin

Investigație despre licitații trucate cu combinezoane pe timp de pandemie, la instituția condusă de Golovin

Se pare că unde apare Boris Golovin, actualul șef al Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP), au loc schemele, licitațiile incorecte și favoritismul. 

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 4 August 2020, ora: 13:10

Cum faci cele mai bune CHIFTELUŢE din carne. Ingredientul secret care dă tot gustul

Cum faci cele mai bune CHIFTELUŢE din carne. Ingredientul secret care dă tot gustul

Se ştie, fiecare bunică are propria reţetă de chifteluţe… Unele înmoaie pâinea în lapte, altele folosesc un amestec de ierburi aromatice numai de ele ştiut, altele, ceva mai îndrăzneţe, combină diverse tipuri de carne pentru a căpăta o textură perfectă....

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 4 August 2020, ora: 12:50

Filmul de groază „Realitatea din Moldova”, în regia lui Igor Dodon

Filmul de groază „Realitatea din Moldova”, în regia lui Igor Dodon

Guvernarea a început să-și laude tot mai des realizările. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 August 2020, ora: 09:03

Igor Munteanu spune că R. Moldova a „primit un cartonaș roșu” pe subiectul aeroportului din cauza guvernării socialiste

Igor Munteanu spune că R. Moldova a „primit un cartonaș roșu” pe subiectul aeroportului din cauza guvernării socialiste

Președintele Comisiei parlamentare de anchetă privind concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău și președintele Comisiei de control al finanțelor public, Igor Munteanu, consideră logică decizia Curții de arbitraj internațional de la Stockholm care a interzis acțiuni de...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 4 August 2020, ora: 08:54

În urmă cu 13 ani, NASA începea să caute viaţă pe Marte

În urmă cu 13 ani, NASA începea să caute viaţă pe Marte

Pe 4 august 2007, NASA a lansat sonda Phoenix, pentru a căuta semne de viaţă pe Marte. Phoenix a fost concepută pentru a examina istoria permafrostului marţian, analizând modul în care apa lichidă a modificat componenţa chimică şi mineralele din sol. Instrumentele sale au...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 4 August 2020, ora: 08:49

Cod galben de caniculă: METEO în R.Moldova pe o săptămână

Cod galben de caniculă: METEO în R.Moldova pe o săptămână

 Meteorologii anunță că astăzi maximele vor ajunge la 37 de grade Celsius. În același timp, în nordul țării vor cădea ploi cu descărcări electrice.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 4 August 2020, ora: 08:48

Vânăta – ajută la optimizarea funcțiilor hepatice și protejează sănătatea inimii

Vânăta – ajută la optimizarea funcțiilor hepatice și protejează sănătatea inimii

Pe lângă faptul că este un aliat de nădejde în curele de slăbire, vânăta ajută la optimizarea funcțiilor hepatice și protejează sănătatea inimii. În mod interesant, vânata a fost considerată mult timp un aliment toxic. Acest lucru se datorează...

( ) Citeşte tot articolul

Externe 4 August 2020, ora: 08:33

Val de emoţie în Suedia după ce o fetiţă de 12 ani a murit într-un atac armat

Val de emoţie în Suedia după ce o fetiţă de 12 ani a murit într-un atac armat

Moartea prin împuşcare a unei fetiţe de 12 ani în apropiere de Stockholm a provocat vii emoţii luni în Suedia, care se confruntă în ultimii ani cu o înmulţire îngrijorătoare a atacurilor armate între bande criminale, relatează AFP. Adolescenta,...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 4 August 2020, ora: 08:08

Horoscopul zilei de azi MARȚI 4 AUGUST 2020. Ce vrei să demonstrezi?

Horoscopul zilei de azi MARȚI 4 AUGUST 2020. Ce vrei să demonstrezi?

 A trecut Luna plina, dar n-au trecut surprizele saptamanii. Marte in Berbec face cuadratura cu Jupiter in Capricorn. E cam greu sa mai tii pe loc caii salbatici. Esti gata sa mergi inainte cu planurile tale, indiferent care sunt acestea. Atentie insa! Sunt chiar planurile tale sau vrei sa...

( ) Citeşte tot articolul

Sport 4 August 2020, ora: 07:50

CFR Cluj rămâne campioana României la fotbal

CFR Cluj rămâne campioana României la fotbal

Formația ardeleană a câștigat pentru a 3-a oară la rând titlul în Liga 1, după ce a învins-o cu 3-1 pe Universitatea Craiova, într-un meci desemnat de Liga Profesionistă drept finală a sezonului.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 4 August 2020, ora: 07:11

ZI ISTORICĂ pentru România Mare - 4 august 1919 / Armata noastră ocupă Budapesta fără lupte

ZI ISTORICĂ pentru România Mare - 4 august 1919 / Armata noastră ocupă Budapesta fără lupte

La 4 august 1919, ora 18:00, armata română ocupă fără lupte Budapesta în cadrul războiului româno-ungar de la 1919. Comandantul Trupelor din Transilvania începînd din 12 aprilie 1919, generalul Gheorghe Mărdărescu (foto, pe terasa hotelului Ghelert din...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 4 August 2020, ora: 00:18

partea II Țara Românească (Valahia) în ochii unui italian: Politica Turciei și decapitarea Principelui Brâncoveanu şi a celor 4 fii ai săi

Țara Românească (Valahia) în ochii unui italian: Politica Turciei și decapitarea Principelui Brâncoveanu şi a celor 4 fii ai săi

Vezi PARTEA I - Țara Românească (Valahia) în ochii unui italian: de la beţie şi furt la ospitalitate şi hărnicie

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 3 August 2020, ora: 10:48

breaking O coloană de BLINDATE ale forțelor armate Belaruse se deplasează spre frontiera cu Federația Rusă. VIDEO

O coloană de BLINDATE ale forțelor armate Belaruse se deplasează spre frontiera cu Federația Rusă. VIDEO

„Ceva îl deranjează pe Lukașenko”, anunță publicația Novaya Gazeta care publică un video cu transportatoare blindate belaruse.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 3 August 2020, ora: 07:58

Andrei Năstase: „Uitați-vă că și președintele Iohannis a vorbit în același sens, dânsul o face altfel, nu ca Maia Sandu și Igor Dodon”

Andrei Năstase: „Uitați-vă că și președintele Iohannis a vorbit în același sens, dânsul o face altfel, nu ca Maia Sandu și Igor Dodon”

Liderul Platformei DA, Andrei Năstase este de părerea că o evoluție negativă a pandemiei de Covid-19 ar trebui să determine clasa politică să ia o decizie de amânare a alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie 2020.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 3 August 2020, ora: 07:34

A murit prima pacientă cu transplant de faţă realizat în SUA

A murit prima pacientă cu transplant de faţă realizat în SUA

 Connie Culp, prima pacientă din SUA care a beneficiat în 2008 de primul transplant aproape complet de faţă, a murit la 57 de ani, potrivit clinicii care a realizat această procedură complexă, au informat sâmbătă mass-media locale, citate de EFE.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 August 2020, ora: 07:32

Proteste în Bulgaria. A fost blocată autostrada spre Grecia

Proteste în Bulgaria. A fost blocată autostrada spre Grecia

Protestele din Bulgaria au intrat într-o noua fază. După instalarea unor corturi de campanie în fața guvernului și președinției, zeci de oameni au blocat autostrada E-79. Aceasta face legătura între Sofia și Kulata-Promachonas, singurul punct de trecere a frontierei spre Grecia.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)