Astăzi 25 Februarie 2018, Duminică - Ultima actualizare la ora 14:27
Abonamente

Actualitate 23 Octombrie 2017, ora 18:42

Documentul „obraznic” al lui Churchill. Ce interese l-au împins pe premierul britanic acum 73 de ani, să lase estul Europei sub influența lui Stalin

Marime Font

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

În urmă cu 73 de ani, liderul sovietic Iosif Vissarionovici Stalin accepta propunerea premierului britanic Winston Churchill referitoare la împărțirea influențelor marilor puteri în estul Europei, transmite newmoney.ro

În octombrie 1944, Winston Churchill nota pe o bucată de hârtie (unii spun pe un șervețel) care vor fi sferele de influență din Europa de Est ale Marii Britanii, Statelor Unite și Uniunii Sovietice. Cap de listă era România, cu 90% influență Sovietică și 10% alții, urma Grecia, cu 90% influență Marea Britanie și Statele Unite, Yugoslavia și Ungaria, cu câte 50% pentru URSS și 50% Marea Britanie și SUA, și Bulgaria, care 75% urma să fie controlată de ruși, restul de puterile din Vest. În final însă, după negocieri ulterioare, procentele propuse de Churchill pentru Bulgaria și Ungaria au fost modificate la 80% influență Sovietică.

Înțelegerea a avut loc în condițiile în care în toamna lui 1944 armatele sovietice avansau rapid în Europa de Est, convingându-l pe Churchill de necesitatea de a ajunge la un acord cu Stalin privind viitorul regiunii.La mijloc erau însă rațiuni economice, Churchill hotărând să recurgă şi la soluţii imorale pentru a consolida prezenţa politică a Marii Britanii în Europa şi în acelaşi timp pentru a proteja rutele comerciale către coloniile britanice. Acordul de procentaj, care a fost notat inițial pe 9 octombrie 1944 de Churchill pe un șervețel, spun istoricii, a primit numele de „Document obraznic”. Ulterior, au urmat negocieri, balanța fiind înclinată în favoarea sovieticilor. Înțelegerea finală a fost parafată oficial pe 20 octombrie.

După apariția celor două alianțe militare, NATO în Occident și Pactul de la Varșovia în estul Europei, țările controlate de blocul sovietic au fost obligate să adopte modelul economic al URSS. Dacă în Vest, reconstrucția după război s-a făcut conform Planului Marshall, în Est, sovieticii înființau Consiliul de Ajutor Economic Reciproc(CAER), organizație care a funcționat până în 1989, când a fost destrămat blocul comunist.

Imediat după război, atât sovieticii cât și britanicii au negat existența unei înțelegeri legate de procentajul sferelor de influență. Date fiind și problemele care au apărut în Uniunea Sovietică după 1990, atât politice cât și economice, înțelegerile în sfera afacerilor nu au mai funcționat între majoritatea țărilor din fostul bloc comunist. După 1990, economiile țărilor aflate sub influență sovietică au început tranziția către modelele occidentale. 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Februarie 2018, ora: 15:08

Obiectele mărunte ingerate de copii le pun viața într-un adevărat pericol

Obiectele mărunte ingerate de copii le pun viața într-un adevărat pericol Din editia print

Baterii, agrafe, piuneze, monede, piese de la jucării – aceste și alte obiecte mărunte pot deveni un adevărat pericol când sunt lăsate pe mâna unui copil de vârstă mică, care nu este supravegheat de un adult.

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 21 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Chișinău – o cauză pierdută

Ori de câte ori călătoresc undeva nu mă pot abține să nu compar situația altora cu cea de la noi. Mai ales acum că am călătorit în Ucraina, la Odesa. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Inițiere în dialog

Îmi amintesc deseori de profesorul meu de Noul Testament din primii ani de facultate. El ne cerea insistent să nu intrăm în polemici. Nici într-un caz cu cei care vor să ne demonstreze că ei au dreptate. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Constantin Tănase

De ce Roșca atacă intelectualitatea

Scrisoare către învățătorii și profesorii din școli, licee, colegii și universități 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Dan Nicu

Comratul „la datorie” din nou împotriva unioniştilor

Găgăuzii ar trebui informați despre beneficiile unirii în limba lor și în cea rusă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Postul Mare

Începe din nou Postul Mare. O perioadă de bucurii duhovnicești, de timp pentru suflet, de slujbe minunate, de pocăință încununată de înviere.  

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md