Actualitate

Dodon – elementul cheie al războiului hibrid dus de Kremlin

Plasarea lui Igor Dodon în fruntea statului Republica Moldova a fost o operațiune tipică războiului hibrid, realizată de Rusia în anul 2016. La fel, Uniunea Sovietică și Rusia și-a instalat marionete peste tot, unde i s-a permis – de la Etiopia până la Venezuela, Afganistan și Siria, iar lista acestor țări e lungă.

Una dintre platformele operațiunii a fost plasarea în conștiința maselor a ideii că Dodon ar fi omul care va rezolva toate problemele și va oferi Moldovei o alternativă diferită de cea europeană. În acest scop, ultimii 3 ani de pseudo activitate a lui Dodon s-au rezumat la subminarea sistematică a eforturilor Guvernului Filip și constituirea în jurul instituției prezidențiale a unei grupări care acționa la indicațiile guvernului unei țări agresoare – Federației Ruse. Dodon a dus o confruntare permanentă și deschisă cu Guvernul Filip pe probleme de politică externă și a încercat prin orice metode să submineze capacitatea de pregătire tactică a Armatei Naționale, prin interzicerea deplasării militarilor la exerciții comune cu armatele țărilor vecine. În 2018, când diplomația moldovenească a obținut o victorie la Adunarea Generală ONU, unde a fost aprobat proiectul de rezoluție propus de Chișinău, privind retragerea completă și necondiționată a forțelor militare rusești de pe teritoriul țării, Dodon, coordonat de repetitorii de la Kremlin, a militat deschis împotriva acțiunii guvernului. Acțiunile hibride ale Rusiei vizează și implicarea unor politicieni care se declară pro-europeni.

Cooperarea dintre Igor Dodon, Andrei Năstase și Maia Sandu a fost întemeiată în timpul acțiunilor stradale din 2016, iar coordonarea nu a încetat nicio clipa. În aceste condiții, se creează impresia că oficialii UE ar trebui să înțeleagă mai bine întreagă amploare a războiului informațională la care sunt supuse atât instituțiile Republicii Moldova, cât și statele membre UE și cele asociate. Se pare că UE nu a găsit cheia la astfel de operațiuni hibride, iar mentalitatea multor responsabili poate fi comparată cu atitudinea pacifistă de care au dat dovadă la un moment dat unii lideri europeni în fața politicii expansioniste ale lui Hitler și Stalin. Noi în Republica Moldova simțim în fiecare zi, 24 de ore din 24, acțiunea acestei mașinării, elementul principal al căreia este Igor Dodon.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *