Astăzi 21 Ianuarie 2020, Marţi - Ultima actualizare la ora 12:37
Abonamente

Actualitate 8 Octombrie 2018, ora 11:00    Din editia print

Dodon a zis și s-a făcut: George Simion a fost expulzat a doua oară penru cinci ani din R. Moldova

Marime Font

Săptămâna trecută, George Simion, președintele platformei unioniste „Acțiunea 2012” a fost declarat persoană indezirabilă pe teritoriul R. Moldova pentru o perioadă de cinci ani. Se întâmplă după ce președintele Igor Dodon, a solicitat SIS-ului să expulzeze din țara noastră toți unioniștii, care nu au cetățenie moldovenească. TIMPUL a reconstituit filmul expulzării lui Simion, care a avut loc pe traseul Chișinău-Leușeni, în circumstanțe, cel puțin, bizare.

În dimineața zilei de 1 octombrie, George Simion a anunțat că va încerca să treacă frontiera Albița-Leușeni, după ce, pe 28 august, a primit interdicţia de a intra în R. Moldova pentru 30 de zile. De aceea, când vameșii moldoveni l-au lăsat să treacă hotarul, liderul unionist s-a bucurat enorm. S-a îndreptat spre Chișinău, menționând că nu se va reține aici mai mult de câteva ore, deoarece are niște chestiuni urgente la București. În seara aceleiași zile, Simion a moderat o emisiune la 10TV, care s-a sfârșit aproape de miezul nopții.

Reținut la miez de noapte

După aceasta, George, împreuna cu Paul Munteanu, care-l ajută des cu transportul, au pornit spre Vama Leușeni. Mașina sa era însoțită de cea a lui Vlad Bilețchi, președintele organizației „UNIREA-ODIP”. Aceștia s-au înțeles să oprească în drum, la o benzinărie, și să discute despre acțiunile unioniste din octombrie.

Însă, din câte povestește Vlad Bilețchi, pe Calea Ieșilor din Capitală, în apropiere de sectorul de poliție Buiucani, a observat o mașină de poliție cu girofar, care i-a făcut semn lui Paul Munteanu să oprească. „Am oprit și eu în spatele automobilului în care se afla George, iar lateral se afla mașina de poliție. Am coborât, lăsând automobilul meu pornit pentru a înregistra cu camera de bord”, adaugă Bilețchi.

Dispariția înregistrării reținerii

Liderul „UNIREA” spune că ulterior un „Mitsubishi” a oprit brusc pe acostament, sărind bordura. Din el au ieșit vreo șase bărbați bine făcuți, îmbrăcați în negru, doi dintre care ar fi avut veste cu insigna Biroului de Migrație și Azil (BMA). „Au deschis ușa unde se afla George Simion și i-au spus să ia cunoștință cu interdicția de a mai intra în R. Moldova pe o perioadă de cinci ani, și i-au dat să semneze. George încerca să filmeze, însă ei i-au interzis. Le-am spus că eu oricum filmez totul din mașină și nu are rost să-i interzică”, relatează sursa.


Bilețchi mai spune că a cerut bărbaților în negru să se legitimeze, însă aceștia l-au rugat să se ferească din calea lor, iar apoi l-au bruscat. „Deși le-am spus clar că George merge spre vamă, aceștia l-au scos din mașina sa și l-au băgat în automobilul lor. Apoi ne-au spus că putem să urmăm după mașina, care îl transporta pe Simion. Cât timp am stat lângă ei, mașina mea a rămas nesupravegheată. Când am urcat la volan, credeam că am în mașină clipul video filmat de camera de bord, dar când am ajuns la vamă și am verificat, clipul lipsea”, a precizat Vlad Bilețchi.

„M-au târât pe jos ”

Contactat de TIMPUL, George Simion ne-a povestit că, odată ce a fost luat de pe Calea Ieșilor din Chișinău, bărbații îmbrăcați în negru l-au șicanat tot drumul. „Mi-au dat lovituri sub coaste, mă insultau și spuneau că vor opri mașina, ca să se răfuiască cu mine. Abia când am început să mă agit și să încerc să ies din mașină, s-au potolit”, a explicat Simion.
El ne-a mai spus că, la punctul de trecere a frontierei Leușeni-Albița, a refuzat să coboare din mașină, deoarece nu știa unde vor să-l ducă. „În vamă, am refuzat să cobor, fiindcă nu știam ce planuri au cu mine. De aceea ei m-au târât pe jos”, susține liderul „Acțiunii 2012”.

Raliu ca în filme pe traseul Chișinău-Leușeni

Chiar în noaptea incidentului, George Simion a postat mai multe fotografii în care apare plin de sânge și cu hainele rupte. De asemenea, Vlad Bilețchi a confirmat că mașina, în care era transportat Simion, făcea curbe periculoase și se deplasa cu viteză excesivă, chiar dacă nu avea semne distinctive sau girofar. Imagini cu această goană au apărut și pe Facebook. Pentru că mașina nu putea scăpa de sub vizorul lui Bilețchi, automobilul acestuia a fost oprit de poliție, care a invocat un motiv bizar. „Am oprit, s-a apropiat, a cerut actele, menționând că aș avea câteva încălcări, înregistrate de camerele video din oraș. Dacă ar fi fost așa, nu se cunoaște cine conducea automobilul în acel moment și ar fi trebuit să-mi trimită citația prin poștă, contra semnătură, și cu obligația de a mă prezenta să comunic cine s-a aflat la volan atunci. I-am spus că voi publica și clipul video prin care voi demonstra că o face intenționat, la comandă, că nu are niciun temei legal. Totuși insistă și îi dau actele, spunându-mi că se va întoarce cu citația conform legii. Vine în câteva minute, fără citație și spune că-mi va fi trimisă ulterior, de la Centru”, a spus liderul organizației „UNIREA-ODIP”.

Așa a pierdut Vlad Bilețchi din vizor mașina în care era dus George Simion. Iar când a ajuns în Vama Leușeni-Albița, acesta era deja expulzat. Simion bănuiește că atât expulzarea sa, cât și tratamentul inuman de care a avut parte, este din cauza declarațiilor, pe care le-a făcut în acea seară în emisiunea de la 10TV.

Oficial, Simion nu avea leziuni corporale

Primul partid de la Chișinău, care s-a solidarizat cu George Simion și a cerut explicații Biroului de Migrație și Azil, a fost Partidul Unității Naționale. Ulterior, Partidul Liberal și Partidul Liberal Democrat au condamnat public aceste acțiuni. Prin urmare, la 2 octombrie, BMA a venit cu un răspuns oficial prin care a menționat că Simion a fost declarat persoană indezirabilă pe teritoriul R. Moldova în baza solicitării autorității competente în domeniul securității naționale. „Cetățeanului i-a fost adusă la cunoștință decizia privind declararea drept persoană indezirabilă pe teritoriul Republicii Moldova, conform Art. 56 al Legii privind regimul străinilor în Republica Moldova nr. 200, din 16.07.2010. Ulterior, persoana a fost îndepărtată sub escortă până la punctul de trecere a frontierei de stat, în conformitate cu prevederile Art. 58 ale aceleiași legi. Biroul Migrație și Azil declară că în privința lui Simion George Nicolae nu a fost aplicată forța fizică și că, în momentul predării autorităților române, acesta nu avea leziuni corporale”, se arată într-un comunicat oficial.

„Nu s-ar fi putut face predarea-primirea, dacă ar fi existat urme de violență”

Nici reacția Poliției de Frontieră a R. Moldova nu a întârziat să apară. Potrivit instituției, la 1 octombrie, prin punctul de trecere Leușeni s-a asigurat predarea cetățeanului George Simion către autoritățile române, în conformitate cu prevederile acordurilor stabilite între state. „În momentul predării cetățeanului menționat, acesta nu prezenta niciun semn de violență fizică. De asemenea, documentul de predare a ajuns în posesia lui după ce a fost luat în custodie de autoritățile române, nefiind deteriorat sau cu urme de sânge. (...) De altfel, procedurile operaționale menționează clar că în astfel de situații nu s-ar fi putut face predarea-primirea, dacă ar fi existat urme de violență. În astfel de cazuri se acordă primul ajutor și se iau alte măsuri corespunzătoare”, se arată într-un comunicat de presă al instituției citate. Mai mult, conform documentului, șeful Poliției de Frontieră a R. Moldova, Fredolin Lecari, a dispus efectuarea unei anchete interne pe acest caz, pentru a fi analizate suplimentar toate detaliile operațiunii.

Și Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi a declarat presei că, în timpul efectuării formalităţilor de intrare pe teritoriul României, George Simion nu a depus nicio plângere şi nici nu a solicitat îngrijiri medicale de specialitate.

Reacții în Parlamentul României

Daniel Ioniță, ambasadorul României în R. Moldova, a comentat cazul expulzării liderului Platformei „Acțiunea 2012”, menționând că situația este în atenția autorităților române competente. Oficialul a declarat că, la telefonul de urgență al Ambasadei României la Chișinău, nu a fost primită nicio solicitare de asistență consulară, iar pe e-mail instituției au fost trimise două mesaje, referitor la acest caz, care sunt în curs de examinare. Totodată, Daniel Ioniță l-a încurajat pe George Simion să utilizeze toate modalitățile legale pentru a clarifica această chestiune. „Este o chestiune, care îl vizează direct pe el. Domnia Sa este în măsură să solicite singur din partea autorităților R. Moldova atât explicații, cât și posibilitatea deciziei instanței de judecată”, a conchis Ioniță.

La rândul său, deputatul român Constantin Codreanu a susținut o declarație de la tribuna Camerei Deputaților privind interdicția de intrare pe timp de cinci ani în R. Moldova a lui George Simion. Parlamentarul a specificat că liderul Platformei „Acțiunea 2012” nu a întreprins niciodată acțiuni care să prezinte „pericol pentru securitatea națională și ordinea publică” din R. Moldova. „Autoritățile române au obligația de a verifica dacă există sau nu vreun pericol real din partea unui cetățean român la adresa ordinii publice și a securității naționale a celui de al doilea stat românesc, așa cum ar lăsa să se înțeleagă, absolut neîntemeiat, autoritățile în exercițiu de la Chișinău”, a adăugat Codreanu.

Amintim că George Simion a fost expulzat din R. Moldova și în mai 2015, fiind de asemenea declarat persona non grata în țara noastră pentru cinci ani. Atunci interdicția i-a fost ridicată peste câteva luni, în urma unei decizii a Curţii de Apel Chișinău.

Un articol de: Ana Marchitan Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Ianuarie 2020, ora: 12:06

Poze cu ROBII sovietici din Basarabia /// Zaharia Cușnir

Poze cu ROBII sovietici din Basarabia /// Zaharia Cușnir

A făcut senzație publicarea unui pachet de fotografii din satele basarabene ale anilor 50-60, la apogeul Uniunii Sovietice. Pe mine m-au întristat și vă spun de ce.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 11:53

Contrabandist cu imaginație. Vezi unde a ascuns un moldovean sute de pachete cu cafea din Italia

Contrabandist cu imaginație. Vezi unde a ascuns un moldovean sute de pachete cu cafea din Italia

Contrabandist cu imaginație. Un moldovean de 45 de ani din Nisporeni a ascuns mai multe produse alimentare fără acte în rezervorul unei stropitori, crezând că nu vor fi găsite, însă nu i-a mers.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 21 Ianuarie 2020, ora: 11:51 de Silviu Tănase

Maia Sandu riscă să repete „performanța” lui Andrei Năstase de la alegerile locale, dacă îi va trata cu dispreț pe unioniști

Maia Sandu riscă să repete „performanța” lui Andrei Năstase de la alegerile locale, dacă îi va trata cu dispreț pe unioniști Din editia print

Zilele trecute lidera PAS Maia Sandu a oferit un interviu pentru TVR Moldova unde a conturat primele teze referitoare la viitoarea campanie prezidențială. Deși a ezitat să-și anunțe participarea în viitoarea campanie prezidențială, declarând că „PAS va susține un...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 11:46

Constantin Codreanu reacționează la acuzațiile la adresa Consulatului României de la Bălți

Constantin Codreanu reacționează la acuzațiile la adresa Consulatului României de la Bălți Foto: simbol

1. Am considerat oportun să reacționez la acest articol pentru că, dincolo de orice, vorbim de interfața statului român cu care interacționează românii din Republica Moldova și de imaginea noastră ca stat. În plus, de fiecare dată când vorbim de situații în...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 21 Ianuarie 2020, ora: 10:50 de Silviu Tănase

Ion Chicu se duce cu „sapa după avioane” și îi dă replici stupide Președintelui Klaus Iohannis

Ion Chicu se duce cu „sapa după avioane” și îi dă replici stupide Președintelui Klaus Iohannis

Tunul de lemn este o producție Moldova-Film, realizată la apusul Imperiului Sovietic. Filmul prezintă povestea unui bătrân, liniștea căruia a fost tulburată de apariția unui avion nemțesc care le-a ucis pe rând găinile, apoi oaia. Bătrânul găsește un tun pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 10:01

De sărbători, Loteria Națională a oferit câștiguri de peste 14,5 milioane de lei

De sărbători, Loteria Națională a oferit câștiguri de peste 14,5 milioane de lei

În perioada 1 decembrie – 15 ianuarie, Loteria Națională a oferit câștiguri în valoare de 14 575 000 de lei. Dintre acestea, 19 norocoși au descoperit premii mari în bilete de loterie în sumă de 5 619 439 de lei. 

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 21 Ianuarie 2020, ora: 09:15

OPINII ALTERNATIVE / Saharneanu îl critică pe fostul lider PPR, Vlad Țurcanu

OPINII ALTERNATIVE / Saharneanu îl critică pe fostul lider PPR, Vlad Țurcanu

Ex-deputatul Valeriu Saharneanu, reprezentant al Partidului Popular Românesc, a dezvăluit cum a ajuns fostul președinte al formațiunii, Vlad Țurcanu, să conducă partidul, dar și cum, ulterior, nu s-a mai implicat în activități.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 09:04

VIDEO// Arest preventiv pentru minorul din ORHEI, care și-a ucis prietenul pentru o platformă XBOX

VIDEO// Arest preventiv pentru minorul din ORHEI, care și-a ucis prietenul pentru o platformă XBOX

Minorul de 14 ani care a ucis cu sânge rece un alt minor de 12 ani a primit mandat de arest pentru 30 de zile, după ce ieri a fost reținut pentru 24 de ore. Băiatul este suspectat că ar fi omorât un băiat de 12 ani, iar cadavrul l-a ascuns într-o clădire nefinisată.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 08:54

Cadavru găsit într-o fântână de canalizare

Cadavru găsit într-o fântână de canalizare

Trupul neînsuflețit al unui bărbat a fost depistat în această după-amiază într-o fântână de canalizare de pe strada Alecu Russo, din sectorul Ciocana al capitalei. Solicitată telefonic, Natalai Stati, ofițerul de presă al Poliției Capitalei,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 08:25

GALA CINEAȘTILOR 2020: Cele mai bune filme din Moldova

GALA CINEAȘTILOR 2020: Cele mai bune filme din Moldova

 Ieri, 20 ianuarie, a avut loc „Gala Cineaștilor 2020”. Evenimentul a fost organizat în premieră de către Uniunea Cineaștilor din Moldova în colaborare cu Centrul Național al Cinematografiei și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Laureații Galei...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 Ianuarie 2020, ora: 07:52

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 IANUARIE 2020. BERBECII SUNT CONFUZI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 IANUARIE 2020. BERBECII SUNT CONFUZI

Horoscopul zilei de 21 ianuarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 21 ianuarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 21...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 06:33

Electromobilitatea – Companiile petroliere și de utilități încearcă să preia controlul: își fac propriile rețele de încărcare a mașinilor electrice

Electromobilitatea – Companiile petroliere și de utilități încearcă să preia controlul: își fac propriile rețele de încărcare a mașinilor electrice

Mai mult de trei sferturi (79%) din infrastructura de încărcare a vehiculelor electrice din Europa era controlată de companiile de utilităţi şi petroliere.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 21 Ianuarie 2020, ora: 05:49

Cum vorbim, cum scriem?: Despre ton şi intonaţie

Cum vorbim, cum scriem?: Despre ton şi intonaţie Din editia print

În prezent, în spaţiul audiovizualului există numeroase (ca să nu zicem nenumărate) posturi de radio şi TV, care încearcă din răsputeri să ne ademenească, să capteze cu orice preţ atenţia publicului. În avangarda acestei permanente competiţii sunt cei de la...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 21 Ianuarie 2020, ora: 00:25

Şapte trucuri pentru folosirea mai eficientă a minţii

Şapte trucuri pentru folosirea mai eficientă a minţii

Conştientul emite raţionamente şi subconştientul produce; conştientul alege şi subconştientul livrează marfa. Vă prezentăm câteva trucuri. Este de la sine înţeles că puteţi adăuga cele care corespund aşteptărilor, nevoilor sau dorinţelor voastre. 

( ) Citeşte tot articolul

Film 20 Ianuarie 2020, ora: 20:52

Radu Jude, primul regizor român cu trei producții la Berlinale 2020

Radu Jude, primul regizor român cu trei producții la Berlinale 2020

Cea de-a 70-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin se va desfășura între 20 februarie și 1 martie 2020

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 20:23

Au vrut să fugă ca EL CHAPO, doi pușcăriași din Lipcani au încercat să evadeze săpând un tunel

Au vrut să fugă ca EL CHAPO, doi pușcăriași din Lipcani au încercat să evadeze săpând un tunel

Doi deținuți de la Penitenciarul nr.2-Lipcani intenționau să evadeze printr-un tunel săpat sub zidul închisorii, dar au fost prinși până să-și pună planul în practică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 20:03

Parlamentul vrea să cumpere 110 tablete pentru deputați, în valoare de peste DOUĂ MILIOANE de lei

Parlamentul vrea să cumpere 110 tablete pentru deputați, în valoare de peste DOUĂ MILIOANE de lei Foto: Ramin Mazur

Portalului e-licitatie.md arată că Secretariatul Parlamentului Republicii Moldova a demarat o licitație publică pentru a achiziționa 110 de tablete noi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 19:18

RUSIA: Putin a depus la parlament propunerile sale de amendare a Constituţiei

RUSIA: Putin a depus la parlament propunerile sale de amendare a Constituţiei

 Preşedintele rus Vladimir Putin a depus luni la parlament propunerile sale de amendare a Constituţiei, la mai puţin de o săptămână de la anunţul său surpriză privind o reformă a sistemului politic, transmite AFP. Proiectul de lege, publicat pe site-ul Dumei de Stat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 18:56

MAI există „blocul ACUM” ? /// PPDA anunță că nu o susține pe Olesea Stamate și cheamă alte partide să-l susțină pe Mihai Druță

MAI există „blocul ACUM” ? /// PPDA anunță că nu o susține pe Olesea Stamate și cheamă alte partide să-l susțină pe Mihai Druță

Platforma Demnitate și Adevăr a anunțat că nu o va susține pe Olesea Stamate în cadrul alegerilor parlamentare anticipate pe circumscripția uninominală Hîncești și optează pentru candidatura lui Mihai Druță. Anunțul a fost luat în cadrul ședinței de astăzi a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 16:35

Procurorul general își cere scuze de la „sutele de cetățeni” care au fost urmăriți penal ilegal în ultimii ani de către procurori

Procurorul general își cere scuze de la „sutele de cetățeni” care au fost urmăriți penal ilegal în ultimii ani de către procurori

Mimarea combaterii corupției, arestări ilegale și învinuiți achitați pe bandă rulantă!

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)