Astăzi 18 Septembrie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la ora 15:23
Abonamente

Actualitate 8 Octombrie 2018, ora 11:00    Din editia print

Dodon a zis și s-a făcut: George Simion a fost expulzat a doua oară penru cinci ani din R. Moldova

Marime Font

Săptămâna trecută, George Simion, președintele platformei unioniste „Acțiunea 2012” a fost declarat persoană indezirabilă pe teritoriul R. Moldova pentru o perioadă de cinci ani. Se întâmplă după ce președintele Igor Dodon, a solicitat SIS-ului să expulzeze din țara noastră toți unioniștii, care nu au cetățenie moldovenească. TIMPUL a reconstituit filmul expulzării lui Simion, care a avut loc pe traseul Chișinău-Leușeni, în circumstanțe, cel puțin, bizare.

În dimineața zilei de 1 octombrie, George Simion a anunțat că va încerca să treacă frontiera Albița-Leușeni, după ce, pe 28 august, a primit interdicţia de a intra în R. Moldova pentru 30 de zile. De aceea, când vameșii moldoveni l-au lăsat să treacă hotarul, liderul unionist s-a bucurat enorm. S-a îndreptat spre Chișinău, menționând că nu se va reține aici mai mult de câteva ore, deoarece are niște chestiuni urgente la București. În seara aceleiași zile, Simion a moderat o emisiune la 10TV, care s-a sfârșit aproape de miezul nopții.

Reținut la miez de noapte

După aceasta, George, împreuna cu Paul Munteanu, care-l ajută des cu transportul, au pornit spre Vama Leușeni. Mașina sa era însoțită de cea a lui Vlad Bilețchi, președintele organizației „UNIREA-ODIP”. Aceștia s-au înțeles să oprească în drum, la o benzinărie, și să discute despre acțiunile unioniste din octombrie.

Însă, din câte povestește Vlad Bilețchi, pe Calea Ieșilor din Capitală, în apropiere de sectorul de poliție Buiucani, a observat o mașină de poliție cu girofar, care i-a făcut semn lui Paul Munteanu să oprească. „Am oprit și eu în spatele automobilului în care se afla George, iar lateral se afla mașina de poliție. Am coborât, lăsând automobilul meu pornit pentru a înregistra cu camera de bord”, adaugă Bilețchi.

Dispariția înregistrării reținerii

Liderul „UNIREA” spune că ulterior un „Mitsubishi” a oprit brusc pe acostament, sărind bordura. Din el au ieșit vreo șase bărbați bine făcuți, îmbrăcați în negru, doi dintre care ar fi avut veste cu insigna Biroului de Migrație și Azil (BMA). „Au deschis ușa unde se afla George Simion și i-au spus să ia cunoștință cu interdicția de a mai intra în R. Moldova pe o perioadă de cinci ani, și i-au dat să semneze. George încerca să filmeze, însă ei i-au interzis. Le-am spus că eu oricum filmez totul din mașină și nu are rost să-i interzică”, relatează sursa.


Bilețchi mai spune că a cerut bărbaților în negru să se legitimeze, însă aceștia l-au rugat să se ferească din calea lor, iar apoi l-au bruscat. „Deși le-am spus clar că George merge spre vamă, aceștia l-au scos din mașina sa și l-au băgat în automobilul lor. Apoi ne-au spus că putem să urmăm după mașina, care îl transporta pe Simion. Cât timp am stat lângă ei, mașina mea a rămas nesupravegheată. Când am urcat la volan, credeam că am în mașină clipul video filmat de camera de bord, dar când am ajuns la vamă și am verificat, clipul lipsea”, a precizat Vlad Bilețchi.

„M-au târât pe jos ”

Contactat de TIMPUL, George Simion ne-a povestit că, odată ce a fost luat de pe Calea Ieșilor din Chișinău, bărbații îmbrăcați în negru l-au șicanat tot drumul. „Mi-au dat lovituri sub coaste, mă insultau și spuneau că vor opri mașina, ca să se răfuiască cu mine. Abia când am început să mă agit și să încerc să ies din mașină, s-au potolit”, a explicat Simion.
El ne-a mai spus că, la punctul de trecere a frontierei Leușeni-Albița, a refuzat să coboare din mașină, deoarece nu știa unde vor să-l ducă. „În vamă, am refuzat să cobor, fiindcă nu știam ce planuri au cu mine. De aceea ei m-au târât pe jos”, susține liderul „Acțiunii 2012”.

Raliu ca în filme pe traseul Chișinău-Leușeni

Chiar în noaptea incidentului, George Simion a postat mai multe fotografii în care apare plin de sânge și cu hainele rupte. De asemenea, Vlad Bilețchi a confirmat că mașina, în care era transportat Simion, făcea curbe periculoase și se deplasa cu viteză excesivă, chiar dacă nu avea semne distinctive sau girofar. Imagini cu această goană au apărut și pe Facebook. Pentru că mașina nu putea scăpa de sub vizorul lui Bilețchi, automobilul acestuia a fost oprit de poliție, care a invocat un motiv bizar. „Am oprit, s-a apropiat, a cerut actele, menționând că aș avea câteva încălcări, înregistrate de camerele video din oraș. Dacă ar fi fost așa, nu se cunoaște cine conducea automobilul în acel moment și ar fi trebuit să-mi trimită citația prin poștă, contra semnătură, și cu obligația de a mă prezenta să comunic cine s-a aflat la volan atunci. I-am spus că voi publica și clipul video prin care voi demonstra că o face intenționat, la comandă, că nu are niciun temei legal. Totuși insistă și îi dau actele, spunându-mi că se va întoarce cu citația conform legii. Vine în câteva minute, fără citație și spune că-mi va fi trimisă ulterior, de la Centru”, a spus liderul organizației „UNIREA-ODIP”.

Așa a pierdut Vlad Bilețchi din vizor mașina în care era dus George Simion. Iar când a ajuns în Vama Leușeni-Albița, acesta era deja expulzat. Simion bănuiește că atât expulzarea sa, cât și tratamentul inuman de care a avut parte, este din cauza declarațiilor, pe care le-a făcut în acea seară în emisiunea de la 10TV.

Oficial, Simion nu avea leziuni corporale

Primul partid de la Chișinău, care s-a solidarizat cu George Simion și a cerut explicații Biroului de Migrație și Azil, a fost Partidul Unității Naționale. Ulterior, Partidul Liberal și Partidul Liberal Democrat au condamnat public aceste acțiuni. Prin urmare, la 2 octombrie, BMA a venit cu un răspuns oficial prin care a menționat că Simion a fost declarat persoană indezirabilă pe teritoriul R. Moldova în baza solicitării autorității competente în domeniul securității naționale. „Cetățeanului i-a fost adusă la cunoștință decizia privind declararea drept persoană indezirabilă pe teritoriul Republicii Moldova, conform Art. 56 al Legii privind regimul străinilor în Republica Moldova nr. 200, din 16.07.2010. Ulterior, persoana a fost îndepărtată sub escortă până la punctul de trecere a frontierei de stat, în conformitate cu prevederile Art. 58 ale aceleiași legi. Biroul Migrație și Azil declară că în privința lui Simion George Nicolae nu a fost aplicată forța fizică și că, în momentul predării autorităților române, acesta nu avea leziuni corporale”, se arată într-un comunicat oficial.

„Nu s-ar fi putut face predarea-primirea, dacă ar fi existat urme de violență”

Nici reacția Poliției de Frontieră a R. Moldova nu a întârziat să apară. Potrivit instituției, la 1 octombrie, prin punctul de trecere Leușeni s-a asigurat predarea cetățeanului George Simion către autoritățile române, în conformitate cu prevederile acordurilor stabilite între state. „În momentul predării cetățeanului menționat, acesta nu prezenta niciun semn de violență fizică. De asemenea, documentul de predare a ajuns în posesia lui după ce a fost luat în custodie de autoritățile române, nefiind deteriorat sau cu urme de sânge. (...) De altfel, procedurile operaționale menționează clar că în astfel de situații nu s-ar fi putut face predarea-primirea, dacă ar fi existat urme de violență. În astfel de cazuri se acordă primul ajutor și se iau alte măsuri corespunzătoare”, se arată într-un comunicat de presă al instituției citate. Mai mult, conform documentului, șeful Poliției de Frontieră a R. Moldova, Fredolin Lecari, a dispus efectuarea unei anchete interne pe acest caz, pentru a fi analizate suplimentar toate detaliile operațiunii.

Și Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi a declarat presei că, în timpul efectuării formalităţilor de intrare pe teritoriul României, George Simion nu a depus nicio plângere şi nici nu a solicitat îngrijiri medicale de specialitate.

Reacții în Parlamentul României

Daniel Ioniță, ambasadorul României în R. Moldova, a comentat cazul expulzării liderului Platformei „Acțiunea 2012”, menționând că situația este în atenția autorităților române competente. Oficialul a declarat că, la telefonul de urgență al Ambasadei României la Chișinău, nu a fost primită nicio solicitare de asistență consulară, iar pe e-mail instituției au fost trimise două mesaje, referitor la acest caz, care sunt în curs de examinare. Totodată, Daniel Ioniță l-a încurajat pe George Simion să utilizeze toate modalitățile legale pentru a clarifica această chestiune. „Este o chestiune, care îl vizează direct pe el. Domnia Sa este în măsură să solicite singur din partea autorităților R. Moldova atât explicații, cât și posibilitatea deciziei instanței de judecată”, a conchis Ioniță.

La rândul său, deputatul român Constantin Codreanu a susținut o declarație de la tribuna Camerei Deputaților privind interdicția de intrare pe timp de cinci ani în R. Moldova a lui George Simion. Parlamentarul a specificat că liderul Platformei „Acțiunea 2012” nu a întreprins niciodată acțiuni care să prezinte „pericol pentru securitatea națională și ordinea publică” din R. Moldova. „Autoritățile române au obligația de a verifica dacă există sau nu vreun pericol real din partea unui cetățean român la adresa ordinii publice și a securității naționale a celui de al doilea stat românesc, așa cum ar lăsa să se înțeleagă, absolut neîntemeiat, autoritățile în exercițiu de la Chișinău”, a adăugat Codreanu.

Amintim că George Simion a fost expulzat din R. Moldova și în mai 2015, fiind de asemenea declarat persona non grata în țara noastră pentru cinci ani. Atunci interdicția i-a fost ridicată peste câteva luni, în urma unei decizii a Curţii de Apel Chișinău.

Un articol de: Ana Marchitan Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 15:23

Cand auzim cuvintele HIV sau SIDA, deschidem ochii mari si suntem foarte precauti. Toti stim cat de grav este sa ai acest virus, dar oare suntem bine informati despre cum putem preveni aceste situatii sau care sunt caile de transmitere? In realitate, chiar si azi, cand medicina a evoluat atat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 14:47

Ai ramas in pana de idei si nu mai stii ce sa iti pui in pachetul pe care il iei a doua zi la munca? Incearca niste sandwichuri numai bune de savurat in pauza de pranz. usor de preparat si facute din ingrediente alese cu grija, de tine, pentru a te bucura de o masa savuroasa. Inspira-te din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 13:11

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a făcut publice în data de 17 septembrie 2019, două hotărâri în care au recunoscut Republica Moldova și Federația Rusă vinovate de violarea dreptului de a nu fi supus torturii și tratamentelor inumane, precum și dreptului la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 12:47

Vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Mihai Popșoi, recunoaște că în interiorul Blocului „ACUM” sunt deputați care au opinii separate în ceea ce privește unele aspecte ale cooperării cu PSRM. Acesta spune că, în unele situații, aceste...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 12:25

Comisia parlamentară de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor privind tentativa de puci anticonstituțional întreprinsă de Partidul Democrat se convoacă în ședință pe 20 septembrie. Membrii comisiei i-au invitat la audieri pe mai mulți foști funcționari, dar și pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 11:28

Vizită eșuată în SUA /// Maia Sandu RATEAZĂ DIN NOU întrevederea cu Mike Pompeo

Vizită eșuată în SUA /// Maia Sandu RATEAZĂ DIN NOU întrevederea cu Mike Pompeo

Maia Sandu nu se mai vede cu secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, deși acest lucru a fost promis de Guvern. În agenda publicată pe pagina Departamentului de Stat al Statelor Unite se anunță că Pompeo se va afla în aceste zile în Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 10:45

Cele 8 reorganizări teritoriale ale României din ultima sută de ani. Ponta propune o a noua

Cele 8 reorganizări teritoriale ale României din ultima sută de ani. Ponta propune o a noua

În decembrie 1918, stăteam așa: Transilvania avea 25 de comitate şi comune, Bucovina- 11 căpitănii fără personalitate juridică, Basarabia avea opt judeţe divizate în ocoale (gubernii), iar Vechiul Regat era împărțit în 37 de județe. De atunci, țara noastră a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 10:28

O regiune din Italia oferă o sumă uriașă oricui vrea să se mute aici. Condiția impusă

O regiune din Italia oferă o sumă uriașă oricui vrea să se mute aici. Condiția impusă

O regiune subpopulată din Italia a anunțat că va oferi peste 25.000 de euro oamenilor dispuși să se mute într-unul din cele 106 de sate, într-un efort de a „resuscita” comunitățile respective.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 10:19

Un pretendent la șefia capitalei a făcut un masterat care a costat peste 45 de mii de euro: „Mi-am dat seama că nu e suficient ceea ce fac”

Un pretendent la șefia capitalei a făcut un masterat care a costat peste 45 de mii de euro: „Mi-am dat seama că nu e suficient ceea ce fac”

Candidatul la funcția de Primar al mun. Chișinău, Victor Chironda, a luat decizia de a candida la funcția de primar al municipiului Chișinău după aproape un an de analiză și cântărire a tuturor argumentelor „pro” și „contra”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 10:06

Vladimir Cebotari este candidatul PDM la funcția de primar general al municipiului Chișinău

Vladimir Cebotari este candidatul PDM la funcția de primar general al municipiului Chișinău

Vladimir Cebotari va depune documentele pentru înregistrarea în alegeri la Comisia Electorală de Circumscripție Chișinău joi, 19 septembrie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 09:57

Eugen Tomac, semnal de ALARMĂ în plenul Parlamentului European: Situația românilor din Transnistria este DISPERATĂ din cauza Rusiei. Cer UE un raport asupra acestei spețe

Eugen Tomac, semnal de ALARMĂ în plenul Parlamentului European: Situația românilor din Transnistria este DISPERATĂ din cauza Rusiei. Cer UE un raport asupra acestei spețe

Eurodeputatul Eugen Tomac afirmat luni, în plenul Parlamentului European, că Rusia practică „un export de frică și divizare” în regiunea transnistreană. Astfel, președintele PMP a tras un semnal de alarmă referitor la „situația disperată a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 09:36

Zeci de răniţi, majoritatea copii, într-un accident rutier din Italia

Zeci de răniţi, majoritatea copii, într-un accident rutier din Italia

Aproximativ 30 de persoane au fost rănite după ce un autobuz de transport public a ieşit de pe carosabil, în centrul Italiei, informează Mediafax citând presa italiană. Accidentul a avut loc marţi după-amiază pe un drum provincial, între localităţile Spoltore...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 08:50

Procurorul General al Guvernului ACUM-PSRM / Un deputat din alianță insistă că nu este nevoie pe separarea puterii în stat

Procurorul General al Guvernului ACUM-PSRM / Un deputat din alianță insistă că nu este nevoie pe separarea puterii în stat

Guvernul Maiei Sandu trebuie să se implice în selectarea candidaturii pentru funcția de procuror general pentru că Consiliul Superior al Procurorilor nu are credibilitate. Declarația aparține dlui Litvinenco, deputat din blocul ACUM și a fost făcută la emisiunea „Politica...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 08:40

Rusia ridică vizele pentru cetățenii din 53 de țări, inclusiv România. Ce regiune poate fi vizitată doar cu viza electronică

Rusia ridică vizele pentru cetățenii din 53 de țări, inclusiv România. Ce regiune poate fi vizitată doar cu viza electronică

Turiștii și oamenii de afaceri din 53 de țări vor putea vizita Stankt Petersburg doar în baza unei vize electronice simplificate, care va intra în vigoare în această toamnă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 08:39

PCRM nu va înainta un candidat pentru fotoliul de primar al municipiului Chișinău

PCRM nu va înainta un candidat pentru fotoliul de primar al municipiului Chișinău

PCRM a prezentat Lista de candidați la funcțiile de consilieri în Consiliul Municipal Chișinău

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 08:30

OSCE este îngrijorată de ancheta Procuraturii R. Moldova împotriva șefului agenției Sputnik, Vladimir Novosadiuk

OSCE este îngrijorată de ancheta Procuraturii R. Moldova împotriva șefului agenției Sputnik, Vladimir Novosadiuk

Vladimir Novosadiuk este suspectat de implicarea într-un caz de fraude și spălare de bani în cazul „jafului secolului” prin structurile omului de afaceri Ilan Shor.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 18 Septembrie 2019, ora: 08:26

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 18 SEPTEMBRIE 2019. TAURII SE POT ÎNDRĂGOSTI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 18 SEPTEMBRIE 2019. TAURII SE POT ÎNDRĂGOSTI

Horoscopul zilei de 18 septembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 18 septembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 18...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Septembrie 2019, ora: 06:00 de Ion Macovei

Eminescu pe care îl știm mai puțin

Eminescu pe care îl știm mai puțin Din editia print

Viața lui Mihai Eminescu a fost bântuită de lipsuri, muncă grea și dezamăgiri în viața personală. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 04:48

De ce ar trebui sa consumi mai des ceai. Cercetatorii au descoperit un nou beneficiu al acestei bauturi

De ce ar trebui sa consumi mai des ceai. Cercetatorii au descoperit un nou beneficiu al acestei bauturi

Ceaiul a fost subiectul multor cercetari care au scos la iveala nenumarate beneficii ale acestei bauturi: ajuta la diferite boli, precum cancer, diabet, afectiuni cardiovasculare, dar are si calitati microbiene. Iar acum oamenii de stiinta au descoperit un nou beneficiu al ceaiurilor.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 18 Septembrie 2019, ora: 04:25

(REȚETA ZILEI) Mâncare de gutui cu pui

(REȚETA ZILEI) Mâncare de gutui cu pui

Asocierea dintre fructe şi carne este una ingeniosă. Încearcă această reţetă, cu siguranţă o vei repeta.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 00:31

Seinfeld vine pe Netflix

Seinfeld vine pe Netflix

 A fost o oarecare tristețe la început de toamnă când Netflix n-a mai avut drept de difuzare pentru Friends. Toamna a devenit însă veselă din nou cu vestea că Seinfeld ajunge pe platforma de streaming. Toate 180 de episoade. La mai bine de 30 de ani de la debut. Poate...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 00:10

Arina Spătaru renunță la calitatea de membru al Biroului politic permanent al Platformei DA. „Un partid nu se ține doar pe DISCURSURILE unui lider”

Arina Spătaru renunță la calitatea de membru al Biroului politic permanent al Platformei DA. „Un partid nu se ține doar pe DISCURSURILE unui lider”

„Să plec din organul de conducere, în care vocea mea în perioada de iulie-septembrie anului curent nu a fost auzită şi nu a avut nicio valoare. Din păcate conducerea partidului n-a conturat clar organizațiilor locale teritoriale regulile cu care identificăm candidații...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2019, ora: 22:02

BREAKING/// Au fost descoperite peste o mie de grenade funcţionale, din perioada Primului Război Mondial / FOTO

BREAKING/// Au fost descoperite peste o mie de grenade funcţionale, din perioada Primului Război Mondial / FOTO

 Peste o mie de grenade, toate funcţionale, au fost descoperite, marţi după-amiază, de căutători de comori din Vrancea şi de pompierii de la Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Acest tip de proiectil era folosit în timpul Primului Război Mondial.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2019, ora: 20:12

DOC. Poziţia Societăţii Române de Televiziune privind recuperarea frecvenţei naţionale de emisie în Republica Moldova

DOC. Poziţia Societăţii Române de Televiziune privind recuperarea frecvenţei naţionale de emisie în Republica Moldova

Televiziunea Română a luat act de comunicatul emis astăzi, 17 septembrie 2019, de compania Telestar Media SRL - deţinătoarea licenţelor de emisie ale posturilor TV Canal 2 şi Canal 3 din Republica Moldova - şi anunţă că face toate demersurile oficiale pentru a recupera frecvenţa...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)