Dodon și Chicu MERITĂ să ajungă la PUȘCĂRIE / Un CĂMIN întreg din Chișinău a fost plasat în carantină, după ce o studentă din satul Bălceana (Hâncești) a fost diagnosticată cu coronavirus

publicat în Actualitate pe 21 Martie 2020, 00:12

 

O studentă a Universității Tehnice din Moldova (UTM) a fost diagnosticată cu coronavirus. Căminul unde locuia fata este în carantină din 19 martie, pentru o perioadă de 14 zile. Jurnaltv.md scrie că în clădire au rămas aproximativ 50 de persoane. Accesul este interzis, inclusiv pentru reprezentanții mass-media. Realitatea.md a mai aflat că este vorba despre căminul de pe strada Studenților nr.1. Fata locuia la etajul 3.

Rectorul Universității Tehnice Viorel Bostan a confirmat starea de lucruri, precizând că instituirea carantinei de 14 zile s-a făcut conform recomandărilor Serviciului Sănătății Publice.

Potrivit rectorului UTM, studenta testată pozitiv cu Covid-19 este originară din satul Bălceana, raionul Hâncești, de unde este și prima victimă din Republica Moldova, răpusă de coronavirus. În urmă cu zece zile, studenta a fost la ore și a contactat cu colega ei de cameră.

La ora amiezii, în perimetrul clădirii au apărut echipe de polițiști, care au început să verifice legitimațiile persoanelor care intră. Și-a făcut prezența o mașină a serviciului de urgență. Studenților le-au fost aduse alimente și produse de igienă.

În după amiaza zilei, poliția a sigilat intrarea în cămin, iar trecătorilor, inclusiv jurnaliștilor, le-a fost interzisă prezența în perimetrul clădirii.

Administrația UTM spune că măsura este una provizorie și ar putea fi anulată.

Potrivit art.215 din Codul penal, nerespectarea măsurilor de prevenire sau combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a provocat răspândirea unei asemenea boli, se pedepseşte cu amendă în mărime de la 550 la 750 unităţi convenţionale sau cu închisoare de până la 1 an, iar persoana juridică se pedepseşte cu amendă în mărime de la 2000 la 3000 unităţi convenţionale cu (sau fără) lichidarea persoanei juridice.

Aceleaşi fapte soldate din imprudenţă cu vătămarea gravă sau medie a sănătăţii sau cu decesul persoanei se pedepsesc cu închisoare de până la 5 ani, cu amendă, aplicată persoanei juridice, de la 2000 la 3000 unităţi convenţionale cu lichidarea întreprinderii.

RĂSPÂNDIREA CORONAVIRUSULUI ÎN R. MOLDOVA

Chișinău - 19 cazuri;
Hâncești- 14;
Soroca- 4;
Ialoveni - 3;
Cantemir- 2;
Ștefan Vodă - 2;
Basarabeasca - 1;
Cahul- 1;
Florești - 1;
Leova - 1.