Astăzi 19 Februarie 2019, Marţi - Ultima actualizare la 18 Februarie 2019
Abonamente

Politică 18 Octombrie 2016, ora 09:28    Din editia print

Dodon și justiția selectivă. Campania PSRM este finanțată din bani rusești prin Bahamas

Marime Font

Investigația făcută de „RISE Moldova” la sfârșitul lunii septembrie demonstrează cum banii rusești printr-o companie offshore din Bahamas ajung în bugetul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova. Potrivit legii, este interzisă finanțarea partidelor politice din exterior. Cu toate acestea, candidatul Igor Dodon încă mai este prezent în campania electorală. În timp ce opozanții susțin că justiția e selectivă și că Dodon ar fi trebuit exclus din cursa prezidențială, PSRM a solicitat celor de la RISE să publice dezmințire, în caz contrat, îi va acționa în judecată pentru defăimare. 

Potrivit jurnaliștilor RISE care au efectuat investigația, schema este simplă. „Cele 1,5 milioane de euro au plecat din Rusia într-un offshore din Bahamas, ulterior banii au fost împrumutați de o firmă din Moldova care operează licențe TV rusești. Firma respectivă a împrumutat niștor cetățeni din Republica Moldova care ulterior au donat banii către PSRM”, susțin jurnaliștii de la „RISE”.

Corneliu Furculiță, membru PSRM, este proprietarul „Exclusiv Media SRL”, firma în contul căreia au fost transferate milioanele și apoi împrumutate către donatori. Astfel, socialistul s-a simțit vizat direct și a solicitat ca „RISE Moldova” să publice o dezmințire a materialului publicat. „Am decis să acționam în judecată publicația rise.md pentru defăimare. Dânșii au interpretat în mod denigrator anumite date financiare și au utilizat afirmații vădit false, care au prejudiciat atât imaginea mea, cât și a Partidului Socialiștilor. Vom cere dezmințire și despăgubiri. Ca fondator al companiei „Exclusiv Media”, menționate în așa-numita investigație, voi cere despăgubiri de 100 000 de lei, care vor fi donați în ajutorul copiilor grav bolnavi din spitalele noastre”, anunță Corneliu Furculiță pe un site de socializare.

Contracandidații reacționează

Iurie Leancă, candidatul Partidului Popular European din Moldova la alegerile din 30 octombrie, opinează pe o rețea de socializare referitor la banii din Rusia care sunt implicați în campania electorală. „Știm despre cei care îl ajută cu partidul. O firmă offshore, care își scrie contractele în funcție de legea rusă! Am o întrebare pentru domnul Dodon: de unde crede dânsul că firma „Exclusiv Media” va da înapoi milioanele? Oare, dacă ajunge la putere, nu va căuta să ofere contracte profitabile cu statul acestei firme? Sau banii aceia nu vor mai fi dați niciodată înapoi? Și atunci, ce va presta Dodon în schimbul banilor?!”, se întreabă Leancă.


Candidatul cere ferm autorităților să investigheze cazul. „Nu cumva să descoperim că Dodon, socialistul de caviar, este și un socialist penal”, scrie proeuropeanul pe profilul său dintr-o rețea de socializare.

Nici Maia Sandu, președinta Partidului „Acțiune și Solidaritate” nu a trecut cu vederea peste descoperirea făcută de jurnaliști. Ea a depus la Comisia Electorală Centrală o solicitare prin care cere instituției să aplice legea. „Dodon declară că e ajutat de părinți, dar banii pentru partid îi ia din Bahamas. Am solicitat Comisiei Electorale Centrale să examineze investigația RISE Moldova potrivit căreia partidul lui Dodon este finanțat de către o companie din Bahamas. Finanțarea atât directă, cât și indirectă din străinătate sunt interzise, iar cei care admit atare lucruri se exclud din cursa electorală. Așa spune legea. Și așa a decis CEC-ul în noiembrie 2014 în cazul Usatîi”, susține Maia Sandu.

Cazul lui Usatîi sau justiția selectivă

Fostul vicepreședinte al Comisiei electorale Centrale, Ștefan Urâtu spune că CEC-ul a avut asemenea experiență mai înainte cu un candidat care a fost finanțat din exterior, făcând referință la Renato Usatîi. „Eu cred că aceeași procedură trebuie să fie și acum. Dacă vorbim de cazul din noiembrie 2014, acolo era destul de problematic, atunci o persoană privată a adus banii și i-a declarat la intrarea în țară, apoi i-a dus la un partid politic. Dar aici problema iese la suprafață și e foarte clară. Este evident ca cel puțin interesul organelor să fie major și acum trebuie cel puțin să verifice. Acum ar trebui să se autosesizeze și să prezinte un raport. Atunci sesizarea s-a făcut din interior și investigația s-a făcut foarte repede. În cazul lui Dodon, investigația făcută de jurnaliști reprezintă un temei ca organele competente să acționeze”, explică fostul membru CEC.

Ștefan Urâtu afirmă că, de obicei, cu acești bani se achită panourile electorale sau se cumpără buletinele de vot. „Eu spun cu toată responsabilitatea că este o grupare de lucrători ai Ministerului de Interne, lucrători de la SIS și de la CEC care comercializează buletine de vot. Lucrul acesta a fost constatat în 2014 și în 2015. M-am adresat procuraturii, dar ei nu au dorit să facă o urmărire penală”, susține Ștefan Urâtu, fostul vicepreședinte al Comisiei Electorale Centrale.

Amintim că atunci când a fost finanțat din exterior, Curtea de Apel Chișinău a decis eliminarea din competiția electorală a Partidului „Patria”, condus de Renato Usatîi. Instanța a luat această decizie la propunerea Comisiei Electorale Centrale. Prin urmare, formațiunea nu a participat la alegerile parlamentare.

Contactat de ziarul TIMPUL, Ilian Cașu, membru al Partidului „Patria”, susține că în noiembrie 2014, partidul respectiv a fost scos din campania electorală în mod abuziv. „Noi am demonstrat în instanțele de judecată moldovenești că capătul de acuzare pe care am fost scoși nu a fost probat în instanțele de judecată. Mai mult, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a acceptat și a pus pe rol câteva dosare contra Guvernului R. Moldova, deci în dosarul „Ilian Cașu vs. Guvernul R.M.”, se stipulează că mi s-a încălcat dreptul constituțional de a fi ales, dreptul inserat în Constituția R. Moldova”, a declarat Ilian Cașu.

Membrul Partidului „Patria” insistă asupra faptului că instituțiile statului trebuie să aplice legea corect și nu în mod selectiv. „Dacă au fost prezentate niște fapte incontestabile, nimeni altcineva decât instituțiile statului ar trebui să aplice legea. Noi trăim într-un stat captiv. Capturat de către Vlad Plohotniuc. El decide când și cum trebuie aplicată norma legală. Dacă se aplică legea, urmează să fie scos din cursă candidatul sau partidul”, concluzionează Ilian Cașu.

CEC-ul și Procuratura refuză să comenteze

Cornelia Călin, analist financiar la Promo-Lex afirmă că articolul publicat de RISE cu privire la finanțarea Partidului Socialiștilor, ar putea fi un temei pentru organele de anchetă de a deschide o investigație. „Materialul ar putea servi ca o platformă pentru organele de anchetă ca să conducă o investigație în profunzime. Toate donațiile, toate sursele de finanțare trebuie să fie din circuitul intern economic din țară. Și banii au circulat prin firmă. Membrii partidului i-au luat din ea, ca și împrumuturi din circuitul intern. Da, este o șmecherie, pentru că astfel cadrul legal nu reglementează astfel de situații. Este o greșeală în lege. Doar la noi în țară se găsesc astfel de metode”, a declarat Cornelia Călin, analist financiar la Promo-Lex.

Întrebat de ce Igor Dodon încă nu este exclus din campania electorală, Vasile Gafton, membru al Comisiei Electorale Centrale susține că ar trebui să existe o hotărâre judecătorească în acest sens. „Noi nu avem astfel de competențe ca să confirmăm sau să infirmăm ce se investighează în presă. Cu asta trebuie să se ocupe organele competente. Ei trebuie să verifice, să aducă probe și să existe un act care să demonstreze aceasta și apoi să fie o hotărâre judecătoreasă. Atunci vom putea discuta despre excluderea a unui sau altui candidat”, explică membrul CEC-ului.

Pe lângă Comisia Electorală Centrală, organul responsabil de această situație este Procuratura Generală. Ziarul TIMPUL a contactat serviciul de presă a instituției care a declarat ulterior că „în baza de date nu există informații cu privire la finanțarea lui Igor Dodon în campania electorală. Nu s-au înregistrat unele sesizări și nu este pornit niciun dosar în această privință”.

De cealaltă parte, șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari a refuzat să facă declarații, spunând că în baza de date nu apar dosare care au probleme neclarificate sau nu apar pentru că nu au statut pe dosar. „Chiar dacă nu există în baza de date, o investigație poate avea loc. Însă oricare declarație pe care o fac, va merge independent cu investigația. Vă dau un exemplu: cu Pântea. Doar că a auzit că are dosar penal, el și-a schimbat comportamentul, asta rezulta din măsurile oficiale. Fiecare investigație care se face, în permanență există dificultăți la administrarea probelor. Cei care cunosc că noi urmărim sau investigăm, întreprind acțiuni de distrugere. Dacă noi nu am avansat în investigație, ulterior este problematic”, explică Viorel Morari.

Conform art. 69 din Codul Electoral al Republicii Moldova, utilizarea de către concurentul electoral a mijloacelor financiare din străinătate va fi penalizată prin anularea înregistrării concurentului în alegerile locale.

Federația Rusă-Bahamas -„Exclusive Media SRL” - PSRM
Art.5 din contractul de împrumut al firmei din Bahamas cu „Exclusiv Media SRL”: „Toate prevederile privind încheierea, realizarea, disputele și achitarea penalităților privind acest contract sunt reglementate de legislația materială și procesuală a Federației Ruse”. Conform jurnaliștilor de la RISE, este o practică în care părțile decid că orice conflict apărut, poate fi rezolvat după legislația unei țări. Dar în cele mai dese cazuri, se alege o țară, pentru eventuale procese judiciare, în care una dintre părți își are reședința. Respectiv, una dintre părțile ce a încheiat contractul își are reședința în Federația Rusă. Mai mult decât atât, „Exclusiv Media SRL” este și proprietară a televiziunii online de limbă rusă TSN dar și a ziarului de limbă rusă Аргументы и факты (Argumente și Fapte – traducere din rusă), care a preluat marca comercială de la ziarul din Rusia cu același nume. 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 20:18

"Electroșoc", "semnal foarte negativ" .... După recenta arestare a unor investitori occidentali, acuzați de fraudă, mediul de afaceri din Rusia se teme de consecințe dezastruoase în ceea ce privește finanțările externe, de care țara are nevoie cu disperare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 20:16

Partidul Democrat din Moldova se bucură de cea mai mare apreciere din partea cetățenilor țării. 39 la sută dintre participanții la un sondaj realizat de compania americană Lake Research Partners și cea locală IMAS au dat note de la 7 la 10 activității PDM. Ratingul democraților a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 20:15

Președintele Comitetului Internațional al Consiliului Federației Federației Ruse, Konstantin Kosacev, l-a avertizat pe secretarul britanic al apărării, Gavin Williamson, care a anunțat recent planurile de sporire a prezenței militare în Arctica, că ”rusofobia este...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 20:13

PDM va promova un sistem de ȋnvățământ bazat pe colaborare ȋntre toate parțile implicate și va pune tot mai mare accent pe o educație modernă și de calitate. Declarația aparține liderului democrat Vlad Plahotniuc și a fost făcută după o întrevedere cu profesorii de la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 17:42

Struțo-cămila denumită ACUM se va transforma într-un monstru cu trei capete, după alegerile parlamentare din 24 februarie. Jurnalistul unionist ion Mischevca scrie, într-o postare pe Facebook, că cei din binomul PAS-PPDA nu-și doresc decât să ajungă la treuca puterii și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 17:38

A devenit la modă, în ultimul timp, ca în presa opoziției de dreapta și de stânga să apară tot felul de personaje dubioase, care au o singură misiune – să arunce cu noroi în guvernare. De regulă, este vorba de indivizi cu un bogat trecut penal. Mai mult, se...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 17:18

Ultimul sondaj din această campanie electorală, realizat de cunoscuta companie de cercetări sociologice IMAS, îl cotează pe președintele Partidului Politic ȘOR, primarul (degrevat) de Orhei, Ilan Șor, drept cel mai popular lider al opoziției din Republica Moldova. De asemenea,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 17:09

De acum înainte, sosirea mașinei de urgență va fi mai rapidă și accesibilă. Recent, a fost lansată o aplicaţie care transmite cu exactitate locaţia solicitantului de serviciul 112.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 15:44

Proiectul de interconectare energetică dintre Republica Moldova și România, implementat prin prelungirea gazoductului Iași-Ungheni, până la Chișinău, este unul de interes național și de importanță strategică pentru Republica Moldova. Declarația aparține premierului Pavel...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 14:51

Blocul ACUM nu va mai exista, după ce va ajunge în Parlament, ci se va separa în două sau chiar trei fracțiuni. Declarația aparține vicepreședintelui PAS, Mihai Popșoi, și a fost făcută pentru postul de televiziune TV 8.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 14:47

Democrații continuă să-și îmbunătățească scorul electoral, în timp ce socialiștii și blocul ACUM scad dramatic. Acest lucru rezultă din sondajul realizat de compania americană Lake Research Partners în parteneriat cu IMAS din Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 14:15

La Chișinău a fost inaugurat astăzi șantierul de construcție a interconectorului de gaze naturale între România și Republica Moldova pe direcția Ungheni-Chișinău. Lucrările ar putea să fie finalizate până la sfârșitul anului 2019 și costă în jur de 93...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 13:40

Chișinăuienii vor avea cel mai mare parc de distracții nu doar din Republica Moldova, dar din întreaga Europă de Est. Iar acest lucru nu ține de viitorul îndepărtat, ci poate fi realizat chiar anul viitor. Singura condiție este ca la alegerile din Chișinău să învingă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 13:39

Președintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, este politicianul cu cea mai spectaculoasă creștere a încrederii din partea moldovenilor. Potrivit sondajului realizat de compania americană Lake Research Partners în parteneriat cu IMAS din Moldova, Plahotniuc a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 13:09

Descinderi la Magazinul Nr.1 din Capitală.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 13:04

Președintele Partidului Regiunilor din Republica Moldova, Alexandr Kalinin a susținut astăzi o conferință de presă, în cadul căruia a făcut publice informații despre modul în care profită Igor Dodon de interdicțiile rușilor pentru exportul mărfurilor moldovenești. Acesta...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 18 Februarie 2019, ora: 12:40 de Mihaela Culcinschi

Șeful statului ar putea fi acuzat de tergiversarea eliberării din Afganistan a ostaticilor Lionel Buruiană și Mihail Crihan

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 12:11

Rusia a luat ”o pauză” până la sfârșitul alegerilor prezidențiale din Ucraina și nu vrea să participe la negocierile pentru a rezolva conflictul din Donbas, a declarat Reprezentantul Special al SUA pentru Ucraina, Kurt Volker, pe marginea conferinței de securitate...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 11:45

O curte de justiție din Federația Rusă a decis prelungirea până la jumătatea lunii aprilie mandatului de arestare a lui Michael Calvey, fondator al uneia dintre cele mai mari firme de private equity din Rusia, acuzat de fraudă. Investzițiile fondului erau mai ales în domeniul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 11:41

 Aproximativ 40 de curți ale blocurilor multietajate din municipiul Orhei au fost modernizate și reparate „de la zero” în cadrul proiectului „Operațiunea Curtea”, lansat de administrația localității în primăvara anului trecut.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 11:18

Guvernarea PDM va continua să investească în fiecare treaptă a sistemului de învățământ. Declarația aparține liderului Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, și a fost făcută în cadrul unei întâliric cu colectivul grădiniței „Povestea”...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 10:51

Preocuparea PSRM și a liderului informal al acestora, Igor Dodon, pentru investigarea fraudei bancare sunt doar praf în ochii alegătorilor. Acest lucru este confrmat și de faptul că socialiștii promovează pe circumscripția uninominală Anenii Noi un candidat care a fost implicat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 10:16

Liderul de la Condrița, Igor Dodon împlinește azi, 18 februarie, 44 de ani! Serviciul de presă „a dezvăluit” că șeful statului deja a primit primele felicitări din partea oficialilor, făcându-le publice pe cele ale președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 09:55

Guvernul României oferă 10 milioane de euro pentru amenajarea albiei râului Bîc

Guvernul României oferă 10 milioane de euro pentru amenajarea albiei râului Bîc

Guvernul României acordă municipalității Chișinău un grant de zece milioane de euro pentru curățarea râului Bâc. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 09:33

Berlin: ”A fost nevoie de o agresiune militară împotriva Ucrainei, pentru a schimba cursul Europei”

Berlin: ”A fost nevoie de o agresiune militară împotriva Ucrainei, pentru a schimba cursul Europei”

Ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, promite că, în ciuda tuturor piedicilor, Germania va majora bugetul apărării la un nivel de 2% din PIB. Delcaratia a fost facuta de ministrul german la Conferința de Securitate de la München, scrie „Adevărul european”.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)