Astăzi 24 Octombrie 2019, Joi - Ultima actualizare la 23 Octombrie 2019
Abonamente

Politică 18 Octombrie 2016, ora 09:28    Din editia print

Dodon și justiția selectivă. Campania PSRM este finanțată din bani rusești prin Bahamas

Marime Font

Investigația făcută de „RISE Moldova” la sfârșitul lunii septembrie demonstrează cum banii rusești printr-o companie offshore din Bahamas ajung în bugetul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova. Potrivit legii, este interzisă finanțarea partidelor politice din exterior. Cu toate acestea, candidatul Igor Dodon încă mai este prezent în campania electorală. În timp ce opozanții susțin că justiția e selectivă și că Dodon ar fi trebuit exclus din cursa prezidențială, PSRM a solicitat celor de la RISE să publice dezmințire, în caz contrat, îi va acționa în judecată pentru defăimare. 

Potrivit jurnaliștilor RISE care au efectuat investigația, schema este simplă. „Cele 1,5 milioane de euro au plecat din Rusia într-un offshore din Bahamas, ulterior banii au fost împrumutați de o firmă din Moldova care operează licențe TV rusești. Firma respectivă a împrumutat niștor cetățeni din Republica Moldova care ulterior au donat banii către PSRM”, susțin jurnaliștii de la „RISE”.

Corneliu Furculiță, membru PSRM, este proprietarul „Exclusiv Media SRL”, firma în contul căreia au fost transferate milioanele și apoi împrumutate către donatori. Astfel, socialistul s-a simțit vizat direct și a solicitat ca „RISE Moldova” să publice o dezmințire a materialului publicat. „Am decis să acționam în judecată publicația rise.md pentru defăimare. Dânșii au interpretat în mod denigrator anumite date financiare și au utilizat afirmații vădit false, care au prejudiciat atât imaginea mea, cât și a Partidului Socialiștilor. Vom cere dezmințire și despăgubiri. Ca fondator al companiei „Exclusiv Media”, menționate în așa-numita investigație, voi cere despăgubiri de 100 000 de lei, care vor fi donați în ajutorul copiilor grav bolnavi din spitalele noastre”, anunță Corneliu Furculiță pe un site de socializare.

Contracandidații reacționează

Iurie Leancă, candidatul Partidului Popular European din Moldova la alegerile din 30 octombrie, opinează pe o rețea de socializare referitor la banii din Rusia care sunt implicați în campania electorală. „Știm despre cei care îl ajută cu partidul. O firmă offshore, care își scrie contractele în funcție de legea rusă! Am o întrebare pentru domnul Dodon: de unde crede dânsul că firma „Exclusiv Media” va da înapoi milioanele? Oare, dacă ajunge la putere, nu va căuta să ofere contracte profitabile cu statul acestei firme? Sau banii aceia nu vor mai fi dați niciodată înapoi? Și atunci, ce va presta Dodon în schimbul banilor?!”, se întreabă Leancă.


Candidatul cere ferm autorităților să investigheze cazul. „Nu cumva să descoperim că Dodon, socialistul de caviar, este și un socialist penal”, scrie proeuropeanul pe profilul său dintr-o rețea de socializare.

Nici Maia Sandu, președinta Partidului „Acțiune și Solidaritate” nu a trecut cu vederea peste descoperirea făcută de jurnaliști. Ea a depus la Comisia Electorală Centrală o solicitare prin care cere instituției să aplice legea. „Dodon declară că e ajutat de părinți, dar banii pentru partid îi ia din Bahamas. Am solicitat Comisiei Electorale Centrale să examineze investigația RISE Moldova potrivit căreia partidul lui Dodon este finanțat de către o companie din Bahamas. Finanțarea atât directă, cât și indirectă din străinătate sunt interzise, iar cei care admit atare lucruri se exclud din cursa electorală. Așa spune legea. Și așa a decis CEC-ul în noiembrie 2014 în cazul Usatîi”, susține Maia Sandu.

Cazul lui Usatîi sau justiția selectivă

Fostul vicepreședinte al Comisiei electorale Centrale, Ștefan Urâtu spune că CEC-ul a avut asemenea experiență mai înainte cu un candidat care a fost finanțat din exterior, făcând referință la Renato Usatîi. „Eu cred că aceeași procedură trebuie să fie și acum. Dacă vorbim de cazul din noiembrie 2014, acolo era destul de problematic, atunci o persoană privată a adus banii și i-a declarat la intrarea în țară, apoi i-a dus la un partid politic. Dar aici problema iese la suprafață și e foarte clară. Este evident ca cel puțin interesul organelor să fie major și acum trebuie cel puțin să verifice. Acum ar trebui să se autosesizeze și să prezinte un raport. Atunci sesizarea s-a făcut din interior și investigația s-a făcut foarte repede. În cazul lui Dodon, investigația făcută de jurnaliști reprezintă un temei ca organele competente să acționeze”, explică fostul membru CEC.

Ștefan Urâtu afirmă că, de obicei, cu acești bani se achită panourile electorale sau se cumpără buletinele de vot. „Eu spun cu toată responsabilitatea că este o grupare de lucrători ai Ministerului de Interne, lucrători de la SIS și de la CEC care comercializează buletine de vot. Lucrul acesta a fost constatat în 2014 și în 2015. M-am adresat procuraturii, dar ei nu au dorit să facă o urmărire penală”, susține Ștefan Urâtu, fostul vicepreședinte al Comisiei Electorale Centrale.

Amintim că atunci când a fost finanțat din exterior, Curtea de Apel Chișinău a decis eliminarea din competiția electorală a Partidului „Patria”, condus de Renato Usatîi. Instanța a luat această decizie la propunerea Comisiei Electorale Centrale. Prin urmare, formațiunea nu a participat la alegerile parlamentare.

Contactat de ziarul TIMPUL, Ilian Cașu, membru al Partidului „Patria”, susține că în noiembrie 2014, partidul respectiv a fost scos din campania electorală în mod abuziv. „Noi am demonstrat în instanțele de judecată moldovenești că capătul de acuzare pe care am fost scoși nu a fost probat în instanțele de judecată. Mai mult, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a acceptat și a pus pe rol câteva dosare contra Guvernului R. Moldova, deci în dosarul „Ilian Cașu vs. Guvernul R.M.”, se stipulează că mi s-a încălcat dreptul constituțional de a fi ales, dreptul inserat în Constituția R. Moldova”, a declarat Ilian Cașu.

Membrul Partidului „Patria” insistă asupra faptului că instituțiile statului trebuie să aplice legea corect și nu în mod selectiv. „Dacă au fost prezentate niște fapte incontestabile, nimeni altcineva decât instituțiile statului ar trebui să aplice legea. Noi trăim într-un stat captiv. Capturat de către Vlad Plohotniuc. El decide când și cum trebuie aplicată norma legală. Dacă se aplică legea, urmează să fie scos din cursă candidatul sau partidul”, concluzionează Ilian Cașu.

CEC-ul și Procuratura refuză să comenteze

Cornelia Călin, analist financiar la Promo-Lex afirmă că articolul publicat de RISE cu privire la finanțarea Partidului Socialiștilor, ar putea fi un temei pentru organele de anchetă de a deschide o investigație. „Materialul ar putea servi ca o platformă pentru organele de anchetă ca să conducă o investigație în profunzime. Toate donațiile, toate sursele de finanțare trebuie să fie din circuitul intern economic din țară. Și banii au circulat prin firmă. Membrii partidului i-au luat din ea, ca și împrumuturi din circuitul intern. Da, este o șmecherie, pentru că astfel cadrul legal nu reglementează astfel de situații. Este o greșeală în lege. Doar la noi în țară se găsesc astfel de metode”, a declarat Cornelia Călin, analist financiar la Promo-Lex.

Întrebat de ce Igor Dodon încă nu este exclus din campania electorală, Vasile Gafton, membru al Comisiei Electorale Centrale susține că ar trebui să existe o hotărâre judecătorească în acest sens. „Noi nu avem astfel de competențe ca să confirmăm sau să infirmăm ce se investighează în presă. Cu asta trebuie să se ocupe organele competente. Ei trebuie să verifice, să aducă probe și să existe un act care să demonstreze aceasta și apoi să fie o hotărâre judecătoreasă. Atunci vom putea discuta despre excluderea a unui sau altui candidat”, explică membrul CEC-ului.

Pe lângă Comisia Electorală Centrală, organul responsabil de această situație este Procuratura Generală. Ziarul TIMPUL a contactat serviciul de presă a instituției care a declarat ulterior că „în baza de date nu există informații cu privire la finanțarea lui Igor Dodon în campania electorală. Nu s-au înregistrat unele sesizări și nu este pornit niciun dosar în această privință”.

De cealaltă parte, șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari a refuzat să facă declarații, spunând că în baza de date nu apar dosare care au probleme neclarificate sau nu apar pentru că nu au statut pe dosar. „Chiar dacă nu există în baza de date, o investigație poate avea loc. Însă oricare declarație pe care o fac, va merge independent cu investigația. Vă dau un exemplu: cu Pântea. Doar că a auzit că are dosar penal, el și-a schimbat comportamentul, asta rezulta din măsurile oficiale. Fiecare investigație care se face, în permanență există dificultăți la administrarea probelor. Cei care cunosc că noi urmărim sau investigăm, întreprind acțiuni de distrugere. Dacă noi nu am avansat în investigație, ulterior este problematic”, explică Viorel Morari.

Conform art. 69 din Codul Electoral al Republicii Moldova, utilizarea de către concurentul electoral a mijloacelor financiare din străinătate va fi penalizată prin anularea înregistrării concurentului în alegerile locale.

Federația Rusă-Bahamas -„Exclusive Media SRL” - PSRM
Art.5 din contractul de împrumut al firmei din Bahamas cu „Exclusiv Media SRL”: „Toate prevederile privind încheierea, realizarea, disputele și achitarea penalităților privind acest contract sunt reglementate de legislația materială și procesuală a Federației Ruse”. Conform jurnaliștilor de la RISE, este o practică în care părțile decid că orice conflict apărut, poate fi rezolvat după legislația unei țări. Dar în cele mai dese cazuri, se alege o țară, pentru eventuale procese judiciare, în care una dintre părți își are reședința. Respectiv, una dintre părțile ce a încheiat contractul își are reședința în Federația Rusă. Mai mult decât atât, „Exclusiv Media SRL” este și proprietară a televiziunii online de limbă rusă TSN dar și a ziarului de limbă rusă Аргументы и факты (Argumente și Fapte – traducere din rusă), care a preluat marca comercială de la ziarul din Rusia cu același nume. 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 15:30

CAZ HORROR /// Poliția britanică a descoperit 39 de morți în remorca unui tir venit din Bulgaria

CAZ HORROR /// Poliția britanică a descoperit 39 de morți în remorca unui tir venit din Bulgaria

Poliția britanică a descoperit 39 de morți într-o remorcă de tir din parcul industrial Waterglade din zona Essex de lângă Londra. Șoferul tirului, un tânăr de 25 de ani din Irlanda de Nord, a fost arestat, potrivit BBC și Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 15:02

Cum a votat Năstase la APCE - pro-Rusia or anti-România?

Cum a votat Năstase la APCE - pro-Rusia or anti-România?

Întrebarea despre votul lui Năstase la APCE e pertinentă anume acum, când el încearcă prin suportul primarilor orașelor din România să obțină votul unioniștilor din Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 13:59

Accident violent, din cauza unor polițiști care au întors pe linie dublă continuă / VIDEO

Accident violent, din cauza unor polițiști care au întors pe linie dublă continuă / VIDEO

Noi știm cine e vinovat, voi tot cunoașteți și cu siguranță că și autoritățile se vor expune pe seama acestui caz. Eu însă mă întreb, oare chiar merita ”infractorul” ăla prins la radar, să fie sancționat cu prețul unui accident?

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 13:48

Alarmant. Niveluri ridicate de plumb, în legumele cultivate în apropierea albiei râului Bîc

Alarmant. Niveluri ridicate de plumb, în legumele cultivate în apropierea albiei râului Bîc

În urma semnalelor parvenite la ANSA, inspectorii Agenției au efectuat prelevări de produse de origine vegetală care sunt cultivate în apropierea albiei râului Bâc, în zona administrativă a raionului Anenii Noi. În total au fost prelevate 15 probe....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 13:44

39 de cadavre au fost găsite într-un camion, în Anglia. Șoferul a fost arestat

39 de cadavre au fost găsite într-un camion, în Anglia. Șoferul a fost arestat

Descoperire macabră, miercuri dimineață, în Thurrock, din comitatul britanic Essex, aflat în estul Londrei: 39 de cadavre au fost găsite într-un camion, relatează BBC. Polițiștii britanici au fost anunțat în jurul orei 1:40, ora locală, de către cei de la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 12:42

Dacă mâine vor fi alegeri anticipate, Partidul ȘOR accede în Parlament

Dacă mâine vor fi alegeri anticipate, Partidul ȘOR accede în Parlament

Rezultatele obținute de Partidul Politic ȘOR la alegerile locale generale din 20 octombrie pot fi considerate una din surprizele scrutinului. În pofida presiunilor la adresa sa, persecutarea candidaților și a campaniilor de denigrare la care a fost supusă, formațiunea a pierdut doar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 11:55

ATENȚIE /// ORA DE IARNĂ 2019. În weekend se schimbă ora! Cum trebuie să fixăm ceasurile?

ATENȚIE /// ORA DE IARNĂ 2019. În weekend se schimbă ora! Cum trebuie să fixăm ceasurile?

Ora de iarnă 2019. Când se schimbă ora de iarnă 2019. Când se trece la ora de iarnă 2019. Ora de toamnă 2019 în România. Când se schimbă ora de toamnă 2019.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 11:37

FLASH /// Ministerul Finanțelor propune CREȘTERI SALARIALE pentru majoritatea bugetarilor

FLASH /// Ministerul Finanțelor propune CREȘTERI SALARIALE pentru majoritatea bugetarilor

Proiectul Legii bugetului pentru anul 2020 prevede creștere de salariu între 6-10 % pentru majoritatea angajaților din instituțiile de stat. În plus, pentru unele categorii de bugetari retribuția ar putea crește cu până la 1.500 – 2.000 de lei lunar. Propunerile au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 10:54

Năstase îl acuză pe Dodon că are agendă diferită față de PSRM: Nu a vrut să susțină Legea Procuraturii

Năstase îl acuză pe Dodon că are agendă diferită față de PSRM: Nu a vrut să susțină Legea Procuraturii

Andrei Năstase îl acuză pe președintele Igor Dodon că s-ar fi opus votării Legii Procuraturii în actuala formulă și că șeful statului ar avea o agendă diferită față de PSRM, informează portalul pro-guvernamental cotidianul.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 10:49

VIDEO | Ion Ceban a numit trei condiții obligatorii pentru majorarea prețului călătoriei în transportul public

VIDEO | Ion Ceban a numit trei condiții obligatorii pentru majorarea prețului călătoriei în transportul public

Candidatul pentru funcția de primar al capitalei susține că orice opțiune de modificare a tarifului trebuie să vină în corespundere cu, cel puțin, trei lucruri principiale. Este vorba despre majorarea salariilor și pensiilor, asigurarea de către transportatori a unor servicii de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 09:46

23 octombrie, ora 13:00 / Ședință de Guvern - Care este ORDINEA de zi

23 octombrie, ora 13:00 / Ședință de Guvern - Care este ORDINEA de zi

 Prim-ministrul Maia Sandu va prezida astăzi, 23 octombrie, începând cu ora 13.00, şedinţa Cabinetului de miniştri. Proiectul ordinii de zi poate fi accesat pe site-ul Guvernului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 09:44

Cum faci cel mai aromat gem de gutui

Cum faci cel mai aromat gem de gutui

Nicio toamnă fără gem de gutui! Deliciul ăsta nu trebuie să lipsească din cămara niciunei gospodine. Iar noi îți porpunem mai jos o rețetă super-simplă, rapidă și foarte gustoasă și aromată.  Ingrediente necesare pentru gemul de gutui 2 kg gutui curățate 1,5 kg...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 09:40

FOTO /// Dodon în Japonia / Apariție de „senzație” a cuplului prezidențial

FOTO /// Dodon în Japonia / Apariție de „senzație” a cuplului prezidențial

Igor si Galina Dodon se afla, zilele acestea, la Tokyo, unde Japonia a marcat un moment istoric.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 09:37

Fată de 12 ani, grav rănită după ce a fost lovită de tren. Nu a auzit locomotiva pentru că avea căști în urechi

Fată de 12 ani, grav rănită după ce a fost lovită de tren. Nu a auzit locomotiva pentru că avea căști în urechi

O fată de 12 ani din oraşul arădean Lipova a fost accidentată de tren, în timp ce traversa calea ferată din oraş pe un pasaj improvizat şi purtând căşti audio în urechi, partea inferioară a piciorului fiindu-i secţionată de roţile garniturii, potrivit Agerpres....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 09:33

O tânără de 22 de ani din Rusia și-a ucis sora dintr-un motiv diabolic

O tânără de 22 de ani din Rusia și-a ucis sora dintr-un motiv diabolic

O tânără de 22 de ani din Rusia a fost condamnată la 13 ani de închisoare după ce şi-a ucis sora. Motivul este unul de-a dreptul diabolic: fata i-a luat viața surorii pentru că era mai frumoasă. Elizaveta Dubrovina a declarat în faţa magistraților că era...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 09:30

Tesla a obţinut aprobarea pentru începerea producţiei în China

Tesla a obţinut aprobarea pentru începerea producţiei în China

Tesla a fost adăugată pe lista producătorilor auto aprobaţi, a anunţat Ministerul Industriei din China, grupul american obţinând, astfel, certificatul necesar pentru a începe producţia în statul asiatic, potrivit Reuters. "Testa a obţinut undă verde pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 09:26

Putin și Erdogan s-au înțeles: rușii și turcii îi vor alunga împreună pe militanții kurzi din nordul Siriei

Putin și Erdogan s-au înțeles: rușii și turcii îi vor alunga împreună pe militanții kurzi din nordul Siriei

Putin și-a informat telefonic prietenul sirian despre decizile luate cu Erdogan. Cum a recționat Bashar al-Assad. Rusia și Turcia și-au dat mâna în Siria. După șase ore de negocieri, Vladimir Putin și Recep Erdogan au decis să-i îndepărteze împreună pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 09:23

Răsturnare de situație cu 7 zile înainte de Brexit

Răsturnare de situație cu 7 zile înainte de Brexit

Cu doar șapte zile înainte de expirarea termenului-limită legat de ieșirea Marii Britanii din UE, tot mai mulți lideri europeni ar fi de acord cu o "amânare tehnică" a Brexitului. Preşedintele Consiliului European Donald Tusk a recomandat marţi liderilor statelor...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)