Astăzi 22 Aprilie 2019, Luni - Ultima actualizare la ora 17:23
Abonamente

Politică 18 Octombrie 2016, ora 09:28    Din editia print

Dodon și justiția selectivă. Campania PSRM este finanțată din bani rusești prin Bahamas

Marime Font

Investigația făcută de „RISE Moldova” la sfârșitul lunii septembrie demonstrează cum banii rusești printr-o companie offshore din Bahamas ajung în bugetul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova. Potrivit legii, este interzisă finanțarea partidelor politice din exterior. Cu toate acestea, candidatul Igor Dodon încă mai este prezent în campania electorală. În timp ce opozanții susțin că justiția e selectivă și că Dodon ar fi trebuit exclus din cursa prezidențială, PSRM a solicitat celor de la RISE să publice dezmințire, în caz contrat, îi va acționa în judecată pentru defăimare. 

Potrivit jurnaliștilor RISE care au efectuat investigația, schema este simplă. „Cele 1,5 milioane de euro au plecat din Rusia într-un offshore din Bahamas, ulterior banii au fost împrumutați de o firmă din Moldova care operează licențe TV rusești. Firma respectivă a împrumutat niștor cetățeni din Republica Moldova care ulterior au donat banii către PSRM”, susțin jurnaliștii de la „RISE”.

Corneliu Furculiță, membru PSRM, este proprietarul „Exclusiv Media SRL”, firma în contul căreia au fost transferate milioanele și apoi împrumutate către donatori. Astfel, socialistul s-a simțit vizat direct și a solicitat ca „RISE Moldova” să publice o dezmințire a materialului publicat. „Am decis să acționam în judecată publicația rise.md pentru defăimare. Dânșii au interpretat în mod denigrator anumite date financiare și au utilizat afirmații vădit false, care au prejudiciat atât imaginea mea, cât și a Partidului Socialiștilor. Vom cere dezmințire și despăgubiri. Ca fondator al companiei „Exclusiv Media”, menționate în așa-numita investigație, voi cere despăgubiri de 100 000 de lei, care vor fi donați în ajutorul copiilor grav bolnavi din spitalele noastre”, anunță Corneliu Furculiță pe un site de socializare.

Contracandidații reacționează

Iurie Leancă, candidatul Partidului Popular European din Moldova la alegerile din 30 octombrie, opinează pe o rețea de socializare referitor la banii din Rusia care sunt implicați în campania electorală. „Știm despre cei care îl ajută cu partidul. O firmă offshore, care își scrie contractele în funcție de legea rusă! Am o întrebare pentru domnul Dodon: de unde crede dânsul că firma „Exclusiv Media” va da înapoi milioanele? Oare, dacă ajunge la putere, nu va căuta să ofere contracte profitabile cu statul acestei firme? Sau banii aceia nu vor mai fi dați niciodată înapoi? Și atunci, ce va presta Dodon în schimbul banilor?!”, se întreabă Leancă.


Candidatul cere ferm autorităților să investigheze cazul. „Nu cumva să descoperim că Dodon, socialistul de caviar, este și un socialist penal”, scrie proeuropeanul pe profilul său dintr-o rețea de socializare.

Nici Maia Sandu, președinta Partidului „Acțiune și Solidaritate” nu a trecut cu vederea peste descoperirea făcută de jurnaliști. Ea a depus la Comisia Electorală Centrală o solicitare prin care cere instituției să aplice legea. „Dodon declară că e ajutat de părinți, dar banii pentru partid îi ia din Bahamas. Am solicitat Comisiei Electorale Centrale să examineze investigația RISE Moldova potrivit căreia partidul lui Dodon este finanțat de către o companie din Bahamas. Finanțarea atât directă, cât și indirectă din străinătate sunt interzise, iar cei care admit atare lucruri se exclud din cursa electorală. Așa spune legea. Și așa a decis CEC-ul în noiembrie 2014 în cazul Usatîi”, susține Maia Sandu.

Cazul lui Usatîi sau justiția selectivă

Fostul vicepreședinte al Comisiei electorale Centrale, Ștefan Urâtu spune că CEC-ul a avut asemenea experiență mai înainte cu un candidat care a fost finanțat din exterior, făcând referință la Renato Usatîi. „Eu cred că aceeași procedură trebuie să fie și acum. Dacă vorbim de cazul din noiembrie 2014, acolo era destul de problematic, atunci o persoană privată a adus banii și i-a declarat la intrarea în țară, apoi i-a dus la un partid politic. Dar aici problema iese la suprafață și e foarte clară. Este evident ca cel puțin interesul organelor să fie major și acum trebuie cel puțin să verifice. Acum ar trebui să se autosesizeze și să prezinte un raport. Atunci sesizarea s-a făcut din interior și investigația s-a făcut foarte repede. În cazul lui Dodon, investigația făcută de jurnaliști reprezintă un temei ca organele competente să acționeze”, explică fostul membru CEC.

Ștefan Urâtu afirmă că, de obicei, cu acești bani se achită panourile electorale sau se cumpără buletinele de vot. „Eu spun cu toată responsabilitatea că este o grupare de lucrători ai Ministerului de Interne, lucrători de la SIS și de la CEC care comercializează buletine de vot. Lucrul acesta a fost constatat în 2014 și în 2015. M-am adresat procuraturii, dar ei nu au dorit să facă o urmărire penală”, susține Ștefan Urâtu, fostul vicepreședinte al Comisiei Electorale Centrale.

Amintim că atunci când a fost finanțat din exterior, Curtea de Apel Chișinău a decis eliminarea din competiția electorală a Partidului „Patria”, condus de Renato Usatîi. Instanța a luat această decizie la propunerea Comisiei Electorale Centrale. Prin urmare, formațiunea nu a participat la alegerile parlamentare.

Contactat de ziarul TIMPUL, Ilian Cașu, membru al Partidului „Patria”, susține că în noiembrie 2014, partidul respectiv a fost scos din campania electorală în mod abuziv. „Noi am demonstrat în instanțele de judecată moldovenești că capătul de acuzare pe care am fost scoși nu a fost probat în instanțele de judecată. Mai mult, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a acceptat și a pus pe rol câteva dosare contra Guvernului R. Moldova, deci în dosarul „Ilian Cașu vs. Guvernul R.M.”, se stipulează că mi s-a încălcat dreptul constituțional de a fi ales, dreptul inserat în Constituția R. Moldova”, a declarat Ilian Cașu.

Membrul Partidului „Patria” insistă asupra faptului că instituțiile statului trebuie să aplice legea corect și nu în mod selectiv. „Dacă au fost prezentate niște fapte incontestabile, nimeni altcineva decât instituțiile statului ar trebui să aplice legea. Noi trăim într-un stat captiv. Capturat de către Vlad Plohotniuc. El decide când și cum trebuie aplicată norma legală. Dacă se aplică legea, urmează să fie scos din cursă candidatul sau partidul”, concluzionează Ilian Cașu.

CEC-ul și Procuratura refuză să comenteze

Cornelia Călin, analist financiar la Promo-Lex afirmă că articolul publicat de RISE cu privire la finanțarea Partidului Socialiștilor, ar putea fi un temei pentru organele de anchetă de a deschide o investigație. „Materialul ar putea servi ca o platformă pentru organele de anchetă ca să conducă o investigație în profunzime. Toate donațiile, toate sursele de finanțare trebuie să fie din circuitul intern economic din țară. Și banii au circulat prin firmă. Membrii partidului i-au luat din ea, ca și împrumuturi din circuitul intern. Da, este o șmecherie, pentru că astfel cadrul legal nu reglementează astfel de situații. Este o greșeală în lege. Doar la noi în țară se găsesc astfel de metode”, a declarat Cornelia Călin, analist financiar la Promo-Lex.

Întrebat de ce Igor Dodon încă nu este exclus din campania electorală, Vasile Gafton, membru al Comisiei Electorale Centrale susține că ar trebui să existe o hotărâre judecătorească în acest sens. „Noi nu avem astfel de competențe ca să confirmăm sau să infirmăm ce se investighează în presă. Cu asta trebuie să se ocupe organele competente. Ei trebuie să verifice, să aducă probe și să existe un act care să demonstreze aceasta și apoi să fie o hotărâre judecătoreasă. Atunci vom putea discuta despre excluderea a unui sau altui candidat”, explică membrul CEC-ului.

Pe lângă Comisia Electorală Centrală, organul responsabil de această situație este Procuratura Generală. Ziarul TIMPUL a contactat serviciul de presă a instituției care a declarat ulterior că „în baza de date nu există informații cu privire la finanțarea lui Igor Dodon în campania electorală. Nu s-au înregistrat unele sesizări și nu este pornit niciun dosar în această privință”.

De cealaltă parte, șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari a refuzat să facă declarații, spunând că în baza de date nu apar dosare care au probleme neclarificate sau nu apar pentru că nu au statut pe dosar. „Chiar dacă nu există în baza de date, o investigație poate avea loc. Însă oricare declarație pe care o fac, va merge independent cu investigația. Vă dau un exemplu: cu Pântea. Doar că a auzit că are dosar penal, el și-a schimbat comportamentul, asta rezulta din măsurile oficiale. Fiecare investigație care se face, în permanență există dificultăți la administrarea probelor. Cei care cunosc că noi urmărim sau investigăm, întreprind acțiuni de distrugere. Dacă noi nu am avansat în investigație, ulterior este problematic”, explică Viorel Morari.

Conform art. 69 din Codul Electoral al Republicii Moldova, utilizarea de către concurentul electoral a mijloacelor financiare din străinătate va fi penalizată prin anularea înregistrării concurentului în alegerile locale.

Federația Rusă-Bahamas -„Exclusive Media SRL” - PSRM
Art.5 din contractul de împrumut al firmei din Bahamas cu „Exclusiv Media SRL”: „Toate prevederile privind încheierea, realizarea, disputele și achitarea penalităților privind acest contract sunt reglementate de legislația materială și procesuală a Federației Ruse”. Conform jurnaliștilor de la RISE, este o practică în care părțile decid că orice conflict apărut, poate fi rezolvat după legislația unei țări. Dar în cele mai dese cazuri, se alege o țară, pentru eventuale procese judiciare, în care una dintre părți își are reședința. Respectiv, una dintre părțile ce a încheiat contractul își are reședința în Federația Rusă. Mai mult decât atât, „Exclusiv Media SRL” este și proprietară a televiziunii online de limbă rusă TSN dar și a ziarului de limbă rusă Аргументы и факты (Argumente și Fapte – traducere din rusă), care a preluat marca comercială de la ziarul din Rusia cu același nume. 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 17:23

Președintele rus Vladimir Putin nu-l va felicita oficial pe președintele ales al Ucrainei, Volodimir Zelenski după victoria clară obținută în weekend în alegeri,a transmis luni Kremlinul potrivit Moscow Times. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 17:22

Într-un număr de 60 de regiuni dintr-un total de 85 de regiuni ale Rusiei a fost înregistrat un declin demografic, transmite RIA „Știri”, potrivit datelor statistice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 17:21

Mai mult de douăzeci de persoane au fost rănite în timpul ciocnirilor dintre poliție și protestatarii ceceni împotriva construcției unei centrale hidroelectrice în Cheile Pankisi din Georgia, zona locuita predominant de ceceni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 17:20

 Aliaţii politici de la Bruxelles ai binomului PAS-PPDA îi atenţionează pe Maia Sandu şi Andrei Năstase asupra inoportunităţii crearăii unei alianţe cu PSRM, în Parlament. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 17:18

În pofida unor pronosticuri apocaliptice ale opoziţiei, datoria publică s-a diminuat cu 164 milioane de lei în primul trimestru al anului 2019. Ministrul Finanţelor Ion Chicu a spulberat, într-o postare pe Facebook, speculaţiile despre pretinsele împrumuturi masive ale...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 13:15

O investigație a prestigioasei publicații britanice The Sunday Times scoate la iveală noi conexiuni dintre raiderul numărul 1 în CSI, Veaceslav Platon și președintele Fundației Open Dialog (FOD), Ludmila Kozlovska, expulzată din UE, la cererea Poloniei, pentru legături cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 13:14

După patru ani de cădere, volumul de credite acordat economiei de către sectorul bancar și nebancar a înregistrat o creștere de 4,4 miliarde lei, în 2018. Astfel, nivelul volumul creditelor a revenit la nivelul de până la criza din sistemul bancar.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 10:19

Focul HARIC de la Ierusalim - minune sau înşelătorie?

Focul HARIC de la Ierusalim - minune sau înşelătorie?

An de an, cu ocazia Paştelui ortodox, credincioşii se bucură de ceea ce ei numesc minunea Sfintei Lumini. Acest eveniment miraculos se petrece an de an în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, în timpul slujbei de vecernie ce are loc în Sâmbăta Mare,...

( ) Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 22 Aprilie 2019, ora: 09:28

Suma creditelor oferite tinerilor și familiilor în cadrul Programului guvernamental “Prima Casă” a depășit 1 miliard de lei, iar valoarea găranțiilor de stat depăşeşte 500 de milioane de lei. Datele Guvernului mai arată că, în total, peste două mii de familii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 09:03

În ianuarie-martie 2019, Moldova a importat din Ucraina bere în sumă de 1 milion 067 mii USD, clasându-se pe locul 2 în ceea ce privește importurile acesteia, cu o cotă de 15,81% din total.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 09:00 de George Mârzencu

Zile și nopți de groază în satul Lopatnic / Pentru viol în grup şi alte perversiuni, comuniştii sovietici erau pedepsiţi în cel mai rău caz cu excluderea din partid

Zile și nopți de groază în satul Lopatnic / Pentru viol în grup şi alte perversiuni, comuniştii sovietici erau pedepsiţi în cel mai rău caz cu excluderea din partid Din editia print

După 6 și 7 iulie 1949, când o mare parte a basarabenilor a fost încărcată în vagoane și trimisă în Siberia, comuniști de tot soiul au rămas stăpâni pe gospodăriile confiscate și s-au apucat să bea și să mănânce din agoniseala celor deportați....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 08:59

Din cauza inflaţiei care se preconizează că va ajunge la opt milioane de procente în acest an, Venezuela şi-a câştigat titlul de cea mai slabă economie din lume. Naţiunea sud-americană a ocupat poziţia de top în cadrul clasamentului Misery Bloomberg, care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 08:23

Actorul de comedie Volodimir Zelenski, nou intrat în politică, a obţinut duminică o victorie zdrobitoare în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Ucraina în faţa preşedintelui în exerciţiu Petro Poroşenko, reflectând amploarea nemulţumirii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 08:21

Continuă să crească bilanţul masacrului din Sri Lanka unde, potrivit autorităţilor, extremişti religioşi au atacat biserici şi hoteluri în duminica de Paşte.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 08:20

Milioane de persoane folosesc combinația „123456” ca parolă pentru conturile lor, potrivit unei analize realizate de Centrul Național pentru Securitate Cibernetică din Marea Britanie.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 22 Aprilie 2019, ora: 07:15

Horoscopul zilei de 22 aprilie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 aprilie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 22...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 01:47

Oamenii de știință au explicat care sunt beneficiile în a avea o pisicuță ca animal de companie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Aprilie 2019, ora: 08:34

Președintele Partidului Liberal Democrat din Rusia, Vladimir Jirinovski, a criticat miercuri Guvernul rus pentru că nu ia măsurile necesare în regiunea transnistreană, scrie Deschide.md.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Aprilie 2019, ora: 08:21

Ieri am citit o scrisoare a unui basarabean exilat în oraşul Verholens. 

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 Aprilie 2019, ora: 08:13

Horoscopul zilei de 21 aprilie 2119 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 21 aprilie 2119 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 21...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Aprilie 2019, ora: 07:18

FLORII. Tradiția spune că nu e bine să plantezi pomi înainte de Sărbatoarea Intrării Domnului în Ierusalim. Puieții care sunt băgați în pământ în această săptămână nu vor da roade. Indicat este să plantăm flori în săptămâna ce...

( ) Citeşte tot articolul

Film 21 Aprilie 2019, ora: 05:18

Lungmetraje regizate de Jim Jarmusch, Pedro Almodovar, Jean Pierre şi Luc Dardenne, Ken Loach şi Corneliu Porumboiu au fost incluse în competiţia pentru prestigiosul trofeu Palme d'Or la ediţia de anul acesta, a 72-a, a Festivalului de Film de la Cannes, au anunţat, joi, organizatorii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Aprilie 2019, ora: 04:47

Multe persoane se bucură să bea ceai, cafea sau alte băuturi fierbinţi. O cercetare publicată International Journal of Cancer arată însă că un astfel de obicei este riscant.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Aprilie 2019, ora: 07:46

Wafa şi Maha al-Subaie, două surori care au fugit din Arabia Saudită şi au ajuns în Georgia susţin că au fost tratate ca sclave în regat, scrie BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 20 Aprilie 2019, ora: 07:44

FLORII, obiceiuri și tradiții. De Florii, creștinii ortodocși sărbătoresc intrarea lui Iisus în Ierusalim. Tot atunci sunt sărbătoriți cei care poartă nume de flori. În acest an, sărbătoarea este pe 21 aprilie și se celebrează în duminica dinaintea Paștelui....

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)