Astăzi 18 Iunie 2019, Marţi - Ultima actualizare la 17 Iunie 2019
Abonamente

Politică 18 Octombrie 2016, ora 09:28    Din editia print

Dodon și justiția selectivă. Campania PSRM este finanțată din bani rusești prin Bahamas

Marime Font

Investigația făcută de „RISE Moldova” la sfârșitul lunii septembrie demonstrează cum banii rusești printr-o companie offshore din Bahamas ajung în bugetul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova. Potrivit legii, este interzisă finanțarea partidelor politice din exterior. Cu toate acestea, candidatul Igor Dodon încă mai este prezent în campania electorală. În timp ce opozanții susțin că justiția e selectivă și că Dodon ar fi trebuit exclus din cursa prezidențială, PSRM a solicitat celor de la RISE să publice dezmințire, în caz contrat, îi va acționa în judecată pentru defăimare. 

Potrivit jurnaliștilor RISE care au efectuat investigația, schema este simplă. „Cele 1,5 milioane de euro au plecat din Rusia într-un offshore din Bahamas, ulterior banii au fost împrumutați de o firmă din Moldova care operează licențe TV rusești. Firma respectivă a împrumutat niștor cetățeni din Republica Moldova care ulterior au donat banii către PSRM”, susțin jurnaliștii de la „RISE”.

Corneliu Furculiță, membru PSRM, este proprietarul „Exclusiv Media SRL”, firma în contul căreia au fost transferate milioanele și apoi împrumutate către donatori. Astfel, socialistul s-a simțit vizat direct și a solicitat ca „RISE Moldova” să publice o dezmințire a materialului publicat. „Am decis să acționam în judecată publicația rise.md pentru defăimare. Dânșii au interpretat în mod denigrator anumite date financiare și au utilizat afirmații vădit false, care au prejudiciat atât imaginea mea, cât și a Partidului Socialiștilor. Vom cere dezmințire și despăgubiri. Ca fondator al companiei „Exclusiv Media”, menționate în așa-numita investigație, voi cere despăgubiri de 100 000 de lei, care vor fi donați în ajutorul copiilor grav bolnavi din spitalele noastre”, anunță Corneliu Furculiță pe un site de socializare.

Contracandidații reacționează

Iurie Leancă, candidatul Partidului Popular European din Moldova la alegerile din 30 octombrie, opinează pe o rețea de socializare referitor la banii din Rusia care sunt implicați în campania electorală. „Știm despre cei care îl ajută cu partidul. O firmă offshore, care își scrie contractele în funcție de legea rusă! Am o întrebare pentru domnul Dodon: de unde crede dânsul că firma „Exclusiv Media” va da înapoi milioanele? Oare, dacă ajunge la putere, nu va căuta să ofere contracte profitabile cu statul acestei firme? Sau banii aceia nu vor mai fi dați niciodată înapoi? Și atunci, ce va presta Dodon în schimbul banilor?!”, se întreabă Leancă.


Candidatul cere ferm autorităților să investigheze cazul. „Nu cumva să descoperim că Dodon, socialistul de caviar, este și un socialist penal”, scrie proeuropeanul pe profilul său dintr-o rețea de socializare.

Nici Maia Sandu, președinta Partidului „Acțiune și Solidaritate” nu a trecut cu vederea peste descoperirea făcută de jurnaliști. Ea a depus la Comisia Electorală Centrală o solicitare prin care cere instituției să aplice legea. „Dodon declară că e ajutat de părinți, dar banii pentru partid îi ia din Bahamas. Am solicitat Comisiei Electorale Centrale să examineze investigația RISE Moldova potrivit căreia partidul lui Dodon este finanțat de către o companie din Bahamas. Finanțarea atât directă, cât și indirectă din străinătate sunt interzise, iar cei care admit atare lucruri se exclud din cursa electorală. Așa spune legea. Și așa a decis CEC-ul în noiembrie 2014 în cazul Usatîi”, susține Maia Sandu.

Cazul lui Usatîi sau justiția selectivă

Fostul vicepreședinte al Comisiei electorale Centrale, Ștefan Urâtu spune că CEC-ul a avut asemenea experiență mai înainte cu un candidat care a fost finanțat din exterior, făcând referință la Renato Usatîi. „Eu cred că aceeași procedură trebuie să fie și acum. Dacă vorbim de cazul din noiembrie 2014, acolo era destul de problematic, atunci o persoană privată a adus banii și i-a declarat la intrarea în țară, apoi i-a dus la un partid politic. Dar aici problema iese la suprafață și e foarte clară. Este evident ca cel puțin interesul organelor să fie major și acum trebuie cel puțin să verifice. Acum ar trebui să se autosesizeze și să prezinte un raport. Atunci sesizarea s-a făcut din interior și investigația s-a făcut foarte repede. În cazul lui Dodon, investigația făcută de jurnaliști reprezintă un temei ca organele competente să acționeze”, explică fostul membru CEC.

Ștefan Urâtu afirmă că, de obicei, cu acești bani se achită panourile electorale sau se cumpără buletinele de vot. „Eu spun cu toată responsabilitatea că este o grupare de lucrători ai Ministerului de Interne, lucrători de la SIS și de la CEC care comercializează buletine de vot. Lucrul acesta a fost constatat în 2014 și în 2015. M-am adresat procuraturii, dar ei nu au dorit să facă o urmărire penală”, susține Ștefan Urâtu, fostul vicepreședinte al Comisiei Electorale Centrale.

Amintim că atunci când a fost finanțat din exterior, Curtea de Apel Chișinău a decis eliminarea din competiția electorală a Partidului „Patria”, condus de Renato Usatîi. Instanța a luat această decizie la propunerea Comisiei Electorale Centrale. Prin urmare, formațiunea nu a participat la alegerile parlamentare.

Contactat de ziarul TIMPUL, Ilian Cașu, membru al Partidului „Patria”, susține că în noiembrie 2014, partidul respectiv a fost scos din campania electorală în mod abuziv. „Noi am demonstrat în instanțele de judecată moldovenești că capătul de acuzare pe care am fost scoși nu a fost probat în instanțele de judecată. Mai mult, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a acceptat și a pus pe rol câteva dosare contra Guvernului R. Moldova, deci în dosarul „Ilian Cașu vs. Guvernul R.M.”, se stipulează că mi s-a încălcat dreptul constituțional de a fi ales, dreptul inserat în Constituția R. Moldova”, a declarat Ilian Cașu.

Membrul Partidului „Patria” insistă asupra faptului că instituțiile statului trebuie să aplice legea corect și nu în mod selectiv. „Dacă au fost prezentate niște fapte incontestabile, nimeni altcineva decât instituțiile statului ar trebui să aplice legea. Noi trăim într-un stat captiv. Capturat de către Vlad Plohotniuc. El decide când și cum trebuie aplicată norma legală. Dacă se aplică legea, urmează să fie scos din cursă candidatul sau partidul”, concluzionează Ilian Cașu.

CEC-ul și Procuratura refuză să comenteze

Cornelia Călin, analist financiar la Promo-Lex afirmă că articolul publicat de RISE cu privire la finanțarea Partidului Socialiștilor, ar putea fi un temei pentru organele de anchetă de a deschide o investigație. „Materialul ar putea servi ca o platformă pentru organele de anchetă ca să conducă o investigație în profunzime. Toate donațiile, toate sursele de finanțare trebuie să fie din circuitul intern economic din țară. Și banii au circulat prin firmă. Membrii partidului i-au luat din ea, ca și împrumuturi din circuitul intern. Da, este o șmecherie, pentru că astfel cadrul legal nu reglementează astfel de situații. Este o greșeală în lege. Doar la noi în țară se găsesc astfel de metode”, a declarat Cornelia Călin, analist financiar la Promo-Lex.

Întrebat de ce Igor Dodon încă nu este exclus din campania electorală, Vasile Gafton, membru al Comisiei Electorale Centrale susține că ar trebui să existe o hotărâre judecătorească în acest sens. „Noi nu avem astfel de competențe ca să confirmăm sau să infirmăm ce se investighează în presă. Cu asta trebuie să se ocupe organele competente. Ei trebuie să verifice, să aducă probe și să existe un act care să demonstreze aceasta și apoi să fie o hotărâre judecătoreasă. Atunci vom putea discuta despre excluderea a unui sau altui candidat”, explică membrul CEC-ului.

Pe lângă Comisia Electorală Centrală, organul responsabil de această situație este Procuratura Generală. Ziarul TIMPUL a contactat serviciul de presă a instituției care a declarat ulterior că „în baza de date nu există informații cu privire la finanțarea lui Igor Dodon în campania electorală. Nu s-au înregistrat unele sesizări și nu este pornit niciun dosar în această privință”.

De cealaltă parte, șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari a refuzat să facă declarații, spunând că în baza de date nu apar dosare care au probleme neclarificate sau nu apar pentru că nu au statut pe dosar. „Chiar dacă nu există în baza de date, o investigație poate avea loc. Însă oricare declarație pe care o fac, va merge independent cu investigația. Vă dau un exemplu: cu Pântea. Doar că a auzit că are dosar penal, el și-a schimbat comportamentul, asta rezulta din măsurile oficiale. Fiecare investigație care se face, în permanență există dificultăți la administrarea probelor. Cei care cunosc că noi urmărim sau investigăm, întreprind acțiuni de distrugere. Dacă noi nu am avansat în investigație, ulterior este problematic”, explică Viorel Morari.

Conform art. 69 din Codul Electoral al Republicii Moldova, utilizarea de către concurentul electoral a mijloacelor financiare din străinătate va fi penalizată prin anularea înregistrării concurentului în alegerile locale.

Federația Rusă-Bahamas -„Exclusive Media SRL” - PSRM
Art.5 din contractul de împrumut al firmei din Bahamas cu „Exclusiv Media SRL”: „Toate prevederile privind încheierea, realizarea, disputele și achitarea penalităților privind acest contract sunt reglementate de legislația materială și procesuală a Federației Ruse”. Conform jurnaliștilor de la RISE, este o practică în care părțile decid că orice conflict apărut, poate fi rezolvat după legislația unei țări. Dar în cele mai dese cazuri, se alege o țară, pentru eventuale procese judiciare, în care una dintre părți își are reședința. Respectiv, una dintre părțile ce a încheiat contractul își are reședința în Federația Rusă. Mai mult decât atât, „Exclusiv Media SRL” este și proprietară a televiziunii online de limbă rusă TSN dar și a ziarului de limbă rusă Аргументы и факты (Argumente și Fapte – traducere din rusă), care a preluat marca comercială de la ziarul din Rusia cu același nume. 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 17 Iunie 2019, ora: 20:57

(ARHIVE) Dezvăluiri ZGUDUITOARE: cum UCIDEAU călăii lui Stalin

(ARHIVE) Dezvăluiri ZGUDUITOARE: cum UCIDEAU călăii lui Stalin

La mai bine de șapte decenii de la primul val al deportărilor, comemorăm zecile de mii de victime care au căzut pradă teroarei comuniste, făcând publice numele câtorva din cei care au răpit, pe nedrept, viețile condamnaților și s-au scăldat în sângele lor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 19:48

Anunț de ultimă oră pentru toți românii! Statul îți dă bani ca să-ți iei televizor nou

Anunț de ultimă oră pentru toți românii! Statul îți dă bani ca să-ți iei televizor nou

Anunț de ultimă oră care îi vizează pe toi românii. Statul îți dă bani ca să-ți iei televizor nou. Este vorba despre un nou program RABLA căruia i se va da startul chiar mâine.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 19:38

Mohamed Morsi, fostul președinte al Egiptului, a murit în sala de judecată

Mohamed Morsi, fostul președinte al Egiptului, a murit în sala de judecată

Fostul preşedinte egiptean Mohamed Morsi a murit luni, la vârsta de 67 de ani, într-o instanţă judiciară, afirmă surse citate de presa egipteană şi internaţională, relatează Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 18:43

Parlamentul ar putea stabili, mâine, data ALEGERILOR LOCALE generale

Parlamentul ar putea stabili, mâine, data ALEGERILOR LOCALE generale

Parlamentul va examina, în ședința plenară din 18 iunie curent, un proiect de hotărâre privind stabilirea datei alegerilor locale generale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 17:26

ÎNCEP ABUZURILE? Năstase ar fi percheziționat ILEGAL în trafic mașina procurorului-șef al PCCOCS /// Ce pedeapsă riscă Ministrul de Interne

ÎNCEP ABUZURILE? Năstase ar fi percheziționat ILEGAL în trafic mașina procurorului-șef al PCCOCS /// Ce pedeapsă riscă Ministrul de Interne

Andrei Năstase, noul ministru al Afacerilor Interne, împreună cu bodyguardul său, veteranul de război Ion Caraman, au inceput edificarea statului de drept. Liderul PPDA ar fi stopat și percheziționat în plină stradă automobilul de serviciu al șefului Procuraturii pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 16:33

Maia Sandu anunță CREȘTERA numărului de ministere în Guvern

Maia Sandu anunță CREȘTERA numărului de ministere în Guvern

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale ar putea reveni la forma inițială, de până la reforma administrației implementată de Guvernul Filip, când existau două instituții separate: Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 16:26

Democraţii condamnă cumetrismul instaurat de noua guvernare de la Chişinău

Democraţii condamnă cumetrismul instaurat de noua guvernare de la Chişinău

Partidul Democrat din Moldova condamnă, într-un comunicat de presă, modul în care exponenţii alianței PSRM-PAS-PPDA promovează în funcții rude ale liderilor acestor partide.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 16:02

Virgil Pâslariuc: Două secole de la răpirea Basarabiei! Ruşii prezintă anexarea ca pe un act mesianic

Virgil Pâslariuc: Două secole de la răpirea Basarabiei! Ruşii prezintă anexarea ca pe un act mesianic

Ce reprezenta Basarabia la 1812? În primul rând, o asemenea regiune nici nu exista. Acel sector din sudul provinciei pruto-nistrene, numit Basarabia, cel mai probabil după numele dinastiei muntene care ar fi stăpânit, scurt timp, gurile Dunării, nici nu mai era menţionat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 15:35

Sandu anunță că Năstase ar putea rămâne fără cumătru său la IGP

Sandu anunță că Năstase ar putea rămâne fără cumătru său la IGP

Premierul Maia Sandu spune că Mihai Balan, șeful interimar de la IGP numit de Andrei Năstase ar putea fi demis.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 15:27

Boli agravate de expunerea la soare. Sfaturile doctorilor!

Boli agravate de expunerea la soare. Sfaturile doctorilor!

Cea mai gravă problemă, de fapt, ar fi cea cu alunițele. Expunerea lor la soare poate duce, în cazuri rare, ce-i drept, la cancer de piele, numit melanom și din păcate este un cancer destul de agresiv, depistat, cel puțin la noi în România, în faze destul de...

( ) Citeşte tot articolul

Fotbal 17 Iunie 2019, ora: 15:20

Programul complet de la Euro 2019. Când joacă România U21 și cum se poate califica în semifinale

Programul complet de la Euro 2019. Când joacă România U21 și cum se poate califica în semifinale

Euro 2019 | Campionatul European Under-21 va avea loc în perioada 16-30 iunie în Italia şi San Marino, cu participarea a 12 echipe, printre care şi România.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 15:13

Anatol Țăranu: „Apariția lui Usatîi pe planul de stânga complică peisajul politic de pe acest segment”

Anatol Țăranu: „Apariția lui Usatîi pe planul de stânga complică peisajul politic de pe acest segment”

Întoarcerea în Republica Moldova a liderului formațiunii „Partidului Nostru”, Renato Usatâi, după trei ani în care s-a aflat în Rusia și Germania, este una suspectă și cu multe semne de întrebare, consideră comentatorii politici. Ei cred că...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 14:44

Ministrul Popescu RENUNȚĂ la serviciile șefului său de cabinet Andrei Popov, care ar fi și NAȘUL său

Ministrul Popescu RENUNȚĂ la serviciile șefului său de cabinet Andrei Popov, care ar fi și NAȘUL său

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Nicu Popescu, a anunțat de la Washington D.C, unde întreprinde prima vizită în calitate de șef al diplomației moldovenești, că se desparte de șeful său de cabinet, Andrei Popov, care ar fi și nașul său de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 14:12

Pavel Filip: PDM va fi în opoziţie cu cei care vor submina integritatea teritorială a Republicii Moldova şi care vor încălca Constituţia şi legile ţării

Pavel Filip: PDM va fi în opoziţie cu cei care vor submina integritatea teritorială a Republicii Moldova şi care vor încălca Constituţia şi legile ţării

Partidul Democrat din Moldova va participa la şedinţele Legislativului şi va fi în opoziţie cu cei care vor submina integirtatea teritorială a Republicii Moldova, care vor încălca Constituţia şi legile ţării, precum şi cei care vor călca valorile Uniunii Europene....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 14:01

Aproape 20 de tone de căpșune din R. Moldova au fost INTERZISE în Rusia

Aproape 20 de tone de căpșune din R. Moldova au fost INTERZISE în Rusia

Direcția Rosselhoznadzor din regiunea Breansk a interzis importul în Rusia a 17,68 de tone de căpșuni din Republica Moldova care urmau să ajungă pe piețele din Moscova, informează serviciul de presă al serviciul federal fitosanitar și veterinar.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 13:42

24 iunie, ora 15:30, Teatrul Mihai Eminescu - In memoriam Constantin Tănase

24 iunie, ora 15:30, Teatrul Mihai Eminescu  - In memoriam Constantin Tănase

În această vară toridă, jurnalistul Constantin Tănase ar fi împlinit 70 de ani.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 17 Iunie 2019, ora: 13:40

Cele mai bune alimente pentru articulații

Cele mai bune alimente pentru articulații

 Dacă ai puțină atenție poți alege pentru dieta ta cele mai bune alimente pentru articulații. Aceasta înseamnă că ai posibilitatea de a preveni deteriorarea cartilajului articular, protejezi încheieturile prin reducerea inflamației și durerii, menținând un corp...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 13:35

Mai multe state membre UE cer EXTINDEREA rapidă a Uniunii. Ce țări din estul Europei ar putea A ADERA blocul comunitar

Mai multe state membre UE cer EXTINDEREA rapidă a Uniunii. Ce țări din estul Europei ar putea A ADERA blocul comunitar

Ekaterina Zaharieva, adjunctă a ministrului de externe bulgar, a cerut alături de şefii diplomaţiilor din alte 12 ţări membre ale Uniunii Europene integrarea mai rapidă a Balcanilor Occidentali, scrie presa de la Sofia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 13:11

Un monument al lui Ștefan cel Mare va fi edificat la Glodeni. Apelul autorităților locale!

Un monument al lui Ștefan cel Mare va fi edificat la Glodeni. Apelul autorităților locale!

Autoritățile din Glodeni intenționează să instaleze, în fața Consiliului raional al localității, un monument al Domnitorului Moldovei – Ștefan cel Mare și Sfânt, informează Provincial.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 13:02

Deputații din PD revin la muncă în Legislativ / Monica Babuc, propusă la funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului (VIDEO)

Deputații din PD revin la muncă în Legislativ / Monica Babuc, propusă la funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului (VIDEO)

Fracțiunea Partidului Democrat din Parlament va veni la următoarea ședință a Legislativului. Anunțul a fost făcut de Pavel Filip în cadrul unui briefing de presă. Acesta a spus că democrații vor fi în opoziție, dar vor vota proiectele de legi care sunt importante pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 12:06

Raport al Comisiei Europeane: Alegerile europene au suferit din cauza dezinformării rusești

Raport al Comisiei Europeane: Alegerile europene au suferit din cauza dezinformării rusești

„Surse rusești au făcut încercări continue și consecvente de dezinformare pentru a reduce prezența la vot și a influența preferințele alegătorilor în alegerile parlamentare din luna trecută”, este concluzia cuprinsă în raportul inițial al Bruxellesului,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 11:58

Pakistan: Conferința de presă a unui ministru regional a fost transmisă live pe Facebook cu filtrul „PISICĂ” activat

Pakistan: Conferința de presă a unui ministru regional a fost transmisă live pe Facebook cu filtrul „PISICĂ” activat

Un ministru din provincia pakistaneză Khyber Pakhtunkhwa a ajuns pe prima pagină a ziarelor din întreaga lume după ce o conferință a sa a fost transmisă live pe Facebook cu filtrul „cat” activat. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 11:24

Construcția gazoductul Iași-Chișinău nu va fi terminată în acest ans / R. Moldova va trebui să caute o soluție să evite ȘANTAJUL rusesc

Construcția gazoductul Iași-Chișinău nu va fi terminată în acest ans / R. Moldova va trebui să caute o soluție să evite ȘANTAJUL rusesc

Compania românească Transgaz din România nu va reuşi să finalizeze în acest an construcţia gazoductului Ungheni-Chișinău, așa cum era convenit anterior. Cel mai probabil că interconectorul va fi gata abia în august 2020, transmite Mold-street.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 11:21

Vlad Plahotniuc: „Sunt pe baricade”

Vlad Plahotniuc: „Sunt pe baricade”

În opoziție, dar la fel de puternici!

( ) Citeşte tot articolul

Sport 17 Iunie 2019, ora: 10:48

Doriți la „pachet”: Gică Hagi şi Ianis Hagi, pe lista celor de la Spartak Moscova

Doriți la „pachet”: Gică Hagi şi Ianis Hagi, pe lista celor de la Spartak Moscova

Gică Hagi şi Ianis Hagi ar putea începe un nou proiect interesant, tot împreună, la una dintre cele mai puternice echipe din Rusia. Conform celor de la Sovsport.ru, tatăl și fiul Hagi sunt doriți la Spartak Moscova. 

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)