Astăzi 26 Ianuarie 2020, Duminică - Ultima actualizare la ora 11:02
Abonamente

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora 11:51    Din editia print

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Marime Font

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

Fosta primăriță Silvia Radu va fi noua ministră a Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, iar directorul Agenției de Intervenție și Plăți în Agricultură, Nicolae Ciubuc, va deveni ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. Sunt schimbările efectuate după ce acum o săptămână Partidul Democrat a anunţat remanieri în Cabinetul Filip. Comentatorii politici consideră că PD face această mişcare pentru a-şi întări imaginea înainte de parlamentarele din februarie 2019. La rândul său, premierul a precizat că noii miniştri au la dispoziție puţin timp pentru a îmbunătăți situația în domeniile pe care le vor reprezenta şi, parafrazându-l pe Churchill, a cerut de la Radu şi Ciubuc „lacrimi, muncă și sudoare”.

Președintele Partidului Democrat (PD), Vlad Plahotniuc, și premierul Pavel Filip au anunțat marți, 18 septembrie, că Svetlana Cebotari și Liviu Volconovici vor părăsi funcțiile de ministru al Sănătății și, respectiv, al Agriculturii, fiindcă „cetățenii vor mai multă calitate în domeniile respective”. De fapt, remanierile nu mai surprind pe nimeni, întrucât, în ultimii ani, a devenit o obișnuință ca șefii ministerelor să fie deseori schimbaţi.
Câte patru miniștri în mai puțin de doi ani

Loading...


De la învestirea Guvernului Filip, care a avut loc la 20 ianuarie 2016, și până în prezent, de Sănătate s-au ocupat nu mai puțin de trei doamne. Astfel, în ultimii doi ani, acest minister a trecut prin mâinile Ruxandei Glavan, ale Stelei Grigoraș și ale Svetlanei Cebotari. Cea din urmă a fost învestită în funcție în luna ianuarie a acestui an, împreună cu alți șase noi miniștri. Și la Agricultură, în guvernul actual, au fost de asemenea trei miniștri: Eduard Grama, Vasile Bâtca și Liviu Volconovici.

Anunțând cele două demisii, Vlad Plahotniuc a menționat că Cebotari și Volconovici și-au făcut bine treaba, dar, totuși, este necesară o abordare managerială mai curajoasă... „În domeniile supuse remanierilor, urmează să fie lansate proiecte ample de renovare. Cetățenii vor mai multă calitate în domeniile respective, vor rezultate mai rapide”, a adăugat liderul democraților. Plahotniuc l-a descris pe Nicolae Ciubuc, candidatul la funcția de ministru al Agriculturii, ca pe un bun cunoscător al problemelor din sfera sa de activitate. Iar despre Silvia Radu, liderul PD a spus că are o experiență managerială și instituțională solidă.

Totodată, conducerea Partidului Democrat a anunțat că va analiza în viitorul apropiat și activitatea secretarilor de stat, dând de înțeles că și unii dintre aceștia ar putea fi înlocuiți.

Silvia Radu se declară surprinsă

Întrebat dacă opțiunea PD-ului pentru Silvia Radu confirmă speculațiile potrivit cărora aceasta ar fi „omul lui Plahotniuc”, Pavel Filip a specificat că decizia de a o aduce pe fosta primăriță a Capitalei în Guvern îi aparține. „Cu această propunere am venit eu și am discutat-o la biroul politic al PD. Sunt absolut sigur că este o candidatură potrivită. Contez pe calitățile sale manageriale”, a punctat premierul. Filip a atras atenția asupra termenului limitat, pe care îl au miniștrii săi, pentru a rezolva problemele societății. „Avem puțin timp la dispoziție, pentru că Parlamentul va fi funcțional până la sfârșitul lunii noiembrie. În acest timp, noi trebuie să venim cu majoritatea elementelor, care trebuie implementate la nivel de reforme și proiecte de lege. În continuare, funcțional va fi doar Guvernul, mai exact, până la învestirea unui alt cabinet de miniștri. În aceste două luni, vom reuși să ducem până la capăt programul nostru de guvernare”, a afirmat optimist prim-ministrul. Parafrazându-l în acest context pe Winston Churchill, el a spus că miniștrii trebuie „să ne ofere nimic altceva decât lacrimi, muncă și sudoare”.

Silvia Radu a scris pe Facebook că propunerea de a deveni ministru a fost pentru ea neașteptată. „M-am gândit, am analizat și după ce mi-a fost prezentat proiectul, care presupune o abordare de management instituțional dinamic, am acceptat”, a subliniat Radu.
Dodon: „Trebuie să cunoască diferența dintre paracetamol și aspirină”

Chiar dacă șeful Executivului a dat asigurări că, de această dată, președintele țării nu va respinge noile candidaturi la funcțiile de miniștri, Igor Dodon a avut o altă reacție. El nu i-a acceptat pe Radu și Ciubuc, motivând că „acești noi candidați nu vor face nimic până la alegeri, nu vor reuși și sunt departe de a face ceva”. Referindu-se la Silvia Radu, șeful statului a spus că aceasta nu e specialistă în domeniul sănătății și că „trebuie să cunoască diferența dintre paracetamol și aspirină”.

În replică, prim-ministrul a spus că se va adresa la Curtea Constituțională „pentru a solicita rezolvarea acestui blocaj instituțional, pe care șeful statului încearcă să-l provoace”. Reacția lui Dodon nu a întârziat să apară. „Colaborarea dintre instituțiile statului presupune dialog, nu forțarea șefului statului să accepte persoane necalitative în funcții înalte. Dacă-i vor atât de mult, să și-i numească ei prin mascaradă de 5 minute, cum au mai făcut-o”, a punctat președintele.

Trei motivații

Analistul politic al Institutului de Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, Veaceslav Berbeca, consideră că deciziile luate de PD au, mai întâi de toate, conotație preelectorală. „Guvernul vrea să arate că atunci când ceva nu merge bine, lucrurile pot fi schimbate. Orice ministru, care nu ține pasul cu problemele, ce trebuie rezolvate, va fi mazilit, adică oricând se va găsi un om care să-l înlocuiască. Este o mișcare de PR în perioada preelectorală. Partidul vrea să transmită că este atent la tot ce se întâmplă în țară și în Guvern”, s-a dat cu părerea expertul.

În remanierile din Guvern, se conturează mai multe aspecte, observă comentatorul politic Ion Tăbârță. În opinia sa, poate fi vorba atât despre o motivație pur tehnică, cât și una politică, dar și despre niște sacrificări electorale. „Componenta pur tehnică sau pur profesională se referă la competența miniștrilor. Prim-ministrul Filip i-a dojenit, în repetate rânduri, pe unii miniștri, ceea ce arată că nu este mulțumit de activitatea lor. Deci, cumva s-ar sugera că sunt înlocuiți cei mai puțin pricepuți cu alte persoane care, posibil, să fie mai competente. A doua componentă are tentă politico-electorală. Prin aceste demiteri, s-ar putea încerca transmiterea mesajului că reprezentanții conducerii nu doar vorbesc, dar și acționează. Probabil, vor fi anumiți miniștri care nu vor fi atinși, și nu neapărat pentru că sunt cei mai competenți, ci mai degrabă pentru că sunt apropiați de persoana din conducerea partidelor”, opinează Ion Tăbârță. Comentatorul nu exclude și o a treia componentă, prin care s-ar urmări sacrificarea anumitor miniștri în scop electoral. „Există varianta în care unii funcționari pot fi retrași din guvern pentru a se concentra pe campania electorală a PD. Exemplul dlui Vladimir Cebotari, fost ministru al Justiției, care acum lucrează la partid, cred că este unul elocvent în susținerea acestei supoziții”, specifică Tăbârță.

„Probabil, dă bine pentru opinia publică”

Hotărârea de a aduce un alt om în fruntea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a fost una previzibilă, întrucât acest domeniu a fost zguduit în ultimele luni de mai multe probleme, atenționează unii experți politici. „Epidemia de rujeolă, oamenii care au decedat pentru că, pur și simplu, nu au primit îngrijirile necesare au făcut clară necesitatea de a recurge la modificări. Sănătatea e un domeniu în care lucrurile nu merg bine. Am putut intui că vor fi schimbați cei doi miniștri. Era evident că au zilele numărate în funcțiile respective. Probabil, acest lucru dă bine pentru opinia publică”, consideră analistul.

Tot el menționează că democrații aduc tehnocrați în funcțiile de miniștri. „Vedem că partidul mută oamenii în funcție de calitățile și randamentul lor. Nu este principal factorul politic. În toată istoria aceasta este un factor util și anume faptul că accentul se pune pe secretarii de stat. Dacă aceștia sunt competenți și buni în domeniul lor, pot fi păstrați, indiferent dacă se schimbă miniștrii sau guvernarea. În principiu, acesta este un lucru extraordinar de bun, dar să vedem cum va funcționa în R. Moldova”, conchide Igor Boțan.


Un articol de: Doina Stimpovschii Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 10:58

În pachetul suspect, care a fost aruncat în această seară de o persoană necunoscută într-un magazin de telefonie mobilă, se aflau câteva bucați de slănină, anunță tv8.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 10:55

Autorităţile din Shantou iau măsuri de închidere a oraşului, în încercarea de a stopa răspândirea noului coronavirusul din Wuhan, informează site-ul postului CNN.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 07:51

Cea mai rea pisică din lume a fost pusă spre adopţie. De ce a fost numită felina o „afurisită”

Cea mai rea pisică din lume a fost pusă spre adopţie. De ce a fost numită felina o „afurisită”

Un adăpost pentru animale din SUA a descris-o într-o manieră extrem de sinceră pe una dintre pisicile pe care au pus-o spre adopţie, printr-o postare pe reţelele de socializare, care a devenit virală, relatează Huffington Post. Un adăpost pentru animale din Carolina de Nord,...

( ) Citeşte tot articolul

Sport 26 Ianuarie 2020, ora: 07:29

SIMONA HALEP LA AUSTRALIAN OPEN // Simona scrie istorie pentru România! Va doborî un nou record FABULOS după turneu

SIMONA HALEP LA AUSTRALIAN OPEN // Simona scrie istorie pentru România! Va doborî un nou record FABULOS după turneu

Simona Halep (28 de ani, 3 WTA) scrie istorie pentru România! Jucătoarea noastră se pregătește s-o depășească pe Martina Hingis (39 de ani, fost număr 1 mondial) într-o ierarhie extrem de importantă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 07:28

Captură record de droguri în Grecia: Peste o tonă de COCAINĂ a fost confiscată

Captură record de droguri în Grecia: Peste o tonă de COCAINĂ a fost confiscată

 Peste o tonă de cocaină a fost confiscată de poliția grecească

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 07:25

Cum se face CAFEAUA perfectă? Secretul a fost descoperit

Cum se face CAFEAUA perfectă? Secretul a fost descoperit

A fost descoperit secretul pe care băutorii de cafea trebuie să-l știe! Cum să faci cafeaua perfectă? Detaliile, mai jos. Matematicieni și fizicieni și-au unit forțele pentru a stabili formula pentru obținerea unei cești perfecte de cafea, în cadrul unui studiu publicat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 07:19

CORONAVIRUS ÎN CHINA / Un prim deces la Shanghai; 54 de MORȚI şi 323 de noi cazuri de infecţii

CORONAVIRUS ÎN CHINA / Un prim deces la Shanghai; 54 de MORȚI şi 323 de noi cazuri de infecţii

 Epidemia de pneumonie virală din China a făcut un mort la Shanghai, a anunţat duminică guvernul local, fiind prima victimă a coronavirusului în metropola financiară a ţării, relatează AFP. Victima este un bărbat în vârstă de 88 de ani care avea probleme de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 07:14

Luare de ostatici la Criuleni: O victimă a decedat la spital

Luare de ostatici la Criuleni: O victimă a decedat la spital

Unul dintre ostaticii pistolarului de la Mălăieşti, Criuleni, a decedat la spital. Informația a fost confirmată pentru Știri.md de ofițerul de presă al IP Criuleni, Irina Burdujan. Potrivit poliției, este vorba despre un bărbat de 56 de ani aflat în stare gravă la...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 26 Ianuarie 2020, ora: 06:27

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 26 IANUARIE 2020. LEII POT AVEA PARTE DE RĂSTURNĂRI ÎN VIAȚA SENTIMENTALĂ

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 26 IANUARIE 2020. LEII POT AVEA PARTE DE RĂSTURNĂRI ÎN VIAȚA SENTIMENTALĂ

Horoscopul zilei de 26 ianuarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 26 ianuarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 26...

( ) Citeşte tot articolul

Editorial 26 Ianuarie 2020, ora: 00:23 de Silviu Tănase

Stoianoglo, moldovenii și justiția

Stoianoglo, moldovenii și justiția

Multă cerneală a curs în ultimii 10 ani despre reforma justiției... Am avut 20 de guverne în 30 ani, fiecare al doilea venea și reformă de doamne ferește totul și justiția ajungea într-un asemenea hal, încăt era numai bună s-o mai reformezi odată.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 26 Ianuarie 2020, ora: 00:10 de Mihaela Culcinschi

Un deputat rus deconspiră planul Kremlimului: „Teritoriul întregii Uniuni Sovietice aparține Rusiei mari”

Un deputat rus deconspiră planul Kremlimului: „Teritoriul întregii Uniuni Sovietice aparține Rusiei mari”

Deputatul fracțiunii „Edinaia Rossia” din Duma de Stat, Evgheni Fedorov, a declarat că scopul Federației Ruse constă în capturarea tuturor republicilor ex-sovietice și recuperarea teritoriilor „Rusiei mari”, după hotarele stabilite în 1945, transmite...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 23:32

Cum construiesc chinezii un spital într-o săptămână. VIDEO cu "pădurea" de excavatoare şi camioane mobilizate pe şantier

Cum construiesc chinezii un spital într-o săptămână. VIDEO cu "pădurea" de excavatoare şi camioane mobilizate pe şantier

 Criticați pentru că au luat prea târziu măsuri să împiedice răspândirea virusului periculos, oficialii chinezi susțin că până pe 3 februarie va fi gata un spital dedicat în exclusivitate combaterii noului coronavirus.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 20:34

Petrișor Peiu Nu, Milcovul n-a secat înca! Un alt fel de a aniversa 24 ianuarie 1859 și 24 ianuarie 1862

Nu, Milcovul n-a secat înca! Un alt fel de a aniversa 24 ianuarie 1859 și 24 ianuarie 1862

 Aproximativ 2.000 de oameni politici au distrus vietile a 5 milioane de romani si pentru aceasta performanta ne cer astazi salarii imense si pensii speciale. 2 000 de parlamentari, ministri si secretari de stat, prefecti, primari, presedinti de Consilii Judetene, sefi de agentii si...

( ) Citeşte tot articolul

Carte 25 Ianuarie 2020, ora: 15:39

Bogdan Petriceicu Hasdeu IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT (I) INTRODUCȚIUNEA și AVENTURIERUL

IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT (I) INTRODUCȚIUNEA și AVENTURIERUL

B. Petriceicu- Hasdeu: IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT -  Aventurile, domnia, războaiele, moartea lui; rolul său în istoria universală și în viața poporului român. (1572-1574)

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 15:21

Zeci de constănțeni au făcut lanț uman în semn de protest față de construcția unui bloc cu patru etaje peste vestigiile cetății antice Tomis

Zeci de constănțeni au făcut lanț uman în semn de protest față de construcția unui bloc cu patru etaje peste vestigiile cetății antice Tomis

Zeci de constănțeni au făcut vineri un lanț uman în jurul unor vestigii antice din centrul orașului, în semn de protest față de construcția unui bloc de patru etaje care urmează să fie ridicat într-o zonă protejată istoric, relateaza info-sud-est.ro.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 15:18

Doza zilnică de râs: Un bărbat care venea din Scoția și se îndrepta spre Chișinău s-a rătăcit în Ţinutul Pădurenilor din judeţul Hunedoara după ce a setat GPS-ul pe „drumul cel mai scurt”

Doza zilnică de râs: Un bărbat care venea din Scoția și se îndrepta spre Chișinău s-a rătăcit în Ţinutul Pădurenilor din judeţul Hunedoara după ce a setat GPS-ul pe „drumul cel mai scurt”

Un bărbat care se îndrepta cu maşina din Scoţia spre Republica Moldova şi care se rătăcise în Ţinutul Pădurenilor din judeţul Hunedoara a fost salvat de pompieri. El setase GPS-ul pentru „drumul cel mai scurt” spre Chişinău, dar a cerut ajutor după ce nu a mai putut înainta cu...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 25 Ianuarie 2020, ora: 15:15

opinie Anatol Moraru: Basarabenii nu sunt evrei, iar Dodon nu e Moise

Anatol  Moraru: Basarabenii nu sunt evrei, iar Dodon nu e Moise

„O spun din start: nu-s antisemit, sunt patriot nu doar la sărbători naționale sau în campanii elctorale și nu dețin încă cetățenia română„, afirmă Anatol Moraru într-o opinie pe site-ul nordnews.md 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 15:09

Năstase o amenință pe Maia Sandu / Dacă nu se va desemna un candidat comun la Hîncești, PPDA va înainta PROPRIUL CANDIDAT pentru alegerile şefului statului

Năstase o amenință pe Maia Sandu / Dacă nu se va desemna un candidat comun la Hîncești, PPDA va înainta PROPRIUL CANDIDAT pentru alegerile şefului statului

Platforma DA a făcut un apel repetat către forțele proeuropene și naționale în vederea identificării unui candidat unic ce va lupta pentru funcția de deputat în cadrul alegerilor din circumscripția nr. 38, ce se vor desfășura la data de 15 martie, în caz contrar, Andrei Năstase a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 15:00

Femeie ucisă în bătaie de soțul ei, la Florești

Femeie ucisă în bătaie de soțul ei, la Florești

Descoperire macabră în localitatea Coșernița, Florești. O femeie a fost găsită fără suflare după ce a fost ucisă cu sânge rece în propria casă. Cazul a avut loc ieri, 24 ianuarie. Contactat de Știri.md, ofițerul de presă al IP Florești, Ina Moscaliuc a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 14:53

Coronavirusul a închis 15 oraşe în China. Peste 57 de milioane de oameni se află sub interdicţie

Coronavirusul a închis 15 oraşe în China. Peste 57 de milioane de oameni se află sub interdicţie

15 oraşe din China au fost închise pentru a opri răspândirea coronavirusului care afectează acum peste 1200 de persoane în ţară. Restricţiile de călătorie afectează acum peste 57 de milioane de oameni, relatează CNN.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 14:53

O nouă lovitură pentru Maia Sandu și Olesea Stamate /// Președintele Organizației PAS din Hîncești, Marcel Petrușan a anunțat că îl va susține pe Grigore Cobzac

O nouă lovitură pentru Maia Sandu și Olesea Stamate /// Președintele Organizației PAS din Hîncești, Marcel Petrușan a anunțat că îl va susține pe Grigore Cobzac

Socotelile de la Chișinău, diferite de cele din circumscripție. Președintele organizației PAS de la Hîncești: „Îl vom susține pe Grigore Cobzac”

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 11:44

Portul Internațional Liber Giurgiulești îngregistrează un nou record în transbordări de mărfuri

Portul Internațional Liber Giurgiulești îngregistrează un nou record în transbordări de mărfuri

 Volumul transbordărilor de mărfuri prin Portul Internațional Liber Giurgiulești (PILG) a crescut cu 3%, înregistrând un nou record de aproape 1.1 mln tone în 2019.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 09:49

„Odiosul” consilier al lui Putin, Vladislav Surkov, și-a DAT DEMISIA / Presa: „Direcția ucraineană” va fi supravegheată de Kozak

„Odiosul” consilier al lui Putin, Vladislav Surkov, și-a DAT DEMISIA / Presa: „Direcția ucraineană” va fi supravegheată de Kozak

Vladislav Surkov, care a ocupat funcția de președinte, și-a dat demisia din funcția publică, a declarat pentru Interfax directorul Centrului pentru Condiții Politice, Alexey Chesnakov.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)