Astăzi 25 August 2019, Duminică - Ultima actualizare la 24 August 2019
Abonamente

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora 11:51    Din editia print

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Marime Font

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

Fosta primăriță Silvia Radu va fi noua ministră a Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, iar directorul Agenției de Intervenție și Plăți în Agricultură, Nicolae Ciubuc, va deveni ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. Sunt schimbările efectuate după ce acum o săptămână Partidul Democrat a anunţat remanieri în Cabinetul Filip. Comentatorii politici consideră că PD face această mişcare pentru a-şi întări imaginea înainte de parlamentarele din februarie 2019. La rândul său, premierul a precizat că noii miniştri au la dispoziție puţin timp pentru a îmbunătăți situația în domeniile pe care le vor reprezenta şi, parafrazându-l pe Churchill, a cerut de la Radu şi Ciubuc „lacrimi, muncă și sudoare”.

Președintele Partidului Democrat (PD), Vlad Plahotniuc, și premierul Pavel Filip au anunțat marți, 18 septembrie, că Svetlana Cebotari și Liviu Volconovici vor părăsi funcțiile de ministru al Sănătății și, respectiv, al Agriculturii, fiindcă „cetățenii vor mai multă calitate în domeniile respective”. De fapt, remanierile nu mai surprind pe nimeni, întrucât, în ultimii ani, a devenit o obișnuință ca șefii ministerelor să fie deseori schimbaţi.
Câte patru miniștri în mai puțin de doi ani


De la învestirea Guvernului Filip, care a avut loc la 20 ianuarie 2016, și până în prezent, de Sănătate s-au ocupat nu mai puțin de trei doamne. Astfel, în ultimii doi ani, acest minister a trecut prin mâinile Ruxandei Glavan, ale Stelei Grigoraș și ale Svetlanei Cebotari. Cea din urmă a fost învestită în funcție în luna ianuarie a acestui an, împreună cu alți șase noi miniștri. Și la Agricultură, în guvernul actual, au fost de asemenea trei miniștri: Eduard Grama, Vasile Bâtca și Liviu Volconovici.

Anunțând cele două demisii, Vlad Plahotniuc a menționat că Cebotari și Volconovici și-au făcut bine treaba, dar, totuși, este necesară o abordare managerială mai curajoasă... „În domeniile supuse remanierilor, urmează să fie lansate proiecte ample de renovare. Cetățenii vor mai multă calitate în domeniile respective, vor rezultate mai rapide”, a adăugat liderul democraților. Plahotniuc l-a descris pe Nicolae Ciubuc, candidatul la funcția de ministru al Agriculturii, ca pe un bun cunoscător al problemelor din sfera sa de activitate. Iar despre Silvia Radu, liderul PD a spus că are o experiență managerială și instituțională solidă.

Totodată, conducerea Partidului Democrat a anunțat că va analiza în viitorul apropiat și activitatea secretarilor de stat, dând de înțeles că și unii dintre aceștia ar putea fi înlocuiți.

Silvia Radu se declară surprinsă

Întrebat dacă opțiunea PD-ului pentru Silvia Radu confirmă speculațiile potrivit cărora aceasta ar fi „omul lui Plahotniuc”, Pavel Filip a specificat că decizia de a o aduce pe fosta primăriță a Capitalei în Guvern îi aparține. „Cu această propunere am venit eu și am discutat-o la biroul politic al PD. Sunt absolut sigur că este o candidatură potrivită. Contez pe calitățile sale manageriale”, a punctat premierul. Filip a atras atenția asupra termenului limitat, pe care îl au miniștrii săi, pentru a rezolva problemele societății. „Avem puțin timp la dispoziție, pentru că Parlamentul va fi funcțional până la sfârșitul lunii noiembrie. În acest timp, noi trebuie să venim cu majoritatea elementelor, care trebuie implementate la nivel de reforme și proiecte de lege. În continuare, funcțional va fi doar Guvernul, mai exact, până la învestirea unui alt cabinet de miniștri. În aceste două luni, vom reuși să ducem până la capăt programul nostru de guvernare”, a afirmat optimist prim-ministrul. Parafrazându-l în acest context pe Winston Churchill, el a spus că miniștrii trebuie „să ne ofere nimic altceva decât lacrimi, muncă și sudoare”.

Silvia Radu a scris pe Facebook că propunerea de a deveni ministru a fost pentru ea neașteptată. „M-am gândit, am analizat și după ce mi-a fost prezentat proiectul, care presupune o abordare de management instituțional dinamic, am acceptat”, a subliniat Radu.
Dodon: „Trebuie să cunoască diferența dintre paracetamol și aspirină”

Chiar dacă șeful Executivului a dat asigurări că, de această dată, președintele țării nu va respinge noile candidaturi la funcțiile de miniștri, Igor Dodon a avut o altă reacție. El nu i-a acceptat pe Radu și Ciubuc, motivând că „acești noi candidați nu vor face nimic până la alegeri, nu vor reuși și sunt departe de a face ceva”. Referindu-se la Silvia Radu, șeful statului a spus că aceasta nu e specialistă în domeniul sănătății și că „trebuie să cunoască diferența dintre paracetamol și aspirină”.

În replică, prim-ministrul a spus că se va adresa la Curtea Constituțională „pentru a solicita rezolvarea acestui blocaj instituțional, pe care șeful statului încearcă să-l provoace”. Reacția lui Dodon nu a întârziat să apară. „Colaborarea dintre instituțiile statului presupune dialog, nu forțarea șefului statului să accepte persoane necalitative în funcții înalte. Dacă-i vor atât de mult, să și-i numească ei prin mascaradă de 5 minute, cum au mai făcut-o”, a punctat președintele.

Trei motivații

Analistul politic al Institutului de Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, Veaceslav Berbeca, consideră că deciziile luate de PD au, mai întâi de toate, conotație preelectorală. „Guvernul vrea să arate că atunci când ceva nu merge bine, lucrurile pot fi schimbate. Orice ministru, care nu ține pasul cu problemele, ce trebuie rezolvate, va fi mazilit, adică oricând se va găsi un om care să-l înlocuiască. Este o mișcare de PR în perioada preelectorală. Partidul vrea să transmită că este atent la tot ce se întâmplă în țară și în Guvern”, s-a dat cu părerea expertul.

În remanierile din Guvern, se conturează mai multe aspecte, observă comentatorul politic Ion Tăbârță. În opinia sa, poate fi vorba atât despre o motivație pur tehnică, cât și una politică, dar și despre niște sacrificări electorale. „Componenta pur tehnică sau pur profesională se referă la competența miniștrilor. Prim-ministrul Filip i-a dojenit, în repetate rânduri, pe unii miniștri, ceea ce arată că nu este mulțumit de activitatea lor. Deci, cumva s-ar sugera că sunt înlocuiți cei mai puțin pricepuți cu alte persoane care, posibil, să fie mai competente. A doua componentă are tentă politico-electorală. Prin aceste demiteri, s-ar putea încerca transmiterea mesajului că reprezentanții conducerii nu doar vorbesc, dar și acționează. Probabil, vor fi anumiți miniștri care nu vor fi atinși, și nu neapărat pentru că sunt cei mai competenți, ci mai degrabă pentru că sunt apropiați de persoana din conducerea partidelor”, opinează Ion Tăbârță. Comentatorul nu exclude și o a treia componentă, prin care s-ar urmări sacrificarea anumitor miniștri în scop electoral. „Există varianta în care unii funcționari pot fi retrași din guvern pentru a se concentra pe campania electorală a PD. Exemplul dlui Vladimir Cebotari, fost ministru al Justiției, care acum lucrează la partid, cred că este unul elocvent în susținerea acestei supoziții”, specifică Tăbârță.

„Probabil, dă bine pentru opinia publică”

Hotărârea de a aduce un alt om în fruntea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a fost una previzibilă, întrucât acest domeniu a fost zguduit în ultimele luni de mai multe probleme, atenționează unii experți politici. „Epidemia de rujeolă, oamenii care au decedat pentru că, pur și simplu, nu au primit îngrijirile necesare au făcut clară necesitatea de a recurge la modificări. Sănătatea e un domeniu în care lucrurile nu merg bine. Am putut intui că vor fi schimbați cei doi miniștri. Era evident că au zilele numărate în funcțiile respective. Probabil, acest lucru dă bine pentru opinia publică”, consideră analistul.

Tot el menționează că democrații aduc tehnocrați în funcțiile de miniștri. „Vedem că partidul mută oamenii în funcție de calitățile și randamentul lor. Nu este principal factorul politic. În toată istoria aceasta este un factor util și anume faptul că accentul se pune pe secretarii de stat. Dacă aceștia sunt competenți și buni în domeniul lor, pot fi păstrați, indiferent dacă se schimbă miniștrii sau guvernarea. În principiu, acesta este un lucru extraordinar de bun, dar să vedem cum va funcționa în R. Moldova”, conchide Igor Boțan.


Un articol de: Doina Stimpovschii Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 August 2019, ora: 22:16

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a vizitat teritoriile ocupate din regiunea transnistreană, după ce s-a întâlnit sâmbătă, la Chişinău, cu președintele Igor Dodon și a participat la evenimentele organizate de Partidul Socialiștilor pentru sărbătorirea a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 15:05

În timp ce liderii blocului ACUM, în cârdășie cu artizanii națiunii civice moldovenești, aburesc societatea cu tot felul de tâmpenii despre deconectarea „butonului geopolitic”, Igor Dodon merge consecvent pe propria agenda. Astăzi a lansat la lansarea unui...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 13:42

 Vizita de săptămâna viitoare a consilierului președintelui SUA pentru securitate națională, John Bolton, nu este deloc întâmplătoare, consideră editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru. Aceasta are loc în contextul întăririi influenței ruse...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 12:41

Nu stiu cine ii scrie Premierului cuvantarile, dar chiar rog aceasta persoana sa fie mai specifica si sa duca gandurile pana la capat, opinează analistul politic Dionis Cenușă

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 12:16

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a ajuns la Chişinău. Alături de preşedintele Igor Dodon, speakerul Parlamentului Zinaida Greceanîi şi omologul de la Chişinău Pavel Voicu, participă la Ceremonia de Comemorare „Dincolo de tăcere...” de la Complexul Memorial...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 10:56

Două avioane din R. Moldova, la un pas de tragedie. Erau cât pe ce să se CIOCNEASCĂ în aer / Ar fi vorba de o aeronavă a companiei FlyOne cu 140 de pasageri la bord

Două avioane din R. Moldova, la un pas de tragedie. Erau cât pe ce să se CIOCNEASCĂ în aer / Ar fi vorba de o aeronavă a companiei FlyOne cu 140 de pasageri la bord Foto: Aeronava EK32002

Un angajat al MoldAtsa, spune că două avioane erau cât pe ce să se ciocnească, iar responsabilii au ascuns acest fapt. Eugen Sajin a scris pe pagină să de Facebook că au trecut 60 de zile de la un grav incident aeronautic în spațiul Republicii Moldova cu urmări tragice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 10:26

Atenție! Cozi de KILOMETRI la punctele de trecere Palanca și Tudora

Atenție! Cozi de KILOMETRI la punctele de trecere Palanca și Tudora

(update) Se menține trafic intensiv și un flux continuu în punctele de trecere Palanca și Tudora. Totodată, rândul mașinilor format de dimineață în punctul de trecere Criva-Mamaliga a fost redus la circa 30 de autovehicule. În continuare se lucrează la capacitate maximă. De la ora...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 10:09

Patru evrei din România care au trăit momentul 23 August 1944. De la „rușii au adus democrația”, la „au venit soldați care nu văzuseră niciodată un ceas”

Patru evrei din România care au trăit momentul 23 August 1944. De la „rușii au adus democrația”, la „au venit soldați care nu văzuseră niciodată un ceas”

Cum se raportează evreii dintr-un cămin de bătrâni din București la evenimentele din 23 august 1944? În această dimineață am ascultat punctele de vedere ale mai multor rezidenți din căminul de bătrâni al comunității evreiești „Moses Rosen” cu ocazia vizionării unui documentar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 09:34

Președintele pro-rus Igor Dodon pretinde că are monopol pe instituirea zilelor de doliu și are „întrebări” la Guvern

Președintele pro-rus Igor Dodon pretinde că are monopol pe instituirea zilelor de doliu și are „întrebări” la Guvern

Președintele pro-moscovit, socialistul Igor Dodon nu a participat ieri la „Ziua comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare” instituită de către Guvern, din motivul că „astfel de zile sunt instituite de către președintele țării prin decret...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 09:27

RUȘINOS! Lașitate MAXIMĂ - Ministerul de Externe și cel al Apărării de la București îi dau UNDĂ VERDE lui Șoigu să zboare deasupra României pentru a SĂRBĂTORI ocuparea României de către bolșevici

RUȘINOS! Lașitate MAXIMĂ - Ministerul de Externe și cel al Apărării de la București îi dau UNDĂ VERDE lui Șoigu să zboare deasupra României pentru a SĂRBĂTORI ocuparea României de către bolșevici

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, nu va zbura direct prin Ucraina pentru a ajunge la noi. Odată ce are interdicție prin această țară, el este nevoit să ocolească prin statele UE. Va zbura deasupra Poloniei, Slovaciei, Ungariei și României, după care va ajunge în...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 24 August 2019, ora: 09:14

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 24 AUGUST 2019. CAPRICORNII AU NEVOIE DE ODIHNĂ

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 24 AUGUST 2019. CAPRICORNII AU NEVOIE DE ODIHNĂ

 Horoscopul zilei de 24 august 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 24 august 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 24...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 09:00 de George Mârzencu

exclusiv URSS a jefuit Basarabia, cărând din ea zeci de mii de vagoane. Premiera unor documente din ARHIVĂ!

URSS a jefuit Basarabia, cărând din ea zeci de mii de vagoane. Premiera unor documente din ARHIVĂ! Foto: foto simbol

Propaganda sovietică a bârfit zeci de ani la rând, precum că, Administrația Românească, în retragere din Basarabia, de două ori, în 1940 și 1944, ar fi luat cu sine și multe bunuri de ale basarabenilor. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 08:23

România, Polonia și țările baltice au adoptat o declarație comună prin care condamnă Pactul Ribbentrop-Molotov

România, Polonia și țările baltice au adoptat o declarație comună prin care condamnă Pactul Ribbentrop-Molotov

 În timp ce guvernarea de la Chișinău „deconectează butonul geopolitic” România, Polonia și țările baltice, au adoptat o declarație comună prin care condamnă Pactul Ribbentrop-Molotov: „Împreună putem combate campaniile de dezinformare și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 00:47

OPINIE / Vă place ce ați ales la Curtea Constituțională?

OPINIE / Vă place ce ați ales la Curtea Constituțională?

Lucrurile sunt foarte proaste. Doar naivii nu văd asta. Și nu e om mai orb decât cel care nu vrea să vadă, și mai surd ca cel ce nu vrea să audă. Și tot cu regret, s-a creat așa o ostracizare, încât dacă îndrăznești să ai o voce critică, ești imediat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 00:24

Octavian Țîcu: Nu în zadar a fost arsă Declarația de Independență, mulți ar vrea ca acest document să dispară, pentru că stipulează foarte clar Unirea cu România

Octavian Țîcu: Nu în zadar a fost arsă Declarația de Independență, mulți ar vrea ca acest document să dispară, pentru că stipulează foarte clar Unirea cu România

Pactul Ribbentrop - Molotov este denunțat în Declarația de Independență a Republicii Moldova, iar aceasta stipulează necesitatea de reîntregire, susține istoricul și deputatul Octavian Țîcu, într-un interviu pentru Radio Chișinău:

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 00:10

FOTO / Dodon și Vlah nu dau DOI BANI pe Maia Sandu și au SFIDAT DESCHIS ziua de DOLIU decretată pe 23 august și NU au arborat drapelul în BERNĂ

FOTO / Dodon și Vlah nu dau DOI BANI pe Maia Sandu și au SFIDAT DESCHIS ziua de DOLIU decretată pe 23 august și NU au arborat drapelul în BERNĂ Foto: Dodon o ignoră deschis pe Maia Sandu

„Șefii” din UTAG au ignorat faptul că Guvernul Maiei Sandu a declarat ziua de 23 august zi de doliu național, Ziua comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare. Bașcanul Vlah, care este și membru al Guvernului, nu s-a conformat deciziei de a arbora...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 00:01

Monitorul Oficial al R. Moldova - Sărbătoarea națională LIMBA NOASTRĂ CEA ROMÂNĂ

Monitorul Oficial al R. Moldova - Sărbătoarea națională LIMBA NOASTRĂ CEA ROMÂNĂ

În contextul mișcării de renaștere națională de la sfârșitul anilor '80 din RSSM, la Chișinău are loc Marea Adunare Națională de la 27 august 1989, o întrunire la care participă aproximativ 750.000 de oameni (circa 1/6 din populația de atunci a republicii). În...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 23:22

John Bolton, consilierul lui TRUMP pentru securitate națională vine în R. Moldova pe 29 august / Maia Sandu și alți membri ai Guvernului merg în SUA săptămâna viitoare

John Bolton, consilierul lui TRUMP pentru securitate națională vine în R. Moldova pe 29 august / Maia Sandu și alți membri ai Guvernului merg în SUA săptămâna viitoare

Guvernării i se închidea ușa în față în marile capitale ale lumii: Washington, Bruxelles, Berlin și alte capitale importante, iar țara se afla într-o autoizolare oligarhică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 15:50

Ilan Șor despre majorarea tarifelor la energie: aceasta este răsplata pentru încrederea acordată de cetățeni

Ilan Șor despre majorarea tarifelor la energie: aceasta este răsplata pentru încrederea acordată de cetățeni

Liderul Partidului Politic ȘOR, deputatul Ilan Șor, critică dur într-o intervenție pe rețelele de socializare majorarea tarifului la energia electrică, intrată de astăzi în vigoare și amintește că actuala guvernare promitea în campania electorală reducerea acestora....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 14:52

Gorbunțov prins de presa rusă cum răspândește știri false despre Usatîi

Gorbunțov prins de presa rusă cum răspândește știri false despre Usatîi

În spatele atacurilor mediatice din ultimul timp la adresa liderului Partidului Nostru, Renato Usatîi, stă „bancherul negru” Gherman Gorbunțov, au descoperit jurnaliștii ruși.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 13:41

Descinderi la Aeroportul Internațional Chișinău. Angajații SPIA surprinși în timp ce intră in zona

Descinderi la Aeroportul Internațional Chișinău. Angajații SPIA surprinși în timp ce intră in zona Din editia print

Au loc descinderi in aceste momente la Aeroportul International Chisinau. Angajatii Serviciului protectie interna si anticoruptie au fost surprinsi in timp ce intrau in zona VIP, informează protv.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 13:16

Incident în tabăra de la Sulina: Tinerii din R. Moldova nu sunt lăsați să comemoreze ziua semnării Pactului Ribbentrop-Molotov

Incident în tabăra de la Sulina: Tinerii din R. Moldova nu sunt lăsați să comemoreze ziua semnării Pactului Ribbentrop-Molotov

Tinerii din Republica Moldova aflați la odihnă în tabăra de vară ,,ARC-2019”, desfășurată la Centrul de agrement din Sulina, județul Tulcea, nu sunt lăsați să coboare drapelul în bernă și să țină un moment de reculegere în contextul împlinirii a 80...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 12:17

Creşte numărul victimelor în urma exploziei nucleare din Rusia

Creşte numărul victimelor în urma exploziei nucleare din Rusia

Încă două persoane afectate de explozia unei rachete cu propulsie nucleară din Rusia au murit, anunţă surse medicale citate de presa locală.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)