Astăzi 26 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la 25 Septembrie 2018
Abonamente

 
 

Actualitate 9 Septembrie 2018, ora 16:53

Dodon s-a rugat în Biserică înainte de accident / Care sunt cele 7 păcate capitale

Marime Font

Foto: 9 septembrie 2018

 

Mândria
Omul care se prețuiește mai mult pe sine decât ar trebui cade cu ușurință în păcatul mândriei. Nu poate iubi cu inima curată, crezându-se vrednic de lauda celorlalți, indiferent de faptele sale. Dumnezeu îi ajută doar pe cei smeriți și cu sufletul curat. Însuși diavolul a fost izgonit din Rai din cauza mândriei, de aceea aceasta este considerată de Biserică un păcat capital.

Iubirea de arginți 
Orice preot le explică credincioșilor că setea după lucrurile materiale împietrește inima omului, făcându-l nepăsător, zgârcit și crud față de suferințele altora. Așa cum Dumnezeu poate da din belșug, tot așa poate și lua, iar omul nu trebuie să cadă în ispita goanei după bani, care îl conduce doar către pierzanie.Desfrânarea
Un alt păcatcapital, condamnat de Biserică, este desfrânarea sau venerarea plăcerilor trupului. Trupul omenesc este considerat „templul Duhului Sfânt“ iar necinstirea lui atrage după sine egoismul, înstrăinarea și dezumanizarea. Preoții îndeamnă ca acestă patimă să fie lecuită prin post și rugăciune, care ajută la înfrânarea inimii și a dorințelor necuviincioase.

Invidia
Se spune că invidia naște în inimă lipsa de iubire, c ăci nu poate avea nimic în comun cu dragostea. Atunci când omul poftește la un bun al aproapelui său, ajungând chiar să îi dorească răul, se îndepărtează de Dumnezeu. „Să îți iubești aproapele ca pe tine însuți“, îi îndeamnă Biserica tot timpul pe credincioși, iar invidia sau părerea de rău pentru fericirea altuia este cu atât mai periculoasă cu cât din ea iau naștere o serie de alte păcate, precum ura aproapelui, clevetirea, ocara, înșelăciunea și chiar uciderea. Invidiosul se distruge atât pe sine, lăsându-se devorat de viermele invidiei, cât și pe celălalt, căruia îi provoacă o stare de tulburare știind că cineva îți dorește ceea ce este al lui.

Lăcomia
Bolile sufletești sunt considerate de Dumnezeu mai importante decât cele trupești, iar vindecarea lor e mai anevoioasă. Lăcomia îl face pe om avar, în permanență nemulțumit cu ceea ce are. Ea îndeamnă către nedreptate, pentru a obține cât mai multe caștiguri și conduce către căi necinstite. Mai mult, lăcomia sufocă mila, cea care ajută la mântuirea sufletului. Omul lacom disprețuiește de fapt lumea, urându-i pe cei săraci care îi cer ajutorul și râvnind la avuții nemeritate.

Mânia
Se consideră că mânia este o consecință a inimii mândre. Cel mânios va ține minte răul, iar în loc să aleagă iertareasemenilor, își încarcă conștiința cu ură și gânduri de răzbunare. Preoții îi îndeamnă pe cei cuprinși deseori de mânie să meargă la spovedanie, să postească și să ceară ajutorul lui Dumnezeu. Revolta sufletească i-a fost oferită omului pentru a se împotrivi răului și a lupta împotriva păcatului, și nu pentru a fi îndreptată împotriva aproapelui său. Preoții mai spun și că, dând prea multă hrană și odihnă trupului, îi furnizăm energia care alimentează agresivitatea, așa că o viața cumpătată poate să ferească omul de acest păcat.

Lenea
Cel din urmă păcat capital este lenea sau trândăvia. Cel leneș profită de cei din jur și nu apreciază eforturile altora. Lenea se poate tămădui doar prin ascultate și muncă, pentru că lui Dumnezeu nu îi plac cei risipitori. Leneșul nesocotește darurile primite, lăsându-le nefolosite. Talentul său rămâne necultivat și poate cădea cu ușurință în alte patimi precum cârtirea, nemulțumirea, cearta și furtul, pentru că este gata să mintă și să înșele pentru a își câștiga existența. 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul