Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, spune că nu vede cum Partidul Socialiștilor ar putea face parteneriat în următorul Parlament cu vreuna dintre partidele care au șanse să treacă în legislativ. Șeful statului s-a referit atât la Partidul Democrat, cât și la Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul Platforma Demnitate și Adevăr, care au format blocul electoral ACUM DA PAS pentru următorul scrutin, transmite IPN.
Declarația a fost făcută de șeful statului după ce președintele Parlamentului, Andrian Candu, a menționat într-o conferință de presă că „niciodată nu trebuie să spui niciodată” cu referire la o eventuală coaliție a PDM cu PSRM, menționând, totuși, că nu-și imaginează o coaliție a democraților cu socialiștii.
Igor Dodon a evitat să spună dacă va candida pe lista Partidului Socialiștilor la următoarele alegeri parlamentare, dar a spus că nu consideră corect față de cetățeni să plece din funcția de președinte în favoarea unui fotoliu în Parlament sau în fruntea Guvernului, având în vedere că șeful statului a fost ales direct de popor. „Cred că lucrul acesta va fi o trădare față de interesele celor care m-au susținut”, menționează șeful statului.
La 12 decembrie 2017, Curtea Constituțională a pronunțat o hotărâre ce vizează posibilitatea ca Președintele să fie și membru de partid. Vedeți mai jos o parte din decizia CC:
În acest sens, Curtea Europeană a recunoscut legitimitatea restrângerii activității politice a unor autorități publice, ținând cont de necesitatea garantării neutralității politice a acestora și a asigurării îndeplinirii corespunzătoare a obligațiilor care le revin în mod imparțial, tratând toți cetățenii într-un mod egal și echitabil.
În speță, Curtea a constatat că, potrivit prevederii contestate, „mandatul Președintelui Republicii este incompatibil cu calitatea de membru al vreunui partid politic” (articolul 112 alin. (2) din Codul electoral).
Curtea a relevat că în hotărârile menționate a statuat că, prin depunerea jurământului de către Președintele Republicii Moldova acesta își asumă un angajament juridic faţă de întreg poporul Republicii Moldova. Astfel, Președintele Republicii trebuie să facă dovada imparțialității şi neutralității sale politice.
De asemenea, în Hotărârea nr. 24 din 27 iulie 2017 Curtea a subliniat că şeful statului joacă rolul unui arbitru, sau al unei puteri neutre, fiind detașat de partidele politice. Președintele este un element important al sistemului politic, dar acesta nu este un partizan al politicului.
Prin urmare, Curtea a reținut că Președintele Republicii Moldova este obligat să acționeze în interesele întregii societăți, şi nu ale unei părţi a acesteia, ale unui grup sau partid politic. Din aceste considerente, Președintele Republicii Moldova nu poate fi membru al unui partid politic şi nu poate promova sub nici o formă interesele unui partid politic.
|
După ce a pierdut alegerile, imaginea lui Dodon continuă să se deterioreze.
( ) Citeşte tot articolulAnaliza de față pornește de la presupunerea că oferta înaintată recent de către Romgaz pentru preluarea participației ExxonMobil în proiectul gazier din Marea Neagră va fi, la capătul unui proces de negociere, acceptată.
( ) Citeşte tot articolulPulpa de miel cu rozmarin ii va surprinde pe cei dragi cu o aroma intensa si bogata.
( ) Citeşte tot articolulTone de cerneală s-au scurs despre moartea subită a primului cosmonaut rus Iuri Gagarin, al cărui deces, la fel ca asasinarea preşedintelui John F. Kennedy, a dat naştere la numeroase teorii ale conspiraţiei.
( ) Citeşte tot articolul