Astăzi 24 Septembrie 2018, Luni - Ultima actualizare la ora 07:20
Abonamente

Opinii & Editoriale 23 Martie 2018, ora 15:47    Din editia print

Marime Font

Dodon, vasalul lui Putin

Alegerile din Rusia, de duminica trecută, s-au terminat în mod previzibil, cu victoria lui Vladimir Putin.

În pofida miilor de cazuri observate, în care numere mari de buletine de vot, pe care fusese deja aplicată ştampila „votat”, au fost aruncate în urnele de vot, autorităţile electorale vor valida acest scrutin, iar Putin va rămâne preşedinte pentru încă şase ani. Toate instituţiile statului au fost mobilizate pentru a asigura ţinta de 70% prezenţă la vot, însă aceasta din urmă a fost ratată, doar 59% dintre cetăţenii ruşi cu drept de vot, exercitându-şi acest drept. Dintre aceştia, aproape 77% l-au votat pe Vladimir Putin. Nimic surprinzător. Regimul nedemocratic din Rusia se menţine.

Pentru nepreşedintele de la Chişinău, Igor Dodon, „victoria” lui Putin a servit drept prilej pentru a-i ofensa încă o dată pe toţi cetăţenii R. Moldova. Dodon l-a felicitat pe Putin „cu victoria strălucită în alegeri” şi i-a mai transmis acestuia că „nu doar ruşii au nevoie de o Rusie puternică”. Prin urmare, în optica lui Dodon, şi moldovenii au nevoie de Rusia puternică. Să transmiţi aşa ceva preşedintelui ţării, care ne ocupă o parte din teritoriu şi cu care ne-am aflat în război în 1992, este un gest pe cât de laş, pe atât de antinaţional. Dodon este un vârf al ploconirii în faţa Moscovei şi produsul unui grup de oameni care, exercitând puterea, s-au comportat la fel, însă au avut grijă să păstreze unele aparenţe. În cazul actualului ocupant al funcţiei prezidenţiale, asemenea gesturi par să-i facă chiar plăcere. El reprezintă chintesenţa comportamentului de mancurt, de trădător antimoldovean. Pentru statul numit „Republica Moldova” este simptomatic faptul că anume Dodon este acum şeful său. Această stare de lucruri marchează, de fapt, eşecul clasei politice de la Chişinău de a edifica un stat funcţional.În faţa acestui deznodământ, nu toţi basarabenii au abandonat speranţa. Sunt şi dintre cei care luptă în prezent pentru ca pământul dintre Prut şi Nistru să revină ţării de la care a fost anexat, România. Aceşti oameni, unioniştii, organizează duminică, 25 martie, un mare eveniment în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de când Sfatul Ţării a votat pentru revenirea acasă, în corpul României întregite.

Acest ceas de aniversare îi găseşte pe tot mai mulţi cetăţeni ai R. Moldova în deplina conştientizare a faptului că pe Dodon şi alţii de teapa lui n-o să-i mai vedem acolo unde se iau decizii pentru toţi doar în cazul reunirii cu România. Pentru a nu ne fi ruşine în faţa generaţiilor viitoare, e nevoie să luptăm în continuare pentru reunire, iar în momentul de faţă lupta înseamnă să venim cât mai mulţi duminică la mitingul şi marşul unionist.

Pentru a-i arăta nu doar lui Dodon, ci şi lui Putin, la Moscova, că indiferent cum i-ar fi stimulate poftele imperiale, în orice manieră linguşitoare s-ar gudura pe lângă el pudelul său preferat, există în Basarabia sute de mii de oameni care-şi doresc reunirea cu România, iar numărul lor creşte. Pentru că nu merităm să fim apendicele unei ţări în care votul cetăţenilor a fost redus la o bătaie de joc, iar adevărata opoziţie înfundă puşcăriile. Pentru că, încă, mai merităm o şansă.

Duminică, la manifestaţiile din Chişinău, să venim în număr cât mai mare!

Un articol de: Dan Nicu Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul