Politică

Dodon vrea să DĂRÂME majoritatea parlamentară pentru a PRELUA ÎNTREAGA PUTERE în stat

T.: În spaţiul public circulă ideea că revenirea asupra sistemului mixt ar putea fi declanşatorul unui război politic adevărat între Vlad Plahotniuc şi Igor Dodon. Ce părere aveţi?

P.B.: Războiul este deja în plină derulare, atâta doar că multă lume nu-l ia în serios. Dodon este îndemnat pe față de Moscova să dărâme actuala majoritate parlamentară pentru a prelua întreaga putere în stat. S-a creat deja un fel de dualitate a puterii la vârf. Din această cauză, Republica Moldova vorbește pe două voci pe plan extern. Altceva e că atât Dodon, cât și Plahotniuc își cunosc limitele și deocamdată caută să evite o confruntare directă. Dar actuala situație, când o parte a puterii privește spre Vest, iar alta spre Est, nu poate să dureze la nesfârșit. 

T.: Şi socialiştii au anunţat proteste pentru această toamnă, dat fiind faptul că Preşedintele Igor Dodon a fost împiedicat să desfăşoare un referendum consultativ. Ce credeţi despre respectivul protest?

P.B.: Este dreptul oricui să protesteze. Numai că manifestațiile stângii sunt dirijate de la Moscova, au un caracter antinațional și urmăresc ruperea echilibrului social în Republica Moldova.

T.: În ultimul timp, tot mai des răsună ideea unui impeachment Preşedintelui Dodon. Credeţi că sunt motive pentru aceasta şi pe cât de posibilă vi se pare declanşarea respectivei proceduri?

P.B.: Motive sunt o sumedenie. Dodon a încălcat Constituția în repetate rânduri, depășindu-și atribuțiile. Ca să nu mai vorbesc de finanțarea abuzivă de peste hotare a campaniei sale prezidențiale.

T.: Recentele evenimente legate de relaţiile moldo-ruse au influenţat puternic şi relaţia dintre guvernare şi Preşedinţie. Cum credeţi că vor evolua relaţiile moldo-ruse în continuare şi care va fi impactul asupra comportamentului actorilor politici de la Chişinău?

P.B.: Relațiile moldo-ruse se alterează pe măsură ce ia proporții noul război rece Est-Vest, iar Republica Moldova, înghesuită între Ucraina și UE, nu are cum fi neutră în această confruntare geopolitică, ei fiindu-i scris să se înregimenteze plenar în tabăra occidentală, lucru pe care actuala guvernare îl asigură. Noi nu avem granițe comune cu Rusia, piața UE este și mai aproape, și mai profitabilă decât cea rusă, până și regiunea separatistă are mai multe exporturi în vest decât în est. De aceea vectorul occidental de politică externă este singurul fezabil. Factorul ucrainean exclude o conciliere cu Moscova pentru mulți ani înainte. Toate vorbele despre revenirea la sânul Maicii Rusia sunt niște baliverne, scorneli ordinare menite să hrănească iluziile deșarte ale nostalgicilor.

Tribuna.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *