Actualitate

Dodon vs Krasnoselski: Liderul de la Tiraspol sugerează că Igor Dodon „nu poate semna nimic în locul altcuiva”

În particular, Igor Dodon a vorbit despre libera circulație peste Nistru, funcționarea școlilor cu predare în „limba de stat” (română – n.red.) din Transnistria și accesul fermierilor din raionul Dubăsari la terenurile pe care le dețin pe teritoriul controlat de administrația separatistă.
Această întâlnire, care este a doua dintre Dodon și Krasnoselski, s-a desfășurat în această după amiază, în pensiunea prezidențială de la Holercani.
Igor Dodon a spus, într-o conferință de presă, că autoritățile din Transnistria ar fi mers deja în întâmpinare, simplificând procedura de trecere a frontierei administrative pentru locuitorii din dreapta Nistrului.

Pa lângă aceasta, potrivit președintelui Dodon, Vadim Krasnoselski i-ar fi prezentat astăzi o listă cu 10 funcționari moldoveni, inclusiv primarul de la Varnița, pe numele cărora administrația de la Tiraspol ar fi oprit dosarele penale deschise anterior.
Mai dificil, deocamdată, de rezolvat ar fi problemele ce țin de mașinile cu numere transnistrene de înmatriculare sau interoperabilitatea rețelelor de telefonie fixă și mobilă pe ambele maluri ale Nistrului, a mai spus el.

În alt context, Igor Dodon a declarat că „a luat act” de îngrijorările autorităților transnistrene în legătură cu instituirea unui regim de control moldo-ucrainean comun pe segmentul transnistrean al frontierei, în special la punctul de trecere de la Kuciurgan. Fără să-și exprime o poziție tranșantă pe marginea acestui subiect, el a spus că a cerut experților de la președinție să facă o evaluare a riscurilor economice, afirmând că înființarea acestui post de control comun la granița moldo-ucraineană nu ar trebui să prejudicieze agenții economici și persoanele fizice din regiunea transnistreană.
De asemenea, potrivit lui Igor Dodon, problema transnistreană ar fi poate singura în privința căreia Președinția, Parlamentul și Guvernul ar avea o poziție comună.

De cealaltă parte, liderul regimului separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselki, a sugerat că Igor Dodon ar avea dreptul să vorbească despre probleme comune „doar că nu poate semna nimic în locul altcuiva”.
”Vă mulțumesc pentru invitație. Consider că dialogul este necesar și trebuie să continue. Aș prefera ca întrevederile noastre să nu se transforme în niște reglări de conturi, ci să contribuie la soluționarea unor chestiuni concrete, de care depinde bunăstarea oamenilor simpli de pe cele două maluri ale Nistrului”, a menționat Vadim Krasnoselski, citat de agenția oficială „Novosti PMR”
Menționăm că nu este pentru prima dată când Tiraspolul îl anunță pe Igor Dodon că nu poate lua locul Guvernului în negocierile din dosarul transnistrean și că nu are nicio putere de decizie în acest sens.

Următoarea întâlnire dintre Igor Dodon și Vadim Krasnoselski ar urma să aibă lor în mai.

Radiochisinau.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *