Astăzi 23 Octombrie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la ora 17:37
Abonamente

Editorial 7 Septembrie 2015, ora 07:45    Din editia print

Marime Font

Dodonismul, simptomul vidului patriotic la moldoveni

Duhul patriotic moldovenesc al lui Dodon, asemenea duhului lui Dumnezeu de dinaintea facerii lumii, plutește peste R. Moldova și vede un imens vid: vidul patriotic moldovenesc! Acest vid e peste tot, e ubicuu, vorba babelor de la țară, dar mai ales în creația artistică care – Dodon, fire sulegetă, nu o declară, dar o sugerează – e mai mult românească decât moldovenească. 

Cu un fin simț analitic, Dodon observă că „simptomul vidului patriotic în creația artistică trădează lucruri mai profunde, trădează inconsistența atașamentului nostru general față de pământul pe care trăim. Fiecare, în particular, poate va spune că e atașat țării sale, dar aceste atașamente individuale iată că sunt insuficiente atâta timp cât nu e cultivat neîncetat un atașament comun, colectiv față de Patrie”. Deoarece nu fiecărui cititor îi este dat să pătrundă în profunzimile acestui gând dodonian, explic ce a avut în vedere proaspătul exeget al esteticii cântecului patriotic moldovenesc: poate, fiecare poet, cântăreț, om simplu în particular își iubește patria moldovenească în particular, adică în mod egoist? Ca să dispară vidul patriotic, patria moldovenească trebuie iubită în colectiv! Cum se întâmplă de obicei la noi? Se pornesc țărăncile la prășit în zori de zi și fiecare, în particular, murmură vreo creație artistică populară, dar nu dintre cele patriotice, ci legate pe teme minore cum ar fi dorul, dragostea și chiar sexul. Ce propune Dodon? Ca să cultivăm patriotismul la aceste țărăncuțe, ele trebuie să pornească în câmp în mod organizat, colectiv, și să cânte în comun creații artistice patriotice de să vuiască satele! Și să cânte nu chestii de astea, aflate în limita desfrânării: „Aseară vântul bătea,/ Badea-n brațe mă strângea” sau „Vino, bade, serile,/ Nu-ți uita cărările” ori „Omule, cu vinul bun,/ Ce stai cu căruța-n drum?/ Trage mai bine la o casă,/ Unde-i nevasta frumoasă/ Și bărbatul nu-i acasă”… ș.a.m.d., ci creații patriotice, expresie a vremurilor noi: „Foaie verde de sulfină,/ Cântă babele-n grădină,/ Lenin ne-a adus lumină!” sau „Frunză verde de mărari,/ Voronin ne-a adus pensii mari/ Și ne-a făcut gospodari!” sau „Frunză verde măghiran,/ Mă mândresc că-s moldovan,/ Moldovan cu sapa-n spate,/ Mișin ne-a adus dreptate!”. Iată așa, cu asemenea creații artistice, vom umple vidul patriotic al R. Moldova!

Dodon este conștient de pericolele modernității. „Știu, scrie el în continuare, că arta modernă are legile ei, știu că alte valori sunt la ordinea zilei într-o lume care se globalizează, iar cântarea de țară și popor este frecvent abandonată de dragul unor cântări emancipate”. Care-i soluția, ne întrebăm? Soluția e una, consideră Dodon – implicarea politicienilor în lupta sfântă pentru umplerea vidului patriotic cu ceva foarte patriotic moldovenesc. Citez: „Consider că misiunea cultivării spiritului patriotic revine și politicienilor”. Eu aș merge chiar și mai departe: trebuie implicate și structurile statului, îndeosebi cele de forță. Un cuvânt aparte în lichidarea vidului patriotic și umplerea lui cu creații artistice patriotice moldovenești îl au de spus Ministerul de Interne și SIS-ul. Prezența colaboratorilor acestor structuri la nunți, cumătrii, zile de naștere și la alte chefuri ale moldovenilor, cu instrucțiuni clare de a interzice „unele cântări mai emancipate” ar contribui în mare măsură la educarea patriotismului la moldoveni și moldovence. Nu trebuie să rămână străine de această activitate Academia de Științe. Compania de Stat „Teleradio-Moldova”, Ministerul Culturii. Trebuie elaborate culegeri de „cântări de țară și popor” pentru cântăreții profesioniști, dar și pentru amatori, care proslăvesc Moldova și moldovenii; trebuie interzise „cântările mai emancipate”, rodul nefast al globalizării, trebuie interzise toate cântecele populare care încep cu „foaie verde” sau „frunză verde”. Exegetul remarcă pe bună dreptate că „am rămas practic, îmbrăcați doar în straiele folclorului tipic, tradițional, în lipsa unor veșminte noi, moderne”. Cu adevărat așa este! E timpul să renunțăm la „straiele folclorului tipic”, să îmbrăcăm în „veșminte moderne” patriotismul nostru moldovenesc! Cât o să umblăm noi numai cu folclorul ăsta erotic, îmbrăcat în straie tipice? Trebuie să îmbrăcăm ideile moderne în veșminte moderne: culoarea roșie, secera, ciocanul. Iată un exemplu: „Hai, mândruțo, la pârău,/ Să-ți arăt ciocanul meu!” Sună frumos, modern, patriotic. Ce poate fi mai înălțător, mai mobilizator și mai patriotic decât un asemenea cântec în care se descrie cum un tânăr comunist moldovean, dotat cu un ciocan, o cheamă la izvor pe o tânără comunistă moldoveancă (membră a Aripii tinere a PCRM), dotată cu o seceră, se apucă de secerat iarba de lângă un izvor!?


…În finalul materialului, Dodon face un apel către moldoveni: „Am expus gândurile de mai sus ca un îndemn la clasa politică, la elita culturală, la creatorii individuali – haideți să sprijinim, fiecare în parte sau în comun, redeșteptarea patriotică a statului moldovenesc. Haideți să sprijinim creația patriotică autohtonă”. Drept exemplu personal Dodon se angajează „să contribuie, pe cont propriu, la promovarea noului patriotic”. De astăzi, dau startul unei noi rubrici. Creație Patriotică, unde voi plasa diverse creații mai vechi și mai noi ale culturii noastre moldovenești. Vă îndemn, pe toți cei care scriu, compun, pictează, să contribuiți la completarea acestei rubrici”. Așa scrie Dodon în încheierea textului său…
Bună idee! Cred că cititorii noștri au prins-o. Haideți și noi să deschidem o rubrică de Creație Patriotică în care să publicăm „diverse creații mai vechi și mai noi ale culturii noastre moldovenești. Încep eu cu una, auzită cu mulți-mulți ani în urmă de la un fost deportat din comuna Voinescu (pe atunci Pobeda) Hâncești. Atâta țin minte: „De-ar vedea Domnul cel sfânt,/ Ce fac comuniștii pe pământ: / Au făcut din cai cârnați,/ Din golani – deputați/ Și au trimis la raion,/ Ca să-și bată joc de om…” Frumos, înălțător, tulburător, adevărat și, principalul, patriotic!
Ce-ar mai fi de adăugat în final despre acest Dodon? Doar atât: dacă el e considerat una din „mințile luminate” ale socialiștilor, vă imaginați ce mamă de întuneric e în tărtăcuțele celorlalți socialiști? Ce facem la toamnă cu ei? Îi votăm sau le cântăm vreun cântec patriotic românesc?

Fragment din cartea „Groapa cu lei”, 2014 

Un articol de: Constantin Tănase
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 15:30

CAZ HORROR /// Poliția britanică a descoperit 39 de morți în remorca unui tir venit din Bulgaria

CAZ HORROR /// Poliția britanică a descoperit 39 de morți în remorca unui tir venit din Bulgaria

Poliția britanică a descoperit 39 de morți într-o remorcă de tir din parcul industrial Waterglade din zona Essex de lângă Londra. Șoferul tirului, un tânăr de 25 de ani din Irlanda de Nord, a fost arestat, potrivit BBC și Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 15:02

Cum a votat Năstase la APCE - pro-Rusia or anti-România?

Cum a votat Năstase la APCE - pro-Rusia or anti-România?

Întrebarea despre votul lui Năstase la APCE e pertinentă anume acum, când el încearcă prin suportul primarilor orașelor din România să obțină votul unioniștilor din Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 13:59

Accident violent, din cauza unor polițiști care au întors pe linie dublă continuă / VIDEO

Accident violent, din cauza unor polițiști care au întors pe linie dublă continuă / VIDEO

Noi știm cine e vinovat, voi tot cunoașteți și cu siguranță că și autoritățile se vor expune pe seama acestui caz. Eu însă mă întreb, oare chiar merita ”infractorul” ăla prins la radar, să fie sancționat cu prețul unui accident?

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 13:48

Alarmant. Niveluri ridicate de plumb, în legumele cultivate în apropierea albiei râului Bîc

Alarmant. Niveluri ridicate de plumb, în legumele cultivate în apropierea albiei râului Bîc

În urma semnalelor parvenite la ANSA, inspectorii Agenției au efectuat prelevări de produse de origine vegetală care sunt cultivate în apropierea albiei râului Bâc, în zona administrativă a raionului Anenii Noi. În total au fost prelevate 15 probe....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 13:44

39 de cadavre au fost găsite într-un camion, în Anglia. Șoferul a fost arestat

39 de cadavre au fost găsite într-un camion, în Anglia. Șoferul a fost arestat

Descoperire macabră, miercuri dimineață, în Thurrock, din comitatul britanic Essex, aflat în estul Londrei: 39 de cadavre au fost găsite într-un camion, relatează BBC. Polițiștii britanici au fost anunțat în jurul orei 1:40, ora locală, de către cei de la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 12:42

Dacă mâine vor fi alegeri anticipate, Partidul ȘOR accede în Parlament

Dacă mâine vor fi alegeri anticipate, Partidul ȘOR accede în Parlament

Rezultatele obținute de Partidul Politic ȘOR la alegerile locale generale din 20 octombrie pot fi considerate una din surprizele scrutinului. În pofida presiunilor la adresa sa, persecutarea candidaților și a campaniilor de denigrare la care a fost supusă, formațiunea a pierdut doar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 11:55

ATENȚIE /// ORA DE IARNĂ 2019. În weekend se schimbă ora! Cum trebuie să fixăm ceasurile?

ATENȚIE /// ORA DE IARNĂ 2019. În weekend se schimbă ora! Cum trebuie să fixăm ceasurile?

Ora de iarnă 2019. Când se schimbă ora de iarnă 2019. Când se trece la ora de iarnă 2019. Ora de toamnă 2019 în România. Când se schimbă ora de toamnă 2019.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 11:37

FLASH /// Ministerul Finanțelor propune CREȘTERI SALARIALE pentru majoritatea bugetarilor

FLASH /// Ministerul Finanțelor propune CREȘTERI SALARIALE pentru majoritatea bugetarilor

Proiectul Legii bugetului pentru anul 2020 prevede creștere de salariu între 6-10 % pentru majoritatea angajaților din instituțiile de stat. În plus, pentru unele categorii de bugetari retribuția ar putea crește cu până la 1.500 – 2.000 de lei lunar. Propunerile au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 10:54

Năstase îl acuză pe Dodon că are agendă diferită față de PSRM: Nu a vrut să susțină Legea Procuraturii

Năstase îl acuză pe Dodon că are agendă diferită față de PSRM: Nu a vrut să susțină Legea Procuraturii

Andrei Năstase îl acuză pe președintele Igor Dodon că s-ar fi opus votării Legii Procuraturii în actuala formulă și că șeful statului ar avea o agendă diferită față de PSRM, informează portalul pro-guvernamental cotidianul.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 10:49

VIDEO | Ion Ceban a numit trei condiții obligatorii pentru majorarea prețului călătoriei în transportul public

VIDEO | Ion Ceban a numit trei condiții obligatorii pentru majorarea prețului călătoriei în transportul public

Candidatul pentru funcția de primar al capitalei susține că orice opțiune de modificare a tarifului trebuie să vină în corespundere cu, cel puțin, trei lucruri principiale. Este vorba despre majorarea salariilor și pensiilor, asigurarea de către transportatori a unor servicii de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 09:46

23 octombrie, ora 13:00 / Ședință de Guvern - Care este ORDINEA de zi

23 octombrie, ora 13:00 / Ședință de Guvern - Care este ORDINEA de zi

 Prim-ministrul Maia Sandu va prezida astăzi, 23 octombrie, începând cu ora 13.00, şedinţa Cabinetului de miniştri. Proiectul ordinii de zi poate fi accesat pe site-ul Guvernului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 09:44

Cum faci cel mai aromat gem de gutui

Cum faci cel mai aromat gem de gutui

Nicio toamnă fără gem de gutui! Deliciul ăsta nu trebuie să lipsească din cămara niciunei gospodine. Iar noi îți porpunem mai jos o rețetă super-simplă, rapidă și foarte gustoasă și aromată.  Ingrediente necesare pentru gemul de gutui 2 kg gutui curățate 1,5 kg...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 09:40

FOTO /// Dodon în Japonia / Apariție de „senzație” a cuplului prezidențial

FOTO /// Dodon în Japonia / Apariție de „senzație” a cuplului prezidențial

Igor si Galina Dodon se afla, zilele acestea, la Tokyo, unde Japonia a marcat un moment istoric.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 09:37

Fată de 12 ani, grav rănită după ce a fost lovită de tren. Nu a auzit locomotiva pentru că avea căști în urechi

Fată de 12 ani, grav rănită după ce a fost lovită de tren. Nu a auzit locomotiva pentru că avea căști în urechi

O fată de 12 ani din oraşul arădean Lipova a fost accidentată de tren, în timp ce traversa calea ferată din oraş pe un pasaj improvizat şi purtând căşti audio în urechi, partea inferioară a piciorului fiindu-i secţionată de roţile garniturii, potrivit Agerpres....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 09:33

O tânără de 22 de ani din Rusia și-a ucis sora dintr-un motiv diabolic

O tânără de 22 de ani din Rusia și-a ucis sora dintr-un motiv diabolic

O tânără de 22 de ani din Rusia a fost condamnată la 13 ani de închisoare după ce şi-a ucis sora. Motivul este unul de-a dreptul diabolic: fata i-a luat viața surorii pentru că era mai frumoasă. Elizaveta Dubrovina a declarat în faţa magistraților că era...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 09:30

Tesla a obţinut aprobarea pentru începerea producţiei în China

Tesla a obţinut aprobarea pentru începerea producţiei în China

Tesla a fost adăugată pe lista producătorilor auto aprobaţi, a anunţat Ministerul Industriei din China, grupul american obţinând, astfel, certificatul necesar pentru a începe producţia în statul asiatic, potrivit Reuters. "Testa a obţinut undă verde pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 09:26

Putin și Erdogan s-au înțeles: rușii și turcii îi vor alunga împreună pe militanții kurzi din nordul Siriei

Putin și Erdogan s-au înțeles: rușii și turcii îi vor alunga împreună pe militanții kurzi din nordul Siriei

Putin și-a informat telefonic prietenul sirian despre decizile luate cu Erdogan. Cum a recționat Bashar al-Assad. Rusia și Turcia și-au dat mâna în Siria. După șase ore de negocieri, Vladimir Putin și Recep Erdogan au decis să-i îndepărteze împreună pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 09:23

Răsturnare de situație cu 7 zile înainte de Brexit

Răsturnare de situație cu 7 zile înainte de Brexit

Cu doar șapte zile înainte de expirarea termenului-limită legat de ieșirea Marii Britanii din UE, tot mai mulți lideri europeni ar fi de acord cu o "amânare tehnică" a Brexitului. Preşedintele Consiliului European Donald Tusk a recomandat marţi liderilor statelor...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)