Astăzi 24 Aprilie 2018, Marţi - Ultima actualizare la 23 Aprilie 2018
Abonamente

Editorial 28 Decembrie 2016, ora 11:00    Din editia print

Marime Font

Dodonizarea Moldovei și hoții în lege

În Republica Moldova a început un fenomen amplu de tembelizare, debilizare și regres mental cronic – acest termen are denumirea de dodonizare. Marele frustrat al politicii moldovenești a primit și el în sfârșit o funcție, una de mascotă-marionetă ce-i drept, însă asta nu i-a încurcat orgoliul lui Dodon să explodeze și să-l facă să se simtă un adevărat Napoleon.  

a

 
 
 

Așa e cu cățeii vagabonzi, le arunci un ciolănel și ăștia se simt lupi adevărați. Așa că imediat ce a aflat că va fi președinte, Dodon a început a lătra, a scuipa cu înjurături și a debita prostii în care nici măcar el nu crede. Ar fi greu de crezut că după Voronin și Timofti Moldova poate avea un președinte și mai prost. Primul era un bețiv care debita prostii populiste ziua întreagă, al doilea a rămas în popor cu numele de Rață Mută... e foarte complicat să arăți prost pe lângă acești reprezentanți ai președinției, însă uite că Dodon o reușește. Noul președinte a atins cel mai jos nivel de stupiditate și se pare că nu are de gând să se oprească. Pentru că asta merge la public, pentru că asta instigă societatea la ură și o face să uite de problemele cu adevărat importante – de majorarea vârstei de pensionare, de intenția guvernului de a impozita moldovenii care muncesc în străinătate, de catastrofa economică și socială, de furtul miliardului și, mai nou, de legalizarea acestui furt.

În timp ce Dodon scoate fum și pară, niște băieți șmecheri pregătesc o lege care ar legaliza toate hoțiile demnitarilor din țară. Cică orice hoțoman, indiferent de cât a furat, poate veni cu un auto-denunț, și dacă achită statului 2 procente din ceea ce a furat atunci este curat ca lacrima. Frumos, nu? Toți bandiții și hoțomanii în costumașe de lux vor fi curați ca sfinții acum. Iar noi ne vom scoate ochii în continuare din cauza fumigenelor lansate de Dodon, și vom roade ultimele ciolane care au mai rămas. Deputații ne spun că această lege tinde să liberalizeze piața fiscală, însă tot ce face această lege este să lovească și mai tare în cei săraci și să-i ierte pe bandiții care nu s-au sfiit să fure milioane. Mai am o singură întrebare: dacă această lege va fi votată și va intra în vigoare, iar Vlad Filat ar recunoaște că a greșit, va fi oare acesta eliberat? Mai mult, avem în pușcăriile noastre persoane care fac ani grei pentru că au furat câțiva harbuji și un sac de cartofi. Dacă aceștia își recunosc vina și oferă statului două procente din sacul de cartofi și o felie de harbuz, vor fi ei oare eliberați? Sunt niște întrebări retorice, după cum vă dați seama. Dodonizarea Moldovei a început deja, luptăm cu iluziile etnice și legalizăm hoția. Frumos an va mai fi acest 2017.

Un articol de: Marin Basarab
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 23 Aprilie 2018, de Constantin Tănase

Nopțile Moldovei suverane

(Pastel politic, compus din mai multe părți despărțite noaptea de Găinușa cerească).

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Aprilie 2018, de Constantin Tănase

„Un leu pentru Mitea”

Am intrat în iarnă și, de aici înainte, cât mai este până la primăvară?  

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Luna mai - primăvara literaturii

Luna mai e în fiecare an o lună a marilor festivaluri literare. În București are loc a IX-a ediție a Festivalului Internațional de Poezie, unde nu au lipsit și nu vor lipsi poeții basarabeni, mulțumită Muzeului Național al Literaturii Române și celorlalți organizatori. Festivaluri vor fi...

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Când ne vom u(r)ni?

Discursurile despre unire sunt atât de multe și de diferite încât, dacă s-ar aduna textele scrise, am bate folclorul despre strigoi și vrăjitoare. Vorbim de reunire ca de ceva despre care bănuim că este, dar nu știm cum arată. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Găștile urii

Postam cu câțiva ani în urmă câteva gânduri pe o rețea de socializare. Revenind acum la notele de atunci, m-am gândit să le reiau și să le dezvolt, ca să înțelegem că lucrurile sunt întotdeauna mai complexe decât par la o primă vedere. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Aprilie 2018, de George Simion

Cum evităm înfrângerea la primăria Chișinăului pe modelul Maia Sandu?

Cartoful fierbinte al alegerilor pentru Primăria Chișinău a fost ca o grenadă dată în spațiul închis pentru majoritatea forțelor politice din R. Moldova. Și nu doar politice… Nici noi, unioniștii, nu aveam nevoie de aceste alegeri acum, în Anul Centenarului. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Primăvara primarilor

E trist sau vesel să ne pregătim de Paști în plină campanie electorală?

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 10 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Ferdinand – o poveste cu o singură pată

„Ferdinand” e o poveste perfectă pentru sărbătorile care se apropie. Fiind vorba de un film de animație 3D, din 2017, e recomandabil, în primul rând, copiilor. Animația, în regia lui Carlos Saldanha, a fost realizată după o carte pentru copii „Povestea lui Ferdinand”,...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 9 Aprilie 2018, de Răzvan Munteanu

SUA vs. Rusia: Resetarea relațiilor sau escaladarea tensiunilor globale

Oficialii de la Moscova și Washington au confirmat în această săptămână, înainte de Paște, invitația președintelui SUA, Donald Trump, de a se întâlni la Casa Albă cu omologul său rus, Vladimir Putin.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 9 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Darul și dăruitorul

Iepurașul mi se pare că e o invenție stranie de Paști, dar care bucură foarte mult copiii. Deci, nu mă amestec să pun la zid iepurașul, pe care și nepotul meu îl caută prin grădină.

() Citeşte tot articolul

Editorial 4 Aprilie 2018, de Silviu Tănase

Trei lucruri pe care nu le va face Dodon

În această săptămână, Curtea Constituțională, în unanimitate, a emis o nouă decizie istorică. Instituția, care este garantul Constituției, a emis o decizie ce i-a făcut pe mulți să ia apă în gură. N-am văzut reacții pe fond nici de la opoziția parlamentară sau...

() Citeşte tot articolul

Editorial 4 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Nu avem nimic, dar nimicul ne e suficient

Evenimentele de la Uniunea Scriitorilor, de pe 27 martie, au decurs foarte bine. Solemnitatea momentului a fost marcată de parastasul pentru membrii Sfatului Țării și scriitorii deportați, oficiat de preoții Mitropoliei Basarabiei. 

() Citeşte tot articolul