Astăzi 24 Septembrie 2018, Luni - Ultima actualizare la 23 Septembrie 2018
Abonamente
 
 
 

Chișinău 8 Aprilie 2016, ora 12:15

Doi actori ai filmului Yamakasi de Luc Besson vin la Chișinău pentru un massterclass de parkour

Marime Font


În perioada 14-16 aprilie 2016 în Republica Moldova va fi organizat un eveniment inedit : „Parkour - arta deplasării în spațiul public”. 

Devenit popular datorită filmului Yamakasi de Luc Besson, Parkour-ul este o artă a desplasării, ce constă în a se deplasa de la punctul A la punctul B, în cel mai eficient mod posibil, combinând alergarea, săriturile, escaladarea, în funcție de obstacolele ce trebuie depășite. Pentru aceasta, traceur-ul (cel care practică Parkour-ul) trebuie să urmeze o pregătire riguroasă pentru a-și dezvolta abilitățile și a-și cunoaște limitele. Practicarea acestui sport implică schimbul de experiență cu alți practicanți, toleranța și deschiderea.

Mai mult decât o simplă practică sportivă, parkour-ul permite crearea noilor spații în cadrul spațiului public. Traceur-ul își imaginează, creează itinerare care ies din standardele stabilite prin utilizarea de zi cu zi. Arta deplasării preschimbă peisajul urban, nu numai pentru traceur-ii care interacționează cu mediul lor, ci și pentru spectatori, care au astfel răgaz pentru a redescoperi într-un mod inedit ceea ce îi înconjoară. Parkour-ul promovează readaptarea și libera circulație în locuri publice pentru toate persoanele.La Chișinău vor veni doi actori francezi din filmul Yamakasi, Belle Chau și Laurent Piemontesi, fondatori ai „Art du Déplacement Academy”, precum și doi traceuri germani, Matthias Mayer și Silke Sollfrank, care se vor alătura comunității moldovenești de parkour pentru o serie de masterclass-uri și sesiuni de parkour și de freerun.

Lansarea oficială a proiectului va avea loc joi 14 aprilie la ora 16.00 lângă clădirea „Pirs” din Parcul Valea Trandafirilor, pe malul lacului.  

Spectotorii vor putea asista şi la alte manifestări, care vor avea loc în cadrul acestui proiect:
• Joi, 14 aprilie de la ora 15.00 până la ora 18.00 va avea loc un workshop și o reprezentare la clădirea „Pirs”, parcul Valea Trandafirilor.
• Vineri, 15 aprilie între ora 10.00 și 14.00, sala de sport a Universității de Stat de Educație Fizică și Sport.
• Sâmbătă, 16 aprilie de la ora 10.00 la ora 16.00 va avea loc un training la Orheiul Vechi.

Mai mulți traceuri din Republica Moldova vor avea, ulterior, posibilitatea să participe la un jam session internațional de Parkour organizat în cadrul unui proiect similar la Iași, România.

Proiectul este organizat de Alianța Franceză din Moldova și Centrul Cultural German Akzente și sprijinit de Ambasadele Franței și Germaniei în Republica Moldova cu suportul Institutului Francez și a Fondului Cultural franco-german.

Intrarea pentru public este liberă.

Timpul.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul