În ultimii patru ani, 28 de copii au fost scoși ilegal din Republica Moldova. Mai mult, doar doi din ei au fost recuperați de către autoritățile țării.
În majoritatea cazurilor copii au fost răpiți de către unul din părinți, care de regulă este cetățean al altui stat. Unul dintre aceste cazuri s-a întâmplat în familia Negară.
Marina Negară este mama unei fetițe de 8 ani și a unui băiețel de 10 ani. A locuit în Italia timp de 15 ani, iar de 11 ani este căsătorită cu un cetățean al Italiei. În iulie 2014, ea a venit cu copiii în vacanță în Republica Moldova. Aceștia au fost dați la școală cu acordul tatălui care venea în vizită. Totuși, odată reveniți acasă, italianul a început să aibă o atitudine agresivă față de soție și copiii lor. Astfel, din cauza presiunii din familie și a violenței psihologice față de copii, Maria Negară a intentat proces de divorț.
Marina Negară a apelat îndată la poliție, Poliția de Frontieră, la procuratură, Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Ministerul de Externe, însă nu a primit niciun ajutor din partea acestora. Ulterior, astfel încât conform Articolului 54 din Codul familiei al RM, copilul are dreptul să-şi exprime opinia la soluţionarea în familie a problemelor care îi ating interesele şi să fie audiat în cursul dezbaterilor judiciare sau administrative, în cadrul unui audieri la procuratură, copiii Marinei Negară și-au expus părerea că vor să locuiască cu mama.
Mai mult, printr-o decizie provizorie a tribunalului din Italia, Marinei Negară i-a fost interzisă participarea la viața copiilor, ea nu are dreptul să-i educe, să-i vadă și să le fie alături. De altfel, ea trebuie să achite tatălui o pensie alimentară de 800 de euro pe lună. Asta după ce el a fost în Moldova și s-a informat despre datele sale bancare și starea ei financiară.
Conform Marinei, copiii sunt stresați și practic impuși să trăiască cu tatăl lor. „Le-am fost alături în fiecare zi de când s-au născut, iar acum ei nici măcar nu pot vorbi cu mine”, spune femeia. Din cauza acestor traume psihologice, fetița în vârstă de opt ani, care avea probleme cu vederea, practic și-a pierdut vederea complet.
Cazul Marinei nu este nicidecum unicul. De exemplu, în noiembrie 2014, doi au fost duși în Armenia, iar alți doi copii au fost scoși ilegal din țară prin vama transnistreană și duși în Federația Rusă. Avocatul parlamentar, Tamara Plămădeală susține că este și un caz de sinucidere, în Italia, a unei mame care a fost înlăturată din viața copiilor săi prin decizia tribunalului italian, iar autoritățile moldovenești nu se implică în suportul părinților. „Sunt sesizate apeluri de la mame care preîntâmpină că le-ar putea fi răpiți copii. Autoritățile sunt informate despre acest lucru, însă fără succes. Până la urmă, furtul are loc, iar copiii sunt duși peste hotarele țării”, adaugă avocatul.
Dumitrița Dicusar, stagiară
|
Urmăresc cu mare atenţie declaraţiile ce se fac în ultimul timp despre „Franzeluţa” S.A. şi, confruntându-le cu situaţia reală de la întreprindere, ajung la concluzia că cineva încearcă intenţionat să inducă în eroare opinia publică...
( ) Citeşte tot articolulBunelul liderului PCRM, Vladimir Voronin, a fost condamnat de patru ori de către organele represive ale regimului comunist sovietic.
( ) Citeşte tot articolulO persoană şi-a pierdut viaţa joi şi alte câteva au fost rănite, dintre care patru grav, într-un atac armat într-un magazin de mobilă din statul american Texas, a anunţat poliţia locală, potrivit AFP.
( ) Citeşte tot articolulPoliţia a fost chemată la locuinţa prinţului Harry şi a soţiei sale, Meghan, din sudul Californiei de nouă ori în nouă luni, potrivit cifrelor oficiale publicate joi, relatează dpa.
( ) Citeşte tot articolul