Timpul Local

Doi mari artisti plastici au incaput intr-o singura expozitie

Joi, 21 ianuarie, la Muzeul National de Arta a Moldovei a fost inaugurata expozitia „In memoriam – 100 de ani de la nasterea artistilor plastici Victor Ivanov si Lazar Dubinovschi”.

Expozitia cuprinde 65 de lucrari de pictura si grafica ale lui Victor Ivanov, realizate intre anii 1928-1982, si 20 de lucrari de sculptura si pictura ale lui Lazar Dubinovschi, in majoritatea lor – portrete.

Inaugurand expozitia, directorul muzeului, Tudor Zbarnea a accentuat ca Lazar Dubinovschi este unul dintre cei mai importanti sculptori pe care i-a dat acest pamant. La numai 15 ani acesta a fost observat de regele Carol al II si a fost recomandat sa-si continue studiile la Academia de Arte din Bucuresti. Aici s-a format ca artist sub indrumarea marilor sculptori Dimitrie Paciurea si Oscar Han, apoi si-a perfectionat cunostintele in atelierul sculptorului francez Antoine Bourdelle, la Paris.

In cadrul expozitiei au fost vernisate doua variante, din colectia muzeului, ale lucrarii Stramba-Lemne (1945): o schita in dimensiuni mici, transpusa in aluminiu, si o versiune in ghips de marime naturala. Tot aici, il vom regasi sculptat in bronz pe Mihai Eminescu. De altfel, Lazar Dubinoschi este autorului bustului lui Mihai Eminescu si al bustului lui Vasile Alecsandri de pe Aleea Clasicilor Literaturii Romane din Gradina Publica „Stefan cel Mare si Sfant” din capitala.
In perioada sovietica, Dubinoschi a avut de platit tribut ideologiei comuniste, unul din monumentele realizate de el fiind cel al lui Kotovski.

Cuvinte de recunostinta pentru ceea ce a creat au fost spuse si despre Victor Ivanov, unul dintre primii artisti plastici din Basarabia care a avut posibilitatea sa se formeze la scoala romaneasca de arta. In anii 1926-1929 si-a facut studiile la Scoala de Arte din Chisinau avandu-i profesori pe August Baillayre, Sneer Cogan, Alexandru Plamadeala, Eugenia Malesevschi. Si-a perfectionat maiestria la tabara de creatie din Baia Mare, Romania, in anii 1926-1927. Este autorul schitelor de decor pentru teatrele din Chisinau si Bucuresti, a pictat biserici in R. Moldova si Romania. In perioada terorii staliniste, Victor Ivanov a fost deportat, muncind din greu, timp de zece ani, la minele de carbune din Rusia. In anul 2000, el a donat Muzeului National de Arta 96 de opere de pictura si grafica, completand considerabil colectia muzeului.

Ambii artisti s-au nascut la 1 mai 1910: Victor Ivanov – la Chisinau, iar Lazar Dubinovschi – in oraselul Falesti. Lazar Dubinoschi s-a stins din viata in 1982, iar Victor Ivanov – in 2007.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *