Ultima oră

Doi norvegieni condamnati la moarte in Congo

Norvegia si Marea Britanie au spus ca le ofera sustinere celor doi.

Cei doi barbati au sosit in Congo venind din Uganda, intr-o calatorie cu moticicleta, in aprilie 2009. Cand motocicleta lor s-a stricat in Kisangani, au inchiriat o masina si un sofer, alaturandu-li-se si doi pasageri congolezi, potrivit Reprieve.

Dupa sapte ore de drum, in mijlocul unei paduri tropicale, soferul a fost impuscat mortal. Autoritatile spun ca French si Moland l-au ucis pe sofer, dar cei doi sustin ca a fost vorba despre o ambuscada. Temandu-se pentru viata lor, cei doi au fugit mai adanc in jungla. Au fost arestati separat in mai 2009.

Ei au fost condamnati la moarte prima data in septembrie. Au pierdut apelul, dar Inalta Curte militara din Kinshasa a anulat sentintele in aprilie si a trimis cazul la rejudecare.

Potrivit Reprieve, nu exista dovezi materiale impotriva celor doi, iar cei doi martori care au depus marturie impotriva lor ar fi primit sume mari de bani. De asemenea, "marturisirile" au fost obtinute prin tortura.

Ministerul norvegian de Externe a spus ca aceste condamnari la moarte nu vor fi executate decat dupa ce barbatii vor epuiza toate caile de apel. Norvegia le-a cerut autoritatilor din Congo sa ii transfere pe cei doi la Oslo, dar nu este clar in ce conditii poate avea loc acest transfer.

Sursa: 9am

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *