Social

DOI OCHI PENTRU DOUĂ SUFLETE

Doctor habilitat în istorie, membru titular al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, membru de onoare al Academiei Române sunt doar câteva dintre titlurile obţinute de-a lungul carierei sale. Dar nu despre Domnia Sa sunt rândurile de mai jos, ci despre îngerul său păzitor, prin cumul şi soţie – Valentina Eşanu. Cu 19 ani în urmă, un subit incident, cauzele căruia n-au fost dezvăluite până azi, i-au luat istoricului Andrei Eşanu vederea. Brusc şi ireversibil. Fără compromisuri sau drept la replică. Sentinţa finală a fost dată de un doctor venit special pentru el din Europa, la o clinică din Israel. Omul care vedea atât de profund istoria, urma să nu mai poată vedea niciodată prezentul. 

„Nu înţelegeam de ce (atunci când m-am trezit pe patul de spital) mă ţineau în întuneric şi nu aprindeau lumina”, îşi aminteşte academicianul. Înainte, atunci şi mereu după acel moment, soţia sa i-a fost alături.

Valentina Eşanu a absolvit Facultatea de Biblioteconomie, specialitate care îi plăcea. Nu a bănuit vreodată că va ajunge istoric sau cu atât mai puţin, cercetător şi doctorandă în istorie. S-a căsătorit la 19 ani, iar când s-a întâmplat tragedia, avea deja trei copii: Ştefan, Mircea şi mezinul, Ion, de doar doi ani. A renunţat la activitatea de bibliotecar pentru a-i fi alături soţului, la Institutul de Istorie din cadrul Academiei de Ştiinţe a Moldovei. „Eram foarte speriată la început. Nu mă puteam obişnui cu ritmul static de muncă, ce presupunea să stau toată ziua la birou şi să scriu. Nu aveam dreptul să renunţ, însă”, mărturiseşte Valentina. Serile şi în weekend făcea cercetări şi îi citea soţului, după care el îi dicta monografiile. Toate lucrările de doctorat şi habilitat, pe care trebuia să le ateste Andrei Eşanu erau (sunt) citite de Valentina. Ea participă şi la toate conferinţele, simpozioanele, forumurile ştiinţifice alături de soţul ei. Deseori, ea este cea care rosteşte discursul la tribună în numele academicianului. De aceea, titlul de doctor în istorie, pe care speră să-l primească în curând, îl deţine, practic, demult. Toate cărţile, monografiile, recenziile, lucrările ştiinţifice ale lui Andrei sunt trecute, la propriu, prin mâna Valentinei, cercetările le face ea, deci includerea numelui ei pe coperţi a fost o decizie firească.

„Să îngrijeşti de patru bărbaţi nu este uşor. Aveam momente când simţeam că mă sufoc şi vreau să evadez. După însă nici o zi departe de casă, alergam cu dor la ai mei”, spune Valentina.

Valentina e de trei ori femeie, inclusiv pentru că are trei băieţi frumoşi şi deştepţi. Ştefan (32), este un foarte talentat pictor, Mircea (27), sociolog, a lucrat în cadrul unor programe ale ONU şi OSCE, iar Ion (21) este masterand la PR şi un popular DJ de la noi. Nimeni din ei n-a urmat calea părinţilor, însă „am noroc de nişte părinţi democratici, care nu ne-au impus să învăţăm istoria. Deşi la liceu aveam doar 10 la materia asta”, spune Ion.

Valentina a înfruntat cu demnitate greutăţile vieţii şi n-a renunţat atunci când altele ar fi făcut-o.
„Am petrecut un an întreg prin spitale. Ne cunoşteau toţi deja. Eram indignată când pe Andrei îl întrebau vecinii orbi de salon: „Pe tine nu te-o lepădat fimeia?”. Ulterior, înţelesesem firescul întrebării. Majoritatea din ei fuseseră părăsiţi de perechile lor. Dumnezeu îmi este martor, nici o clipă nu am avut aşa gând”.

Andrei îi este profund recunoscător Valentinei pentru puterea de care a dat dovadă de-a lungul vieţii. „Nu mi-am permis niciodată să plâng de faţă cu el. Din contra, îl încurajam mereu. Plângeam doar când eram singură în cameră”, îşi aminteşte femeia.

Valentina a fost cea care a insistat ca Andrei să candideze pentru titlul de academician. El ezita. Nu voia să fie privilegiat din cauza specificului său. A obţinut titlul. Şi i-a mulţumit ei. „Unii au încercat să profite de Andrei, solicitând drepturi de autor pentru lucrările scrise de mine şi el. Încerc să-l apăr cum pot”, mărturiseşte Valentina.

Lucrează acum la propria teză de doctor cu titlul „Înalţii demnitari ai Ţării Moldovei pe timpul lui Ştefan cel Mare”. Epoca medievală este perioada ei preferată din istorie. O inspiră situaţia guvernării actuale, care este similară cu cea de atunci. Aceleaşi intrigi, interese ascunse şi meschine.

Acasă, au o bibliotecă impresionantă, toată din cărţi de istorie. Aranjate într-o ordine perfectă de bibliotecara Valentina. „O consider copilul meu”, spune ea.

Lucia Arnăut, colega de la Biblioteca Academiei de Ştiinţe, a spus că Valentina „a reuşit să aducă lumina, atunci când bezna părea de nepătruns”.

Este o femeie înţeleaptă şi nu are regrete de viaţă. Consideră că totul ce i s-a întâmplat a fost pentru că „aşa trebuia”. Un vis îndrăzneţ, însă, este ca Andrei să-şi poată vedea măcar pentru o clipă copiii. Deşi au trecut 19 ani, el îi ţine minte aşa cum erau mici.
Andrei Eşanu spune că totul în viaţa asta îi datorează soţiei sale. „Nu-mi imaginez viaţa fără ea. Tot ce fac, oriunde merg, ea este lângă mine”.

Cuplul perfect nu este Romeo şi Julieta, care au murit împreună, ci Valentina şi Andrei Eşanu, care au înfruntat greutăţile vieţii în doi şi au rezistat. Pentru că expresia „împreună până când moartea vă va despărţi” chiar are sens pentru ei. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *