Astăzi 23 Februarie 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la 22 Februarie 2019
Abonamente

Sănătate 1 Martie 2015, ora 07:17    Din editia print

Doi soți și-au micșorat stomacul din cauza obezității. Bărbatul avea aproape 200 de kg, iar femeia circa 170

Marime Font

Foto: simbol

În ultimii ani, tot mai mulți oameni din țara noastră suferă de obezitate. Această tulburare provoacă diferite afecțiuni grave sau chiar poate duce la deces. 

Ca să prevină acest lucru, persoanele obeze recurg la diete speciale sau, mai nou, decid să-și micșoreze stomacul printr-o intervenție chirurgicală.

Zilele trecute, salvatorii din cadrul Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale au fost chemați să scoată dintr-un apartament, din capitală, o persoană care cântărea cu mult peste 100 kg. Aceasta nu se putea deplasa de sine stătător, dar trebuia să fie transportată de urgență la spital.


În asemenea cazuri, medicii spun că soluția este o intervenție chirurgicală urgentă. Prin urmare, în lume cel mai des se întâlnește operația de bypass gastric. Aceasta are ca scop micșorarea stomacului. După o astfel de procedură, mâncarea ingerată ocolește o parte din intestinul subțire. Astfel se absorb mai puține calorii și cei care și-au propus să slăbească vor observa rezultatele într-un timp relativ scurt.

Cercetările arată că în 98 la sută de cazuri, obezitatea este provocată de supraalimentaţie. Acest lucru îl confirmă și soții Mihai și Elena Comanac, care s-au decis să-și micșoreze stomacul pentru că toate celelalte metode, de a slăbi, nu s-au soldat cu succes. Ei trăiesc în Chișinău, iar după ce au depășit vârsta de 60 de ani au înțeles că nu mai pot duce un asemenea mod de viață. Femeia cântărea 177 de kilograme, iar bărbatul aproape 200. Ei se plângeau de probleme respiratorii și, din cauza surplusului de kilograme, erau nevoiți să doarmă semiculcați. Intervențiile chirurgicale au fost realizate de specialiști din cadrul Spitalului de Urgență din capitală.

A slăbit 30 kg în trei luni

Elena Comanac spune că kilogramele în plus îți aduc și un buchet de boli. „Eu am încercat toate dietele posibile. Am suportat foame uscată, foame fără apă și chiar reușisem să slăbesc 25 kg. Mai târziu însă acestea se depuneau la loc. M-am pregătit pentru această operație timp de doi ani. Când am văzut că mai departe este prăpastia, mi-am luat inima în dinți și-am mers la spital”, recunoaște femeia și spune că intervenția a decurs bine, iar într-o săptămână era deja acasă.

În luna aprilie va fi exact un an de la operația sa, iar chișinăuianca cântărește acum 99 kg și continuă să slăbească. Acest lucru o bucură mult, dar o și sperie un pic. „La început consumam câte 100 de grame de mâncare la o masă, acum porția s-a mărit până la 200 de grame. Nu consum cartofi și pâine pentru că ar putea să ducă la îngrășare și nu-mi doresc acest lucru”, subliniază aceasta.

Ea povestește că cea mai mare pierdere în greutate a avut-o în primele trei luni după operație, circa 30 kg, după care procesul a încetinit. Totuși, scopul ei este să ajungă la 85 kg. „Acum slăbesc mult mai greu, cam 1-2 kg pe lună și tot trebuie să fiu atentă la ce consum”, conștientizează femeia.

„N-am spus nimănui despre intervenție”

Schimbarea totală a Elenei Comanac nu a fost trecută cu vederea nici de rude și prieteni. Toți sunt curioși cum a reușit să obțină aceste rezultate. „N-am spus practic nimănui că mi-am micșorat stomacul. Toți cred că slăbesc cu ajutorul dietelor și pentru că fac sport. Prietenele sunt înnebunite, îmi spun că am întinerit și mă roagă să le spun secretele succesului”, povestește amuzată moldoveanca.

Pe lângă regimul alimentar schimbat, femeia mai are acasă și o bicicletă electrică. În plus, merge mult pe jos. Acum își amintește cât de greșit s-a alimentat toată viața și îi pare rău. „Mâncam carne prăjită, cartofi, pâine și totul în cantități foarte mari. Când consumi des aceste alimente nu ai cum să nu te îngrași. Dacă aveam stres mâncam multe dulciuri și beam băuturi cu mult zahăr. Mai pe scurt, noi făceam tot ce nu trebuie să facă oamenii care vor să slăbească”, conchide ea.

Văzând efectele operației asupra organismului său, femeia a insistat ca să se opereze și soțul ei, Mihai. Prin urmare, la aproape un an după intervenția soției, bărbatul a ajuns și el pe masa de operație.

„Cei care spun că au slăbit prin fugă și dietă, mint”

Când era tânăr, Mihai Comanac practica înotul și era foarte activ. Mai târziu însă a început activitatea la birou și avea un mod de viață sedentar. După vârsta de 40 de ani, el a început să adauge tot mai mult în greutate. Atunci când a sărit peste 180 kg a înțeles că unica soluție ca să slăbească este micșorarea stomacului. „A fost o perioadă când am avut mult stres și din cauza aceasta am început să mănânc mai mult. Serviciul meu presupunea mai multe deplasări și mâncam haotic”, recunoaște acesta.

Bărbatul este sigur că oamenii foarte grași, care spun că au slăbit prin fugă și dietă, mint. Acesta mărturisește că dacă în mod normal adăuga câte un kg pe lună, atunci după o dietă acumula câte 5-6 kg. În ultimul timp, el a renunțat la cure de slăbire și a decis să-și facă această operație ca să fie apt de muncă. Mihai este conștient că după intervenție trebuie să fie atent ce mănâncă și în ce cantități. „Dacă ești tâmpit și începi mai departe să-i torni papă, peste vreo cinci ani riști să revii la ceea ce ai fost”, subliniază el zâmbind.

Chișinăuianul își amintește că atunci când a vorbit cu medicul despre operație, acesta i-a spus că după 180 kg organismul poate ceda oricând, iar inima nu este în stare să pompeze sânge practic pentru două corpuri. Totodată, bărbatul recunoaște că nu mai putea îndura cum angajații săi îi propun să-l ajute să ridice scările. „Chiar la 60 de ani să merg în patru labe, ducă-se dracului așa viață”, a exclamat nemulțumit omul.

„Încercăm să găsim diferite motive și scuze”

Mihai Comanac este acum la doar câteva zile după operația de bypass gastric și deja a reușit să slăbească 9 kg. „De mic copil trebuie să te înveți să mănânci puțin. Dacă scapi acest lucru de sub control, atunci consecințele pot fi extrem de neplăcute. Acum noi încercăm să găsim diferite motive și scuze pentru situația în care am ajuns, dar răspunsul este simplu: n-o trebuit de crăpat atâta”, conchide bărbatul.

În final, soții Comanac au declarat că odată cu această operație, a început și o altă viață, una mai frumoasă, mai activă și mai sănătoasă. Ei recunosc că n-au ales să slăbească pentru a șterge nasul cuiva, ci pentru ca să poată vedea cum le cresc nepoții.

Specialiștii spun că la fel ca și alte intervenții chirurgicale, bypass-ul gastric implica anumite riscuri, de aceea este important ca pacientul să poarte o discuție sinceră cu medicul, înainte de a apela la bisturiu. Datele arată că la nivel mondial o treime dintre persoanele cu bypass gastric riscă să dezvolte anemie, osteoporoză sau diverse tulburări gastrice.

Acest tip de operații se fac la mai multe spitale din capitală. Prin urmare, la o clinică privată din Chișinău, o asemenea operație costă circa 4000 de euro. Totodată în spitalele din România costul unei asemenea intervenții variază între 2800 și 7000 de euro, aceasta în funcție de spital, condiții și medici.

Numele și prenumele persoanelor prezente în material au fost modificate pentru a le păstra anonimatul.

Potrivit ultimelor date ale Organizației Mondiale a Sănătății, fiecare al doilea moldovean este supraponderal, iar peste 20 la sută din populaţia ţării suferă de obezitate. Totodată, la nivel mondial, o persoană din zece este obeză. Cauzele excesului de greutate sunt modul sedentar de viaţă şi alimentația incorectă.

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 19:29

Autoritățile de la Chișinău au informat astăzi Adunarea Parlamentară a OSCE despre imixtiunile grsolane ale Federației Ruse în procesul electoral din Republica Moldova. Deputatul democrat Sergiu Sîrbu s-a referit inclusiv la noul dosar fabricat de Moscova pe umele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 19:27

Administrația Națională a Penitenciarelor din Republica Moldova dezminte, într-un comunicat de presă, informațiile tirajate de o parte a mass-media privind pretinsa înjunghiere a lui Veaceslav Platon, în Penitenciarul nr. 13.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 16:12

Rareori ți-e dat să vezi o criză de identitate a unei formațiuni politice în ajun de alegeri precum cea prin care trece astăzi blocul ACUM. Câteva zile în urmă, vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate; Mihai Popșoi, a surprins pe toată lumea,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 16:11

Declanșarea de către Rusia a unui dosar penal în care ar figura Vlad Plahotniuc, poartă un evident caracter electoral câtă vreme acest lucru se întâmplă cu două zile înainte de alegerile din R.Moldova. De această părere este analistul politic Ion...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 22 Februarie 2019, ora: 16:00

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Când vorbim despre viața cuvintelor românești trebuie să începem cu... începutul: am arătat în episodul precedent că limba română continuă latina, limba-mamă. Este un adevăr pe care nu mă sfiesc să-l repet ori de câte ori voi avea prilejul s-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:59

Fostul președinte al filialei Botanica a PPDA, Sergiu Cibotăreanu, susține că formațiunea condusă de Andrei Năstase nu este nici pe departe una proeuropeană. Potrivit lui, partidul format pe baza mișcării protestatare din 2015 a deviat foarte mult de la traseul său inițial....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:58

Mai mulți artiști iluștri își exprimă încrederea că PDM poate continua schimbările bune din Moldova, așa cum a făcut-o și în ultimii ani. Ei declară, în câteva mesaje live pe Facebook, că vor vota pentru Moldova și pentru fapte, nu vorbe, la alegerile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:56

Unul din autoturismele care asigura protecția în cortegiul prezidențial a fost accidentat astăzi, în timp ce se afla în misiune.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:55

Astăzi povara fiscală pe care un angajator o simte este mai mică decât în urmă cu trei ani. Acest lucru se datorează actualei guvernări, care trebuie să-și continue actvitatea și după alegerile din 24 februarie, susțin managerii centrului comercial Grand Hall, într-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:54

Departamentului american pentru Securitate Internă a creat o universitate falsă, Universitatea din Farmington, pentru a lansa o capacană și pentru a aresta studenții străini care încearcă să rămână pe teritoriul american în mod ilegal, relatează The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:53

Preşedintele polonez, Andrzej Duda, şi omologul său lituanian, Dalia Grybauskaite, au semnat joi, la Varşovia, o declaraţie privind securitatea comună, care include coordonarea politicilor de apărare şi securitate ale celor două ţări în cadrul NATO şi al Uniunii Europene şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:50 de Ana Marchitan

Duminică, 24 februarie, în R. Moldova, vor avea loc alegeri parlamentare ordinare. Astfel, pentru prima dată, cetățenii vor alege cei 101 deputați conform sistemului electoral mixt. Adică, 50 dintre aceștia vor accede în Legislativ pe liste de partid, mandatele urmând să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:40

Plahotniuc, în timpul vizitelor la Iurceni, Vărzărești, Zberoaia: vom continua investițiile în infrastructură, în crearea de locuri de muncă și condiții sociale mai bune aici și în toate satele din țară

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:14

Editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, este convins că anunțul privind noul dosar penal deschis de ruși pe numele liderului Partidului Democrat (PD), Vlad Plahotniuc, are legătură directă cu alegerile parlamentare de duminică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 12:51

Liderul Partidului Politic ȘOR, Ilan Șor și formațiunea sa sunt gata să preia responsabilitatea guvernării Republicii Moldova pentru a transforma și moderniza țara. Ilan Șor, care s-a arătat convins de victoria formațiunii sale la scrutinul parlamentar de duminică, a declarat la o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 12:17

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a făcut publice adresele și datele de contact ale secțiilor de vot deschise peste hotare pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 12:13

Partidul Democrat din Moldova a sesizat astăzi mai multe instituții internaționale și observatorii acreditați să monitorizeze alegerile din 24 februarie 2019, în legătură cu implicarea abuzivă a Federației Ruse în alegerile din Republica Moldova. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:56

Mai muli susținători și simpatizanți ai binomului PAS-PPDA își manifestă public dezamăgirea față de ultimele acțiuni și declarații ale liderilor acestuia, Maia Sandu și Andrei Năstase. Internauții iau în furci atât angajamentul de a nu încheia nicio...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:44

Încă 8 familii din municipiul Orhei și-au realizat visul pe care îl are practic fiecare tânăr din Republica Moldova: administrația publică locală a orașului le-a înmânat cheile de la noile apartamente sociale, pe care le-au primit în cadrul unui program...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:43

Biserica Ortodoxă Română condiționează recunoașterea autocefaliei Kievului

Biserica Ortodoxă Română condiționează recunoașterea autocefaliei Kievului

Biserica Ortodoxă Română (BOR) cere garanții scrise privind pastrarea identitatii culturale si lingvistice pentru parohiile românești din Bucovina și pune alte câteva condiții pentru recunoașterea Bisericii Ortodoxe a Ucrainei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:32

Cetățenii așteaptă ca proiectele bune pentru Moldova, implementate de actuala Guvernare, să continue și după alegerile parlamentare din 24 februarie. Liderul, PDM, Vlad Plahotniuc, și vicepreședinții formațiunii, Andrian Candu și Pavel Filip, au îndemnat alegătorii,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:27

Legăturile dintre președintele moldovean, Igor Dodon, și cel rus, Vladimir Putin, au o componentă financiară directă. Astfel, cel puțin 70.000 de euro au intrat în contul fundației “Din suflet”, a Galinăi Dodon (soția președintelui Republicii Moldova).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 10:20

Organele de drept din Federația Rusă i-au mai deschis un dosar penal liderului Partidului Democrat (PD), Vlad Plahotniuc, iar acest lucru se întâmplă cu două zile înaintea alegerilor parlamentare din 24 februarie, scrie ziarulnational.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 10:00

S-a dezlantuit cerul deasupra orasului. Dupa cateva zile de vreme insorita, a inceput sa ninga in capitala. De astazi vremea se raceste. Meteorologii au anuntat cod galben de schimbare brusca a vremii, valabil pana sambata.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)