Astăzi 23 Iulie 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 17:42
Abonamente

Sănătate 1 Martie 2015, ora 07:17    Din editia print

Doi soți și-au micșorat stomacul din cauza obezității. Bărbatul avea aproape 200 de kg, iar femeia circa 170

Marime Font

Foto: simbol

În ultimii ani, tot mai mulți oameni din țara noastră suferă de obezitate. Această tulburare provoacă diferite afecțiuni grave sau chiar poate duce la deces. 

Ca să prevină acest lucru, persoanele obeze recurg la diete speciale sau, mai nou, decid să-și micșoreze stomacul printr-o intervenție chirurgicală.

Zilele trecute, salvatorii din cadrul Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale au fost chemați să scoată dintr-un apartament, din capitală, o persoană care cântărea cu mult peste 100 kg. Aceasta nu se putea deplasa de sine stătător, dar trebuia să fie transportată de urgență la spital.


În asemenea cazuri, medicii spun că soluția este o intervenție chirurgicală urgentă. Prin urmare, în lume cel mai des se întâlnește operația de bypass gastric. Aceasta are ca scop micșorarea stomacului. După o astfel de procedură, mâncarea ingerată ocolește o parte din intestinul subțire. Astfel se absorb mai puține calorii și cei care și-au propus să slăbească vor observa rezultatele într-un timp relativ scurt.

Cercetările arată că în 98 la sută de cazuri, obezitatea este provocată de supraalimentaţie. Acest lucru îl confirmă și soții Mihai și Elena Comanac, care s-au decis să-și micșoreze stomacul pentru că toate celelalte metode, de a slăbi, nu s-au soldat cu succes. Ei trăiesc în Chișinău, iar după ce au depășit vârsta de 60 de ani au înțeles că nu mai pot duce un asemenea mod de viață. Femeia cântărea 177 de kilograme, iar bărbatul aproape 200. Ei se plângeau de probleme respiratorii și, din cauza surplusului de kilograme, erau nevoiți să doarmă semiculcați. Intervențiile chirurgicale au fost realizate de specialiști din cadrul Spitalului de Urgență din capitală.

A slăbit 30 kg în trei luni

Elena Comanac spune că kilogramele în plus îți aduc și un buchet de boli. „Eu am încercat toate dietele posibile. Am suportat foame uscată, foame fără apă și chiar reușisem să slăbesc 25 kg. Mai târziu însă acestea se depuneau la loc. M-am pregătit pentru această operație timp de doi ani. Când am văzut că mai departe este prăpastia, mi-am luat inima în dinți și-am mers la spital”, recunoaște femeia și spune că intervenția a decurs bine, iar într-o săptămână era deja acasă.

În luna aprilie va fi exact un an de la operația sa, iar chișinăuianca cântărește acum 99 kg și continuă să slăbească. Acest lucru o bucură mult, dar o și sperie un pic. „La început consumam câte 100 de grame de mâncare la o masă, acum porția s-a mărit până la 200 de grame. Nu consum cartofi și pâine pentru că ar putea să ducă la îngrășare și nu-mi doresc acest lucru”, subliniază aceasta.

Ea povestește că cea mai mare pierdere în greutate a avut-o în primele trei luni după operație, circa 30 kg, după care procesul a încetinit. Totuși, scopul ei este să ajungă la 85 kg. „Acum slăbesc mult mai greu, cam 1-2 kg pe lună și tot trebuie să fiu atentă la ce consum”, conștientizează femeia.

„N-am spus nimănui despre intervenție”

Schimbarea totală a Elenei Comanac nu a fost trecută cu vederea nici de rude și prieteni. Toți sunt curioși cum a reușit să obțină aceste rezultate. „N-am spus practic nimănui că mi-am micșorat stomacul. Toți cred că slăbesc cu ajutorul dietelor și pentru că fac sport. Prietenele sunt înnebunite, îmi spun că am întinerit și mă roagă să le spun secretele succesului”, povestește amuzată moldoveanca.

Pe lângă regimul alimentar schimbat, femeia mai are acasă și o bicicletă electrică. În plus, merge mult pe jos. Acum își amintește cât de greșit s-a alimentat toată viața și îi pare rău. „Mâncam carne prăjită, cartofi, pâine și totul în cantități foarte mari. Când consumi des aceste alimente nu ai cum să nu te îngrași. Dacă aveam stres mâncam multe dulciuri și beam băuturi cu mult zahăr. Mai pe scurt, noi făceam tot ce nu trebuie să facă oamenii care vor să slăbească”, conchide ea.

Văzând efectele operației asupra organismului său, femeia a insistat ca să se opereze și soțul ei, Mihai. Prin urmare, la aproape un an după intervenția soției, bărbatul a ajuns și el pe masa de operație.

„Cei care spun că au slăbit prin fugă și dietă, mint”

Când era tânăr, Mihai Comanac practica înotul și era foarte activ. Mai târziu însă a început activitatea la birou și avea un mod de viață sedentar. După vârsta de 40 de ani, el a început să adauge tot mai mult în greutate. Atunci când a sărit peste 180 kg a înțeles că unica soluție ca să slăbească este micșorarea stomacului. „A fost o perioadă când am avut mult stres și din cauza aceasta am început să mănânc mai mult. Serviciul meu presupunea mai multe deplasări și mâncam haotic”, recunoaște acesta.

Bărbatul este sigur că oamenii foarte grași, care spun că au slăbit prin fugă și dietă, mint. Acesta mărturisește că dacă în mod normal adăuga câte un kg pe lună, atunci după o dietă acumula câte 5-6 kg. În ultimul timp, el a renunțat la cure de slăbire și a decis să-și facă această operație ca să fie apt de muncă. Mihai este conștient că după intervenție trebuie să fie atent ce mănâncă și în ce cantități. „Dacă ești tâmpit și începi mai departe să-i torni papă, peste vreo cinci ani riști să revii la ceea ce ai fost”, subliniază el zâmbind.

Chișinăuianul își amintește că atunci când a vorbit cu medicul despre operație, acesta i-a spus că după 180 kg organismul poate ceda oricând, iar inima nu este în stare să pompeze sânge practic pentru două corpuri. Totodată, bărbatul recunoaște că nu mai putea îndura cum angajații săi îi propun să-l ajute să ridice scările. „Chiar la 60 de ani să merg în patru labe, ducă-se dracului așa viață”, a exclamat nemulțumit omul.

„Încercăm să găsim diferite motive și scuze”

Mihai Comanac este acum la doar câteva zile după operația de bypass gastric și deja a reușit să slăbească 9 kg. „De mic copil trebuie să te înveți să mănânci puțin. Dacă scapi acest lucru de sub control, atunci consecințele pot fi extrem de neplăcute. Acum noi încercăm să găsim diferite motive și scuze pentru situația în care am ajuns, dar răspunsul este simplu: n-o trebuit de crăpat atâta”, conchide bărbatul.

În final, soții Comanac au declarat că odată cu această operație, a început și o altă viață, una mai frumoasă, mai activă și mai sănătoasă. Ei recunosc că n-au ales să slăbească pentru a șterge nasul cuiva, ci pentru ca să poată vedea cum le cresc nepoții.

Specialiștii spun că la fel ca și alte intervenții chirurgicale, bypass-ul gastric implica anumite riscuri, de aceea este important ca pacientul să poarte o discuție sinceră cu medicul, înainte de a apela la bisturiu. Datele arată că la nivel mondial o treime dintre persoanele cu bypass gastric riscă să dezvolte anemie, osteoporoză sau diverse tulburări gastrice.

Acest tip de operații se fac la mai multe spitale din capitală. Prin urmare, la o clinică privată din Chișinău, o asemenea operație costă circa 4000 de euro. Totodată în spitalele din România costul unei asemenea intervenții variază între 2800 și 7000 de euro, aceasta în funcție de spital, condiții și medici.

Numele și prenumele persoanelor prezente în material au fost modificate pentru a le păstra anonimatul.

Potrivit ultimelor date ale Organizației Mondiale a Sănătății, fiecare al doilea moldovean este supraponderal, iar peste 20 la sută din populaţia ţării suferă de obezitate. Totodată, la nivel mondial, o persoană din zece este obeză. Cauzele excesului de greutate sunt modul sedentar de viaţă şi alimentația incorectă.

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 17:42

SEPARATISM /// Ex-ministru al Justiței: liderii de la Comrat vor să preia controlul asupra procurorilor din Găguzia

SEPARATISM /// Ex-ministru al Justiței: liderii de la Comrat vor să preia controlul asupra procurorilor din Găguzia

Istoria se repetă: La adoptarea pachetului de legi privind reforma justiției în anii 1995-1996, la insistența liderilor de la Comrat a fost prevăzut, că în funcțiile de judecători de nivelul I și II din instanțele din Găgăuzia puteau fi numiți DOAR candidații care au fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 17:11

Oamenii au votat dintotdeauna. Pentru că este dificil să adopți decizii care influențează viața unei comunități fără a putea cuantifica cu exactitate preferințele membrilor acestor comunități. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 16:32

Rise Moldova a aflat unde s-ar afla ex-ministrul Iurie Chirinciuc, condamnat la închisoare

Rise Moldova a aflat unde s-ar afla ex-ministrul Iurie Chirinciuc, condamnat la închisoare

Rise Moldova l-a localizat pe ex-ministrul Iurie Chirinciuc, condamnat al închisoare, după ce acesta a publicat mai multe poze de la mare pe rețelele de socializare. Este vorba de insula Hydra din Grecia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 16:10

O cunoscută activistă LGBT din Rusia a fost UCISĂ în Sankt Petersburg. Ar fi fost înjunghiată de mai multe ori

O cunoscută activistă LGBT din Rusia a fost UCISĂ în Sankt Petersburg. Ar fi fost înjunghiată de mai multe ori

Elena Grigorieva, una dintre cele mai proeminente activiste ale comunității LGBT din Rusia, a fost găsită moartă în Sankt Petersburg.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:58

video NEWS ALERT / Guvernul Sandu a decis CREȘTEREA TVA-ului pentru pentru hoteluri, restaurante si cafenele de la 10 la 20%

NEWS ALERT / Guvernul Sandu a decis CREȘTEREA TVA-ului pentru pentru hoteluri, restaurante si cafenele de la 10 la 20% Foto: Simbol

Ministrul Finanțelor, Natalia Gavrilița, a anunțat marți, 23 iulie, că mai multe taxe vor crește, iar unele scutiri fiscale vor fi eliminate. Noile reguli urmează a fi aplicate de la 1 ianuarie 2020 și par a fi impuse de către Fondul Monetar Internațional.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:43

OPINIE / Reforma justiției - „din interior”

OPINIE / Reforma justiției - „din interior”

Astăzi la Chișinău are loc Forumul ”Reformarea Justiției și Combaterea Corupției” organizat de CRJM.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:33

 Sunt anumite mașini la mâna a doua pe care ai face bine să le eviți atunci când vrei să-ți cumperi un autoturism, dar n-ai suficienți bani pentru unul nou abia ieșit pe porțile fabricii. Să nu te bucuri niciodată de un preț mai mic pentru că acela ascunde...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:30

Moldovenii care care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Italia trebuie să ştie că, mâine, 24 iulie, transportul feroviar, maritim, cel public local şi al serviciilor de taximetrie, va fi perturbat, din cauza unei greve naţionale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:27

FOTO / Alexandru Dodon - ar fi fost implicat în MAFIA CĂRNII are un trecut DUBIOS și se afișează într-un costum sportiv al Federației Ruse

FOTO / Alexandru Dodon - ar fi fost implicat în MAFIA CĂRNII are un trecut DUBIOS și se afișează într-un costum sportiv al Federației Ruse Foto: Alexandru Dodon joacă biliard rusesc

Fratele mai mic al Președintelui Igor Dodon a revenit în atenția presei după ce portalul rus rbk.ru a dezvăluit că acesta face afaceri de milioane cu fiul Procurorului General al F. Ruse. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:15

FĂRĂ GEOPOLITICĂ? Dodon face un film despre „eliberarea de fascism” - Celebrarea ocupației sovietice este cel mai important eveniment din acest an

FĂRĂ GEOPOLITICĂ? Dodon face un film despre „eliberarea de fascism” - Celebrarea ocupației sovietice este cel mai important eveniment din acest an

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a prezidat, astăzi, o ședință de lucru a Comitetului organizatoric responsabil de pregătirea și desfășurarea acțiunilor dedicate aniversării a 75-a de la eliberarea Moldovei de fascism.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:10

Propunerea unui om de afaceri pentru alegerile primarului din Chișinău

Propunerea unui om de afaceri pentru alegerile primarului din Chișinău

Omul de afaceri și activistul Dmitri Voloșin a lucrat o zi alături de muncitorii care repară străzile din Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 14:57

VIDEO: Un preot din Drochia a luat la pumni enoriaşii, pentru că nu l-ar fi chemat să oficieze o înmormântare

VIDEO: Un preot din Drochia a luat la pumni enoriaşii, pentru că nu l-ar fi chemat să oficieze o înmormântare

O înmormântare din raionul Drochia s-a transformat într-un adevărat ring de luptă. Preotul Ion Zicu din satul Şalvirii Vechi. Potrivit martorilor, slujitorul bisericii a provocat o bătaie în timpul unei înmormântări, pentru că oamenii nu l-au chemat să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 14:18

Cea mai încercată zodie din vara 2019. I se rupe inima în bucăţi

Cea mai încercată zodie din vara 2019. I se rupe inima în bucăţi

 Deşi vara 2019 este considerată, din punct de vedere astrologic, o perioadă favorabilă, acest lucru nu este valabil pentru toţi nativii. Există o zodie cărora vara îi va aduce ghinioane şi suferinţă. Este important ca nativii loviţi de suferinţă să devină responsabili...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 14:18

BREAKING / Boris Johnson e noul premier al Marii Britanii. Johnson e unul dintre marii promotori ai Brexit

BREAKING / Boris Johnson e noul premier al Marii Britanii. Johnson e unul dintre marii promotori ai Brexit

Boris Johnson e noul lider al Partidului Conservator și va deveni noul premier al Marii Britanii, potrivit unui anunț oficial al conducerii partidului. Johnson, fost primar al Londrei și fost ministru de Externe, a fost ales de majoritatea covârșitoare a membrilor partidului de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 13:55

Microbuz plin cu copii, lovit in plin de o mașină aflată în depășire

Microbuz plin cu copii, lovit in plin de o mașină aflată în depășire

Un microbuz care transporta mai mulți copii într-o excursie a fost implicat, marți, într-un accident produs pe DN1D, la Albești Paleologu. Microbuzul circula regulamentar și a fost lovit de o mașină care depășea un autoturism rămas în pană pe marginea drumului, scrie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 13:42

Incident tragic pe terasa unui hotel din județul Iași: cadavrul unui bărbat, care era sumar îmbrăcat, a fost descoperit marți dimineață. La scurt timp de la descoperire, autoritățile au fost alertate prin numărul 112.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 23 Iulie 2019, ora: 13:20

Viorica Dăncilă a fost aleasă candidatul PSD pentru alegerile prezidențiale, marți, în Birou Politic Național. Urmează ca propunerea să fie validată în CEx. Au fost doar două voturi împotrivă, toți ceilalți lideri PSD votând pentru premier.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 13:13

Prim-ministrul, Maia Sandu, și speakerul, Zinaida Greceanii, pleacă astăzi într-o vizită oficială la Bruxelles. Acolo, vor avea mai multe întrevederi, printre care cu Traian Băsescu dar și liderul grupului „Renew” Dacian Cioloș.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 12:48

Bulgaria renunță la votul electronic / Opoziția și avocatul poporului văd în decizie un semn că se pregătește fraudarea alegerilor locale

Bulgaria renunță la votul electronic / Opoziția și avocatul poporului văd în decizie un semn că se pregătește fraudarea alegerilor locale

 La propunerea guvernului Borisov, majoritatea parlamentară compusă din partidul centrist GHERB și naționaliștii din „Patrioții uniți” a decis renunțarea la votul cu mașină electronică în alegerile locale și cele parlamentare, dar menținerea votului pentru cele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 11:16

Alegerile locale NU POT FI ORGANIZATE în aceeași zi cu alegerile pentru circumscripțiile unde deputații și-au dat demisia

Alegerile locale NU POT FI ORGANIZATE în aceeași zi cu alegerile pentru circumscripțiile unde deputații și-au dat demisia

„Recomandarea e de a face aceste alegeri împreună cu alegeri locale noi, măcar pentru un pic de economie de bani, dar trebuie să facă", a menționat Valeriu Pașa, expert Watchdog.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 11:14

Vlad Melnic este noul pretor al sectorului Râșcani al capitalei. O dispoziție în acest sens a fost semnată de primarul general interimar al capitalei, Adrian Talmaci, informează MOLDPRES. 

( ) Citeşte tot articolul

Politică 23 Iulie 2019, ora: 11:04

Președintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Tudor Deliu, a avut o întrunire cu viitorii candidați PLDM pentru alegerile locale generale din 20 octombrie 2019. Evenimentul a avut loc la Căușeni, cu participarea președintelui liberal-democrat al raionului Căușeni, Ion...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)