Actualitate

Doina si Ion Aldea-Teodorovici

Astazi, 30 octombrie, se implinesc 17 ani de la disparitia tragica a Doinei si a lui Ion Aldea-Teodorovici. 29-30 octombrie 1992 a ramas o noapte neagra pentru toti romanii. In aceasta zi reaprindem candela memoriei pentru cele doua lacrimi gemene, care picura necontenit in sufletul neamului nostru.

Ion Aldea-Teodorovici s-a nascut in 1954, de Buna-Vestire, in oraselul Leova. Dragostea fata de muzica i-a fost cultivata de parinti. Tatal sau, Cristofor Teodorovici, a fost preot, dar, in perioada de ocupatie sovietica, a trebuit sa se retraga din biserica, sa-si ascunda in sine credinta in Dumnezeu care, precum zicea Ion intr-un interviu, ii da omului putere sa supravietuiasca si sa devina, pur si simplu, artist.

Ion isi duce steaua si crucea mai departe, in seri albastre, impreuna cu Doina Marin, nascuta la 15 noiembrie 1958, cu care se casatoreste in 1981. Tot atunci, duetul Doina si Ion este lansat la o seara de creatie a poetului Grigore Vieru. Fiind respins la Radio si Televiziune, Ion ia chitara in brate si porneste impreuna cu Doina sa cutreiere satele Moldovei. A scris muzica simfonica, de camera, cantece pentru copii, pentru filme, pentru spectacole dramatice. Cand era mai trist, scria muzica sacra.

In 1991 au cantat la Marea Adunare Nationala, apoi au plecat, imediat, la Festivalul de la Mamaia, unde Doina avea sa spuna: „Vin aici direct din Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau, sa va aduc salutul libertatii noastre”. In mai 1992, impreuna cu poetii Grigore Vieru si Adrian Paunescu, au cantat in fata luptatorilor din razboiul de pe Nistru.
Sa aprindem azi cate o lumanare pentru eroii nostri – Doina si Ion.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *