Cultură

Domnule Timofti, daţi-i cetăţenie poetei Moni Stănilă

Dacă e să fiu sincer, şi pentru mine a fost un şoc să aflu că poeta şi publicista Moni Stănilă nu are cetăţenie moldovenească. Ca un om naiv ce sunt, eu credeam că poeta este de mult cetăţeana R. Moldova. Dar nu e aşa. După părerea mea, domnul preşedinte Timofti ar trebui în regim de urgenţă să-i acorde cetăţenie poetei Moni Stănilă, şi iată de ce.

Într-o vreme în care moldovenii îşi părăsesc masiv ţara – circa jumătate din forţa activă de muncă din R. Moldova munceşte pentru prosperarea altor ţări -, poeta Moni Stănilă s-a stabilit la Chişinău, în care s-a îndrăgostit de scriitorul Alexandru Vakulovski, cu care s-a căsătorit. Gestul ei de-a merge în răspăr faţă de cei care pleacă cu căţel şi purcel în ţări mai bogate, în căutarea avuţiei, mi se pare că are o coloratură simbolică expresă. Ceea ce a făcut Moni Stănilă prin demenajarea la Chişinău din frumoasa Timişoară ne arată că foarte mulţi moldoveni care pleacă nu ştiu să-şi preţuiască cu adevărat bogăţiile pe care le au acasă. Or, aceste splendori moldoveneşti există. Tot zilele trecute am auzit-o pe Moni Stănilă povestind în cadrul unei întâlniri cu elevii de la Liceul „Vasile Alecsandri” despre frumuseţile Chişinăului. Trebuie să recunosc cu mâna pe inimă că de mult nu am mai auzit pe cineva să vorbească aşa de frumos despre Chişinău. Poetei Moni Stănilă îi place la Chişinău. Oraşul nostru a devenit şi oraşul ei. Ascultând-o cum vorbea despre Chişinău, m-am reîndrăgostit din nou de oraşul răsfirat ca şi clapele unui pian pe cele şapte coline. Rămânând la Chişinău, Moni Stănilă a ajuns să fie unul dintre liderii cei mai activi ai noii generaţii de scriitori basarabeni. În tableta sa, ea povestea că este conducătoarea Cenaclului „Republica”. Iar eu aş adăuga că „Republica” lui Moni Stănilă a devenit o platformă de dialog literar, a devenit o rampă de lansare pentru scriitorii tineri, a devenit un loc unde şi-au dat mâna scriitori de pe ambele maluri ale Prutului, dar şi din promoţii diferite, iar, mai nou, şi scriitorii români cu cei ruşi, încercând să se cunoască mai bine.

Fără Moni Stănilă, din punct de vedere cultural, oraşul nostru ar fi foarte sărac. Unde mai pui că Moni Stănilă e şi o poetă de-o mare vigoare, fiind printre primele trei poete din literatura română de azi.

Paşaportul albastru ar fi pentru poeta Moni Stănilă o recunoaştere a contribuţiei sale uriaşe la dezvoltarea culturii R. Moldova.
Domnule preşedinte, nu lăsaţi o poetă foarte talentată şi o mare animatoare culturală fără cetăţenie moldovenească. Poeţii contemporani o să salute gestul dumneavoastră!

(Acest text a apărut pe Moldova.org)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *