Actualitate

Donald Trump ameninţă aliaţii din G7 cu noi taxe vamale

Liderul de la Casa Albă s-a răzgândit în acest weekend contra aliaţilor din Europa şi Canada, pe care i-a ameninţat cu taxe vamale mari, după summitul G7 care s-a încheiat în fiasco, scrie AFP.

Sâmbătă, Donald Trump şi-a retras brusc sprijinul în comunicatul final al summitului care a durat două zile la Malbaie (Québec, în estul Canadei), în ciuda compromisului privind comerţul. Documentul a fost totuşi aprobat de Trump şi oamenii săi în 28 de puncte.

Prim-ministrul Canadei, ţară lovită ca şi Europa şi restul lumii de noile taxe vamale impuse de americani pentru oţel şi aluminiu, a considerat că taxele impuse de americani sunt "o insultă". Ca şi Uniunea Europeană, el a confirmat represalii în iulie.

"Canadienii sunt politicoşi şi rezonabili, dar nu ne vom lăsa îmbrânciţi", a declarat prim-ministrul.

Acestea au fost, se pare, cuvintele care l-au deranjat pe liderul de la Casa Albă care, câteva ore mai târziu, a scris pe Twitter, din Air Force one, că a ordonat reprezentanţilor săi să retragă sigiliul american din comunicatul final.

El l-a numit totodată pe Justin Trudeau o persoană "necinstită şi slabă"… după ce a spus înainte că relaţiile bilaterale nu au fost niciodată mai bune în istoria celor două ţări.

Donald Trump nu s-a oprit aici. El a reînnoit ameninţarea asupra tarifelor pentru maşinile europene şi străine importate de Statele Unite.

Liderii G7 au părăsit Malbaie după ce Donald Trump a decis să rupă acordul de la finalul summitului.

Printre alte subiecte de discordie s-a aflat şi respingerea de către G7 a propunerii lui Trump de a reintegra în "club" Rusia, exclusă în 2014 din cauza anexării peninsulei Crimeea, cerând Moscovei să înceteze "să submineze sistemele democratice".

Donald Trump va ateriza la ora locală 20.00 la Singapore, duminică, pentru un alt summit, cu Kim Jong Un, şi despre care s-a arătat "cu adevărat încrezător".

Sursa: News.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *