Astăzi 25 Mai 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la 24 Mai 2019
Abonamente

Editorial 10 August 2016, ora 07:00    Din editia print

Marime Font

Donald Trump și Vladimir Putin – legături periculoase pentru Europa de Est

În luna martie, prezentam într-un articol situația de la alegerile prezidențiale preliminare din Statele Unite ale Americii (primaries), care au loc în interiorul celor două mari partide din sistemul politic american, Partidul Republican și Partidul Democrat.  

Insistam atunci pe unul dintre candidații din Partidul Republican, cel care pe atunci se detașase deja destul de mult de ceilalți concurenți ai săi și care părea să aibă cele mai mari șanse să câștige alegerile în majoritatea statelor, obținând astfel susținerea majorității delegaților la Convenția Națională Republicană din iulie. Numele lui era și este Donald Trump, iar evoluția situației de atunci și până acum a confirmat prognozele majorității: Trump a fost nominalizat oficial pentru candidatura la postul de președinte al SUA din partea Partidului Republican în urmă cu câteva săptămâni.

În articolul din martie vorbeam despre politica externă a lui Donald Trump de izolare a SUA, de retragere a ei din zone, precum Europa de Est, tratate de candidatul republican din perspectiva pierderilor financiare pe care le suportă americanii. Ideea lui Trump era să pună toți aliații Americii să-și plătească propriile costuri de securitate integral, ca America să nu mai fie nevoită să investească atâtea miliarde de dolari în securitatea altor țări.


Dincolo de aceste idei ale lui Trump, care, la prima vedere derivă dintr-un curent de opinie și acțiune care s-a mai manifestat în SUA în prima jumătate a secolului trecut, izolaționismul, au existat multe detalii în discursul său care i-au pus în gardă atât pe observatorii americani, cât și, mai ales, pe cei est-europeni. Aceste detalii se referă, printre altele, la atitudinea lui Trump față de președintele Rusiei, Vladimir Putin. Trump nu a făcut un secret din faptul că admiră modul în care Putin conduce Rusia, autoritatea, puterea și respectul de care se bucură, numindu-l „un adevărat lider”, „spre deosebire” de actualul președinte al SUA, Barack Obama.

În același timp, Trump a declarat că în cazul în care Țările Baltice sau alte state est-europene membre ale NATO ar fi atacate militar de Rusia, SUA nu le-ar ajuta oricum, ci doar dacă „și-au îndeplinit obligațiile”. În opinia lui Trump, NATO este „învechită”, iar articolul 5 (care prevede că un atac asupra unui stat-membru este un atac asupra tuturor, caz în care toate țările membre trebuie să acorde asistență militară partenerului atacat) nu trebuie păstrat în orice condiții, și ar putea fi chiar anulat.

Acest comportament al candidatului oficial al Partidului Republican, cu șanse mari de a fi ales (ultimele două mandate au fost exercitate de democratul Barack Obama, ceea ce crește probabilitatea unei schimbări a apartenenței politice a viitorului președinte) ridică întrebări în privința relației pe care o are acesta cu Rusia lui Putin sau cu poziționarea lui față de această țară, cel puțin. Iar faptele arată că o asemenea relație există și că ea este destul de puternică. Cunoscutul jurnalist american Josh Marshall a publicat un articol în urmă cu două săptămâni, intitulat „Trump și Putin – există ceva între ei”, în care investighează legătura dintre cei doi. Astfel putem afla că afacerile imobiliare ale lui Trump au intrat în declin în anii ’90, și că marile bănci americane au refuzat să-i ofere credite pentru a-și plăti datoriile. Trump și-a salvat afacerile cu ajutorul capitalului rusesc, mai ales după anul 2000 și venirea la putere a lui Vladimir Putin, când Rusia a beneficiat de o creștere economică rapidă. Cu ocazia unor procese de judecată din anii 2000, s-a stabilit că firmele lui Trump au beneficiat de zeci de milioane de dolari din Rusia și Kazahstan, transferați printr-o firmă islandeză și cu participarea unui emigrant din Rusia, judecat și condamnat de două ori în trecut și având legături cu crima organizată rusă. De serviciile aceleiași firme islandeze beneficiau în aceeași perioadă o serie de oameni de afaceri din anturajul președintelui rus Vladimir Putin, precum Aleksandr Mașkevici. Un alt proces releva faptul că, din timp în timp, conturile firmelor lui Trump erau alimentate cu fonduri originare din Rusia și Kazahstan. Prin urmare, Donald Trump și-a salvat și renăscut imperiul financiar sprijinindu-se pe capitalul rusesc, provenit din zona anturajului lui Vladimir Putin.

Principalul consilier al lui Donald Trump și șeful campaniei sale prezidențiale, Paul Manafort, și-a petrecut o mare parte din ultimii zece ani în Ucraina, la Kiev, în poziția de consilier electoral și de comunicare al președintelui ucrainean prorus Viktor Ianukovici, care a fost unul dintre principalii aliați ai lui Putin din spațiul ex-sovietic, refugiindu-se în Rusia după Euromaidanul din 2014.

Un alt consilier al lui Donald Trump, în domeniul politicii externe, Europei și Rusiei, Carter Page, și-a construit întreaga carieră pe baza investițiilor pe care le-a făcut în Rusia. El a colaborat strâns cu concernul rus „Gazprom” și mai are și acum importante legături financiare cu această companie monopolistă rusă, controlată de Vladimir Putin personal, prin intermediul apropiaților săi.

De peste un an, de când Donald Trump și-a anunțat intenția de a candida la președinția SUA, mass-media rusă cu acoperire internațională (RT, Sputnik) a început să-i facă publicitate, prezentându-l adesea cu conotații pozitive, ca pe o speranță a conservatorismului și tradiționalismului în America, în concordanță cu poziția ideologică actuală propagată de Rusia, care a schimbat comunismul sovietic pe ceva ce frizează extrema-dreaptă.

După ce punem cap la cap toate aceste fapte, nu avem cum să nu ne punem întrebări. Și este greu să-l mai vedem pe Trump, unul dintre cei doi candidați la președinția SUA, drept altceva decât un personaj foarte nesigur nu doar pentru SUA, având în vedere istoricul declarațiilor și comportamentului său, ci și pentru partea noastră de Europă. În care o retragere politică, economică, militară, a americanilor, ar putea însemna un început de revenire a rușilor. Pe care n-avem cum să ne-o dorim.  

Un articol de: Dan Nicu Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 16:30 de Mihaela Culcinschi

Vicepremierul pentru Integrarea Europeană Iurie Leancă, a acordat un interviu pentru TIMPUL în calitate de candidat la funcția de europarlamentar din partea României. Acesta figurează în lista Partidului Pro România, condus de ex-premierul de peste Prut, Victor Ponta....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 15:01

Nave militare ruse au efectuat exerciții în Marea Neagră, utilizând rachete de croazieră Kalibr şi sisteme de artilerie, a anunțat joi marina rusă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:58

La OrheiLand a început montarea roller-coasterului care va fi inaugurat la 1 iunie

La OrheiLand a început montarea roller-coasterului care va fi inaugurat la 1 iunie

La OrheiLand a început montarea celui mai modern roller coaster din întreaga regiune, care va funcționa în acest sezon estival și care se anunță a fi principala atracție a parcului de distracții în acest an.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:49

Moldovenii, indignați de comportamentul lui Andrei Năstase. Oamenii consideră că liderul PPDA trebuie să ceară scuze jurnaliștilor

Atacurile fostului procuror din perioada regimului comunist, Andrei Năstase, asupra jurnaliștilor provoacă antipatie față de acest politician. De această părere sunt oamenii care, au comentat agresivitatea actualului deputat faţă de reprezentanţii instituțiilor media pe care acesta nu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:49

Negru: Spre deosebire de liderii PAS și PPDA, americanii nu consideră că PD este întruchiparea tuturor relelor pe pământ

Strategia post-electorală a PAS şi PPDA s-a dovedit a fi un joc steril, care durează prea mult şi poate avea consecinţe grave pentru Republica Moldova. De această părere este jurnalistul Nicolae Negru, într-un editorial publicat de Ziarul Naţional. În opinia sa, politicienii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:45

STOP FALS! Trustul Jurnal promovează un fake news despre starea sănătății a liderului PDM. Domnul Plahotniuc se află în formă maximă

Ştirea despre pretinsele probleme de sănătate ale liderului PDM, Vlad Plahotniuc, tirajată de trustful Jurnal, este o minciună impardonabilă. Declaraţia aparţine purtătorului de cuvânt al Partidului Democrat, Vitalie Gămurari.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:44

„Dezastru democratic” // Sute de cetățeni ai UE au fost ÎMPIEDICAȚI să voteze pentru Parlamentul European în Marea Britanie: „Votați în țările voastre”

Sute de cetățeni europeni au fost împiedicați să voteze pentru Parlamentul European, în Marea Britanie. Principalul mesaj pe care l-au auzit aceștia la secțiile de votare a fost – mergeți să votați în țările voastre, scrie publicația britanică The Independent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 21:00 de George Mârzencu

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși Din editia print

„Grupul atacă și jefuiește populația fără milă. Din această cauză, oamenii din partea locului îi detestă ca pe niște tâlhari bețivani”, raportau sovieticii despre activitatea partizanilor 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:36

(video) Andrei Năstase atacă ONG-urile de media: „Este unul la noi care se dă mare guru în societate...”

Șeful Platformei DA, Andrei Năstase, a atacat ONG-urile de media în cadrul unei emisiuni online, pentru faptul că a fost inclus în panoul „Inamicii Presei” ce a fost instalat în fața Parlamentului Republicii Moldova pe data de 3 mai 2019. Năstase a ajuns să fie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:35

Politolog, despre eventuale proteste organizate de Blocul ACUM: Sunt greu realizabile

Politologul Dionis Cenușă susține că, liderii Blocului ACUM au sugerat recent că vor să organizeze proteste în masă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:06

Partidul ȘOR a început lucrările pentru iluminarea stradală în al șaptelea sat din circumscripțiile sale

Partidul ȘOR a început lucrările pentru iluminarea stradală în al șaptelea sat din circumscripțiile sale

Partidul Politic „ȘOR” este singura formațiune politică parlamentară care a început realizarea programului său electoral chiar în condițiile în care Parlamentul nu și-a început activitatea din cauza unor interese politice înguste ale altor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:05

Dodon, despre ACUM: eu vreau să condamn egoismul politic și ambițiile exagerate ale unor deputați, apucați-vă de lucru sau mergeți la anticipate

Președintele Igor Dodon a dat un ultimatum deputaților. Șeful statului a oferit două săptămâni pentru depășirea actualei crize politice. În caz contrar, va dizolva Parlamentul ales pe 24 februarie. Declarațiile au fost făcute la un briefing de presă. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:04

VIDEO | Deputaţii PAS-DA au fost ieri în sala de şedințe a Parlamentului pentru a-şi face SELFIE

Aşa-zisa şedinţă specială a Parlamentului, convocată ieri de deputaţii blocului ACUM, a fost doar un bun prilej pentru ca unii dintre aceştia să-şi facă selfie în Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:03

Zelenskii l-a numit pe avocatul personal al oligarhului Kolomoiskii în calitate de șef al administrației prezidențiale

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskii l-a numit în calitate de șef al administrației aparatului prezidențial pe consilierul său în problemele juridice, care este și avocatul personal al oligarhului Igor Kolomoiskii, Andrei Bogdan. Ordinul a fost publicat pe site-ul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 14:34

OPINIA EXPERTULUI // Rusia PIERDE timpul și Transnistria

Rusia pierde timpul în situaţia cu Transnistria şi toate acestea se pot sfârşi foarte trist, consideră analistul politic Alexandr Angheli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 10:05

Jurnalist: Faptul că blocul ACUM încă până la alegeri a semnat că nu va negocia cu nimeni, iar negocierea este principalul instrument al activității politice, înseamnă că este vorba de lipsă de rațiune

Atunci când o formațiune politică face greșeli și insistă pe acestea până în pânzele albe, acestea sunt simptome îngrijorătoare și înseamnă o boală politică incurabilă care duce, inevitabil, la o moarte politică. Despre aceasta spune jurnalistul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 09:55

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 22 MAI 2019. SOARELE A INTRAT ÎN ZODIA GEMENI

Horoscopul zilei de 22 mai 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 spune...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 21:59

Ironic: după demiterea de către oligarhul Usmanov a redacției politice de la Kommersant, articolele politice sunt scrise de ”luptătorul cu oligarhii” din Moldova, Soloviov

După concedierea redacției politice a ziarului Kommersant, deținute de oligarhul rus Alișer Usmanov, articolele politice sunt scrise de Vladimir Soloviov. Ultimul dintre acestea vizează învestirea oficială a noului președinte al Ucrainei Vladimir Zelenski și a provocat reacții...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:13

Un deputat socialist prezintă câteva argumente, care arată că Maia Sandu și Andrei Năstase nu au habar de legislația Republicii Moldova

Așa-zisa ședință specială a Parlamentului, convocată astăzi de deputații blocului politic ACUM este un spectacol de prost gust, montat de Andrei Năstase și Maia Sandu. Este reacția deputatului PSRM Grigore Novac, publicată pe Facebook.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:12

Sandu, răspuns la solicitarea de verificare a veniturilor lui Năstase: dacă nu poate justifica legalitatea lor, să răspundă conform legii

Orice funcționar trebuie să fie verificat pentru confirmarea legalității veniturilor și provenienței proprietăților. Iar dacă nu va putea să justifice legalitatea lor – să dea socoteală în fața legii. Astfel a comentat liderul PAS, Maia Sandu, demersul democratului Sergiu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:08

FAGURA - prima platformă inovatoare de investiții a fost lansată în cadrul primei conferințe FinTech din Moldova

FAGURA - prima platformă inovatoare de investiții a fost lansată în cadrul primei conferințe FinTech din Moldova

 În cadrul primei conferințe de FinTech din Moldova, care a avut loc pe 17 mai 2019 la Chișinău, a fost lansată oficial opțiunea de investiții pe Fagura.com, o platformă inovatoare care permite oamenilor să se împrumute sau să investească bani fără ajutorul băncilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 16:10

Blogger: Avem dreptul să cunoaștem de unde Năstase este milionar, are case în Moldova și Germania, mașini scumpe și bani pentru călătoriile la Frankfurt

Bloggerul Corneliu Gandrabur speră că autoritățile germane, dar și Fiscul din Moldova vor furniza informații privind veniturile reale ale liderului PPDA Andrei Năstase, dar și impozitele plătite de acesta și colegii săi din blocul politic ACUM. O interpelare în acest sens a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 15:20

Cum arată Arena Chișinău și la ce etapă sunt lucrările de construcție (VIDEO)

Lucrările de renovare a Arenei Chișinău sunt în toi. Astăzi, fostul președinte al Parlamentului și vicepreședintele PDM, Andrian Candu a mers la fața locului pentru a vedea la ce stare sunt lucrările.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 14:25

MILIARDE DE RUBLE, depistate în casa unui colonel FSB din Rusia. Banii erau ţinuţi în genţi şi cutii (VIDEO)

MILIARDE DE RUBLE, depistate în casa unui colonel FSB din Rusia. Banii erau ţinuţi în genţi şi cutii (VIDEO)

Aproape 12 miliarde de ruble, echivalentul a 186 milioane de dolari SUA, au fost găsite în casele angajaţilor Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Rusia, care au fost reţinuţi pentru corupţie. Este vorba despre Kiril Cerkalin, care activa în cadrul departamentului pentru...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)