Externe

Donald Tusk: Europa a fost aproape de catastrofă din cauza crizei din Grecia

După 17 ore, cele două părți au ajuns în cele din urmă la un acord luni dimineață, evitînd un colaps financiar în Grecia și o probabilă ieșire din zona euro.

Tusk susține că șefa guvernului federal german, Angela Merkel, și premierul grec Alexis Tsipras s-au tîrguit asupra nivelului fondurilor provenite din privatizări care vor trebui să fie alocate pentru investiții.

„În timpul negocierilor, în jurul orei 07.00 dimineața, cînd Merkel și Tsipras au cerut o pauză, am simțit că riscul ca acestea să eșueze era foarte aproape”, a afirmat Donald Tusk în interviul pentru Kathimerini. ”La momentul respectiv diferența dintre ei era de numai 2,5 miliarde de euro. Atunci le-am spus că dacă negocierile se vor sfîrși fără rezultat aș fi gata să anunț public că Europa este aproape de catastrofă pentru 2,5 miliarde de euro”, a povestit Tusk.

„Cel mai important lucru în negocieri a fost să ajutăm Grecia. Totuși, a trebuit să discutăm consecințele pe termen mediu și lung ale unui Grexit, o procedură haotică și imprevizibilă cu impact politic și geopolitic”, a mai spus Tusk.

„A fost o soluție necesară să evităm riscul de haos imediat și de incapacitate de plată, dar este numai primul pas”, a conchis președintele Consiliului European.

Sursa: Moldpres


Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *