Carte

Donaţie de carte românească pentru Basarabia

Astfel, un număr de peste 700 de cărţi semnate de mari scriitori, precum Caragiale, Eminescu, Nichita Stănescu, Al Buzura, Eugen Barbu, Camil Petrescu, Ion Minulescu, Sadoveanu, Alecsandri, Dinu Săraru, N.Dabija, Valeriu Matei, dar şi cărţi din literatură clasică universală, vor ajunge la biblioteca din satul Dancu, raionul Hânceşti, oraş înfrăţit cu municipiul Ploieşti. Totodată, donaţia mai cuprinde manuale şcolare de limbă română, matematică, istorie, fizică, almanahuri, mai multe reviste Magazin istoric, dar şi colecţia pe 10 ani a revistei „Oglinda literară”, una dintre cele mai prestigioase reviste literare din România post-decembristă.

„De ce fac aceasta donatie de carte? Ca să răspund la întrebare trebuie să mă întorc în timp, mai precis la anul 1990, în 6 mai, când, la invitaţia lui Mircea Cosma, am mers, ca jurnalist, la Podul de Flori de la Fălciu-Ţiganca, la întâlnirea românilor cu…românii, de pe ambele maluri ale Prutului, despărţiţi de soartă mai bine de o jumătate de secol.

Al doilea motiv de suflet ar fi faptul că tatăl meu şi-a pierdut viaţa, undeva dincolo de Prut, în luptele din cel de-al II-lea război mondial, pentru eliberarea Basarabiei. În plus, mama regretatei mele soţii era tot tot din Basarabia, refugiată şi stabilită însă în România în anul 1945.
În anii de după neuitatul Pod de Flori am mai făcut zeci de deplasări, cu dorinţa de a-i cunoaşte mai bine pe fraţii noştri basarabeni. La Chişinău, Cimişlia, Soroca, Selemet, Hânceşti şi în alte localităţi vizitate mi-am făcut numeroşi prieteni. De la ei am aflat că aici, în Basarabia, e nevoie ca de aer de carte românească, bibliotecile fiind ticsite de cărţi în limba rusă. Nevoie acută şi acum, după mai bine de două decenii de o aşa-zisă independenţă şi suveranitate, când limba română îşi face cu greu loc în presă, şcoli, biblioteci, în viaţa de zi de zi a basarabenilor.

Numai cine ajunge să cunoască, pe viu, oamenii deosebit de primitori şi frumuseţea locurilor pline de istorie îşi poate face o impresie cât decât corectă despre R. Moldova, stat creat artificial, care a ajuns cel mai sărac din Europa. În ciuda acestui fapt, sau poate tocmai de aceea, basarabenii au speranţa revenirii cât mai repede la sânul Patriei-mamă, România. În fond, Basarabia e România, nu-i aşa!

Trebuie să recunosc însă că acţiunea mea de donaţie de carte a fost încurajată şi susţinută de o mare luptătoare pentru ReUnire, preşedinta Comisiei de Integrare Europeană din cadrul Consiliului Judeţean Prahova, Ludmila Sfârloagă, care va asigura transportul cărţilor la biblioteca din satul Dancu, raionul Hânceşti, oraşul cu acelaşi nume fiind înfrăţit cu municipiul Ploieşti”, a declarat cunoscutul ziarist ploieştean, care a mai ţinut să remarce: “ Pentru că în copilărie şi adolescenţă mi-a plăcut foarte mult să citesc – uneori şi la lumina lămpii cu gaz – am adunat o sumedenie de cărţi. Pe lângă cele care vor pleca spre Basarabia, intenţionez să mai donez, cel puţin 50 de volume, şi Fundaţiei “Constantin Stere” din Ploieşti, cea mai importantă dintre ele fiind “Istoria Unirii Românilor”, de Ioan Lupaş, carte scrisă la rugămintea Fundaţiei Culturale Regale “Principele Carol”, în anul 1937”.

Timpul.md 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *