Astăzi 20 Mai 2019, Luni - Ultima actualizare la ora 21:37
Abonamente

Social 7 August 2015, ora 13:00

Donatori de viață, tot mai puțini

Marime Font

A dona o parte a propriului sine este unul dintre cele mai curajoase acte de binefacere. Pentru potențialii donatori de organe, e o decizie responsabilă, o dilemă de ordin moral.

În dorința de a-și salva apropiații, oamenii sunt gata să renunțe la propria integritate. Situația se complică în cazul donării de după moarte. Reticența bisericii și lipsa de informare duce la un număr foarte mic de donatori post-mortem. În același timp, în Republica Moldova, peste 300 de oameni mor anual de insuficiență hepatică și 50 în rezultatul celei renale, deși ar fi putut fi salvați prin donarea de organe.

Potrivit statisticilor naționale, peste 800 de persoane necesită transplant de organe. Din 2008, statul a început să facă pași concreți pentru a reglementa procesul de donare, prelevare şi transplant de organe. În acel an, a fost adoptată legea privind transplantul de organe, ţesuturi şi celule umane. Doi ani mai târziu, a avut loc lansarea oficială a Agenţiei de Transplant, instituţie ce organizează şi supraveghează, pe întreg teritoriul țării, activităţile de transplant de organe. Aceste inițiative legislative au dus la realizarea primului transplant de ficat în 2013 și la sporirea numărului de operații.


Cu toate acestea, numărul transplanturilor de ficat și rinichi din acest an a scăzut drastic față de cele din 2014. Să comparăm: anul trecut, au fost efectuate zece transplanturi de ficat. Dintre acestea, șase au fost făcute cu ficat prelevat de la donator în moarte cerebrală, iar patru de la donatorii vii. În 2015, a fost realizat doar un transplant hepatic. Aceeași tendință se atestă și în cazul transplantului de rinichi. Doar două operații au fost efectuate în acest an, pe când anul trecut s-au reușit tocmai zece. Directorul Agenției de Transplant, Igor Codreanu, explică acest fenomen prin lipsa donatorilor și, în consecință, dificultatea de a găsi un organ compatibil. „Situația este incertă în țară. În aceste condiții, este foarte dificilă promovarea donării, care este un act voluntar și altruist”, declară directorul.

A face un bine după moarte

Specialiștii recunosc faptul că donarea post-mortem este un subiect sensibil, însă dezbaterea lui este necesară, întrucât cel mai mare număr de donatori trebuie să provină din rândul persoanelor aflate în moarte cerebrală. Potrivit directorului, Moldova se află la momentul creării unui registru de refuz. Persoanele ce nu vor dori să fie donatori de organe după moarte se vor putea înscrie în acest registru. Cu toate acestea, donarea nu va putea fi posibilă fără consimțământul rudelor celui decedat. „Țara noastră urmează sistemul spaniol. Implementarea unui astfel de registru necesită foarte multe costuri. Nu am mers pe ideea implementării registrului de accept, deoarece rudele tind să aibă ultimul cuvânt și nu țin de opțiunea pacientului”, explică Igor Codreanu. „Tocmai de aceea este foarte important ca oamenii să discute acest subiect, să presupună fiecare ce ar face. Să se întrebe reciproc: tu ai fi de acord să-ți donezi organele pentru a salva vieți? În acest fel, chiar în momente dificile, rudele ar putea să rămână deschise acestei opțiuni”, conchide directorul. Profesorul în bioetică, Teodor Țârdea, oferă exemplul Franței ce a instituit în 1994 un Centru statal de control. Pe lângă rolul acesteia de a monitoriza procesul de transplant, instituția se ocupă cu informarea corectă a populaţiei. „Asta presupune instruirea tineretului din şcoli asupra semnificaţiei donării de organe ca act umanitar, explicarea morţii cerebrale, mediatizarea precisă și dezvoltarea unei relaţii cu biserica”, menționează profesorul Țârdea.

Transplantul, o decizie personală

Deși Biserica Ortodoxă a Moldovei a binecuvântat lansarea Agenţiei de Transplant, menţionând că poziţia Bisericii este una pozitivă, ea rămâne, totuși, reticentă. „Nu mă opun, dar sunt rezervat”, susține părintele Severian Gheras de la Biserica „Sf. Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava”. Părintele manifestă reținere în cazul donării organelor după moarte. „Din experiența mea ca duhovnic, știu cazuri când s-a aplicat transplantul, dar a fost afectat alt mădular, fără șanse de recuperare și persoana a decedat. Problema vieții nu rămâne după transplant, ea rămâne după păcat. Iar boala este consecința păcatului”, explică preotul. „Avem cazuri când se extrag organe imediat cum se constată pe masa de chirurgie că persoana a decedat. Omul acesta trebuie să se prezinte în fața lui Dumnezeu integru, după cum a și fost creat. Nu este în viață să răspundă”, susține părintele Severian.

Cu toate acestea, preotul susține cazurile de donare a organelor în timpul vieții, cu scopul de a salva. „Dacă cineva se oferă să acorde o bucată din ficat, care e regenerabil, sau un rinichi, dacă el vrea să împartă această suferință și să bucure viața unei mame care are un minor sau a unui copil, este un gest al bunăvoinței lui. Dumnezeu nu va sta împotrivă”, spune părintele.

Întrebați dacă susțin transplantul de organe și ar fi în stare să doneze, oamenii au avut păreri împărțite:

„Eu aș fi gata să donez pentru fratele meu, pentru a-l ajuta. Îmi dau seama că presupune și un risc, dar ți-l asumi, dacă vrei să dăruiești. Cred că moldovenii sunt sceptici, deoarece pentru ei, tot ce este nou este bizar. Personal, eu aș fi de acord să-mi donez organele după moarte”, a spus Ion, un tânăr de 22 de ani.

„Nu, parcă nu aș fi de acord. E un subiect foarte sensibil. Deși înțeleg că oamenii oricum mor, dar când mă gândesc la transplant, îmi pare că cineva așteaptă ca alți oameni să moară”, crede Valeria, o femeie de 50 de ani.

„Ca să salvez pe cineva, eu aș fi de acord. Mi-e frică de afacerea cu organe, de piețele negre. Dacă ar fi mai mulți oameni care ar dona, fenomenele acestea nu ar exista. Mi-aș dori să existe o invenție medicală, care să înlocuiască transplantul. Cred că dezinformarea și religia îi fac pe oameni sceptici cu privire la transplant”, este de părere Alina, o tânără de 23 de ani.

„Transplantul de organe este o practică esențială a medicinei moderne. Datorită ei, un număr mare de pacienți sunt salvați anual. Cred că avem nevoie de un cadru juridic, care ar permite preluarea organelor oamenilor decedați, care nu mai au nevoie de ele, și transferarea lor către cei ce sunt în așteptarea donatorilor. Nu cred că familia trebuie să decidă, ea nu are niciun drept de proprietate asupra corpului decedatului”, afirmă Vasile, un bărbat de 35 de ani.

Trei ani în urmă, printr-o hotărâre de guvern, a fost aprobat un program național de transplant pentru anii 2012-2016. Potrivit acestuia, până în anul 2016, se dorește obținerea următoarelor performanțe: numărul de transplanturi renale – 50 pe an, transplanturi hepatice – 14 pe an, transplanturi cardiace – 8 pe an. Specialiștii afirmă că numărul mic al donatorilor face imposibilă atingerea unor asemenea rezultate.

Este important să menționăm că procesul de donare a organelor post-mortem respectă o serie de reguli etice stricte. Donarea trebuie să fie voluntară şi altruistă, iar oamenii, indiferent de condiţie socială sau pregătire, trebuie să aibă acces în mod egal la orice fel de procedură de transplant. Medicii care confirmă decesul unui potenţial donator vor fi alţii decât medicii care participă nemijlocit la prelevarea unui oarecare organ. Cei care au efectuat prelevarea de organe de la o persoană decedată vor asigura restaurarea cadavrului prin îngrijiri şi mijloace specifice în scopul obţinerii unei înfăţişări demne a corpului.

Un articol de: Victoria Colesnic Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Mai 2019, ora: 21:37 de George Mârzencu

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși Din editia print

„Grupul atacă și jefuiește populația fără milă. Din această cauză, oamenii din partea locului îi detestă ca pe niște tâlhari bețivani”, raportau sovieticii despre activitatea partizanilor 

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 20 Mai 2019, ora: 15:47

Ce scria MIHAI EMINESCU în TIMPUL despre 16 mai 1812 și anexarea Basarabiei

Ce scria MIHAI EMINESCU în TIMPUL despre 16 mai 1812 și anexarea Basarabiei

Fragmente din articolele publicate de poet în ziarul „Timpul”, în 1878.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 20 Mai 2019, ora: 11:38

Semnificaţii istorice pentru 20 mai

Semnificaţii istorice pentru 20 mai

  1711 - Dimitrie Cantemir (n. 26 octombrie 1673 - d. 21 august 1723) a adresat o proclamaţie locuitorilor Moldovei, prin care erau chemaţi să participe la războiul împotriva imperiului otoman.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 20 Mai 2019, ora: 10:54 de Iurie Colesnic

Socialiştii din secolul XIX erau adevăraţi socialişti. Ei visau la o lume nouă, în care relaţiile dintre oameni erau cu totul deosebite. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Mai 2019, ora: 08:31

Un cutremur cu magnitudinea 3 s-a produs luni, 20 mai 2019, în România. Seismul a avut loc în judeţul Vrancea, anunţă Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Mai 2019, ora: 08:23

Astăzi, în nordul şi centrul ţării sunt aşteptate ploi cu descărcări electrice, la sud cerul va fi variabil. La Briceni și Soroca se vor înregistra 23 de grade, la Bălți 24 de grade, iar la Orhei cu un grad mai mult. La Tiraspol maxima va ajunge la 26 de grade Celsius. La...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Mai 2019, ora: 08:20

Boeing admite că au existat defecte la simulatoarele de zbor pentru modelele 737 MAX, implicate în două catastrofe aeriene cu 350 de morţi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Mai 2019, ora: 08:16

Cel puţin 17 persoane, originare din Egipt şi Africa de Sud, au fost rănite duminică într-o explozie care a vizat un autocar cu turişti în apropierea celebrelor piramide egiptene din complexul Gizeh, au anunţat surse de securitate şi medicale egiptene, relatează AFP, citată...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 20 Mai 2019, ora: 08:12

Horoscopul zilei de 20 mai 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 20 mai 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 20 mai 2019 spune...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Mai 2019, ora: 09:12

Arnold Schwarzenegger, fost guvernator al Californiei, a fost lovit cu picioarele în spate de către un bărbat în timpul unui concurs la care participa în Africa de Sud, actorul postând imaginile pe rețelele de socializare, transmite Mediafax. Pe imagini, Arnold Schwarzenegger, în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Mai 2019, ora: 08:12

Cutremur în România, sâmbătă seară. Seismul, de 4,1 magnitudine, s-a produs în zona Seismică Vrancea, la ora 22.23. Epicentrul a fost localizat la o adâncime de 114 de kilometri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Mai 2019, ora: 08:07

Compania Purcari Wineries a finalizat achiziția activelor cramei Vismos în Moldova, inclusiv 263 hectare de viță de vie și o platformă de producere pentru vinificația primară, capabilă să proceseze până la 8 mii de tone de struguri (echivalentul a circa 5 milioane litri de...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 19 Mai 2019, ora: 08:03

Horoscopul zilei de 19 mai 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 19 mai 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 19 mai 2019 spune...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Mai 2019, ora: 13:17

Liderul PPDA, Andrei Năstase, continua colaborarea cu structurile de forță ale Rusiei. Acesta a trimis, vineri, în data de 17 mai, o nouă scrisoare la Ministerul Afacerilor Interne, însoțită de o revistă a presei cu declarații pe care le consideră probe în dosarul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Mai 2019, ora: 11:30

Liderul PPDA, Andrei Năstase, recunoaşte public faptul că acceptat să formeze o majoritate parlamentară cu PSRM, chiar dacă înaintea alegerilor anticipate din 24 februarie, s-a angajat public să nu facă acest lucru. Declaraţia a fost făcută ieri seara, în cadrul emisiunii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Mai 2019, ora: 11:29

13 membri PPDA, care au format biroul politic teritorial al formațiunii la Soroca, au anunțat că părăsesc, in corpore, rândurile partidului. Declarația semnată de aceștia a fost postată de Mihai Mîțu, fostul președinte al raionului, care s-a alăturat partidului în 2016

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Mai 2019, ora: 09:58

Şeful extremei dreapta austriece şi vicecancelar, Heinz-Christian Strache, a fost acuzat vineri pentru că a promis unei aşa-zise nepoate a unui oligarh rus contracte publice în schimbul unui sprijin financiar, potrivit unor afirmaţii apărute în presă care au provocat un val de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Mai 2019, ora: 09:37

Boris Johnson, fostul ministru de Externe şi susţinător al Brexit, este principalul favorit printre liderii Partidului Conservator pentru a o înlocui pe Theresa May la conducerea partidului şi implicit în funcţia de premier.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Mai 2019, ora: 09:25

Un politician care are un comportament agresiv față de presă, ar trebui să plece din politică. De această părere este eurodeputatul Norica Nicolai, invitatul special al emisiunii Fabrika de la Publika TV. Reacția vine după ce liderul PPDA, Andrei Năstase, finul de cununie al oligarhului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Mai 2019, ora: 08:42

Primarul din Ekaterinburg a anunţat suspendarea construirii unei impozante catedrale în al treilea cel mai important oraş rus, după mai multe zile de ciocniri şi manifestaţii şi după ce președintele Vladimir Putin a făcut apel la reconciliere, relatează AFP, preluată de News.ro.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Mai 2019, ora: 08:41

Unul dintre cei mai importanţi lideri ai Iranului s-a întâlnit recent cu miliţiile rebele irakiene din Baghdad pe care le-a anunţat să se pregătească pentru un război prin interpuşi (proxy war - n.r.), relatează The Guardian. În condiţiile în care relaţiile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Mai 2019, ora: 08:35

Horoscopul zilei de 18 mai 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 18 mai 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 18 mai 2019 spune...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Mai 2019, ora: 14:59

Site-ul postului de televiziune TV 8 a publicat documentul care confirmă faptul că liderul PPDA, Andrei Năstase, a fost chemat la Moscova. În documentul respecitv se spune că anchetatorii cercetează tranzacții financiare dubioase din Federația Rusă pe conturile unor persoane...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Mai 2019, ora: 14:40

Apropiata lui Andrei Năstase, Inga Grigoriu, se pare că trăiește pe picior mare, chiar dacă în declarația de avere indică venituri mici. Astfel, deputatul din Platforma DA, cu un venit lunar de aproximativ 4000 de lei, reușește să-și întrețină familia și pe lângă...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)