Astăzi 22 August 2019, Joi - Ultima actualizare la 21 August 2019
Abonamente

Social 7 August 2015, ora 13:00

Donatori de viață, tot mai puțini

Marime Font

A dona o parte a propriului sine este unul dintre cele mai curajoase acte de binefacere. Pentru potențialii donatori de organe, e o decizie responsabilă, o dilemă de ordin moral.

În dorința de a-și salva apropiații, oamenii sunt gata să renunțe la propria integritate. Situația se complică în cazul donării de după moarte. Reticența bisericii și lipsa de informare duce la un număr foarte mic de donatori post-mortem. În același timp, în Republica Moldova, peste 300 de oameni mor anual de insuficiență hepatică și 50 în rezultatul celei renale, deși ar fi putut fi salvați prin donarea de organe.

Potrivit statisticilor naționale, peste 800 de persoane necesită transplant de organe. Din 2008, statul a început să facă pași concreți pentru a reglementa procesul de donare, prelevare şi transplant de organe. În acel an, a fost adoptată legea privind transplantul de organe, ţesuturi şi celule umane. Doi ani mai târziu, a avut loc lansarea oficială a Agenţiei de Transplant, instituţie ce organizează şi supraveghează, pe întreg teritoriul țării, activităţile de transplant de organe. Aceste inițiative legislative au dus la realizarea primului transplant de ficat în 2013 și la sporirea numărului de operații.


Cu toate acestea, numărul transplanturilor de ficat și rinichi din acest an a scăzut drastic față de cele din 2014. Să comparăm: anul trecut, au fost efectuate zece transplanturi de ficat. Dintre acestea, șase au fost făcute cu ficat prelevat de la donator în moarte cerebrală, iar patru de la donatorii vii. În 2015, a fost realizat doar un transplant hepatic. Aceeași tendință se atestă și în cazul transplantului de rinichi. Doar două operații au fost efectuate în acest an, pe când anul trecut s-au reușit tocmai zece. Directorul Agenției de Transplant, Igor Codreanu, explică acest fenomen prin lipsa donatorilor și, în consecință, dificultatea de a găsi un organ compatibil. „Situația este incertă în țară. În aceste condiții, este foarte dificilă promovarea donării, care este un act voluntar și altruist”, declară directorul.

A face un bine după moarte

Specialiștii recunosc faptul că donarea post-mortem este un subiect sensibil, însă dezbaterea lui este necesară, întrucât cel mai mare număr de donatori trebuie să provină din rândul persoanelor aflate în moarte cerebrală. Potrivit directorului, Moldova se află la momentul creării unui registru de refuz. Persoanele ce nu vor dori să fie donatori de organe după moarte se vor putea înscrie în acest registru. Cu toate acestea, donarea nu va putea fi posibilă fără consimțământul rudelor celui decedat. „Țara noastră urmează sistemul spaniol. Implementarea unui astfel de registru necesită foarte multe costuri. Nu am mers pe ideea implementării registrului de accept, deoarece rudele tind să aibă ultimul cuvânt și nu țin de opțiunea pacientului”, explică Igor Codreanu. „Tocmai de aceea este foarte important ca oamenii să discute acest subiect, să presupună fiecare ce ar face. Să se întrebe reciproc: tu ai fi de acord să-ți donezi organele pentru a salva vieți? În acest fel, chiar în momente dificile, rudele ar putea să rămână deschise acestei opțiuni”, conchide directorul. Profesorul în bioetică, Teodor Țârdea, oferă exemplul Franței ce a instituit în 1994 un Centru statal de control. Pe lângă rolul acesteia de a monitoriza procesul de transplant, instituția se ocupă cu informarea corectă a populaţiei. „Asta presupune instruirea tineretului din şcoli asupra semnificaţiei donării de organe ca act umanitar, explicarea morţii cerebrale, mediatizarea precisă și dezvoltarea unei relaţii cu biserica”, menționează profesorul Țârdea.

Transplantul, o decizie personală

Deși Biserica Ortodoxă a Moldovei a binecuvântat lansarea Agenţiei de Transplant, menţionând că poziţia Bisericii este una pozitivă, ea rămâne, totuși, reticentă. „Nu mă opun, dar sunt rezervat”, susține părintele Severian Gheras de la Biserica „Sf. Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava”. Părintele manifestă reținere în cazul donării organelor după moarte. „Din experiența mea ca duhovnic, știu cazuri când s-a aplicat transplantul, dar a fost afectat alt mădular, fără șanse de recuperare și persoana a decedat. Problema vieții nu rămâne după transplant, ea rămâne după păcat. Iar boala este consecința păcatului”, explică preotul. „Avem cazuri când se extrag organe imediat cum se constată pe masa de chirurgie că persoana a decedat. Omul acesta trebuie să se prezinte în fața lui Dumnezeu integru, după cum a și fost creat. Nu este în viață să răspundă”, susține părintele Severian.

Cu toate acestea, preotul susține cazurile de donare a organelor în timpul vieții, cu scopul de a salva. „Dacă cineva se oferă să acorde o bucată din ficat, care e regenerabil, sau un rinichi, dacă el vrea să împartă această suferință și să bucure viața unei mame care are un minor sau a unui copil, este un gest al bunăvoinței lui. Dumnezeu nu va sta împotrivă”, spune părintele.

Întrebați dacă susțin transplantul de organe și ar fi în stare să doneze, oamenii au avut păreri împărțite:

„Eu aș fi gata să donez pentru fratele meu, pentru a-l ajuta. Îmi dau seama că presupune și un risc, dar ți-l asumi, dacă vrei să dăruiești. Cred că moldovenii sunt sceptici, deoarece pentru ei, tot ce este nou este bizar. Personal, eu aș fi de acord să-mi donez organele după moarte”, a spus Ion, un tânăr de 22 de ani.

„Nu, parcă nu aș fi de acord. E un subiect foarte sensibil. Deși înțeleg că oamenii oricum mor, dar când mă gândesc la transplant, îmi pare că cineva așteaptă ca alți oameni să moară”, crede Valeria, o femeie de 50 de ani.

„Ca să salvez pe cineva, eu aș fi de acord. Mi-e frică de afacerea cu organe, de piețele negre. Dacă ar fi mai mulți oameni care ar dona, fenomenele acestea nu ar exista. Mi-aș dori să existe o invenție medicală, care să înlocuiască transplantul. Cred că dezinformarea și religia îi fac pe oameni sceptici cu privire la transplant”, este de părere Alina, o tânără de 23 de ani.

„Transplantul de organe este o practică esențială a medicinei moderne. Datorită ei, un număr mare de pacienți sunt salvați anual. Cred că avem nevoie de un cadru juridic, care ar permite preluarea organelor oamenilor decedați, care nu mai au nevoie de ele, și transferarea lor către cei ce sunt în așteptarea donatorilor. Nu cred că familia trebuie să decidă, ea nu are niciun drept de proprietate asupra corpului decedatului”, afirmă Vasile, un bărbat de 35 de ani.

Trei ani în urmă, printr-o hotărâre de guvern, a fost aprobat un program național de transplant pentru anii 2012-2016. Potrivit acestuia, până în anul 2016, se dorește obținerea următoarelor performanțe: numărul de transplanturi renale – 50 pe an, transplanturi hepatice – 14 pe an, transplanturi cardiace – 8 pe an. Specialiștii afirmă că numărul mic al donatorilor face imposibilă atingerea unor asemenea rezultate.

Este important să menționăm că procesul de donare a organelor post-mortem respectă o serie de reguli etice stricte. Donarea trebuie să fie voluntară şi altruistă, iar oamenii, indiferent de condiţie socială sau pregătire, trebuie să aibă acces în mod egal la orice fel de procedură de transplant. Medicii care confirmă decesul unui potenţial donator vor fi alţii decât medicii care participă nemijlocit la prelevarea unui oarecare organ. Cei care au efectuat prelevarea de organe de la o persoană decedată vor asigura restaurarea cadavrului prin îngrijiri şi mijloace specifice în scopul obţinerii unei înfăţişări demne a corpului.

Un articol de: Victoria Colesnic Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 August 2019, ora: 21:50

Procurorul Dumitru Robu, vrea să aplice în privința judecătorilor Curții Constituționale articolul 307 CP, criticat de ICJ, CCM și Comisia de la Veneția

Procurorul Dumitru Robu, vrea să aplice în privința judecătorilor Curții Constituționale articolul 307 CP, criticat de ICJ, CCM și Comisia de la Veneția

Procurorul general interimar Dumitru Robu a depus azi o sesizare la Curtea Constituțională, prin care solicită judecătorilor constituționali să-i explice dacă Constituția permite angajarea răspunderii penale a judecătorilor Curții Constituționale în baza Articolului 307 din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 17:09

BREAKING / Ion Şoltoianu care l-a împușcat pe Ion Stratulat (acționar la Elat) și condamnat pentru omor și șantaj a fost ELIBERAT ASTĂZI după doar 6 ani de închisoare

BREAKING / Ion Şoltoianu care l-a împușcat pe Ion Stratulat (acționar la Elat) și condamnat pentru omor și șantaj a fost ELIBERAT ASTĂZI după doar 6 ani de închisoare Foto: Ion Șoltoianu

Instanța a constatat că acesta a fost ținut în „condiții inumane” și a fost astfel eliberat, informează publicația pro-rusească KP.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 17:01

Vicepreședintele Platformei DA cere demisia judecătorilor Curții Constituționale dar și a GUVERNANȚILOR

Vicepreședintele Platformei DA cere demisia judecătorilor Curții Constituționale dar și a GUVERNANȚILOR

Fostul ministru al Justiției în Guvernul Sandu, vicepreședintele Platformei Demnitate și Adevăr, Stanislav Pavlovschi, critică dur acțiunile colegilor săi aflați la guvernare, după situația care s-a creat la Curtea Constituțională (CC).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 16:06

Năstase reacție nervoasă: „Domnul Popșui nu POATE să-mi facă nici mie și nimănui din PPDA agenda”

Năstase reacție nervoasă: „Domnul Popșui nu POATE să-mi facă nici mie și nimănui din PPDA agenda”

Ministrul Afacerilor Interne și liderul PPDA, Andrei Năstase, este extrem de deranjat de faptul că vicepreședintele PAS, Mihai Popșoi, a declarat că dânsul va fi candidatul Blocului „ACUM” la funcția de primar al municipiului Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 15:52

Încă un deputat din ACUM îi cere DEMISIA lui ex-deputatului socialist Țurcan din funcția de Președinte al CC

Încă un deputat din ACUM îi cere DEMISIA lui ex-deputatului socialist Țurcan din funcția de Președinte al CC

Iurie Reniță, consideră că demisia lui Țurcan din funcția de președinte al CC este o chestiune de onoare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 15:31

PSRM nu va avea un candidat la alegerile parlamentare în circumscripția din Europa

PSRM nu va avea un candidat la alegerile parlamentare în circumscripția din Europa

Partidul Socialiștilor va avea doar trei candidați la alegerile parlamentare noi care vor avea loc în circumscripții pe 20 octombrie, odată cu alegerile locale. Partidul a decis să nu înainteze pe nimeni în circumscripția Nr. 50 Europa de Vest, fiind conștienți de faptul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 14:45

Guvernul a decis să-i ofere 100 000 de lei lui Val Butnaru, directorul postului pro-guvernamental JurnalTV

Guvernul a decis să-i ofere 100 000 de lei lui Val Butnaru, directorul postului pro-guvernamental JurnalTV

Cabinetul de miniștri a aprobat lista laureaților Premiului Național, ediția 2019.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 14:37

CEARTĂ PUBLICĂ la GUVERN între Sandu și Năstase: „În ședințe trebuie să respectăm regulamentul”, a spus premierul, după ce Năstase a citit de pe foaie o declarație a partidului său

CEARTĂ PUBLICĂ la GUVERN între Sandu și Năstase: „În ședințe trebuie să respectăm regulamentul”, a spus premierul, după ce Năstase a citit de pe foaie o declarație a partidului său

Premierul Maia Sandu ne-a obișnuit să prezideze ședințele de Guvern extrem de binedispusă, inclusiv cu zâmbetul pe buze, dar astăzi a afișat un ton grav pe tot parcursul ședinței Cabinetului de miniștri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 14:31

Greceanîi îi crede pe moldoveni proști? „Nu poate fi vorba de politizarea CCM. Țurcan nu mai este membru al partidului”

Greceanîi îi crede pe moldoveni proști? „Nu poate fi vorba de politizarea CCM. Țurcan nu mai este membru al partidului”

Consiliul Republican al PSRM a acceptat astăzi cererea lui Vladimir Țurcan prin care a renunțat la calitatea de membru al partidului. Despre a sta a anunțat Zinaida Greceanîi după ședința Consiliului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 14:23

Concertul lui Igor Dodon va avea loc, chiar dacă Guvernul a declarat zilele de 23 şi 24 august zile de doliu

Concertul lui Igor Dodon va avea loc, chiar dacă Guvernul a declarat zilele de 23 şi 24 august zile de doliu

Igor Dodon spune că nu este la curent cu decizia Guvernului de a desemna zilele de 23 şi 24 august zile de doliu şi că oricum concertul preconizat pentru data de 24 august va avea loc.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 21 August 2019, ora: 13:00

VIDEO LIVE /// 21 august, ora 13:00 / Ședință de Guvern - Care este ORDINEA de zi

VIDEO LIVE /// 21 august, ora 13:00 / Ședință de Guvern - Care este ORDINEA de zi

Prim-ministrul Maia Sandu va prezida astăzi, 21 august, începând cu ora 13.00, şedinţa Cabinetului de miniştri. Proiectul ordinii de zi poate fi accesat pe site-ul Guvernului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 12:33

Lilian Carp din ACUM ar putea PĂRĂSI coaliția și cere demisia lui Vladimir Ţurcan de la preşedinţia CC sau demisia tuturor judecătorilor CC cu afiliere politică

Lilian Carp din ACUM ar putea PĂRĂSI coaliția și cere demisia lui Vladimir Ţurcan de la preşedinţia CC sau demisia tuturor judecătorilor CC cu afiliere politică

Deputatul blocului ACUM Lilian Carp solicită demisia lui Vladimir Ţurcan, ales preşedinte al Curţii constituţionale şi parcurgerea repetată a procesului de alegere a preşedintelui acestei instituţii, ori demisia celor care au ajuns în funcţia de judecător constituţional, deşi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 12:05

Trump îi sugerează lui Iohannis să fie UNIONIST? I-a făcut cadou o șapcă cu inscripția „MAKE ROMANIA GREAT AGAIN”

Trump îi sugerează lui Iohannis să fie UNIONIST? I-a făcut cadou o șapcă cu inscripția „MAKE ROMANIA GREAT AGAIN”

 Președintele Donald Trump i-a făcut cadou președintelui Klaus Iohannis o șapcă albă inscripționată cu mesajul ”Make Romania great again”, potrivit imaginilor furnizate de Administrația Prezidențială. Imaginile îl arată pe Iohannis probând șapca în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 12:00

VIDEO LIVE / Consiliul Republican al PSRM, în ședință (ora 12:00): „Se vor lua decizii privind unele probleme importante”

VIDEO LIVE / Consiliul Republican al PSRM, în ședință (ora 12:00): „Se vor lua decizii privind unele probleme importante”

Partidul Socialiștilor din Republic Moldova (PSRM) anunță despre convocarea unei ședințe a Consiliului Republican al formațiunii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 11:56

OFICIAL / Ziua de 23 august a fost declarată de Guvern zi de doliu în vederea comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare

OFICIAL / Ziua de 23 august a fost declarată de Guvern zi de doliu în vederea comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare

Premierul Maia Sandu a calificat vizita ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, la Chișinău, pe 24 august, drept una privată, nu oficială. Astfel, în timpul vizitei, nu vor putea fi semnate acorduri sau înțelegeri oficiale. Vizita a fost calificată drept una privată din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 11:35

A început înregistrarea candidaților la alegerile parlamentare în circumscripțiile câștigate în februarie de Plahotniuc, Năstase, Sandu și Melnic

A început înregistrarea candidaților la alegerile parlamentare în circumscripțiile câștigate în februarie de Plahotniuc, Năstase, Sandu și Melnic

Comisia Electorală Centrală anunță că astăzi începe desemnarea și înregistrarea candidaților la alegerile parlamentare noi din 20 octombrie curent în circumscripțiile electorale uninominale nr.17, 33, 48 și 50.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 10:43

Năstase nu vrea să se certe cu Dodon și să piardă puterea: „Majoritatea guvernamentală funcționează satisfăcător”

Majoritatea de guvernământ va putea menține echilibrul existent, dacă nimeni nu va „depăşi graniţele”. Declarația aparține liderului partidului Platformei DA, Andrei Năstase.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 10:17

Alte trei capete de acuzare pe numele lui Veaceslav Platon. A pus pe contul unei judecătoare a CSJ 300.000 de euro

Alte trei capete de acuzare pe numele lui Veaceslav Platon. A pus pe contul unei judecătoare a CSJ 300.000 de euro

Veaceslav Platon, condamnat la 25 de ani de închisoare, este învinuit de procurori pe alte trei capete de acuzare. Este vorba de fabricarea şi punerea în circulaţie a cardurilor false, în interesul organizaţiei criminale şi spălarea banilor - infracţiuni...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 10:02

Un partid politic aflat la guvernare cere ca o tranzacție dintre două companii private să nu fie „recunoscută” în investigațiilor de presă

Un partid politic aflat la guvernare cere ca o tranzacție dintre două companii private să nu fie „recunoscută” în investigațiilor de presă

Partidul Platforma Demnitate și Adevăr cere nerecunoașterea procedurii prin care Ilan Shor a vândut 95% din compania Avia-Invest, care deține concesiunea Aeroportului, către o companie britanică, și reîntoarcerea obiectivului în gestiunea statului.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 August 2019, ora: 08:58

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 AUGUST 2019. VENUS INTRĂ ÎN ZODIA FECIOARĂ

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 AUGUST 2019. VENUS INTRĂ ÎN ZODIA FECIOARĂ

Horoscopul zilei de 21 august 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 21 august 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 21 august...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)