Economie

Donatorii sunt deschisi sa ofere Moldovei finantare in conditii avantajoase

Guvernul de la Chisinau manifesta o deschidere maxima pentru atragerea capitalului extern in economie. „In conditiile in care si structurile financiare internationale sunt predispuse sa sprijine R. Moldova, este necesar de a majora capacitatea sectorului real al economiei de a obtine si asimila investitii”, a comunicat vicepremierul Valeriu Lazar, ministru al economiei, la o masa rotunda privind oportunitatile de finantare.

„In prezent exista o deschidere din partea donatorilor multilaterali si bilaterali de a oferi R. Moldova resurse financiare in conditii avantajoase. In acest context, este necesar sa fie revazut de catre banci instrumentarul de evaluare, precum si de acoperire a riscurilor de creditare. Pe de alta parte, trebuie sa avem grija ca agentii economici sa devina finantabili, adica sa poata prezenta bancilor planuri de afaceri viabile si sa poata valorifica eficient resursele alocate”, a subliniat vicepremierul.

Pe 24 martie, la Bruxelles va avea loc sedinta Consiliului donatorilor pentru Moldova, iar Valeriu Lazar a spus ca va cere o finantare pentru serviciile de consultanta. Acest lucru este necesar mai ales ramurei vinicole, care nu poate sa iasa din impas fara o restructurare profunda, a mai declarat Lazar.

Ministerul Economiei a initiat crearea Consiliului consultativ/participativ pentru modernizare si dezvoltare, la care vor participa autoritatile, asociatiile sectoriale, Asociatia Investitorilor Straini, patronatele, precum si companiile de consultanta. In cadrul acestei formule urmeaza sa fie dezbatute cele mai stringente probleme in calea exportului si a investitiilor.

De asemenea, directiile specializate ale Ministerului Economiei vor lansa un mecanism de comunicare on-line cu companiile de consultanta, precum si de informare rapida a acestora asupra deciziilor si proiectelor care vizeaza businessul si investitiille.

Sursa: Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *