CSI / Rusia

Donbasul, „supermarket” militar pentru bandiţii, extremiştii şi islamiştii din Rusia

În primul rând este vorba despre mercenarii în sine, care se întorc în Rusia cu noile „obiceiuri” dobândite în război. Alt risc îl comportă armele aflate în circulaţie în regiunea Donbas, care ajung înapoi în Rusia dar nu pe canale oficiale secrete (aşa cum au intrat), ci aduse de „veterani” sau traficanţii de arme.

În Duma de Stat rusească au existat propuneri că să le ofere luptătorilor din Donbas (de partea DNR şi LNR) statutul de veterani de război. Însă asta ar însemna o recunoaştere formală a participării Rusiei în războiul din Ucraina.

Între timp, scrie „Kommersant”, oficialii serviciilor de securitate din Rusia sunt îngrijoraţi de fluxul de arme din Donbas. Mass-media rusă scrie că, sătui de război, mercenarii ruşi (alţii decât membrii forţelor armate – omuleţii verzi) se întorc acasă, împrăştiindu-se prin toate regiunile din Rusia. Odată ajunşi acasă, continuă să se comporte că şi cum ar fi la „război”. Totodată, sosiţi acasă „veteranii” aduc trofee de război, inclusiv arme de foc şi muniţii.

Din această cauza creşte rată criminalităţii şi numărul de incidente implicând arme de foc.

Însă forţele de securitate afişează şi mai multe preocupări nu din cauza creşterii numărului de bandiţi înarmaţi. Ei se mai tem mai tare de faptul că toate aceste arme ar putea fi utilizate în timpul protestelor împotriva autorităţilor din Rusia.

Mulţi dintre „apărătorii” republicilor nerecunoscute sunt membri ai mişcărilor care se identifica cu opoziţia rusă radicală (tot felul de extremişti de stânga, naţionalişti, fascişti etc). Numai din rândul partidului de extremă stânga (naţional-bolşevic) Drugaia Rossia au plecat la război 1,5 mii de oameni.

Judecând după faptul că din Donbas au început să fie treptat eliminate formaţiunile militare politizate, tema contrabandei cu arme a devenit cu adevărat alarmantă pentru autorităţi.

Între timp, respondenţii „Kommersant” din rândul fostelor „miliţii populare” rebele confirmă prezenţa unei alte categorii de „militanţi” care lupta cu armă în mâna, dar împotriva autorităţilor ruse.

Încă din această vara a fost sporit controlul la punctele de trecere a frontierei din Donbas – Izvarino şi Gukovo. Şi asta pentru că în zona de război au început să vină, periodic, la „cumpărături”, personaje care în mod clar nu au legătură cu lupta pentru „lumea rusă”. Interesul lor era mai degrabă dictat de prezenţa armelor. Uneori veneau indivizi, alteori grupuri din Cecenia, Daghestan, Ingusetia etc.

„Au luat armele şi au plecat. Abia mai târziu au început să-i caute şi s-a aflat că, de fapt, lupta în cadrul unităţilor islamiste din Caucazul de Nord”, povesteşte un fost luptător separatist despre acţiunile „colegilor” ceceni.

sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *