Carte

Dor de Grigore Vieru

Scriitorul Nicolae Dabija a menţionat că postumitatea lui Grigore Vieru este vie, una care acordă şanse de redescoperire a acestui mare poet, iar prezenţa lui pământească este substituită de prezenţa lui culturală, de prezenţa lui ca un ferment al culturii, un ferment al spiritualităţii, un ferment al unui element de înfrăţire, de respect pentru valorile culturale. „Aceşti doi ani i-aş putea intitula „Dor de Grigore Vieru”, se simte lipsa lui, ne lipseşte cuvântul lui, ne lipseşte curajul şi prezenţa lui. Grigore Vieru este o instituţie morală şi dacă ar fi fost prezent la evenimentele care s-au derulat în ultimii doi ani, am certitudinea că acestea ar fi fost un pic nuanţate de cuvântul şi înţelepciunea lui”, a spus Nicolae Dabija. Grigore Vieru este prezent în şcoli, în biblioteci, la acţiuni culturale, iar prezenţa lui postumă este mai vie chiar decât atunci când poetul participa nemijlocit la acestea, a mai spus scriitorul Nicolae Dabija.

Arcadie Suceveanu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, a declarat că Grigore Vieru a devenit o emblemă naţională. După moartea poetului s-a trezit interesul general faţă de creaţia sa. „Putem spune fără teama de a greşi că el este acum poate mai citit, mai cunoscut decât în timpul vieţii. Puţini poeţi au parte de o asemenea posteritate, de gloria de după moarte. S-au instalat busturi, numele lui a fost conferit unor străzi, unor aşezăminte de cultură, grădiniţe, biblioteci. Creaţia lui Grigore Vieru este studiată de la grădiniţe până la universităţi”, a menţionat preşedintele Uniunii Scriitorilor.

Arcadie Suceveanu a mai spus că opera lui Grigore Vieru este pusă în circuitul general românesc şi la noi, în Republicii Moldova, şi în România. Creaţia lui Vieru devine o operă naţională foarte cunoscută şi îndrăgită de diverse categorii de cititori. „Regretăm dispariţia fizică a poetului. Dar acest regret este diminuat de creaţia lui, care este vie, care rămâne în circuitul de valori din Basarabia şi România. Noi îi cinstim în continuare memoria. Creaţia lui continuă să fie cunoscută, citită şi glorificată”, a adăugat Arcadie Suceveanu.

Poetul Teo Chiriac, vicepreşedintele Uniunii Scriitorilor, care a fost un bun prieten al lui Grigore Vieru, spune că l-a cunoscut pe marele poet nu numai ca un scriitor, publicist, dar ca un om care l-a influenţat ca personalitate, i-a influenţat şi opera. „Grigore Vieru a însemnat ceva important, spiritual, sufleteşte pentru mine şi vreau să spun că pentru mine Grigore Vieru este viu, el trăieşte”, a spus Teo Chiriac.

Gheorghe Duca, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, a menţionat că în momentul în care Grigore Vieru a plecat dintre noi s-a simţit o pustietate în suflet. „Chipul lui este poezie, iar poezia lui este filosofie. Cu cuvinte simple a putut să redea gânduri profunde care s-au transformat în cântece. De aceea l-a iubit poporul”, a menţionat academicianul Duca. Preşedintele AŞM spune că operele lui Grigore Vieru sunt element de identitate şi de mândrie pentru neam. Aşa poeţi se nasc foarte rar, o dată la o sută de ani.

În noaptea de 15 spre 16 ianuarie 2009, Grigore Vieru a suferit un grav accident de circulaţie şi a fost internat la Spitalul de Urgenţă din Chişinău, unde a murit 48 de ore mai târziu. Poetul se întorcea din sudul ţării, de la un spectacol la Cahul de omagiere a lui Mihai Eminescu. La km 9 +350m a traseului R-3 Chişinău-Hânceşti-Cimişlia-Basarabeasca, în apropierea localităţii Dănceni, raionul Ialoveni, vicedirectorul Ansamblului „Joc”, care se afla la volanul automobilului „Opel Astra”, a pierdut controlul maşinii şi s-a tamponat în banda de separare a drumului. Grigore Vieru a fost transportat la spital, unde s-a aflat în comă până în noaptea spre 18 ianuarie, când a murit în urma unui stop cardiac. Decesul s-a produs pe fundalul de insuficienţă cardiovasculară, insuficienţă renalo-hepatică şi insuficienţă respiratorie. Gheorghe Munteanu a reuşit să scape cu viaţă din accident. În cadrul cercetărilor s-a ajuns la concluzia că acesta are o parte de vină în producerea accidentului. Instanţa de judecată l-a condamnat la cinci ani de închisoare cu suspendare.

Sursa: Info-Prim Neo
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *