Politică

Dorin Chirtoaca: Hartuita de comunisti, primaria a mers, totusi, inainte

Joi, primarul general al capitalei, Dorin Chirtoaca, a prezentat bilantul activitatii la doi ani de la alegerile locale. Conferinta a avut loc in aer liber, in Scuarul Europei din Gradina Publica „Stefan cel Mare si Sfant”, la ea participand nu doar jurnalisti, ci si zeci de chisinauieni. De fapt, raportul trebuia prezentat pe 18 iunie, dar din cauza alegerilor parlamentare anticipate, a fost amanat.

Dorin Chirtoaca s-a plans pe fosta guvernare comunista care, din motive politice, chiar din 2007 nu a scapat nicio ocazie sa puna bete in roate activitatii administratiei publice locale. „De la bun inceput, administratia centrala a obstructionat, a blocat activitatea primariei, actionand astfel impotriva locuitorilor municipiului. Din cauza abuzurilor fostei guvernari, in ultimii doi ani mun. Chisinau a ratat venituri de circa 1,6 mlrd. lei, ceea ce constituie un buget anual. Mentionam de asemenea ca, in perioada iunie 2008 – iunie 2009, activitatea primariei a fost marcata de incercarea ilegala a mai multor fractiuni din cadrul CMC de a se substitui primariei, mergandu-se pana la dualitate de putere”, a declarat Dorin Chirtoaca.

Printre reusitele celui de-al doilea an de activitate, primarul a mentionat urmatoarele: introducerea compensatiilor individuale la agentul termic pentru paturile socialmente vulnerabile, demararea proiectului de prelucrare a namolului la Statia de epurare a apelor reziduale, renegocierea contractului cu Grupul italian pentru constructia fabricii de prelucrare a deseurilor solide, lansarea sistemului Wi-Fi cu acces liber la internet in Gradina Publica, crearea a 2000 de locuri de munca, darea in exploatare a unui bloc locativ pentru oamenii saraci etc. Chirtoaca s-a referit si la nereusite, una dintre care ar fi nereformarea sistemului de transport public.

Drept actiuni prioritare pentru perioada 2009-2010, Dorin Chirtoaca a mentionat: implementarea reformelor institutionale a administratiei publice municipale, recuperarea de la guvern a veniturilor anuale de cel putin 600 mln. lei, expunerea la concurs investitional a proiectului de reconstructie a Parcului „Valea Morilor”, reformarea modului de gestionare a fondului locativ, construirea prin metoda ipotecara a locuintelor pentru angajatii din sfera bugetara etc.

Referindu-se la criza financiara cu care se confrunta intreaga lume, Dorin Chirtoaca a mentionat ca, de fapt, criza mondiala nu a facut decat sa aprofundeze criza pe care o traverseaza Moldova de cel putin zece ani, din momentul in care moldovenii au inceput sa plece peste hotare in cautarea unui loc de munca. „De atunci RM se afla in coma profunda, fiind conectata la aparatele de resuscitare, iar masca de oxigen este tocmai fluxul de bani care vine de peste hotare”, a concluzionat Chirtoaca.

„Dumnezeu sa binecuvanteze municipiul Chisinau si R. Moldova”, si-a incheiat discursul primarul general.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *