Actualitate

Dorin Drăguţanu, guvernatorul BNM: “În 3-4 ani, leul moldovenesc se va schimba la faţă“

De asemenea, BNM a introdus două monede comemorative dedicate aniversării a 20-a a leului, una din aur, cu valoare nominală de 200 de lei, şi alta din argint – cu valoarea de 100 de lei. „Surpriza este că, pentru prima dată, BNM a bătut o monedă sub formă rectangulară. Moneda de aur are 15,5 grame şi va costa în jur de 11300 lei, iar moneda de argint are 28 grame, şi va costa circa 620 de lei. Bancnota comemorativă am emis-o în număr de 200 de mii. Multă lume o va putea lua, iar costul ei va fi de 225 lei”, a subliniat guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu, în cadrul festivităţii de celebrarea a celor 20 de ani de la introducerea în circulaţie a leului. La eveniment au participat numeroşi demnitari şi oameni de cultură.

În acest context, primul preşedinte al R. Moldova, Mircea Snegur a ţinut să remarce importanţa faptului că “leul nostru a împlinit 20 de ani de la emitere în ziua în care la Vilnius a fost parafat Acordul de Asociere cu UE”. Iar autorul schiţelor leului moldovenesc, pictorul Gheorghe Vrabie şi-a amintit cât de greu i-a fost să facă aceste schiţe şi cum, de teama KGB-ului rusesc, a fost dus, în mare taină, la Bucureşti unde au şi fost tipăriţi primii lei moldoveneşti.

Festivitatea aniversară a inclus vernisajul unei expoziţii de monede comemorative la Muzeul Naţional de Istorie. Tot aici au fost expuse şi schiţele primelor însemne monetare din R. Moldova, însoţite de machetele din ghips ce au fost produse de monetării în procesul de batere.

Menţionăm că la 29 noiembrie 2013 s-au împlinit 20 de ani de la introducerea în circulaţie a monedei naţionale a R. Moldova. În cadrul expoziţiei publicul are ocazia să vadă cupoanele alb-negru, dar şi cele color, numite “Cartela Consumatorului”, introduse în circulaţie la începutul anului 1991 de către Banca Naţională şi Guvern. Acestea sunt urmate de cupoanele cu valorificare multiplă introduse la 2 iunie 1992, echivalate faţă de rubla rusească cu 1:1, care au avut valori de 200, 50, 1000 şi 5000 (ruble). La 20 septembrie 1993, în calitate de mijloc de plată a fost introdus cuponul de 5 lei echivalent cu 5000 de cupoane (ruble). Bancnota de 5 lei, numită atunci cupon, repreyenta de fapt unul din primele trei specimene de lei elaborate de către maestrul Gheorghe Vrabie. Acestea sunt urmate de specimene ale bancnotelor aflate azi în circulaţie, de monedele metalice, inclusiv cele scoase din circulaţie, precum şi monedele jubiliare şi comemorative. Expoziţia este deschisă până în ianuarie.

Dorin Drăguţanu, guvernatorul BNM:  “Noi am avut în trecut unele deficienţe la textul de pe bancnotele noastre, dar în timp, în procesul de înlocuire a bancnotelor uzate cu cele noi, toate erorile gramaticale au fost eliminate. În ceea ce privește designul, probabil că în 3-4 ani va veni timpul când va trebui să schimbăm la faţă leul moldovenesc. Este vorba doar despre o îmbunătăţire a executării grafice a bancnotelor noastre şi o îmbunătăţire semnificativă a elementelor de securitate. Un prim pas este această bancnotă comemorativă în care noi arătăm elemente noi de securitate care ar putea ajuta publicul larg şi operatorii profesionişti să depisteze mai uşor bancnotele contrafăcute”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *