Astăzi 13 Noiembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la 12 Noiembrie 2018
Abonamente

UE / Nato 17 Septembrie 2014, ora 06:40

DeclaratieDorința Rusiei de a reface imperiul este o adevărată amenințare pentru R. Moldova

Marime Font

Foto: Facebook.com/Moldovan European Integration Debate Forum

„Dorința Rusiei de a reface imperiul este o adevărată amenințare pentru Republica Moldova”, a declarat Fritz Felgentreu, deputatul Bundestagului german, în cadrul Forumului anual de dezbateri privind integrarea europeană a R. Moldova, ce s-a desfășurat la Chișinău. 

Potrivit deputatului german, singura posibilitate pentru Republica Moldova de a se proteja este de a avea dezbateri deschise privind integrarea europeană și de a demonstra oamenilor atractivitatea parcursului european. „Rezultatele vor fi cele care vor convinge cetățenii să continue și să susțină acest parcurs”, a declarat Fritz Felgentreu. De altfel, politicianul a precizat despre primele rezultate, și anume, raportul comercial dintre R. Moldova și Uniunea Europeană este în creștere. „A depășit 50 la sută și este un trend care va continua, iar acest lucru va crește dorința moldovenilor de a se apropia de UE. Produsele din R. Moldova sunt foarte bune și pot concura pe piața europeană. Important este să putem convinge europenii să le cumpere”, a spus Felgentreu.

„Votul din 30 noiembrie este unul decisiv pentru viitorul RM”

De asemenea, deputatul prezent la Chișinău a menționat că, odată cu semnarea Acordului de Asociere, R. Moldova a fost inclusă pe agenda parlamentelor celor 28 de state membre, care trebuie să ratifice acest document. „Subiectul Republicii Moldova se va discuta, Moldova va fi pusă pe harta Europei, în mințile europenilor și acest lucru este în avantajul Chișinăului, inclusiv din punct de vedere economic”, a opinat Fritz Felgentreu.

Mai mult, oficialul german nu a ezitat să vorbească despre provocările pe care le are R. Moldova în cadrul procesului de integrare europeană, una dintre cele mai mari fiind susținerea populației. „În legătură cu alegerile din noiembrie există o polarizare a societății, iar această situație trebuie depășită. Votul din 30 noiembrie este unul decisiv pentru viitorul țării”, a mai adăugat deputatul.


O altă provocare a autorităților ar fi continuarea reformelor în politicile publice și în guvernare. „Inclusiv descentralizarea este importantă pentru atragerea investițiilor”, a spus Felgentreu.

Natalia Gherman, vice-premier și ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, a menționat de asemenea că o sarcină foarte importantă în viitorul imediat este comunicarea cu cetățenii atât despre dificultățile și sfidările, cât și despre avantajele integrării în UE. „În Republica Moldova expresia „ca în Europa” a devenit sinonim cu tot ce este mai bun și pozitiv. Efortul comun al autorităților, societății civile și a societății va face ca „expresia ca în Europa” să vină și la noi acasă”, a precizat ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene.
Totuși, Natalia Gherman a declarat unele dintre rezultate pe care le-a înregistrat Republica Moldova în ultimii ani, și anume, circulația liberă, zboruri low-cost, deschiderea pieței pentru produsele agricole moldovenești – toate fiind dovada susținerii UE. „Acordul de Asociere este cea mai bună și eficientă strategie de a atinge obiectivul de apropiere de UE”, a spus Gherman.

UE nu înseamnă blocadă, ci locuri de muncă, lupta cu corupția, reformarea justiției

Pirkka Tapiola, șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, a declarat în cadrul Forumului că UE își dorește o Republică Moldova prosperă, bogată și cu un viitor bun. „UE respectă minoritățile naționale, le protejează, le oferă mai multă autonomie. Acum UE se gândește să sporească volumul de asistență pentru Găgăuzia și Taraclia – fonduri de coeziune – pentru a asigura unitatea la nivel de țară”, a opinat șeful Delegației UE la Chișinău.

Tapiola a reiterat că beneficiile Acordului de Asociere trebuie să fie pentru toți cetățenii, pentru ambele maluri ale Nistrului, trebuie să aducă mai multă bunăstare cetățenilor de pe ambele maluri. „În curând, o nouă misiune a Comisiei Europene va vizita Tiraspolul pentru a discuta aspectele comerciale ale Acordului de Asociere pentru Transnistria. UE a extins preferințele autonome până la sfârșitul anului 2015. UE este dispusă să susțină aplicarea standardelor Acordului de Asociere și în Transnistria”, a spus oficialul.

Așadar, potrivit lui Pirkka Tapiola, UE nu înseamnă blocadă, ci prosperitate, locuri de muncă, progrese în lupta cu corupția, reformarea justiției, deși mai sunt multe de făcut.

Forumul de dezbateri este consacrat primelor realizări ale Chișinăului pe calea implementării Acordului de Asociere cu UE, dar, mai ales, provocărilor care stau în calea parcursului european al Republicii Moldova în perioada următoare.

Un articol de: Victoria Puiu Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 19:14

Lista companiilor cu credite neperformante de peste 3 miliarde de lei din BEM, Banca Socială și Unibank

Lista companiilor cu credite neperformante de peste 3 miliarde de lei din BEM, Banca Socială și Unibank

Aproape 70 de companii au luat de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank credite neperformante în sumă de peste 3 miliarde de lei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 16:56

Centrul Analitic Independent „Expert-Grup" lansează astăzi publicația „Impactul economic după 4 ani de implementare a Acordului de Asociere RM-UE" realizată în cadrul proiectului finanțat de Uniunea Europeană „Vizibilitate și comunicare pentru acțiunile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 16:55

Trenul suburban de pasageri nr. 6826, Ungheni-Chișinău, va circula permanent cu un număr de 6 vagoane, care pot acomoda 568 de persoane pe scaune și încă 300 de persoane în picioare. Cele 2 garnituri a câte 3 vagoane, urmează să fie încălzite pe perioada rece a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 16:06

Este concluzia la care ajuns Asociația Promo-LEX, exponenții căreia au participat astăzi la audierile Comisiei de anchetă „pentru elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept privind imixtiunea Fundației „Otwarty Dialog” (Dialog Deschis) și a Ludmilei Kozlowska...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 16:04

Angajații companiei petroliere Bemol se bucură deja de adaosuri la salarii, în urma implementării de către Guvernul Filip a micii reforme fiscale, începând cu data de 1 octombrie. Într-o circulară internă, conducerea întreprinderii informează oamenii că vor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 15:52

Anna Fotyga, deputatul european, care a participat alături de Maia Sandu la conferința organizată la Parlamentul European de Fundația Open Dialog, s-a dezis la scurt timp de ONG-ul condus de Ludmila Kozlovska. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 15:28

Curtea de Apel Chişinău a menţinut hotărârea instanţei primare privind arestul preşedintelui "Partidului Nostru" (PN), Renato Usatîi, a comunicat avocatul politicianului, Anatol Istrate.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 14:36

Rusia nu îşi va retrage pacificatorii din Transnistria, pentru că, în caz contrar, acolo vor începe epurări naţionale. O declaraţie în acest sens a făcut membrul Comitetului pentru apărare şi securitate al Consiliului Federaţiei al Adunării Federale Ruse, Franţ...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 14:29

Un tren marfar a luat foc, astăzi, în apropiere de localitatea Stolniceni, raionul Ungheni. Două locomotive au fost parțial distruse. Pompierii au reușit să împiedice extinderea focului către vagoane. În urma incendiului nimeni nu a avut de suferit.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 14:23

Banca Mondială consideră că recent aprobatele amendamente la Legea privind declararea voluntară și stimularea fiscală sunt un pas înainte și îndeamnă autoritățile ca ele să intre în vigoare fără întârziere, transmite IPN cu referire la un comentariu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 13:56

Fostul vicepremier Dmitri Rogozin, acum șeful agenției spațiale ruse, propune reintroducerea unei practici de pe vremea lui Stalin, aceea de a folosi proiectanții de echipamente drept cobai la testele de siguranță, scrie Moscow Times.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 13:14

Ai grijă de sănătatea ta în tinerețe, ca să fii „verde” la bătrânețe! Sănătatea bărbaților în noul produs B!tonic MAN

Ai grijă de sănătatea ta în tinerețe, ca să fii „verde” la bătrânețe! Sănătatea bărbaților în noul produs B!tonic MAN

Concurs inedit cu premii... pline de adrenalină lansat pe rețelele de socializare de către B!tonic Moldova, brand sănătos PREMIUM de suplimente alimentare germane.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 13:06

Un designer autohton sparge tiparele modei. A creat colecţia care uneşte două generaţii

Un designer autohton sparge tiparele modei. A creat colecţia care uneşte două generaţii

Moda ultimei generații sovietice și a primei generații independente au reînviat. Totul graţie designerului autohton Lilia Moraru, care a creat o colecție pentru toamnă-iarnă. Prezentarea ținutelor a avut loc aseară, în cadrul Alternative Fashion Show.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 13:03

Trei persoane s-au ales cu amenzi și țigaretele confiscate, după ce au încercat să evite controlul vamal. Produsele din tutun au fost descoperite de vameșii de la Aeroport. În total, au fost reținute 13 000 de țigarete de diverse mărci, marcate cu timbru de acciz al RM.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 13:01

Pe bulevardul central și pe alte câteva străzi din centrul istoric al Chișinăului au fost montate indicatoare către principalele atracții turistice din oraș. Lucrările au fost executate de către Direcția generală locativ-comunală și amenajare în cadrul unui proiect...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 12:27

Motivele pe care liderii PAS și PPDA, Maia Sandu și Andrei Năstase, le invocă pentru a nu se prezenta la audierile Comisiei parlamentare care anchetează prezumata implicare a fundației Open Dialog în politica moldovenească sunt neserioase. Declarația aparține președintelui...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 12:16

Declarațiile incendiare ale fostului şef-adjunct al Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor din cadrul CNA, Mihail Gofman, sunt trecute sub tăcere de către o parte a presei din Moldova, cea care se autoproclamă echidistantăși independentă. Acest fapt are o explicație,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 12:15

Marea Britanie este „deschisă altor relații cu Rusia”, dar Moscova trebuie să schimbe cursul și să oprească atacurile împotriva securității globale și a tratatelor internaționale. Ideea va fi exprimată de premierul Regatului Unit, Theresa May, la banchetul anual al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 12:12

 Liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, dar și al PPDA, Andrei Năstase, refuză să se prezinte la audierile Comisiei parlamentare de anchetă, care investighează implicarea Fundației Open Dialog, condusă de Ludmila Kozlovska, în politica din Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 08:36

În ianuarie-septembrie 2018 exporturile de mărfuri au totalizat 1960,0 mil. dolari SUA, volum superior celui realizat în perioada corespunzătoare din anul 2017 cu 18,7%.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 08:29

Ucraina: Victorie a liderilor actuali în „alegerile” din estul separatist

Liderii separatişti actuali sunt arătaţi învingători potrivit primelor rezultate parţiale după alegerile organizate duminică în estul prorus al Ucrainei, în pofida criticilor Kievului şi Occidentului care au denunţat aceste scrutinuri ca ilegale, comentează AFP,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 08:08

Horoscop 12 noiembrie 2018. Intenţii ascunse, bani și o întâlnire romantică

Horoscop 12 noiembrie 2018. Vin momente cruciale în dragoste, în care se iau decizii importante cu privire la viitor. Va fi totul sau nimic, iar cine vrea o relație serioasă trebuie să-și asume și responsabilități.

( ) Citeşte tot articolul

Frumusețe 12 Noiembrie 2018, ora: 07:23

10 mituri despre îngrijirea pielii

Apelezi de obicei la sfaturi citite pe internet pentru a-ți rezolva diferite probleme ale pielii, dar nu știi dacă functionează cu adevarat? Este timpul să separam adevărul de mit și să aflăm cum stau lucrurile de fapt.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)