Astăzi 19 Ianuarie 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 12:54
Abonamente

UE / Nato 17 Septembrie 2014, ora 06:40

DeclaratieDorința Rusiei de a reface imperiul este o adevărată amenințare pentru R. Moldova

Marime Font

Foto: Facebook.com/Moldovan European Integration Debate Forum

„Dorința Rusiei de a reface imperiul este o adevărată amenințare pentru Republica Moldova”, a declarat Fritz Felgentreu, deputatul Bundestagului german, în cadrul Forumului anual de dezbateri privind integrarea europeană a R. Moldova, ce s-a desfășurat la Chișinău. 

Potrivit deputatului german, singura posibilitate pentru Republica Moldova de a se proteja este de a avea dezbateri deschise privind integrarea europeană și de a demonstra oamenilor atractivitatea parcursului european. „Rezultatele vor fi cele care vor convinge cetățenii să continue și să susțină acest parcurs”, a declarat Fritz Felgentreu. De altfel, politicianul a precizat despre primele rezultate, și anume, raportul comercial dintre R. Moldova și Uniunea Europeană este în creștere. „A depășit 50 la sută și este un trend care va continua, iar acest lucru va crește dorința moldovenilor de a se apropia de UE. Produsele din R. Moldova sunt foarte bune și pot concura pe piața europeană. Important este să putem convinge europenii să le cumpere”, a spus Felgentreu.

„Votul din 30 noiembrie este unul decisiv pentru viitorul RM”

De asemenea, deputatul prezent la Chișinău a menționat că, odată cu semnarea Acordului de Asociere, R. Moldova a fost inclusă pe agenda parlamentelor celor 28 de state membre, care trebuie să ratifice acest document. „Subiectul Republicii Moldova se va discuta, Moldova va fi pusă pe harta Europei, în mințile europenilor și acest lucru este în avantajul Chișinăului, inclusiv din punct de vedere economic”, a opinat Fritz Felgentreu.

Mai mult, oficialul german nu a ezitat să vorbească despre provocările pe care le are R. Moldova în cadrul procesului de integrare europeană, una dintre cele mai mari fiind susținerea populației. „În legătură cu alegerile din noiembrie există o polarizare a societății, iar această situație trebuie depășită. Votul din 30 noiembrie este unul decisiv pentru viitorul țării”, a mai adăugat deputatul.


O altă provocare a autorităților ar fi continuarea reformelor în politicile publice și în guvernare. „Inclusiv descentralizarea este importantă pentru atragerea investițiilor”, a spus Felgentreu.

Natalia Gherman, vice-premier și ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, a menționat de asemenea că o sarcină foarte importantă în viitorul imediat este comunicarea cu cetățenii atât despre dificultățile și sfidările, cât și despre avantajele integrării în UE. „În Republica Moldova expresia „ca în Europa” a devenit sinonim cu tot ce este mai bun și pozitiv. Efortul comun al autorităților, societății civile și a societății va face ca „expresia ca în Europa” să vină și la noi acasă”, a precizat ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene.
Totuși, Natalia Gherman a declarat unele dintre rezultate pe care le-a înregistrat Republica Moldova în ultimii ani, și anume, circulația liberă, zboruri low-cost, deschiderea pieței pentru produsele agricole moldovenești – toate fiind dovada susținerii UE. „Acordul de Asociere este cea mai bună și eficientă strategie de a atinge obiectivul de apropiere de UE”, a spus Gherman.

UE nu înseamnă blocadă, ci locuri de muncă, lupta cu corupția, reformarea justiției

Pirkka Tapiola, șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, a declarat în cadrul Forumului că UE își dorește o Republică Moldova prosperă, bogată și cu un viitor bun. „UE respectă minoritățile naționale, le protejează, le oferă mai multă autonomie. Acum UE se gândește să sporească volumul de asistență pentru Găgăuzia și Taraclia – fonduri de coeziune – pentru a asigura unitatea la nivel de țară”, a opinat șeful Delegației UE la Chișinău.

Tapiola a reiterat că beneficiile Acordului de Asociere trebuie să fie pentru toți cetățenii, pentru ambele maluri ale Nistrului, trebuie să aducă mai multă bunăstare cetățenilor de pe ambele maluri. „În curând, o nouă misiune a Comisiei Europene va vizita Tiraspolul pentru a discuta aspectele comerciale ale Acordului de Asociere pentru Transnistria. UE a extins preferințele autonome până la sfârșitul anului 2015. UE este dispusă să susțină aplicarea standardelor Acordului de Asociere și în Transnistria”, a spus oficialul.

Așadar, potrivit lui Pirkka Tapiola, UE nu înseamnă blocadă, ci prosperitate, locuri de muncă, progrese în lupta cu corupția, reformarea justiției, deși mai sunt multe de făcut.

Forumul de dezbateri este consacrat primelor realizări ale Chișinăului pe calea implementării Acordului de Asociere cu UE, dar, mai ales, provocărilor care stau în calea parcursului european al Republicii Moldova în perioada următoare.

Un articol de: Victoria Puiu Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 12:54

 Cel puţin o dată pe an – de Ziua Culturii Naţionale, pe 15 ianuarie (perfectă sincronizare a celor două ţări, România şi Republica Moldova!) – e de bun simţ să-i chestionăm pe urmaşii lui Vasile Alecsandri, cum e cu lectura poeziei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 12:22

Investiții masive, gazoducte, atragerea Serbiei în acordul de liber schimb al Uniunii Euroasiatice și alte „minuni”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 11:32

 Simona Halep, numărul 1 mondial a întâlnit-o în Turul III de la Australian Open pe jucătoarea americană Venus Williams. Simona a câștigat în două seturi 6-2 6-6-3. În sferturile de finală Simona Halep o va înfrunta pe mult mai celebră Serena...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 11:20

 Miliardarul Bill Gates, în vârstă de 63 de ani, a fost surprins, în weekend, în timp ce aștepta la coadă de la un fast-food din Seattle să-și cumpere burger, cartofi prăjiți și suc.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 11:04

 Reporterii e la Deschide.MD , au reușit să afle cine este „eroul” pentru care mai mulți reprezentanți ai societății civile s-au grăbit să-l linșeze public pe polițist pentru faptul că a refuzat să-i răspundă acestuia în limba rusă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 08:08

Ex-primarul municipiului Chișinău, vine cu acuzații dure în adresa unuia dintre liderii ACUM – Andrei Nastase.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 07:41

 Abou Zakkour, un bărbat în vârstă de 68 de ani, locuitor al oraşului sirian, Aleppo, a devenit cunoscut drept Omul Galben. El se îmbracă în această culoare de 35 de ani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 07:35

 Ministrul de stat pentru Europa şi America al Regatului Unit, Sir Alan Duncan, i-a transmis ministrului delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, că indiferent de deznodământul procesului Brexit, drepturile cetăţenilor români din Marea Britanie vor fi respectate,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 07:25

 Dacia Duster cu șenile este unul dintre cele mai utile automobile create vreodată. Și asta nu doar pentru că ne-ar fi tuturor necesară, la ce drumuri avem.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 22:43

 Pe principul cui pe cui se scoate, un bărbat care putea să moară din cauza alcoolului a fost supus unei intervenții chirurgicale în care medicii au fost nevoiți să pompeze o cantitate impresionantă de bere în corpul său.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 16:00

 Rusia va înlocui legendarele pistoale de tip Makarov - în armată şi poliţie - cu o nouă armă armă care poate funcţiona la o temperatură de până la -70 de grade Celsius şi să străpungă o vestă antiglonţ de la distanţa de 100 de metri, a anunţat vineri...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 14:18

Un fotograf profesionist a avut nevoie la Orheiland de ajutorul pazei pentru ași convinge copilul să meargă acasă, după 4 ore de distracții și plimbare. Alexandru Kiriak a fotografiat Orheiland-ul de noapte de la înălțime, iar pozele ilustrează o atmosferă parcă desprinsă din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 12:51

Încă o mostră de ipocrizie, oferită de liderul PPDA, Andrei Năstase. După ce, în anul 2015, a catalogat PLDM drept partid implicat în furtul din sistemul bancar, astăzi acesta cooperează intens cu cei pe care i-a blamat. Mai mult, oameni din anturajul fostului șef al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:48

Regele umorului din Moldova, Gheorghe Urschi,  împlinește astăzi 71 de ani!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:47

Nu există alternativă pentru Republica Moldova decât continuarea procesului de apropiere de Uniunea Europeană, a declarat ministrul de externe român, Teodor Meleşcanu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:43

 Rachete cu o rază de acțiune până la 500 kilometri se află acum la o distanță de 400 de kilometri de teritoriul ucrainean

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:16

Guvernul a dispus astăzi majorarea numărului buletinelor, dar și a secţiilor de vot pentru alegerile din 24 februarie, destinate moldovenilor de peste hotare. Astfel, numărul buletinelor va crește de la 3 mii la 5 mii la o secție. În total, numărul buletinelor va crește cu peste...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 09:15

 Fostul premier italian Silvio Berlusconi a anunţat joi că va candida în alegerile europene de la 26 mai, potrivit agenţiei italiene de ştiei Ansa şi Euronews.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 08:15

CRONICA UNEI PROVOCĂRI EȘUATE

CRONICA UNEI PROVOCĂRI EȘUATE

Dorita Afacere Dreyfus de pe malurile Bâcului nu s-a produs - muntele a născut un șoarece! Provocarea jucată cu atâta iscusință de agenții de influență a Moscovei la Chișinău, referitor la pretinsa „discriminare” a găgăuzilor de poliția moldovenească, s-a...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Ianuarie 2019, ora: 00:35

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

"Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor" este ultima operă a lui Dimitrie Cantemir, scrisă între anii 1719 și 1722 în care autorul explică de ce moldovenii sunt români...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 18:06

 Poate că singurul lucru care îi revoltă mai mult pe apărătorii ruși ai lui Stalin decât paralelele evidente între regimul său și al lui Hitler este orice referire la alianța pe care cei doi dictatori au format-o în 1939 cu Pactul Ribbentrop-Molotov, care a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 17:59

 Între multele companii fondate de Elon Musk, se regăsește și Neuralink, o firmă al cărei scop ar fi să te transforme într-un fel de cyborg, cel puțin la nivelul minții.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 17:46

 Circa 25 mii de persoane s-au înregistrat prealabil pentru alegerile parlamentare din 24 februarie, relatează MOLDPRES.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 17:00

Supărat că lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a declarat, recent, la o emisiune televizată că dânsa ar da toți procurorii afară și că Autoritatea Națională de Integritate a fost creată pentru ca statul „să mai fure” niște bani, fostul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 16:49

Guvernul va continua să muncească la capacitate maximă și să producă efecte pozitive pentru creșterea nivelului de trai al cetățenilor, îmbunătățirea mediului de afaceri, modernizarea țării în general. Declarația a fost făcută de către prim-ministrul Pavel Filip, care a...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)