Astăzi 21 Septembrie 2018, Vineri - Ultima actualizare la 20 Septembrie 2018
Abonamente
 
 
 

UE / Nato 17 Septembrie 2014, ora 06:40

DeclaratieDorința Rusiei de a reface imperiul este o adevărată amenințare pentru R. Moldova

Marime Font

Foto: Facebook.com/Moldovan European Integration Debate Forum

„Dorința Rusiei de a reface imperiul este o adevărată amenințare pentru Republica Moldova”, a declarat Fritz Felgentreu, deputatul Bundestagului german, în cadrul Forumului anual de dezbateri privind integrarea europeană a R. Moldova, ce s-a desfășurat la Chișinău. 

Potrivit deputatului german, singura posibilitate pentru Republica Moldova de a se proteja este de a avea dezbateri deschise privind integrarea europeană și de a demonstra oamenilor atractivitatea parcursului european. „Rezultatele vor fi cele care vor convinge cetățenii să continue și să susțină acest parcurs”, a declarat Fritz Felgentreu. De altfel, politicianul a precizat despre primele rezultate, și anume, raportul comercial dintre R. Moldova și Uniunea Europeană este în creștere. „A depășit 50 la sută și este un trend care va continua, iar acest lucru va crește dorința moldovenilor de a se apropia de UE. Produsele din R. Moldova sunt foarte bune și pot concura pe piața europeană. Important este să putem convinge europenii să le cumpere”, a spus Felgentreu.

„Votul din 30 noiembrie este unul decisiv pentru viitorul RM”

De asemenea, deputatul prezent la Chișinău a menționat că, odată cu semnarea Acordului de Asociere, R. Moldova a fost inclusă pe agenda parlamentelor celor 28 de state membre, care trebuie să ratifice acest document. „Subiectul Republicii Moldova se va discuta, Moldova va fi pusă pe harta Europei, în mințile europenilor și acest lucru este în avantajul Chișinăului, inclusiv din punct de vedere economic”, a opinat Fritz Felgentreu.

Mai mult, oficialul german nu a ezitat să vorbească despre provocările pe care le are R. Moldova în cadrul procesului de integrare europeană, una dintre cele mai mari fiind susținerea populației. „În legătură cu alegerile din noiembrie există o polarizare a societății, iar această situație trebuie depășită. Votul din 30 noiembrie este unul decisiv pentru viitorul țării”, a mai adăugat deputatul.O altă provocare a autorităților ar fi continuarea reformelor în politicile publice și în guvernare. „Inclusiv descentralizarea este importantă pentru atragerea investițiilor”, a spus Felgentreu.

Natalia Gherman, vice-premier și ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, a menționat de asemenea că o sarcină foarte importantă în viitorul imediat este comunicarea cu cetățenii atât despre dificultățile și sfidările, cât și despre avantajele integrării în UE. „În Republica Moldova expresia „ca în Europa” a devenit sinonim cu tot ce este mai bun și pozitiv. Efortul comun al autorităților, societății civile și a societății va face ca „expresia ca în Europa” să vină și la noi acasă”, a precizat ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene.
Totuși, Natalia Gherman a declarat unele dintre rezultate pe care le-a înregistrat Republica Moldova în ultimii ani, și anume, circulația liberă, zboruri low-cost, deschiderea pieței pentru produsele agricole moldovenești – toate fiind dovada susținerii UE. „Acordul de Asociere este cea mai bună și eficientă strategie de a atinge obiectivul de apropiere de UE”, a spus Gherman.

UE nu înseamnă blocadă, ci locuri de muncă, lupta cu corupția, reformarea justiției

Pirkka Tapiola, șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, a declarat în cadrul Forumului că UE își dorește o Republică Moldova prosperă, bogată și cu un viitor bun. „UE respectă minoritățile naționale, le protejează, le oferă mai multă autonomie. Acum UE se gândește să sporească volumul de asistență pentru Găgăuzia și Taraclia – fonduri de coeziune – pentru a asigura unitatea la nivel de țară”, a opinat șeful Delegației UE la Chișinău.

Tapiola a reiterat că beneficiile Acordului de Asociere trebuie să fie pentru toți cetățenii, pentru ambele maluri ale Nistrului, trebuie să aducă mai multă bunăstare cetățenilor de pe ambele maluri. „În curând, o nouă misiune a Comisiei Europene va vizita Tiraspolul pentru a discuta aspectele comerciale ale Acordului de Asociere pentru Transnistria. UE a extins preferințele autonome până la sfârșitul anului 2015. UE este dispusă să susțină aplicarea standardelor Acordului de Asociere și în Transnistria”, a spus oficialul.

Așadar, potrivit lui Pirkka Tapiola, UE nu înseamnă blocadă, ci prosperitate, locuri de muncă, progrese în lupta cu corupția, reformarea justiției, deși mai sunt multe de făcut.

Forumul de dezbateri este consacrat primelor realizări ale Chișinăului pe calea implementării Acordului de Asociere cu UE, dar, mai ales, provocărilor care stau în calea parcursului european al Republicii Moldova în perioada următoare.

Un articol de: Victoria Puiu Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul