Femeia

Dorinţa de a-i schimba pe ceilalţi

Ne plimbăm pe culoar şi alegem produsele care ne interesează. O maşină roşie, în general, o casă pe gustul nostru, un loc de muncă şi un partener cu anumite calităţi. Nu ai întotdeauna „bani” pentru exact maşina pe care ţi-o doreşti sau casa visurilor tale, aşa cum nu vei găsi în veci partenerul perfect pe raftul acestui „hipermarket”. Stocul îţi va oferi un autovehicul verde, un apartament, jobul pe care ţi l-ai dorit şi bărbatul aproximativ perfect. În timp ce noi căutam până găsim, fiind şi ceva mai flexibili, femeile deseori aleg un partener care nu se ridică la aşteptări, cu gândul de a-l modifica mai târziu…

Am realizat de curând superficialitatea unei prietene din copilărie. A schimbat bărbaţii pe motive total aberante. Unul juca StarCraft, altul se uita la meciuri de fotbal şi tot aşa. Activităţile lor, aparent neimportante pentru o femeie, o deranjau extrem. De ce să nu facă ceva productiv în acele ore şi de ce se comportă precum un copil, concentrându-şi atenţia pe nişte proşti care aleargă după o minge? Am întrebat-o dacă s-ar fi supărat să afle că, deşi le-a interzis activităţile cu pricina, ei au continuat atunci când ea nu era acasă şi, surprinzător pentru mine, a spus că da. Nu e de mirare faptul că până acum nu a găsit ceea ce caută, pentru că-şi doreşte un căţeluş aproape, care să-i respecte ordinele şi să-i considere fiecare cuvânt o lege imuabilă.

Allan Pease, care a fost la Chişinău anul acesta cu o conferinţă foarte interesantă, a spus că bărbatul este programat genetic să-şi golească mintea. De aceea nici nu gândeşte complicat. Rolul său a fost să vâneze, să găsească drumul spre casă ca apoi să privească focul din peşteră, în timp ce femeia pregăteşte hrana. Astăzi, locul focului a fost luat de televizor sau, mai nou, de computer. Bărbatul abia aşteaptă activitatea aceea care să-i golească mintea. Femeia nu înţelege cum poate pierde vremea în halul acesta, dar vremea aceea e a lui, nu a ei, deci pierderea ar fi pentru el. Orgoliul îi este rănit pentru că şi ea tânjeşte după calitatea aceasta.

Mă bucur când aflu că asemenea femei nu-şi găsesc jumătatea. Să-ţi croieşti drumul prin viaţă, dorind să-i schimbi fundamental pe ceilalţi, să le impui restricţii, să fii un Hitler în toate relaţiile, să vezi numai paiul din ochii celorlalţi, ignorând bârna din ai tăi, mi se pare doar penibil şi nimic mai mult. 

www.umbluliber.com
Sursa Timpul Suplimentul Femeia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *