Actualitate

Dormi şase ore sau mai puţin pe noapte? Efectele ciudate pe care le resimte corpul

Cercetătorii au descoperit că persoanele ce dorm mai puţin de şase ore pe noapte au urina mult mai concentrată şi şanse cu 16-59% mai mari să fie deshidrataţi, în comparaţie cu adulţii ce dorm opt ore pe noapte.

Conform Science Alert, senzaţia de oboseală după ce te trezeşti poate fi asociată tot deshidratării, aşadar un pahar de apă dimineaţa ar putea face diferenţa. Cercetătorii consideră că acest lucru poate fi asociat sistemului hormonal ce reglează nivelul de hidratare. Unul dintre hormonii cu cel mai mare impact este vasopresinul, pe care organismul îl eliberează în timpul zilei pentru ca noaptea să regleze nivelul de fluide. „Vasopresina este eliberată la începutul şi spre sfârşitul ciclului de odihnă”, a declarat Asher Rosinger din cadrul Universităţii de Stat din Pennsylvania. „Aşadar, dacă te trezeşti mai devreme, ai putea rata fereastra în care este produs hormonul, fapt ce provoacă o modificare a hidratării corpului”, a declarat Rosinger.

În cadrul studiului au fost studiate analizele a peste 25.000 de adulţi din China şi SUA ce au fost chestionaţi privind obiceiurile lor de odihnă. De asemenea, le-au fost prelevate probe de urină. Vasopresina nu a fost măsurată în sine, dar au fost măsuraţi indicatori ai săi (precum nivelul de apă din urină).

https://www.descopera.ro/
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *