Astăzi 20 Iunie 2019, Joi - Ultima actualizare la 19 Iunie 2019
Abonamente

Interviu 10 Decembrie 2012, ora 07:27    Din editia print

„Dorul…” lui Ion Paladi a ridicat Basarabia în picioare

Marime Font

De Ziua Națională a României, Ion Paladi a lansat videoclipul piesei „Dorul Basarabiei”. 

Povestea clipului prezintă un subiect puternic și foarte emoționant - iubire născută pe Podul de Flori. Videoclipul arată evoluția unei relații de dragoste din copilărie, până la anii bătrâneții, începând cu perioada când Basarabia era parte a României, continuând cu răpirea ei și cu deportarea în masă a basarabenilor, printre care și tânăra însărcinată, și terminând cu eliberarea românilor din frigurile siberiene. Despre acest cântec discutăm în continuare cu interpretul Ion Paladi, regizorul Oleg Butnaru și actorii.

- Felicitări cu lansarea clipului și cu sărbătoarea de 1 decembrie. Apropo, ce ați sărbătorit în această zi?
- Ca toți românii, am sărbătorit Ziua Națională a României. Chiar de 1 decembrie am participat la un spectacol în comuna Flămânzi, din Botoșani. După care am concertat la Chișinău, în Piața Marii Adunări Naționale.


- Cum a ajuns textul piesei la dumneavoastră?
- Mi-am dorit dintotdeauna să am o piesă de acest gen, pentru că orice interpret are în repertoriul său melodii de pahar, de nuntă, dar piese patriotice mai rar găsești. Am apelat la doamna Mariana Honceru din Botoșani, cu care colaborez de mai mult timp și ea mi-a scris acest text care mi-a plăcut foarte mult. Textul a mers la Răzvan Mitoceanu din Suceava, care mi-a făcut muzica. Cred că a ieșit ceva frumos, mai ales datorită faptului că am imprimat-o cu Orchestra „Lăutarii” care a făcut piesa să sune mai puternic.
După înregistrarea piesei, a apărut și ideea unui videoclip. Eu mai am două videoclipuri, dar am considerat că pentru „Dorul Basarabiei” trebuie ceva deosebit, care să atingă sentimentele ascultătorilor, căci străbunicii și bunicii noștri au trecut prin niște timpuri grele și ne-am dorit să arătăm măcar o parte din adevărul istoric.

- Sunteți unul din puținii interpreți care abordează acest subiect, în raport cu dramatica istorie a Basarabiei...
- Sper ca piesa aceasta să fie un exemplu pentru colegii mei, pentru că ar fi frumos și corect să cântăm despre ceea ce e mai frumos - dorul de Patrie, de țară, de neam și de limba pe care o vorbim - limba română!

- Cântecul a fost primit, cum se spune, cu sala în picioare…
- Ne așteptam la succes, dar nu chiar într-atât. Într-adevăr piesa are un impact foarte mare, ceea ce se observă și după numărul de vizualizări, peste 30.000 în doar trei zile, și sute de comentarii. M-au sunat colegii mei Anișoara Puică, Ion Suruceanu, m-au sunat profesori din România pe care nici măcar nu-i cunosc și care au vrut să-mi mulțumească pentru ceea ce am făcut. Anișoara Puică mi-a spus că piesa a fost solicitată de cineva din Israel la un post de radio de la noi. Mă bucur mult pentru impactul pe care-o are și sper să răscolească puțin sufletele oamenilor. Până la urmă, noi redăm o realitate care nu poate fi contestată și nu cred c-am făcut ceva ieșit din comun, am încercat să reproducem istoria așa cum a fost și la aceasta a lucrat mai mult regizorul Oleg Butnaru. Adevărul, cât de dur ar fi, oricum iese la suprafață.

- Lumea spune că de la Ion și Doina Aldea-Teodorovici nu a mai auzit să se cânte atât de dureros despre destinul românesc…
- Întotdeauna am susținut că sunt român și vorbesc limba română, pentru că suntem același neam, avem aceleași tradiții, obiceiuri, același folclor. Da, în Constituție scrie ce scrie, dar o să vină timpul când în Legea supremă se va scrie ceea ce trebuie să se scrie.

Oleg Butnaru, regizorul videoclipului

„Este o poveste de dragoste, bazată pe evenimente istorice dureroase”

- Cui aparține ideea clipului?
- Da, ideea mi-a venit ascultând piesa, care mi-a plăcut foarte mult, atât profunzimea textului, cât și melodia. Eu, fiind un patriot irecuperabil, am fost foarte inspirat și am încercat să facem un scenariu puternic. Să vă spun un secret… Când începusem să lucrez la scenariu, aveam în plan un clip și mai puternic, cu elemente mai profunde, dar era perioada conflictelor din Bălți și producătorul Vlad Costondoi mi-a propus să încercăm să facem ceva mai puțin radical, transmițând același mesaj, dar într-o manieră mai fină.

- Cât au durat filmările și montarea clipului?
- Am început filmările vara. Au fost șapte zile de filmări. În prima zi, am filmat scenele cu Ion, pe malul râului Prut. Din punct de vedere organizatoric a fost dificil să obținem autorizațiile pentru filmările de pe pod de la poliția frontierei române, a Moldovei, a căii ferate. Dar, datorită echipei, am reușit.

- Cum ați selectat actorii?
- Copiii sunt elevi în clasele IV și V. Accent am pus pe rolurile principale. Astfel am apelat la Diana Decuseară, care este actriță profesionistă la Teatrul Național „M. Eminescu”. Pentru rolul masculin, a fost preconizat alt actor decât cel din videoclip, însă din cauza impedimentelor cu autorizațiile, în ziua în care am putut realiza filmările pe pod, actorul respectiv nu a avut posibilitatea să participe. Atunci l-am invitat pe Alexandru Neagu, care este elev, are 17 ani și cred că s-a descurcat de minune cu rolul pe care l-a avut.

- Cum au decurs pregătirile pentru filmări?
- Ne-am documentat foarte mult. Fiindcă, scenariul nu este doar o poveste de dragoste, ci o poveste de dragoste bazată pe anumite trăiri, evenimente istorice dureroase. Am vizionat și foarte multe documentare. Dacă ați observat, în videoclip este un moment în care se vede inscripția ziarului UNIVERSUL. Documentându-mă, am aflat că ziarele TIMPUL și UNIVERSUL erau cele mai cotate pe atunci. Eu de fapt am vrut să plasăm ziarul TIMPUL, însă nu am găsit nicio imagine a cotidianului din 1940, așa că am renunțat. Am plasat o fotografie care mi se pare foarte importantă, legendară, o fotografie care reprezintă momentele de tăcere în comemorarea deportaților.
Am lucrat la videoclip aproape jumătate de an și tot timpul stăteam numai cu gândul la el, am investit foarte multe forțe și suflet ca să obținem ceea ce ne-am propus.

- V-a reușit, ați făcut un lucru foarte frumos!

Dialog cu actorii Diana Decuseară și Alexandru Neagu

„Sănătatea unei națiuni se măsoară prin cultură”

- Ce v-a motivat să vă implicați într-un astfel de proiect?
- (Diana) În primul rând, mi-a plăcut ideea. Am citit scenariul și mi s-a părut curios. Nu-mi imaginam cum ar putea să încapă într-un videoclip de 4 minute atâtea evenimente și întreg subiectul pe care l-am descoperit în scenariu. Dar am avut încredere în regizor și în întreaga echipă și am decis să mă avânt în această istorie și s-o duc până la capăt. Mi s-a părut grozavă ideea de a apărea într-un videoclip care reflectă fidel fenomenul deportărilor. Din păcate, noi, actorii din Moldova, nu suntem prea răsfățați în ceea ce privește cinematografia, iată de ce oportunitatea de a fi în acest proiect a fost un mijloc de a-mi potoli măcar puțin setea nebună de a face film.

- Mesajul videoclipului este unul foarte profund și dureros, cât de greu a fost să redați sentimentele pe care le-au simțit bunicii și străbunicii noștri?
- (Diana) În momentul când filmam, mă gândeam la ce pot să fac eu bine în acest videoclip. Mă temeam că n-am să pot face față acestui scenariu… M-am străduit să respect indicațiile și am avut noroc de un regizor care să-mi permită să mă comport în fața camerei așa cum m-am simțit eu în acea situație.
- (Alex) A fost greu de la început, dar am trăit cu adevărat acele momente de durere. Trebuie să încerci să simți acele momente pentru ca să faci ceva frumos, chiar dacă a fost prima experiență, cu ajutorul lui Oleg și al Dianei, totul a mers cu brio.


- Iubitorii de teatru și muzică rareori au ocazia să savureze creații cu mesaj patriotic, bazate pe istorie și greutățile prin care au trecut strămoșii noștri. Ce reacție au avut până acum ascultătorii și ce mesaj aveți pentru ei?
- (Diana) Pe tărâmul muzicii nu pot să mă pronunț cu exactitate, dar în teatru există foarte multe piese cu subiect istoric și mesaj patriotic, deși nu există prea mult public care să consume astfel de artă. Reacția publicului la acest videoclip am reușit s-o urmăresc doar pe rețelele de socializare citind comentariile, unele frumoase, altele ranchiunoase. Am tot respectul pentru Ion Paladi și mulțumesc întregii echipe de filmare pentru că mi-au oferit posibilitatea să contribui și eu cumva la zugrăvirea acelei realități pe care unii încearcă să o uite sau să o nege. Sănătatea unei națiuni se măsoară și prin cultură, nu numai prin comerț, fotbal, contracte sau afaceri.
- (Alex) Mulți prieteni m-au sunat și m-au felicitat pentru acest clip, este o premieră pentru Moldova, până acum se produceau doar clipuri cu caracter tradițional, în sânul naturii sau la un pahar de vin. Astfel, Ion a spart gheața pe piața showbizului. Ascultătorilor vreau să le zic să prețuiască muzica populară și să susțină interpreți ca Ion, deoarece el nu este doar un cântăreț de succes, ci și un om al cetății, patriot, om cu inimă mare.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 22:30

Un bloc cu nouă nivele s-a prăbuşit la Otaci. Potrivit purtatorul de cuvant ISGU, 48 de familii au fost evacuate.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 19 Iunie 2019, ora: 19:33

ULTIMA ORĂ /// Duma de Stat a PERMIS eliberarea pașapoartelor rusești în regiunea transnistreană

ULTIMA ORĂ /// Duma de Stat a PERMIS eliberarea pașapoartelor rusești în regiunea transnistreană Din editia print

Duma de Stat ar putea decide în curând eliberarea pașapoartelor rusești în Transnistria printr-o metodă simplificată, a declarat un deputat din partea partidului Rusia Unită, Alexander Iaroșciuk, în cadrul unui interviu televizat, transmite Ria.ru. 

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 19 Iunie 2019, ora: 18:33

Cine sunt suspecții în prăbușirea zborului MH17: "Trăgătorul", ex-colonel FSB, „Posacul”, suspectat de legături cu GRU, "Vipera", fost ofițer al Armatei Rusiei și ucraineanul Leonid Harcenko, supranumit "Cârtița"

Cine sunt suspecții în prăbușirea zborului MH17: "Trăgătorul", ex-colonel FSB, „Posacul”, suspectat de legături cu GRU, "Vipera", fost ofițer al Armatei Rusiei și ucraineanul Leonid Harcenko, supranumit "Cârtița"

Patru lideri ai separatiștilor din estul Ucrainei în momentul prăbușirii zborului MH17, printre care un un comandant de război, au fost desemnați de echipa internațională de anchetatori drept suspecți în această strategie, scrie AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 18:30

Dacia anunță noi modele. Vor apărea în 2020 și ar include și Loganul electric

Dacia anunță noi modele. Vor apărea în 2020 și ar include și Loganul electric

Dacia anunță noi modele pentru anul viitor și e, poate, o veste bună, în cazul în care te-ai plictisit de actualele modele care primesc doar mici modificări de design. Printre noile modele s-ar putea număra și Logan electric, deci n-ar fi deloc rău pentru compania...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 18:03

Ambasada Rusiei la Bucureşti este IRITATA de declaraţiile ministrului român al Apărării

Ambasada Rusiei la Bucureşti este IRITATA de declaraţiile ministrului român al Apărării

Ambasada Rusei din România a postat pe pagina sa de Facebook un lung mesaj anti-NATO, pornind de la o serie de declaraţii făcute de ministrul român al Apărării, Gabriel Leş, la conferinţa „Black Sea and Balkans Security Forum 2019”, desfăşurată la Constanţa...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 17:17

ULTIMA ORĂ /// Balcanii de Vest: extinderea UE oprită (iar pentru R. Moldova nici o perspectivă)

ULTIMA ORĂ /// Balcanii de Vest: extinderea UE oprită (iar pentru R. Moldova nici o perspectivă)

Dacă Moldova ar primi statutul de candidat prin anii 2020-2030, ar însemna să intre în UE, în cel mai bun caz, undeva spre 2040.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 16:02

Șor a vândut, în luna aprilie, afacerea DUTY-FREE unui om de afaceri bulgar

Șor a vândut, în luna aprilie, afacerea DUTY-FREE unui om de afaceri bulgar

Ilan Șor a vândut 12 magazine duty-free. Compania Dufremol SRL, care a fost principalul operator al magazinelor duty-free din Moldova a devenit proprietatea omului de afaceri bulgar Marko Todorov în luna aprilie a acestui an, scrie Mold-Street.com

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 15:55

Nici ministrul de externe din guvernul Sandu nu crede în șansele acestuia: „Și noi vom eșua”

Nici ministrul de externe din guvernul Sandu nu crede în șansele acestuia: „Și noi vom eșua”

Ministrul Afacerilor Externe, Nicu Popescu, nu crede că guvernul condus de Maia Sandu, din care face parte, va fi unul de lungă durată. Popescu este sigur că alegerile anticipate nu vor putea fi evitate. Declaraţiile au fost făcute în cadrul unei întâlniri cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 15:09

Prăbușirea zborului MH17: Anchetatorii publică numele a patru suspecți, trei ruși și un ucrainean. Procesul va începe în Olanda, anul viitor

Prăbușirea zborului MH17: Anchetatorii publică numele a patru suspecți, trei ruși și un ucrainean. Procesul va începe în Olanda, anul viitor

Patru suspecţi urmează să fie judecaţi de crimă, în martie 2020, în Olanda, în cadrul anchetei cu privire la doborârea zborului MH17, în 2014, în estul separatist al Ucrainei, cu o rachetă rusă de tip Buk, au anunţat miercuri familiile victimelor,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 14:56

Solstitiu de vară 2019. 21 iunie, cea mai lungă zi din an. Ce să nu faci niciodată. Tradiții magice

Solstitiu de vară 2019. 21 iunie, cea mai lungă zi din an. Ce să nu faci niciodată. Tradiții magice

Solstitiu de vara 2019. Pe 21 iunie, este solstiţiul de vară în emisfera nordică, adică este cea mai lungă zi din an. Tot atunci, este Ziua Mondială a Soarelui.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 13:52

ATENȚIE /// Cod Galben de instabilitate atmosferică

Meteorologii au emis, din nou, Cod Galben de instabilitate atmosferică, care a intrat în vigoare la ora 13:00.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 19 Iunie 2019, ora: 13:50

Cum vorbim, cum scriem /// „Inclusiv și” pleonasmul

Cum vorbim, cum scriem /// „Inclusiv și” pleonasmul Din editia print

Pleonasmul este o deficienţă de exprimare care constă în alăturarea unor cuvinte cu acelaşi sens, cum ar fi, de exemplu, sintagma avansaţi înainte, în care a avansa are deja sensul de a înainta, astfel că este suficient să spunem fie avansaţi, fie mergeţi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 13:35

Igor Dodon, conform legii, nu are dreptul şi nu este membru al vreunui partid, acesta a luat parte, ca de obicei, la şedinţa Consiliului Republican al PSRM

Igor Dodon, conform legii, nu are dreptul şi nu este membru al vreunui partid, acesta a luat parte, ca de obicei, la şedinţa Consiliului Republican al PSRM

Socialiştii în frunte cu Dodon au discutat astăzi la şedinţa Consiliului Republican al PSRM despre situaţia politică din ţară şi despre pregătirile pentru alegerile locale generale din 20 octombrie 2019.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 13:29

Nicolae Eșanu comentează declarația unui deputat ACUM privind CCM: „Iartă-i, Doamne, că nu știu ce fac”

Nicolae Eșanu comentează declarația unui deputat ACUM privind CCM: „Iartă-i, Doamne, că nu știu ce fac”

Secretarul de Stat al Ministerului Justiției, Nicolae Eșanu, vine cu o reacție după ce deputatul ACUM, Vladimir Bolea, a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că funcția de judecător la Curtea Constituțională ar trebui să fie una pur tehnică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 13:27

Analist politic, despre PAS și PPDA: Arată că ești viu, că ceva îți place, ceva – nu! Înțeleg, lor le pare că ei adorm vigilența lui Dodon. Sunt naivi, dacă cred așa – au uitat cu cine au intrat în horă

Analist politic, despre PAS și PPDA: Arată că ești viu, că ceva îți place, ceva – nu! Înțeleg, lor le pare că ei adorm vigilența lui Dodon. Sunt naivi, dacă cred așa – au uitat cu cine au intrat în horă

Deputaţii blocului ACUM au greşit atunci când au refuzat să voteze pentru constituirea unei comisii care să investigheze finanţarea externă a PSRM. De această părere este analistul politic Olga Nicolenco, într-o postare pe Facebook.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 13:25

Kasparov: Belarusul - cel mai probabil următoarea victimă a lui Putin

Kasparov: Belarusul - cel mai probabil următoarea victimă a lui Putin

Președintele rus Vladimir Putin își va continua cu siguranță politica externă agresivă și va încerca să „bage mâna în gât întregii Europe”, crede fostul campion mondial la șah, opozantul rus Garry Kasparov.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 12:55

VIDEO: BUBUITURĂ puternică la Doneţk, oraş ocupat de separatiştii pro-ruși. Care ar fi fost cauza exploziei

VIDEO: BUBUITURĂ puternică la Doneţk, oraş ocupat de separatiştii pro-ruși. Care ar fi fost cauza exploziei

O explozie puternică s-a produs astăzi dimineață în oraşul Doneţk, aflat sub controlul armatei susținute de F. Rusă. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 11:58

Cavcaliuc caută un nume de partid și cere ajutorul cetăţenilor

Cavcaliuc caută un nume de partid și cere ajutorul cetăţenilor

Fostul şef-adjunct al al Inspectoratului General al Poliţiei Republica Moldova, Gheorghe Cavcaliuc, este în căutare de nume pentru partidul pe care intenţionează să-l creeze. După ce ieri şi-a întrebat prietenii şi urmăritorii de pe pagina sa de Facebook dacă să-şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 11:18

Ghimpu: „Cetățenii au fost mințiți - PSRM și ACUM au format o alianță pentru patru ani”

Ghimpu: „Cetățenii au fost mințiți - PSRM și ACUM au format o alianță pentru patru ani”

Președintele de onoare al Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu, are în continuare o atitudine critică față de guvernarea „ACUM” – PSRM. Acesta le reproșează reprezentanților „ACUM” că au cedat socialiștilor instituțiile de forță și, în cele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 11:13

27 de ani de la bătălia de la Tighina - cea mai VIOLENTĂ confruntare între trupele moldovene și separatiștii transnistreni susținuți de armata rusă

27 de ani de la bătălia de la Tighina - cea mai VIOLENTĂ confruntare între trupele moldovene și separatiștii transnistreni susținuți de armata rusă

În aceste zile se împlinesc 27 de ani de la luptele de la Tighina, unde în timpul războiului de la Nistru din 1992, au avut loc cele mai violente confruntări între trupele moldovene și separatiștii transnistreni susținuți de armata rusă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 10:42

Unioniștii din Ungheni încep pregătirile pentru alegerile din 20 octombrie

Unioniștii din Ungheni încep pregătirile pentru alegerile din 20 octombrie

La câteva ore după decizia Parlamentului de a stabili data alegerilor locale generale pe 20 octombrie 2019, Mihai Goian, liderul Mișcării Unioniste din Ungheni, a făcut un apel către ”principalii actori politici de pe eșichierul unionist”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 10:40

America acordă Ucrainei un ajutor MILITAR în valoare de 250 de milioane de dolari

America acordă Ucrainei un ajutor MILITAR în valoare de 250 de milioane de dolari

Pentagonul a anunţat marţi că a acordat Ucrainei un ajutor militar în valoare de 250 de milioane de dolari, menit să consolideze capacităţile navale şi terestre ale acestei țări, informează AFP şi EFE.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 10:23

Dodon îi recomandă lui Brânzan să se întâlnească de urgență cu șeful Gazprom, Alexei Miller, finanțatorul PSRM

Dodon îi recomandă lui Brânzan să se întâlnească de urgență cu șeful Gazprom, Alexei Miller, finanțatorul PSRM Foto: Șeful statului, alături de finanțatorul PSRM, Alexei Miller (Gazprom)

Șeful statului recomandă funcționarilor de la Ministerul Economiei și conducerii „MoldovaGaz” să se întâlnească de urgență cu șefii de la „Gazprom”, să negocieze un nou contract pentru R. Moldova și să discute despre posibilitatea tranzitării...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 10:19

Jurământul de credință ar putea fi depus și la Biroul Consular al României din Ungheni. Deputatul Constantin Codreanu continuă să insiste

Jurământul de credință ar putea fi depus și la Biroul Consular al României din Ungheni. Deputatul Constantin Codreanu continuă să insiste

Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul Constantin Codreanu, i-a solicitat public, printr-o intervenție live pe facebook, noului Ministru al Afacerilor Externe și al Integrării Europene de la Chișinău, Nicu Popescu, să răspundă...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)