Astăzi 21 Ianuarie 2020, Marţi - Ultima actualizare la ora 08:57
Abonamente

Interviu 10 Decembrie 2012, ora 07:27    Din editia print

„Dorul…” lui Ion Paladi a ridicat Basarabia în picioare

Marime Font

De Ziua Națională a României, Ion Paladi a lansat videoclipul piesei „Dorul Basarabiei”. 

Povestea clipului prezintă un subiect puternic și foarte emoționant - iubire născută pe Podul de Flori. Videoclipul arată evoluția unei relații de dragoste din copilărie, până la anii bătrâneții, începând cu perioada când Basarabia era parte a României, continuând cu răpirea ei și cu deportarea în masă a basarabenilor, printre care și tânăra însărcinată, și terminând cu eliberarea românilor din frigurile siberiene. Despre acest cântec discutăm în continuare cu interpretul Ion Paladi, regizorul Oleg Butnaru și actorii.

- Felicitări cu lansarea clipului și cu sărbătoarea de 1 decembrie. Apropo, ce ați sărbătorit în această zi?
- Ca toți românii, am sărbătorit Ziua Națională a României. Chiar de 1 decembrie am participat la un spectacol în comuna Flămânzi, din Botoșani. După care am concertat la Chișinău, în Piața Marii Adunări Naționale.


- Cum a ajuns textul piesei la dumneavoastră?
- Mi-am dorit dintotdeauna să am o piesă de acest gen, pentru că orice interpret are în repertoriul său melodii de pahar, de nuntă, dar piese patriotice mai rar găsești. Am apelat la doamna Mariana Honceru din Botoșani, cu care colaborez de mai mult timp și ea mi-a scris acest text care mi-a plăcut foarte mult. Textul a mers la Răzvan Mitoceanu din Suceava, care mi-a făcut muzica. Cred că a ieșit ceva frumos, mai ales datorită faptului că am imprimat-o cu Orchestra „Lăutarii” care a făcut piesa să sune mai puternic.
După înregistrarea piesei, a apărut și ideea unui videoclip. Eu mai am două videoclipuri, dar am considerat că pentru „Dorul Basarabiei” trebuie ceva deosebit, care să atingă sentimentele ascultătorilor, căci străbunicii și bunicii noștri au trecut prin niște timpuri grele și ne-am dorit să arătăm măcar o parte din adevărul istoric.

- Sunteți unul din puținii interpreți care abordează acest subiect, în raport cu dramatica istorie a Basarabiei...
- Sper ca piesa aceasta să fie un exemplu pentru colegii mei, pentru că ar fi frumos și corect să cântăm despre ceea ce e mai frumos - dorul de Patrie, de țară, de neam și de limba pe care o vorbim - limba română!

- Cântecul a fost primit, cum se spune, cu sala în picioare…
- Ne așteptam la succes, dar nu chiar într-atât. Într-adevăr piesa are un impact foarte mare, ceea ce se observă și după numărul de vizualizări, peste 30.000 în doar trei zile, și sute de comentarii. M-au sunat colegii mei Anișoara Puică, Ion Suruceanu, m-au sunat profesori din România pe care nici măcar nu-i cunosc și care au vrut să-mi mulțumească pentru ceea ce am făcut. Anișoara Puică mi-a spus că piesa a fost solicitată de cineva din Israel la un post de radio de la noi. Mă bucur mult pentru impactul pe care-o are și sper să răscolească puțin sufletele oamenilor. Până la urmă, noi redăm o realitate care nu poate fi contestată și nu cred c-am făcut ceva ieșit din comun, am încercat să reproducem istoria așa cum a fost și la aceasta a lucrat mai mult regizorul Oleg Butnaru. Adevărul, cât de dur ar fi, oricum iese la suprafață.

- Lumea spune că de la Ion și Doina Aldea-Teodorovici nu a mai auzit să se cânte atât de dureros despre destinul românesc…
- Întotdeauna am susținut că sunt român și vorbesc limba română, pentru că suntem același neam, avem aceleași tradiții, obiceiuri, același folclor. Da, în Constituție scrie ce scrie, dar o să vină timpul când în Legea supremă se va scrie ceea ce trebuie să se scrie.

Oleg Butnaru, regizorul videoclipului

„Este o poveste de dragoste, bazată pe evenimente istorice dureroase”

- Cui aparține ideea clipului?
- Da, ideea mi-a venit ascultând piesa, care mi-a plăcut foarte mult, atât profunzimea textului, cât și melodia. Eu, fiind un patriot irecuperabil, am fost foarte inspirat și am încercat să facem un scenariu puternic. Să vă spun un secret… Când începusem să lucrez la scenariu, aveam în plan un clip și mai puternic, cu elemente mai profunde, dar era perioada conflictelor din Bălți și producătorul Vlad Costondoi mi-a propus să încercăm să facem ceva mai puțin radical, transmițând același mesaj, dar într-o manieră mai fină.

- Cât au durat filmările și montarea clipului?
- Am început filmările vara. Au fost șapte zile de filmări. În prima zi, am filmat scenele cu Ion, pe malul râului Prut. Din punct de vedere organizatoric a fost dificil să obținem autorizațiile pentru filmările de pe pod de la poliția frontierei române, a Moldovei, a căii ferate. Dar, datorită echipei, am reușit.

- Cum ați selectat actorii?
- Copiii sunt elevi în clasele IV și V. Accent am pus pe rolurile principale. Astfel am apelat la Diana Decuseară, care este actriță profesionistă la Teatrul Național „M. Eminescu”. Pentru rolul masculin, a fost preconizat alt actor decât cel din videoclip, însă din cauza impedimentelor cu autorizațiile, în ziua în care am putut realiza filmările pe pod, actorul respectiv nu a avut posibilitatea să participe. Atunci l-am invitat pe Alexandru Neagu, care este elev, are 17 ani și cred că s-a descurcat de minune cu rolul pe care l-a avut.

- Cum au decurs pregătirile pentru filmări?
- Ne-am documentat foarte mult. Fiindcă, scenariul nu este doar o poveste de dragoste, ci o poveste de dragoste bazată pe anumite trăiri, evenimente istorice dureroase. Am vizionat și foarte multe documentare. Dacă ați observat, în videoclip este un moment în care se vede inscripția ziarului UNIVERSUL. Documentându-mă, am aflat că ziarele TIMPUL și UNIVERSUL erau cele mai cotate pe atunci. Eu de fapt am vrut să plasăm ziarul TIMPUL, însă nu am găsit nicio imagine a cotidianului din 1940, așa că am renunțat. Am plasat o fotografie care mi se pare foarte importantă, legendară, o fotografie care reprezintă momentele de tăcere în comemorarea deportaților.
Am lucrat la videoclip aproape jumătate de an și tot timpul stăteam numai cu gândul la el, am investit foarte multe forțe și suflet ca să obținem ceea ce ne-am propus.

- V-a reușit, ați făcut un lucru foarte frumos!

Dialog cu actorii Diana Decuseară și Alexandru Neagu

„Sănătatea unei națiuni se măsoară prin cultură”

- Ce v-a motivat să vă implicați într-un astfel de proiect?
- (Diana) În primul rând, mi-a plăcut ideea. Am citit scenariul și mi s-a părut curios. Nu-mi imaginam cum ar putea să încapă într-un videoclip de 4 minute atâtea evenimente și întreg subiectul pe care l-am descoperit în scenariu. Dar am avut încredere în regizor și în întreaga echipă și am decis să mă avânt în această istorie și s-o duc până la capăt. Mi s-a părut grozavă ideea de a apărea într-un videoclip care reflectă fidel fenomenul deportărilor. Din păcate, noi, actorii din Moldova, nu suntem prea răsfățați în ceea ce privește cinematografia, iată de ce oportunitatea de a fi în acest proiect a fost un mijloc de a-mi potoli măcar puțin setea nebună de a face film.

- Mesajul videoclipului este unul foarte profund și dureros, cât de greu a fost să redați sentimentele pe care le-au simțit bunicii și străbunicii noștri?
- (Diana) În momentul când filmam, mă gândeam la ce pot să fac eu bine în acest videoclip. Mă temeam că n-am să pot face față acestui scenariu… M-am străduit să respect indicațiile și am avut noroc de un regizor care să-mi permită să mă comport în fața camerei așa cum m-am simțit eu în acea situație.
- (Alex) A fost greu de la început, dar am trăit cu adevărat acele momente de durere. Trebuie să încerci să simți acele momente pentru ca să faci ceva frumos, chiar dacă a fost prima experiență, cu ajutorul lui Oleg și al Dianei, totul a mers cu brio.


- Iubitorii de teatru și muzică rareori au ocazia să savureze creații cu mesaj patriotic, bazate pe istorie și greutățile prin care au trecut strămoșii noștri. Ce reacție au avut până acum ascultătorii și ce mesaj aveți pentru ei?
- (Diana) Pe tărâmul muzicii nu pot să mă pronunț cu exactitate, dar în teatru există foarte multe piese cu subiect istoric și mesaj patriotic, deși nu există prea mult public care să consume astfel de artă. Reacția publicului la acest videoclip am reușit s-o urmăresc doar pe rețelele de socializare citind comentariile, unele frumoase, altele ranchiunoase. Am tot respectul pentru Ion Paladi și mulțumesc întregii echipe de filmare pentru că mi-au oferit posibilitatea să contribui și eu cumva la zugrăvirea acelei realități pe care unii încearcă să o uite sau să o nege. Sănătatea unei națiuni se măsoară și prin cultură, nu numai prin comerț, fotbal, contracte sau afaceri.
- (Alex) Mulți prieteni m-au sunat și m-au felicitat pentru acest clip, este o premieră pentru Moldova, până acum se produceau doar clipuri cu caracter tradițional, în sânul naturii sau la un pahar de vin. Astfel, Ion a spart gheața pe piața showbizului. Ascultătorilor vreau să le zic să prețuiască muzica populară și să susțină interpreți ca Ion, deoarece el nu este doar un cântăreț de succes, ci și un om al cetății, patriot, om cu inimă mare.

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 21 Ianuarie 2020, ora: 08:57 de Silviu Tănase

Maia Sandu riscă să repete „performanța” lui Andrei Năstase de la alegerile locale, dacă îi va trata cu dispreț pe unioniști

Maia Sandu riscă să repete „performanța” lui Andrei Năstase de la alegerile locale, dacă îi va trata cu dispreț pe unioniști Din editia print

Zilele trecute lidera PAS Maia Sandu a oferit un interviu pentru TVR Moldova unde a conturat primele teze referitoare la viitoarea campanie prezidențială. Deși a ezitat să-și anunțe participarea în viitoarea campanie prezidențială, declarând că „PAS va susține un...

( ) Citeşte tot articolul

Film 20 Ianuarie 2020, ora: 20:52

Radu Jude, primul regizor român cu trei producții la Berlinale 2020

Radu Jude, primul regizor român cu trei producții la Berlinale 2020

Cea de-a 70-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin se va desfășura între 20 februarie și 1 martie 2020

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 20:23

Au vrut să fugă ca EL CHAPO, doi pușcăriași din Lipcani au încercat să evadeze săpând un tunel

Au vrut să fugă ca EL CHAPO, doi pușcăriași din Lipcani au încercat să evadeze săpând un tunel

Doi deținuți de la Penitenciarul nr.2-Lipcani intenționau să evadeze printr-un tunel săpat sub zidul închisorii, dar au fost prinși până să-și pună planul în practică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 20:03

EI NU-S NORMALI!!!! /// Parlamentul vrea să cumpere 110 tablete pentru deputați, în valoare de peste DOUĂ MILIOANE de lei

EI NU-S NORMALI!!!! /// Parlamentul vrea să cumpere 110 tablete pentru deputați, în valoare de peste DOUĂ MILIOANE de lei Foto: Ramin Mazur

Portalului e-licitatie.md arată că Secretariatul Parlamentului Republicii Moldova a demarat o licitație publică pentru a achiziționa 110 de tablete noi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 19:18

RUSIA: Putin a depus la parlament propunerile sale de amendare a Constituţiei

RUSIA: Putin a depus la parlament propunerile sale de amendare a Constituţiei

 Preşedintele rus Vladimir Putin a depus luni la parlament propunerile sale de amendare a Constituţiei, la mai puţin de o săptămână de la anunţul său surpriză privind o reformă a sistemului politic, transmite AFP. Proiectul de lege, publicat pe site-ul Dumei de Stat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 18:56

MAI există „blocul ACUM” ? /// PPDA anunță că nu o susține pe Olesea Stamate și cheamă alte partide să-l susțină pe Mihai Druță

MAI există „blocul ACUM” ? /// PPDA anunță că nu o susține pe Olesea Stamate și cheamă alte partide să-l susțină pe Mihai Druță

Platforma Demnitate și Adevăr a anunțat că nu o va susține pe Olesea Stamate în cadrul alegerilor parlamentare anticipate pe circumscripția uninominală Hîncești și optează pentru candidatura lui Mihai Druță. Anunțul a fost luat în cadrul ședinței de astăzi a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 16:35

Procurorul general își cere scuze de la „sutele de cetățeni” care au fost urmăriți penal ilegal în ultimii ani de către procurori

Procurorul general își cere scuze de la „sutele de cetățeni” care au fost urmăriți penal ilegal în ultimii ani de către procurori

Mimarea combaterii corupției, arestări ilegale și învinuiți achitați pe bandă rulantă!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 14:53

Virusul MISTERIOS din China se răspândeşte îngrijorător şi face noi victime. A fost RAPORTA și în Coreea

Virusul MISTERIOS din China se răspândeşte îngrijorător şi face noi victime. A fost RAPORTA și în Coreea

Stare de alertă pe întreg teritoriul Chinei. Cea mai mare temere a specialiştilor s-a adeverit. Noul tip de coronavirus s-a răspândit în alte două provincii din China, după Wuhan.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 14:48

10 ani de pușcărie pentru 200 de euro / Polițistă din Bălți, reținută pentru luare de mită

10 ani de pușcărie pentru 200 de euro / Polițistă din Bălți, reținută pentru luare de mită

O angajată a Serviciului Poliţiei Judecătoreşti a IGP din Bălţi a fost reţinută de ofiţerii DGT,,Nord” a CNA şi procurori pentru corupere pasivă. Potrivit denunțătorului, poliţista i-ar fi cerut 200 de euro pentru a grăbi încetarea dosarului de căutare, pornit pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 14:24

Porturile maritime românești, trafic record de mărfuri în 2019

Porturile maritime românești, trafic record de mărfuri în 2019

În 2019 s-a înregistrat cel mai mare trafic de mărfuri din istoria porturilor maritime românești, anunță Compania Națională Administrația Porturilor Constanța, citată de Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 14:15

VIDEO / Rusia: Cinci morți, după spargerea unei conducte de apă caldă

VIDEO / Rusia: Cinci morți, după spargerea unei conducte de apă caldă

Spargerea unei conducte cu apă caldă, în plină noapte, a ucis cel puțin cinci oameni și a rănit alți trei într-un hotel din centrul Rusiei, au anunțat luni autoritățile, citate de AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 20 Ianuarie 2020, ora: 13:58

Ilan Șor: Vom construi la Hâncești un adevărat Strasbourg

Ilan Șor: Vom construi la Hâncești un adevărat Strasbourg Din editia print

Consiliul electoral al circumscripției Hâncești a înregistrat grupul de inițiativă în susținerea candidatului Partidului Politic ȘOR la funcția de deputat, Vitalie Balinschi. Candidatura propusă locuitorilor circumscripției 38 Hâncești a fost prezentată în...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 20 Ianuarie 2020, ora: 13:21

OPINIA CITITORULUI / Statalismul este preferat de românofobi și de cei care vor să fure miliarde

OPINIA CITITORULUI  / Statalismul este preferat de românofobi și de cei care vor să fure miliarde

Un cititor a reacționat la editoriaul „Maia Sandu riscă să repete „performanța” lui Andrei Năstase de la alegerile locale, dacă îi va trata cu dispreț pe unioniști”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 13:13

Prietenii lui Dodon cad unul după altul //// Putin a cerut DEMISIA procurorului general al Rusiei, Iurie Ciaika

Prietenii lui Dodon cad unul după altul //// Putin a cerut DEMISIA procurorului general al Rusiei, Iurie Ciaika

Procurorul general al Federației Ruse, Iurie Ciaika, va pleca din funcție la cererea lui Vladimir Putin, anunță serviciul de presă al Kremlinului. Putin îl propune în această funcție pe vice-președintele Cimitetului de Anchetă, Igor Krasnov.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 12:11

PPDA cere convocarea Comisiei securitate: „Dodon și-a depășit atribuțiile și acționează în interesele separatiștilor”

PPDA cere convocarea Comisiei securitate: „Dodon și-a depășit atribuțiile și acționează în interesele separatiștilor”

Șeful statului și-a depășit atribuțiile când a promis Tiraspolului și Moscovei anularea normei legale care prevede că din 10 ianuarie 2019 toate autovehiculele din stânga Nistrului pot intra în alte țări doar cu plăcuțe neutre de înmatriculare, însoțite de abțibildul MD lipit pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 10:46

Laura Urschi: Cum e să fii incurabil-bolnav în Moldova?

Laura Urschi: Cum e să fii incurabil-bolnav în Moldova?

 Boala nu alege. Ea vine pur și simplu. Nechemată. Neașteptată. Nemiloasă. Ea vine și încearcă a-ți lua totul: profesie, prieteni, familie, casă, viață. Tu ai de ales: lupți sau nu. Simplu, da? Iar acum fără fabule abstracte și metafore.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 10:35

ULTIMA ORĂ /// Un membru al organizației teroriste ISIS a fost REȚINUT pe Aeroportul Chișinău (FOTO)

ULTIMA ORĂ /// Un membru al organizației teroriste ISIS a fost REȚINUT pe Aeroportul Chișinău (FOTO)

Polițiștii de frontieră în cooperare cu ofițerii Centrului Antiterorist al Serviciului de Informații și Securitate, au reținut un cetățean al Tadjikistanului, aflat în căutare ca fiind membru al organizației extremist-teroriste internaționale "DAESH", în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 09:31

Iurie Reniță: Majoritatea absolută a factorilor politici decizionali de la Chișinău manifestă o atitudine exclusiv conjuncturală și ipocrită față de România

Iurie Reniță: Majoritatea absolută a factorilor politici decizionali de la Chișinău manifestă o atitudine exclusiv conjuncturală și ipocrită față de România

Recentele declarații ale Președintelui K. Iohannis, Premierului L. Orban și ale Ambasadorului D. Ioniță vis-à-vis de realitățile politice din Republica Moldova au fost mai mult decât necesare, ele fiind așteptate de mult timp mai ales de către cei care simt, gândesc...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 09:13

Un nou proprietar, în locul lui Oleg Cristal, la televiziuni din holdingul lui Plahotniuc (Mold-street)

Un nou proprietar, în locul lui Oleg Cristal, la televiziuni din holdingul lui Plahotniuc (Mold-street)

Firma Telestar Media SRL ce deține drepturile de emisie a posturilor de televiziune Canal 2 și Canal 3, ce fac parte din holdingul media al oligarhului Vladimir Plahotniuc are un nou proprietar.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 09:04

DOCUMENTE BOMBĂ /// Viorel Morari ar fi pornit URMĂRIREA PENALĂ împotriva „Exclusiv Media” fondată de Furculiță, un apropiat de-a lui Igor Dodon (ZDG.MD)

DOCUMENTE BOMBĂ /// Viorel Morari ar fi pornit URMĂRIREA PENALĂ împotriva „Exclusiv Media” fondată de Furculiță, un apropiat de-a lui Igor Dodon (ZDG.MD)

Procesul penal pe faptul unei eventuale finanțări din exterior a PSRM a fost conexat la cauza penală pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari cu implicarea „Exclusiv Media”, al cărei fondator este deputatul socialist Corneliu Furculiță. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:43

EVENIMENT /// Moldovan Design Week

EVENIMENT /// Moldovan Design Week

Rezervă-ți un loc la MDW 2020.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:35

Carnea printată 3D pe care nu o deosebești de cea reală

Carnea printată 3D pe care nu o deosebești de cea reală

Într-un context tot mai schimbător din punct de vedere climatic, industria alimentară caută soluții. Carnea printată 3D ar putea fi una dintre ele. Îți spuneam, recent, de carnea artificială, creată în laborator, cea care începe să câștige teren și care...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)