Astăzi 26 August 2019, Luni - Ultima actualizare la ora 10:03
Abonamente

Interviu 10 Decembrie 2012, ora 07:27    Din editia print

„Dorul…” lui Ion Paladi a ridicat Basarabia în picioare

Marime Font

De Ziua Națională a României, Ion Paladi a lansat videoclipul piesei „Dorul Basarabiei”. 

Povestea clipului prezintă un subiect puternic și foarte emoționant - iubire născută pe Podul de Flori. Videoclipul arată evoluția unei relații de dragoste din copilărie, până la anii bătrâneții, începând cu perioada când Basarabia era parte a României, continuând cu răpirea ei și cu deportarea în masă a basarabenilor, printre care și tânăra însărcinată, și terminând cu eliberarea românilor din frigurile siberiene. Despre acest cântec discutăm în continuare cu interpretul Ion Paladi, regizorul Oleg Butnaru și actorii.

- Felicitări cu lansarea clipului și cu sărbătoarea de 1 decembrie. Apropo, ce ați sărbătorit în această zi?
- Ca toți românii, am sărbătorit Ziua Națională a României. Chiar de 1 decembrie am participat la un spectacol în comuna Flămânzi, din Botoșani. După care am concertat la Chișinău, în Piața Marii Adunări Naționale.


- Cum a ajuns textul piesei la dumneavoastră?
- Mi-am dorit dintotdeauna să am o piesă de acest gen, pentru că orice interpret are în repertoriul său melodii de pahar, de nuntă, dar piese patriotice mai rar găsești. Am apelat la doamna Mariana Honceru din Botoșani, cu care colaborez de mai mult timp și ea mi-a scris acest text care mi-a plăcut foarte mult. Textul a mers la Răzvan Mitoceanu din Suceava, care mi-a făcut muzica. Cred că a ieșit ceva frumos, mai ales datorită faptului că am imprimat-o cu Orchestra „Lăutarii” care a făcut piesa să sune mai puternic.
După înregistrarea piesei, a apărut și ideea unui videoclip. Eu mai am două videoclipuri, dar am considerat că pentru „Dorul Basarabiei” trebuie ceva deosebit, care să atingă sentimentele ascultătorilor, căci străbunicii și bunicii noștri au trecut prin niște timpuri grele și ne-am dorit să arătăm măcar o parte din adevărul istoric.

- Sunteți unul din puținii interpreți care abordează acest subiect, în raport cu dramatica istorie a Basarabiei...
- Sper ca piesa aceasta să fie un exemplu pentru colegii mei, pentru că ar fi frumos și corect să cântăm despre ceea ce e mai frumos - dorul de Patrie, de țară, de neam și de limba pe care o vorbim - limba română!

- Cântecul a fost primit, cum se spune, cu sala în picioare…
- Ne așteptam la succes, dar nu chiar într-atât. Într-adevăr piesa are un impact foarte mare, ceea ce se observă și după numărul de vizualizări, peste 30.000 în doar trei zile, și sute de comentarii. M-au sunat colegii mei Anișoara Puică, Ion Suruceanu, m-au sunat profesori din România pe care nici măcar nu-i cunosc și care au vrut să-mi mulțumească pentru ceea ce am făcut. Anișoara Puică mi-a spus că piesa a fost solicitată de cineva din Israel la un post de radio de la noi. Mă bucur mult pentru impactul pe care-o are și sper să răscolească puțin sufletele oamenilor. Până la urmă, noi redăm o realitate care nu poate fi contestată și nu cred c-am făcut ceva ieșit din comun, am încercat să reproducem istoria așa cum a fost și la aceasta a lucrat mai mult regizorul Oleg Butnaru. Adevărul, cât de dur ar fi, oricum iese la suprafață.

- Lumea spune că de la Ion și Doina Aldea-Teodorovici nu a mai auzit să se cânte atât de dureros despre destinul românesc…
- Întotdeauna am susținut că sunt român și vorbesc limba română, pentru că suntem același neam, avem aceleași tradiții, obiceiuri, același folclor. Da, în Constituție scrie ce scrie, dar o să vină timpul când în Legea supremă se va scrie ceea ce trebuie să se scrie.

Oleg Butnaru, regizorul videoclipului

„Este o poveste de dragoste, bazată pe evenimente istorice dureroase”

- Cui aparține ideea clipului?
- Da, ideea mi-a venit ascultând piesa, care mi-a plăcut foarte mult, atât profunzimea textului, cât și melodia. Eu, fiind un patriot irecuperabil, am fost foarte inspirat și am încercat să facem un scenariu puternic. Să vă spun un secret… Când începusem să lucrez la scenariu, aveam în plan un clip și mai puternic, cu elemente mai profunde, dar era perioada conflictelor din Bălți și producătorul Vlad Costondoi mi-a propus să încercăm să facem ceva mai puțin radical, transmițând același mesaj, dar într-o manieră mai fină.

- Cât au durat filmările și montarea clipului?
- Am început filmările vara. Au fost șapte zile de filmări. În prima zi, am filmat scenele cu Ion, pe malul râului Prut. Din punct de vedere organizatoric a fost dificil să obținem autorizațiile pentru filmările de pe pod de la poliția frontierei române, a Moldovei, a căii ferate. Dar, datorită echipei, am reușit.

- Cum ați selectat actorii?
- Copiii sunt elevi în clasele IV și V. Accent am pus pe rolurile principale. Astfel am apelat la Diana Decuseară, care este actriță profesionistă la Teatrul Național „M. Eminescu”. Pentru rolul masculin, a fost preconizat alt actor decât cel din videoclip, însă din cauza impedimentelor cu autorizațiile, în ziua în care am putut realiza filmările pe pod, actorul respectiv nu a avut posibilitatea să participe. Atunci l-am invitat pe Alexandru Neagu, care este elev, are 17 ani și cred că s-a descurcat de minune cu rolul pe care l-a avut.

- Cum au decurs pregătirile pentru filmări?
- Ne-am documentat foarte mult. Fiindcă, scenariul nu este doar o poveste de dragoste, ci o poveste de dragoste bazată pe anumite trăiri, evenimente istorice dureroase. Am vizionat și foarte multe documentare. Dacă ați observat, în videoclip este un moment în care se vede inscripția ziarului UNIVERSUL. Documentându-mă, am aflat că ziarele TIMPUL și UNIVERSUL erau cele mai cotate pe atunci. Eu de fapt am vrut să plasăm ziarul TIMPUL, însă nu am găsit nicio imagine a cotidianului din 1940, așa că am renunțat. Am plasat o fotografie care mi se pare foarte importantă, legendară, o fotografie care reprezintă momentele de tăcere în comemorarea deportaților.
Am lucrat la videoclip aproape jumătate de an și tot timpul stăteam numai cu gândul la el, am investit foarte multe forțe și suflet ca să obținem ceea ce ne-am propus.

- V-a reușit, ați făcut un lucru foarte frumos!

Dialog cu actorii Diana Decuseară și Alexandru Neagu

„Sănătatea unei națiuni se măsoară prin cultură”

- Ce v-a motivat să vă implicați într-un astfel de proiect?
- (Diana) În primul rând, mi-a plăcut ideea. Am citit scenariul și mi s-a părut curios. Nu-mi imaginam cum ar putea să încapă într-un videoclip de 4 minute atâtea evenimente și întreg subiectul pe care l-am descoperit în scenariu. Dar am avut încredere în regizor și în întreaga echipă și am decis să mă avânt în această istorie și s-o duc până la capăt. Mi s-a părut grozavă ideea de a apărea într-un videoclip care reflectă fidel fenomenul deportărilor. Din păcate, noi, actorii din Moldova, nu suntem prea răsfățați în ceea ce privește cinematografia, iată de ce oportunitatea de a fi în acest proiect a fost un mijloc de a-mi potoli măcar puțin setea nebună de a face film.

- Mesajul videoclipului este unul foarte profund și dureros, cât de greu a fost să redați sentimentele pe care le-au simțit bunicii și străbunicii noștri?
- (Diana) În momentul când filmam, mă gândeam la ce pot să fac eu bine în acest videoclip. Mă temeam că n-am să pot face față acestui scenariu… M-am străduit să respect indicațiile și am avut noroc de un regizor care să-mi permită să mă comport în fața camerei așa cum m-am simțit eu în acea situație.
- (Alex) A fost greu de la început, dar am trăit cu adevărat acele momente de durere. Trebuie să încerci să simți acele momente pentru ca să faci ceva frumos, chiar dacă a fost prima experiență, cu ajutorul lui Oleg și al Dianei, totul a mers cu brio.


- Iubitorii de teatru și muzică rareori au ocazia să savureze creații cu mesaj patriotic, bazate pe istorie și greutățile prin care au trecut strămoșii noștri. Ce reacție au avut până acum ascultătorii și ce mesaj aveți pentru ei?
- (Diana) Pe tărâmul muzicii nu pot să mă pronunț cu exactitate, dar în teatru există foarte multe piese cu subiect istoric și mesaj patriotic, deși nu există prea mult public care să consume astfel de artă. Reacția publicului la acest videoclip am reușit s-o urmăresc doar pe rețelele de socializare citind comentariile, unele frumoase, altele ranchiunoase. Am tot respectul pentru Ion Paladi și mulțumesc întregii echipe de filmare pentru că mi-au oferit posibilitatea să contribui și eu cumva la zugrăvirea acelei realități pe care unii încearcă să o uite sau să o nege. Sănătatea unei națiuni se măsoară și prin cultură, nu numai prin comerț, fotbal, contracte sau afaceri.
- (Alex) Mulți prieteni m-au sunat și m-au felicitat pentru acest clip, este o premieră pentru Moldova, până acum se produceau doar clipuri cu caracter tradițional, în sânul naturii sau la un pahar de vin. Astfel, Ion a spart gheața pe piața showbizului. Ascultătorilor vreau să le zic să prețuiască muzica populară și să susțină interpreți ca Ion, deoarece el nu este doar un cântăreț de succes, ci și un om al cetății, patriot, om cu inimă mare.

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 26 August 2019, ora: 10:00

Un cuplu din Australia care și-a ținut bebelușul pe dietă vegană a fost condamnat la 300 de ore de muncă în folosul comunitățiii. Autoritățile australiene au găsit în casa cuplului din Sydney, cuplu a cărui identitate nu a fost făcută publică, o fetiță în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 August 2019, ora: 09:55

 Un zbor Ural Airlines de la Tel Aviv, care transporta 160 de persoane, a efectuat o aterizare de urgenţă vineri la Soci, sudul Rusiei, cu trenul de aterizare avariat, potrivit presei ruse care a precizat că nu există răniţi. Este al doilea incident în care este implicată...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 August 2019, ora: 09:54

Partidul Unității Naționale solicită premierului Maia Sandu să facă publice cheltuielile instituțiilor implicate în asigurarea vizitei private ale lui Serghei Șoigu în Republica Moldova

Partidul Unității Naționale solicită premierului Maia Sandu să facă publice cheltuielile instituțiilor implicate în asigurarea vizitei private ale lui Serghei Șoigu în Republica Moldova

„ Prezența ministrului rus al apărării la Chișinău a dovedit că vechile practici duplicitare ale binomului Plahotniuc-Dodon funcționează cu succes. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 August 2019, ora: 09:48

Pădurea Amazoniană, „plămânul verde al Terrei”, într-o situaţie critică/ VIDEO

Pădurea Amazoniană, „plămânul verde al Terrei”, într-o situaţie critică/ VIDEO

Liderii statelor prezente la summitul G7 au fost de acord că ţările afectate de incendiile de vegetaţie din regiunea Amazoniană trebuie să primească ajutor cât mai repede posibil, a declarat duminică preşedintele american Emmanuel Macron, relatează Dpa, citat de Mediafax....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 August 2019, ora: 09:45

TOP-10 GREŞELI ŞI LACUNE ALE NOULUI GUVERN (tribuna.md)

TOP-10 GREŞELI ŞI LACUNE ALE NOULUI GUVERN (tribuna.md)

Deşi este la putere de mai puţin de trei luni, actualul Guvern a comis deja mai multe greşeli şi a dovedit că are mai multe lacune care ar putea să-l coste scump în viitor. Aceste greşeli şi lacune se regăsesc într-un clasament convenţional elaborat de portalul TRIBUNA.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 August 2019, ora: 09:30

Moldova exportă vin de 100 de milioane de euro, România pantofi de 1 miliard

Moldova exportă vin de 100 de milioane de euro, România pantofi de 1 miliard

În anul vitivinicol 2018-2019, Republica Moldova a exportat 14,1 milioane decalitri (dal) de vin, cu 1,8 la sută mai puțin decât în anul precedent. Valoarea acestuia a depășit cifra de 2,3 mlrd de lei. În total, anul trecut au fost prelucrați 356 mii tone de struguri...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 August 2019, ora: 09:29

Declaraţia de Independenţă a R. Moldova fost scrisă de un ROMÂN

Declaraţia de Independenţă a R. Moldova fost scrisă de un ROMÂN

(Interviu cu Ambasadorul Aurel Preda (foto), preşedintele Asociaţiei Române de Politică Externă, unul dintre cei care, acum 20 de ani, a scris Declaraţia de Independenţă)

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 August 2019, ora: 09:25

De ce canibalismul nu este atât de răspândit în cadrul speciei umane?

De ce canibalismul nu este atât de răspândit în cadrul speciei umane?

Deşi în lumea animală canibalismul este un fenomen răspândit, în cazul oamenilor acest obicei pare a fi întâmpinat cu dezgust şi limitat la areale geografice reduse sau în cazul unor situaţii extreme.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 August 2019, ora: 09:24

Un cercetător francez a „spart” sistemul de vot electronic din Moscova bazat be blockchain

Un cercetător francez a „spart” sistemul de vot electronic din Moscova bazat be blockchain

Luna viitoare, la Moscova, va debuta primul sistem de vot electronic bazat pe tehnologia blockchain Ethereum. Acest sistem ar trebui să fie extrem de sigur şi ar trebui să ajute la eficientizarea procesului de votare, cetăţenii putând vota de acasă, de pe oricare dispozitiv doresc. Astfel,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 August 2019, ora: 09:22

Un cuplu de tineri a murit la câteva minute după căsătorie. Mama mirelui a asistat la accident

Un cuplu de tineri a murit la câteva minute după căsătorie. Mama mirelui a asistat la accident

După ce și-au unit destinele, un bărbat și o femeie din Texas au murit într-un accident rutier, potrivit CNN.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 August 2019, ora: 08:42

Nicolae Negru: Venirea lui Bolton la Chișinău este un semnal de îngrijorare față de întărirea influenței ruse în R. Moldova

Nicolae Negru: Venirea lui Bolton la Chișinău este un semnal de îngrijorare față de întărirea influenței ruse în R. Moldova

 Vizita de săptămâna viitoare a consilierului președintelui SUA pentru securitate națională, John Bolton, nu este deloc întâmplătoare, consideră editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru. Aceasta are loc în contextul întăririi influenței ruse...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 August 2019, ora: 08:32

Nudiștii, victime preferate ale hoților. Zeci de turiști au rămas fără hainele de pe plajă

Nudiștii, victime preferate ale hoților. Zeci de turiști au rămas fără hainele de pe plajă

Fenomen bizar pe plajele de nudiști din Barcelona: sute de turiști au descoperit că le-au fost furate hainele în timp ce făceau baie în mare.

( ) Citeşte tot articolul

Film 26 August 2019, ora: 08:17

(FILMUL SĂPTĂMĂNII) Mihai Viteazul (1971) Amza Pelea în rol principal, regizat de Sergiu Nicolaescu

(FILMUL SĂPTĂMĂNII) Mihai Viteazul (1971) Amza Pelea în rol principal, regizat de Sergiu Nicolaescu

Film istoric în două părţi: 1. "Călugăreni"; 2. "Unirea".

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 August 2019, ora: 08:09

Cutremur în România, luni dimineață. La ce adâncime s-a produs

Cutremur în România, luni dimineață. La ce adâncime s-a produs

Un cutremur cu magnitudinea de 3,6 grade s-a produs luni dimineață în judeţul Vrancea, potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 August 2019, ora: 08:04

Casa Albă: Ceea ce regretă președintele Trump este că nu a mărit mai mult tarifele impuse Chinei

Casa Albă: Ceea ce regretă președintele Trump este că nu a mărit mai mult tarifele impuse Chinei

La doar câteva ore după ce președintele Donald Trump a spus duminică că are îndoieli legate de războiul comercial pe care SUA îl poartă cu China, Casa Albă a insistat să explice comentariul liderului, deoarece acesta a fost "interpretate greșit", scrie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 August 2019, ora: 08:01

Platforma DA și PAS vor merge în bloc la alegerile locale și cele parlamentare noi din 20 octombrie dar n-au anunțat încă niciun candidat

Platforma DA și PAS vor merge în bloc la alegerile locale și cele parlamentare noi din 20 octombrie dar n-au anunțat încă niciun candidat

Partidul Politic Platforma Demnitate şi Adevăr (PPDA) anunţă că membrii săi vor participa alături de cei din Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) în cadrul alegerilor locale generale şi celor parlamentare parţiale din 20 octombrie.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 26 August 2019, ora: 07:55

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 26 AUGUST 2019. BALANȚELE SE ÎNDRĂGOSTESC

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 26 AUGUST 2019. BALANȚELE SE ÎNDRĂGOSTESC

Horoscopul zilei de 26 august 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 26 august 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 26 august...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 August 2019, ora: 07:24

Octavian Țîcu: Declarația de Independență a R. Moldova condamnă Pactul Molotov-Ribbentrop și cere lichidarea consecințelor acestuia, ceea ce înseamnă Unirea cu România

Octavian Țîcu: Declarația de Independență a R. Moldova condamnă Pactul Molotov-Ribbentrop și cere lichidarea consecințelor acestuia, ceea ce înseamnă Unirea cu România

Pactul Ribbentrop - Molotov este denunțat în Declarația de Independență a Republicii Moldova, iar aceasta stipulează necesitatea de reîntregire, susține istoricul și deputatul Octavian Țîcu, într-un interviu pentru Radio Chișinău:

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 26 August 2019, ora: 06:44

istorie L-a OTRĂVIT Beria pe Stalin?

L-a OTRĂVIT Beria pe Stalin?

„Când Stalin a venit la putere, Rusia ara pământul cu plugul de lemn. Când el a murit, ţara sa era cea mai mare putere a lumii, întrecută doar de Statele Unite ale Americii” (Winston Churchill). Dacă Stalin ar citi azi cuvintele alese mai sus drept motto,...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 26 August 2019, ora: 04:33

26 august: Sfinții Adrian și Natalia, soții a căror dragoste a învins moartea

26 august: Sfinții Adrian și Natalia, soții a căror dragoste a învins moartea

Povestea Sf. Adrian și Natalia este una dintre cele mai frumoase povești de dragoste ale istoriei. Singura mare deosebire este faptul că nu este o povestire despre plăcere, ci despre durere, durerea mucenicească.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 26 August 2019, ora: 00:42

TOP 10 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

TOP 10 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii Din editia print

Căldurile ridicate specifice verii sunt o adevărată provocare pentru organismul nostru. Este foarte important să ne hidratăm corespunzător și să consumăm cât mai multe legume și mai ales fructe. Mai jos găsiți o listă cu fructele de sezon care au nenumărate beneficii asupra...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 August 2019, ora: 00:22

Maia Sandu: Soluția politică pentru conflictul Transnistrean se va găsi mai ușor atunci când cei implicați în scheme vor face mai puțini bani în acest teritoriu

Maia Sandu: Soluția politică pentru conflictul Transnistrean se va găsi mai ușor atunci când cei implicați în scheme vor face mai puțini bani în acest teritoriu

Premierul Maia Sandu își dorește o relație bună cu Federația Rusă, iar parteneriatele strategice cu România,  Ucraina, și Statele Unite. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui interviu pentru postul de radio Europa Eliberă. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 August 2019, ora: 00:14

În cadrul „vizitei private” în Moldova, Ministrul rus al Apărării Șoigu a inspectat trupele de ocupație rusești din Transnistria și a distribuit medalii militarilor ruși

În cadrul „vizitei private” în Moldova, Ministrul rus al Apărării Șoigu a inspectat trupele de ocupație rusești din Transnistria și a distribuit medalii militarilor ruși

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a vizitat teritoriile ocupate din regiunea transnistreană, după ce s-a întâlnit sâmbătă, la Chişinău, cu președintele Igor Dodon și a participat la evenimentele organizate de Partidul Socialiștilor pentru sărbătorirea a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 August 2019, ora: 14:40

Google a închis 210 de canale YouTube

Google a închis 210 de canale YouTube

Compania Google a anunţat că a dezactivat 210 canale YouTube care acţionau într-o manieră coordonată în încercarea de a răspândi informaţii false despre protestele pro-democraţie de la Hong Kong, relatează postul BBC News, citat de Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 August 2019, ora: 11:05

Despre o posibilă paralizie geopolitică

Despre o posibilă paralizie geopolitică

Fiecare zi care trece demonstrează că “înțelegerea politică temporară” dintre blocul „pro-european” ACUM și Partidul Socialiștilor din R. Moldova, pe baza căreia liderii pro-europeni “împart butoanele de putere” cu rușii mobilizați...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)