Astăzi 23 Februarie 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la 22 Februarie 2019
Abonamente

Interviu 10 Decembrie 2012, ora 07:27    Din editia print

„Dorul…” lui Ion Paladi a ridicat Basarabia în picioare

Marime Font

De Ziua Națională a României, Ion Paladi a lansat videoclipul piesei „Dorul Basarabiei”. 

Povestea clipului prezintă un subiect puternic și foarte emoționant - iubire născută pe Podul de Flori. Videoclipul arată evoluția unei relații de dragoste din copilărie, până la anii bătrâneții, începând cu perioada când Basarabia era parte a României, continuând cu răpirea ei și cu deportarea în masă a basarabenilor, printre care și tânăra însărcinată, și terminând cu eliberarea românilor din frigurile siberiene. Despre acest cântec discutăm în continuare cu interpretul Ion Paladi, regizorul Oleg Butnaru și actorii.

- Felicitări cu lansarea clipului și cu sărbătoarea de 1 decembrie. Apropo, ce ați sărbătorit în această zi?
- Ca toți românii, am sărbătorit Ziua Națională a României. Chiar de 1 decembrie am participat la un spectacol în comuna Flămânzi, din Botoșani. După care am concertat la Chișinău, în Piața Marii Adunări Naționale.


- Cum a ajuns textul piesei la dumneavoastră?
- Mi-am dorit dintotdeauna să am o piesă de acest gen, pentru că orice interpret are în repertoriul său melodii de pahar, de nuntă, dar piese patriotice mai rar găsești. Am apelat la doamna Mariana Honceru din Botoșani, cu care colaborez de mai mult timp și ea mi-a scris acest text care mi-a plăcut foarte mult. Textul a mers la Răzvan Mitoceanu din Suceava, care mi-a făcut muzica. Cred că a ieșit ceva frumos, mai ales datorită faptului că am imprimat-o cu Orchestra „Lăutarii” care a făcut piesa să sune mai puternic.
După înregistrarea piesei, a apărut și ideea unui videoclip. Eu mai am două videoclipuri, dar am considerat că pentru „Dorul Basarabiei” trebuie ceva deosebit, care să atingă sentimentele ascultătorilor, căci străbunicii și bunicii noștri au trecut prin niște timpuri grele și ne-am dorit să arătăm măcar o parte din adevărul istoric.

- Sunteți unul din puținii interpreți care abordează acest subiect, în raport cu dramatica istorie a Basarabiei...
- Sper ca piesa aceasta să fie un exemplu pentru colegii mei, pentru că ar fi frumos și corect să cântăm despre ceea ce e mai frumos - dorul de Patrie, de țară, de neam și de limba pe care o vorbim - limba română!

- Cântecul a fost primit, cum se spune, cu sala în picioare…
- Ne așteptam la succes, dar nu chiar într-atât. Într-adevăr piesa are un impact foarte mare, ceea ce se observă și după numărul de vizualizări, peste 30.000 în doar trei zile, și sute de comentarii. M-au sunat colegii mei Anișoara Puică, Ion Suruceanu, m-au sunat profesori din România pe care nici măcar nu-i cunosc și care au vrut să-mi mulțumească pentru ceea ce am făcut. Anișoara Puică mi-a spus că piesa a fost solicitată de cineva din Israel la un post de radio de la noi. Mă bucur mult pentru impactul pe care-o are și sper să răscolească puțin sufletele oamenilor. Până la urmă, noi redăm o realitate care nu poate fi contestată și nu cred c-am făcut ceva ieșit din comun, am încercat să reproducem istoria așa cum a fost și la aceasta a lucrat mai mult regizorul Oleg Butnaru. Adevărul, cât de dur ar fi, oricum iese la suprafață.

- Lumea spune că de la Ion și Doina Aldea-Teodorovici nu a mai auzit să se cânte atât de dureros despre destinul românesc…
- Întotdeauna am susținut că sunt român și vorbesc limba română, pentru că suntem același neam, avem aceleași tradiții, obiceiuri, același folclor. Da, în Constituție scrie ce scrie, dar o să vină timpul când în Legea supremă se va scrie ceea ce trebuie să se scrie.

Oleg Butnaru, regizorul videoclipului

„Este o poveste de dragoste, bazată pe evenimente istorice dureroase”

- Cui aparține ideea clipului?
- Da, ideea mi-a venit ascultând piesa, care mi-a plăcut foarte mult, atât profunzimea textului, cât și melodia. Eu, fiind un patriot irecuperabil, am fost foarte inspirat și am încercat să facem un scenariu puternic. Să vă spun un secret… Când începusem să lucrez la scenariu, aveam în plan un clip și mai puternic, cu elemente mai profunde, dar era perioada conflictelor din Bălți și producătorul Vlad Costondoi mi-a propus să încercăm să facem ceva mai puțin radical, transmițând același mesaj, dar într-o manieră mai fină.

- Cât au durat filmările și montarea clipului?
- Am început filmările vara. Au fost șapte zile de filmări. În prima zi, am filmat scenele cu Ion, pe malul râului Prut. Din punct de vedere organizatoric a fost dificil să obținem autorizațiile pentru filmările de pe pod de la poliția frontierei române, a Moldovei, a căii ferate. Dar, datorită echipei, am reușit.

- Cum ați selectat actorii?
- Copiii sunt elevi în clasele IV și V. Accent am pus pe rolurile principale. Astfel am apelat la Diana Decuseară, care este actriță profesionistă la Teatrul Național „M. Eminescu”. Pentru rolul masculin, a fost preconizat alt actor decât cel din videoclip, însă din cauza impedimentelor cu autorizațiile, în ziua în care am putut realiza filmările pe pod, actorul respectiv nu a avut posibilitatea să participe. Atunci l-am invitat pe Alexandru Neagu, care este elev, are 17 ani și cred că s-a descurcat de minune cu rolul pe care l-a avut.

- Cum au decurs pregătirile pentru filmări?
- Ne-am documentat foarte mult. Fiindcă, scenariul nu este doar o poveste de dragoste, ci o poveste de dragoste bazată pe anumite trăiri, evenimente istorice dureroase. Am vizionat și foarte multe documentare. Dacă ați observat, în videoclip este un moment în care se vede inscripția ziarului UNIVERSUL. Documentându-mă, am aflat că ziarele TIMPUL și UNIVERSUL erau cele mai cotate pe atunci. Eu de fapt am vrut să plasăm ziarul TIMPUL, însă nu am găsit nicio imagine a cotidianului din 1940, așa că am renunțat. Am plasat o fotografie care mi se pare foarte importantă, legendară, o fotografie care reprezintă momentele de tăcere în comemorarea deportaților.
Am lucrat la videoclip aproape jumătate de an și tot timpul stăteam numai cu gândul la el, am investit foarte multe forțe și suflet ca să obținem ceea ce ne-am propus.

- V-a reușit, ați făcut un lucru foarte frumos!

Dialog cu actorii Diana Decuseară și Alexandru Neagu

„Sănătatea unei națiuni se măsoară prin cultură”

- Ce v-a motivat să vă implicați într-un astfel de proiect?
- (Diana) În primul rând, mi-a plăcut ideea. Am citit scenariul și mi s-a părut curios. Nu-mi imaginam cum ar putea să încapă într-un videoclip de 4 minute atâtea evenimente și întreg subiectul pe care l-am descoperit în scenariu. Dar am avut încredere în regizor și în întreaga echipă și am decis să mă avânt în această istorie și s-o duc până la capăt. Mi s-a părut grozavă ideea de a apărea într-un videoclip care reflectă fidel fenomenul deportărilor. Din păcate, noi, actorii din Moldova, nu suntem prea răsfățați în ceea ce privește cinematografia, iată de ce oportunitatea de a fi în acest proiect a fost un mijloc de a-mi potoli măcar puțin setea nebună de a face film.

- Mesajul videoclipului este unul foarte profund și dureros, cât de greu a fost să redați sentimentele pe care le-au simțit bunicii și străbunicii noștri?
- (Diana) În momentul când filmam, mă gândeam la ce pot să fac eu bine în acest videoclip. Mă temeam că n-am să pot face față acestui scenariu… M-am străduit să respect indicațiile și am avut noroc de un regizor care să-mi permită să mă comport în fața camerei așa cum m-am simțit eu în acea situație.
- (Alex) A fost greu de la început, dar am trăit cu adevărat acele momente de durere. Trebuie să încerci să simți acele momente pentru ca să faci ceva frumos, chiar dacă a fost prima experiență, cu ajutorul lui Oleg și al Dianei, totul a mers cu brio.


- Iubitorii de teatru și muzică rareori au ocazia să savureze creații cu mesaj patriotic, bazate pe istorie și greutățile prin care au trecut strămoșii noștri. Ce reacție au avut până acum ascultătorii și ce mesaj aveți pentru ei?
- (Diana) Pe tărâmul muzicii nu pot să mă pronunț cu exactitate, dar în teatru există foarte multe piese cu subiect istoric și mesaj patriotic, deși nu există prea mult public care să consume astfel de artă. Reacția publicului la acest videoclip am reușit s-o urmăresc doar pe rețelele de socializare citind comentariile, unele frumoase, altele ranchiunoase. Am tot respectul pentru Ion Paladi și mulțumesc întregii echipe de filmare pentru că mi-au oferit posibilitatea să contribui și eu cumva la zugrăvirea acelei realități pe care unii încearcă să o uite sau să o nege. Sănătatea unei națiuni se măsoară și prin cultură, nu numai prin comerț, fotbal, contracte sau afaceri.
- (Alex) Mulți prieteni m-au sunat și m-au felicitat pentru acest clip, este o premieră pentru Moldova, până acum se produceau doar clipuri cu caracter tradițional, în sânul naturii sau la un pahar de vin. Astfel, Ion a spart gheața pe piața showbizului. Ascultătorilor vreau să le zic să prețuiască muzica populară și să susțină interpreți ca Ion, deoarece el nu este doar un cântăreț de succes, ci și un om al cetății, patriot, om cu inimă mare.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 19:29

Autoritățile de la Chișinău au informat astăzi Adunarea Parlamentară a OSCE despre imixtiunile grsolane ale Federației Ruse în procesul electoral din Republica Moldova. Deputatul democrat Sergiu Sîrbu s-a referit inclusiv la noul dosar fabricat de Moscova pe umele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 19:27

Administrația Națională a Penitenciarelor din Republica Moldova dezminte, într-un comunicat de presă, informațiile tirajate de o parte a mass-media privind pretinsa înjunghiere a lui Veaceslav Platon, în Penitenciarul nr. 13.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 16:12

Rareori ți-e dat să vezi o criză de identitate a unei formațiuni politice în ajun de alegeri precum cea prin care trece astăzi blocul ACUM. Câteva zile în urmă, vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate; Mihai Popșoi, a surprins pe toată lumea,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 16:11

Declanșarea de către Rusia a unui dosar penal în care ar figura Vlad Plahotniuc, poartă un evident caracter electoral câtă vreme acest lucru se întâmplă cu două zile înainte de alegerile din R.Moldova. De această părere este analistul politic Ion...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 22 Februarie 2019, ora: 16:00

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Când vorbim despre viața cuvintelor românești trebuie să începem cu... începutul: am arătat în episodul precedent că limba română continuă latina, limba-mamă. Este un adevăr pe care nu mă sfiesc să-l repet ori de câte ori voi avea prilejul s-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:59

Fostul președinte al filialei Botanica a PPDA, Sergiu Cibotăreanu, susține că formațiunea condusă de Andrei Năstase nu este nici pe departe una proeuropeană. Potrivit lui, partidul format pe baza mișcării protestatare din 2015 a deviat foarte mult de la traseul său inițial....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:58

Mai mulți artiști iluștri își exprimă încrederea că PDM poate continua schimbările bune din Moldova, așa cum a făcut-o și în ultimii ani. Ei declară, în câteva mesaje live pe Facebook, că vor vota pentru Moldova și pentru fapte, nu vorbe, la alegerile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:56

Unul din autoturismele care asigura protecția în cortegiul prezidențial a fost accidentat astăzi, în timp ce se afla în misiune.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:55

Astăzi povara fiscală pe care un angajator o simte este mai mică decât în urmă cu trei ani. Acest lucru se datorează actualei guvernări, care trebuie să-și continue actvitatea și după alegerile din 24 februarie, susțin managerii centrului comercial Grand Hall, într-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:54

Departamentului american pentru Securitate Internă a creat o universitate falsă, Universitatea din Farmington, pentru a lansa o capacană și pentru a aresta studenții străini care încearcă să rămână pe teritoriul american în mod ilegal, relatează The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:53

Preşedintele polonez, Andrzej Duda, şi omologul său lituanian, Dalia Grybauskaite, au semnat joi, la Varşovia, o declaraţie privind securitatea comună, care include coordonarea politicilor de apărare şi securitate ale celor două ţări în cadrul NATO şi al Uniunii Europene şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:50 de Ana Marchitan

Duminică, 24 februarie, în R. Moldova, vor avea loc alegeri parlamentare ordinare. Astfel, pentru prima dată, cetățenii vor alege cei 101 deputați conform sistemului electoral mixt. Adică, 50 dintre aceștia vor accede în Legislativ pe liste de partid, mandatele urmând să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:40

Plahotniuc, în timpul vizitelor la Iurceni, Vărzărești, Zberoaia: vom continua investițiile în infrastructură, în crearea de locuri de muncă și condiții sociale mai bune aici și în toate satele din țară

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:14

Editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, este convins că anunțul privind noul dosar penal deschis de ruși pe numele liderului Partidului Democrat (PD), Vlad Plahotniuc, are legătură directă cu alegerile parlamentare de duminică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 12:51

Liderul Partidului Politic ȘOR, Ilan Șor și formațiunea sa sunt gata să preia responsabilitatea guvernării Republicii Moldova pentru a transforma și moderniza țara. Ilan Șor, care s-a arătat convins de victoria formațiunii sale la scrutinul parlamentar de duminică, a declarat la o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 12:17

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a făcut publice adresele și datele de contact ale secțiilor de vot deschise peste hotare pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 12:13

Partidul Democrat din Moldova a sesizat astăzi mai multe instituții internaționale și observatorii acreditați să monitorizeze alegerile din 24 februarie 2019, în legătură cu implicarea abuzivă a Federației Ruse în alegerile din Republica Moldova. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:56

Mai muli susținători și simpatizanți ai binomului PAS-PPDA își manifestă public dezamăgirea față de ultimele acțiuni și declarații ale liderilor acestuia, Maia Sandu și Andrei Năstase. Internauții iau în furci atât angajamentul de a nu încheia nicio...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:44

Încă 8 familii din municipiul Orhei și-au realizat visul pe care îl are practic fiecare tânăr din Republica Moldova: administrația publică locală a orașului le-a înmânat cheile de la noile apartamente sociale, pe care le-au primit în cadrul unui program...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:43

Biserica Ortodoxă Română condiționează recunoașterea autocefaliei Kievului

Biserica Ortodoxă Română condiționează recunoașterea autocefaliei Kievului

Biserica Ortodoxă Română (BOR) cere garanții scrise privind pastrarea identitatii culturale si lingvistice pentru parohiile românești din Bucovina și pune alte câteva condiții pentru recunoașterea Bisericii Ortodoxe a Ucrainei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:32

Cetățenii așteaptă ca proiectele bune pentru Moldova, implementate de actuala Guvernare, să continue și după alegerile parlamentare din 24 februarie. Liderul, PDM, Vlad Plahotniuc, și vicepreședinții formațiunii, Andrian Candu și Pavel Filip, au îndemnat alegătorii,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:27

Legăturile dintre președintele moldovean, Igor Dodon, și cel rus, Vladimir Putin, au o componentă financiară directă. Astfel, cel puțin 70.000 de euro au intrat în contul fundației “Din suflet”, a Galinăi Dodon (soția președintelui Republicii Moldova).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 10:20

Organele de drept din Federația Rusă i-au mai deschis un dosar penal liderului Partidului Democrat (PD), Vlad Plahotniuc, iar acest lucru se întâmplă cu două zile înaintea alegerilor parlamentare din 24 februarie, scrie ziarulnational.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 10:00

S-a dezlantuit cerul deasupra orasului. Dupa cateva zile de vreme insorita, a inceput sa ninga in capitala. De astazi vremea se raceste. Meteorologii au anuntat cod galben de schimbare brusca a vremii, valabil pana sambata.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)