Astăzi 21 Septembrie 2020, Luni - Ultima actualizare la ora 17:36
Abonamente

Actualitate 23 Decembrie 2011, ora 05:23    Din editia print

„Dosarele-bombă” ale Curţii de Conturi se fac în van…

Marime Font

Viorel Chetraru: „Curtea face show-uri!”; Tudor Şoitu: „Centrul se spală pe mâini!”...

Rezultatele unor audituri ale Curţii de Conturi (CC) provoacă deseori adevărate bombe în presă, pentru ca apoi totul să se uite şi foştii învinuiţi să rămână la fel de barosani. Fie că dosarele lor se pierd prin sertarele Procuraturii, fie că instanţa îi achită. Membrii Curţii au păreri diferite despre această situaţie, şeful lor, Serafim Urecheanu, încă mai aşteaptă, iar Viorel Chetraru, directorul CCCEC, spune că „valoarea procesual-penală a controalelor Curţii este egală cu zero. Curtea face show-uri”.

Deja al cincilea an, CC se reformează dintr-o instituţie de control în una de audit. Adică, menirea sa nu este de a depista neapărat fraude şi de a băga lumea la pârnaie, ci de a preîntâmpina fraudele şi a diminua riscurile de gestionare greşită a banilor publici, inclusiv prin recomandări. Dacă descoperă uneori vreo încălcare, CC nu este abilitată cu dreptul de anchetă. Ea îşi transmite rapoartele celor patru puteri în stat şi organelor de drept - de obicei, Procuraturii Generale (PG) şi CCCEC. Astfel, Curtea îşi încheie misiunea.

Şoitu: „E necesară schimbarea cadrului legal”

Loading...


Dar tot astfel lucrurile se împotmolesc. Cele mai răsunătoare dosare trec pe linie moartă şi, chiar de ajung în instanţă, nimeni nu este pedepsit. În această privinţă, merită să fie amintit unul din cele mai mediatizate rapoarte ale Curţii, din 2009, care stabilea că unele întreprinderi, inclusiv „Moldtelecom” şi Calea Ferată a Moldovei, au efectuat tranzacţii cu firme-fantomă, prejudiciind bugetul de stat, prin nerestituirea TVA, cu peste 800 mln. lei (!). În aceste cazuri, Procuratura şi CCCEC au pornit 23 de cauze penale pe faptul evaziunii fiscale, dintre care 14 au ajuns în judecată. Însă instanţa i-a achitat pe toţi învinuiţii şi la buget nu s-a întors niciun sfanţ. Deşi cazul este într-adevăr ieşit din comun, Tudor Şoitu, vicepreşedintele CC, este convins că problema firmelor aşa-numite fantomă sau delicvente nu are şanse să dispară până la schimbarea cadrului legal. „Nu putem numi delicvente firmele care activează în RM şi sunt impozitate cu TVA, ci numai pe cele care transferă bani în zonele off-shore. Iar investigarea acestora intră în atribuţiile organelor de drept, unde ştiţi bine ce se întâmplă… Şi în cazul achiziţiilor publice - noi constatăm că s-a încălcat legea, însă deciziile finale le ia PG sau CCCEC. Mă deranjează faptul că problemele depistate de noi nu au finalitate, însă asta nu depinde de noi, ci de cadrul legal. La noi, în Codul de Procedură Penală, nici nu există termenul de „firmă-fantomă”, menţionează Şoitu.

Paknehad: „Este nevoie de voinţă politică”

Ecaterina Paknehad, membră a Curţii, ne descrie şi schema după care, în RM, sunt folosite nestingherit firmele-fantomă: „În instanţă, agentul economic învinuit de tranzacţii cu „fantomele” se face mort în popuşoi. Se declară ca unul de bună-credinţă şi lămureşte că a cumpărat marfa de la X. Firma X este „fantomă”, fondată fie de vreun bătrân, fie de vreun decedat, fie de cineva fără adresă, plecat din ţară sau stabilit peste Nistru. De regulă, tot agentul economic din faţa instanţei a şi creat „fantomele”, pentru câteva tranzacţii foarte bine gândite. Aceste firme dispar în câteva luni, după ce nimeresc în sistemul informaţional al Serviciului Fiscal. Conform legii, anume directorii „fantomelor” poartă răspundere, deşi, în mod normal, responsabilitatea trebuie să fie dublă - pentru toţi participanţii la tranzacţie. Astfel, chiar să vrea judecătorul să facă dreptate, nu are temei legal pentru aceasta”. Aceeaşi sursă este de părerea că modificarea Codului Penal în această privinţă ar fi posibilă numai în cazul în care ar exista voinţă politică. Într-adevăr, lipsa de interes pentru soluţionarea unei probleme cunoscute de toate instituţiile competente dă de înţeles că forţe influente în statul RM sunt interesate să fure haznaua publică…

Pascaru: „Mass-media ar trebui să fie mai active”

O altă membră a CC, Angela Pascaru, consideră că finalitatea dosarelor CC remise instituţiilor de drept ar putea fi asigurată, dacă mass-media ar fi mai active şi ar informa societatea civilă despre rapoartele Curţii. „CC este un cerculeţ dintr-un lanţ întreg, dar nu putem vorbi despre lanţ, dacă un cerculeţ nu e în stare bună. Noi depistăm suspiciunea de fraudă şi instituţiile de drept urmează să dovedească dacă într-adevăr e aşa. Din păcate, finalitatea, în atare cazuri, nu totdeauna este palpabilă. În această ordine de idei, un interes mai sporit al jurnaliştilor faţă de activitatea Curţii ne-ar ajuta mult”, spune Angela Pascaru.

Chetraru: „De fiecare dată, facem controale repetate”

Procuratura Generală infirmă toate dubiile membrilor Curţii cu privire la activitatea sa. Potrivit viceprocurorului general, Eugen Rusu, „nici nu poate fi vorba despre un anume plan, prin care se adoptă unele decizii, în funcţie de persoanele sau instituţiile implicate. Odată ce constatăm că CC a depistat o infracţiune, pornim proces şi îl transmitem organului de urmărire penală, care verifică în detalii circumstanţele cazului. Aici, atribuţiile mele se sfârşesc. Ulterior, dacă există temei, dosarul e trimis în judecată”. La rândul său, Viorel Chetraru, directorul CCCEC, spune că materialele Curţii nu permit atragerea cuiva la răspundere. „Ceea ce fac ei sunt show-uri. Ei niciodată nu indică cine e persoana responsabilă de infracţiunea invocată. De când e Curtea de Conturi, nu avem dosare penale cu sentinţă în urma rapoartelor lor - toate sunt achitate în judecată. După controalele CC, a căror valoare procesual-penală este zero, de fiecare dată noi facem altele, repetate”, ne-a spus Chetraru. „Dacă sunt specialişti în administrare financiară şi gospodărească, cei de la CC ar trebui să indice concret numele responsabililor de faptele descrise sau să precizeze că, în urma controlului, aceştia nu au fost identificaţi. Dar chiar şi cei mai versaţi experţi ai Curţii folosesc noţiuni de genul: „conducerea unei instituţii”. Adică nu este clar cine este responsabil de faptele în cauză. De aceea, toate pietrele cad în adresa CCCEC - toţi ne acuză că noi nu asigurăm finalitatea dosarului”, adaugă Bogdan Zumbreanu, şef adjunct al Direcţiei urmărire penală a CCCEC.

Urecheanu: „Noi le-am dat şase luni…”

În replică, Tudor Şoitu spune că CCCEC se spală pe mâini. Odată cu schimbarea conducerii CC, spune el, în rapoartele Curţii se indică nume concrete în cazul instituţiilor de stat, însă la firme private auditorii nu au acces. Şoitu propune organizarea unui consiliu al organelor de drept şi al CC, unde să se stabilească clar responsabilităţile fiecărei instituţii. „Înţeleg că e foarte simplu să te speli pe mâini şi să dai vina pe CC. Până acum, toţi îşi aruncau obligaţiunile pe spatele altora. Dar de azi înainte, toate lucrurile o să fie numite pe nume”, spune vicepreşedintele CC. Pe de altă parte, Serafim Urecheanu, preşedintele Curţii, crede că e devreme să se pronunţe cu privire la finalitatea dosarelor trimise instituţiilor de drept: „Noi le-am dat un termen de şase luni, care încă nu a expirat”.

În opt luni, după venirea lui Urecheanu în fruntea instituţiei, Curtea a aprobat 43 de rapoarte de audit, constatând un prejudiciu adus bugetului public de peste 62 mln. lei. Din această sumă, 3,5 mln. lei au dispărut la Calea Ferată a Moldovei. La Universitatea Tehnică, ASEM, Universitatea „Ion Creangă” şi alte instituţii de învăţământ, Curtea a depistat venituri ilegale de 3,3 mln. lei, provenite din majorarea nejustificată a taxelor de studii. Prejudicii în valoare de 17,2 mln. lei au fost descoperite la Regia Transport Electric din Chişinău. Persoanele învinuite în cele mai mediatizate dosare trimise în judecată, ca rezultat al controalelor CC din ultimii trei ani, au fost achitate.

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

ROMÂNIA 21 Septembrie 2020, ora: 17:36

Ministrul român de externe s-a întâlnit cu Tihanovskaia, lidera opoziției din Belarus: UE trebuie să susțină tranziția către democrație

Ministrul român de externe s-a întâlnit cu Tihanovskaia, lidera opoziției din Belarus: UE trebuie să susțină tranziția către democrație

 Ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, s-a întâlnit luni dimineață, la Bruxelles, cu lidera opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, în marja reuniunii şefilor diplomaţiilor din statele membre ale Uniunii Europene.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 21 Septembrie 2020, ora: 17:34

Simona Halep a câştigat turneul WTA de la Roma

Simona Halep a câştigat turneul WTA de la Roma

Tenismena Simona Halep, numărul doi mondial, a câştigat, luni, turneul WTA de la Roma, dotat cu premii totale de 2.098.290 dolari, după ce adversara sa din finală, Karolina Pliskova (Cehia), a abandonat la scorul de 6-0, 2-1 pentru româncă. Simona Halep şi Karolina Pliskova s-au...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 21 Septembrie 2020, ora: 17:30

Mai mulți artiști din Rusia au compus o melodie patriotică pentru susținerea lui Lukașenko: "Nu renunțați la cel iubit"

Mai mulți artiști din Rusia au compus o melodie patriotică pentru susținerea lui Lukașenko: "Nu renunțați la cel iubit"

 Mai mulți artiști din Rusia și Belarus cu compus o melodie patriotică pentru susținerea președintelui Aleksandr Lukașenko, care se confruntă cu proteste în masă pe plan intern după alegerile prezidenţiale despre care demonstranţii susţin că au fost fraudate,...

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 21 Septembrie 2020, ora: 12:34

Secretul murăturilor: Cum să le prepari ca să rămână tari şi crocante

Secretul murăturilor: Cum să le prepari ca să rămână tari şi crocante

 Toamna vine peste noi şi fiecare gospodină se gândeşte la ce va avea în cămară la iarnă. Murăturile nu trebuie să lipsească, merg de minune cu mâncărurile grase din timpul iernii, rezistă în timp şi păstrează calităţile curative ale legumelor proaspete.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 21 Septembrie 2020, ora: 12:17

Gazoductul ruso-german Nord Stream 2, pe ultima sută de metri. Cât de otrăvit este acest proiect?

Gazoductul ruso-german Nord Stream 2, pe ultima sută de metri. Cât de otrăvit este acest proiect?

Două nave rusești venite săptămâna trecută pe Marea Baltică arată clar că Rusia dorește să finalizeze cât mai rapid gazoductul Nord Stream 2. Nava de aprovizionare „Ivan Sidorenko”, din Sankt Petersburg, a acostat joi dimineață în portul Sassnitz Mukran,...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 21 Septembrie 2020, ora: 12:00

Cum să slăbești rapid cu DIETA cu roşii şi castraveţi. Dieta gospodinelor

Cum să slăbești rapid cu DIETA cu roşii şi castraveţi. Dieta gospodinelor

Scapă rapid de 5 kilograme în doar 7 zile cu dieta cu roşii şi castraveţi. Acest regim de slăbire este uşor de ţinut şi are rezultate rapide.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 21 Septembrie 2020, ora: 11:58

Cel puţin opt morţi şi zeci de persoane prinse sub dărâmături la Mumbai, în urma surpării unei clădiri

Cel puţin opt morţi şi zeci de persoane prinse sub dărâmături la Mumbai, în urma surpării unei clădiri

 Cel puţin opt persoane au murit luni la Mumbai, în India, unde un imobil de trei etaje s-a surpat, la periferie, potrivit presei locale, relatează Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 21 Septembrie 2020, ora: 11:50

America, lovitură DURĂ pentru chinezi. TikTok și WeChat, interzise în Statele Unite: ce a decis Administrația Trump

America, lovitură DURĂ pentru chinezi. TikTok și WeChat, interzise în Statele Unite: ce a decis Administrația Trump

 TikTok și WeChat vor fi interzise în Statele Unite, potrivit unui nou set de reguli adoptate de Administrația Trump. Statele Unite au pus de multă vreme gând rău aplicațiilor provenite din China, pe care le acuză că sunt o amenințare la adresa securității...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 21 Septembrie 2020, ora: 11:00

7 gustări sub 100 de CALORII. Ce să mănânci ca să scapi de burtă

7 gustări sub 100 de CALORII. Ce să mănânci ca să scapi de burtă

Gustarile inteligente, sub 100 de calorii, pot face diferenta dintre pierderea de kilograme si incercarea nereusita de a deveni mai suplu. Atunci cand esti la birou este tentant sa iei ceva dulce sau un sandwich de la aparatul din hol pentru a-ti astampara foamea.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 21 Septembrie 2020, ora: 09:56

Accident grav în satul Negureni cu șaisprezece victime

Accident grav în satul Negureni cu șaisprezece victime

 Un microbuz cu pasageri a derapat de pe traseu și a ajuns într-un șanț, la Telenești. În urma accidentului, care a avut loc în această dimineață, șase persoane au ajuns la spital cu diverse traumatisme. 

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2020, ora: 09:38

Calendar 21 septembrie: 1990 - Tribunalul Militar l-a condamnat pe Nicu Ceaușescu la 20 de ani de închisoare

Calendar 21 septembrie: 1990 - Tribunalul Militar l-a condamnat pe Nicu Ceaușescu la 20 de ani de închisoare

 454 - A murit generalul Flavius Aetius, supranumit „ultimul roman” , conducătorul coaliției care i-a învins pe hunii lui Attila în lupta de la Câmpiile Catalaunice, mare bătălie câștigată de Imperiul Roman de Apus (n. 396). 1452 - S-a născut...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2020, ora: 08:36

Sub pretextul carantinei, Tiraspolul decide unilateral noi restricții de circulație pe teritoriul R. Moldova

Sub pretextul carantinei, Tiraspolul decide unilateral noi restricții de circulație pe teritoriul R. Moldova Foto: simbol

Întreprinderea de stata Bacul Molovata, care gestionează podul plutitor ce face legătura pe Nistru dintre mai multe sate subordonate Chişinăului, dar amplasate pe malul stâng al Nistrului, anunță că administrația de la Tiraspol a interzis de vineri, 18 septembrie, tranzitul prin...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2020, ora: 08:00

Horoscopul zilei de azi LUNI 21 SEPTEMBRIE 2020. Găsești soluțiile transformatoare?

Horoscopul zilei de azi LUNI 21 SEPTEMBRIE 2020. Găsești soluțiile transformatoare?

  Mercur face cuadratura cu Pluto in Capricorn, marcand inceputul unei saptamani intense. Gandurile tale calatoresc cu mii de kilometri pe ora. Renunta la orice obsesie negativista. Este timpul pentru solutii transformataoare. Concentreaza-te!

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 21 Septembrie 2020, ora: 07:54

Prognoza METEO. Val de aer rece peste Moldova

Prognoza METEO. Val de aer rece peste Moldova

Astăzi nu se așteaptă schimbări esențiale de vreme - va fi la fel de răcoare ca în ziua precedentă. Mâine însă temperaturile vor crește puțin.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2020, ora: 09:04

Moldova (n-)are viitor?! / În doar patru ani populația a SCĂZUT cu 170 de mii de oameni. Doar anul trecut au plecat 40 de mii de cetățeni apți de muncă, iar asta este aproape egal cu populația unui raion

Moldova (n-)are viitor?! / În doar patru ani populația a SCĂZUT cu 170 de mii de oameni. Doar anul trecut au plecat 40 de mii de cetățeni apți de muncă, iar asta este aproape egal cu populația unui raion

Tinerii continuă să plece în număr mare din Moldova, iar motivele principale ale acestei decizii sunt șomajul, salariile mici și incertitudinea.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2020, ora: 08:42

Germania, pregătită să cheltuie 1 MILIARD euro pe două terminale de gaze lichefiate, pentru a SCĂPA de sancțiunile SUA în proiectul Nord Stream 2

Germania, pregătită să cheltuie 1 MILIARD euro pe două terminale de gaze lichefiate, pentru a SCĂPA de sancțiunile SUA în proiectul Nord Stream 2

Autorităţile germane s-au oferit să cheltuie un miliard de euro pentru a construi două terminale pentru gaze naturale lichefiate, în încercarea de a descuraja SUA să impună sancţiuni Germaniei din cauza implicării sale în proiectul gazoductului Nord Stream 2, informează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2020, ora: 08:30

Politologul Valerii Solovei a fost reținut la Moscova după o acțiune de solidaritate civilă

Politologul Valerii Solovei a fost reținut la Moscova după o acțiune de solidaritate civilă

Cunoscutul politolog, doctor în științe istorice și publicistul Valerii Solovei a fost reținut la Moscova după o acțiunea de solidaritate civilă „Ziua schimbării”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2020, ora: 08:25

Maia Sandu pentru presa din România: Sărăcia este problema resimțită de toți cetățenii, dar cauza principală sărăciei este corupția

Maia Sandu pentru presa din România: Sărăcia este problema resimțită de toți cetățenii, dar cauza principală sărăciei este corupția

Unul dintre principalii lideri politici pro-europeni de la Chişinău, Maia Sandu, vorbeşte, într-un interviu acordat Agerpres, despre importanţa alegerilor prezidenţiale care vor avea loc pe 1 noiembrie în Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 20 Septembrie 2020, ora: 07:29

Horoscopul zilei de azi DUMINICĂ 20 SEPTEMBRIE 2020. Așteaptă-te la neașteptat!

Horoscopul zilei de azi DUMINICĂ 20 SEPTEMBRIE 2020. Așteaptă-te la neașteptat!

 Luna este in Scorpion si esti gata de confruntari transformationale. Luna face opozitie cu Uranus si cuadratura cu Venus, ceea ce aduce mai multa dorinta in relatii. Asteapta-te la neasteptat! Jupiter si Neptun mai elibereaza din tensiuni si te simti mai expansiv. Doar e duminica si meriti...

( ) Citeşte tot articolul

Sport 20 Septembrie 2020, ora: 06:02

Anunțul momentului în România: încă trei orașe mari din țară vor avea stadioane moderne

Anunțul momentului în România: încă trei orașe mari din țară vor avea stadioane moderne

În următoarele luni vor fi inaugurate trei stadioane moderne în București, dar CNI pune la cale trei proiecte impresionante și în provincie.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)