Astăzi 20 Ianuarie 2020, Luni - Ultima actualizare la ora 16:35
Abonamente

Actualitate 23 Decembrie 2011, ora 05:23    Din editia print

„Dosarele-bombă” ale Curţii de Conturi se fac în van…

Marime Font

Viorel Chetraru: „Curtea face show-uri!”; Tudor Şoitu: „Centrul se spală pe mâini!”...

Rezultatele unor audituri ale Curţii de Conturi (CC) provoacă deseori adevărate bombe în presă, pentru ca apoi totul să se uite şi foştii învinuiţi să rămână la fel de barosani. Fie că dosarele lor se pierd prin sertarele Procuraturii, fie că instanţa îi achită. Membrii Curţii au păreri diferite despre această situaţie, şeful lor, Serafim Urecheanu, încă mai aşteaptă, iar Viorel Chetraru, directorul CCCEC, spune că „valoarea procesual-penală a controalelor Curţii este egală cu zero. Curtea face show-uri”.

Deja al cincilea an, CC se reformează dintr-o instituţie de control în una de audit. Adică, menirea sa nu este de a depista neapărat fraude şi de a băga lumea la pârnaie, ci de a preîntâmpina fraudele şi a diminua riscurile de gestionare greşită a banilor publici, inclusiv prin recomandări. Dacă descoperă uneori vreo încălcare, CC nu este abilitată cu dreptul de anchetă. Ea îşi transmite rapoartele celor patru puteri în stat şi organelor de drept - de obicei, Procuraturii Generale (PG) şi CCCEC. Astfel, Curtea îşi încheie misiunea.

Şoitu: „E necesară schimbarea cadrului legal”


Dar tot astfel lucrurile se împotmolesc. Cele mai răsunătoare dosare trec pe linie moartă şi, chiar de ajung în instanţă, nimeni nu este pedepsit. În această privinţă, merită să fie amintit unul din cele mai mediatizate rapoarte ale Curţii, din 2009, care stabilea că unele întreprinderi, inclusiv „Moldtelecom” şi Calea Ferată a Moldovei, au efectuat tranzacţii cu firme-fantomă, prejudiciind bugetul de stat, prin nerestituirea TVA, cu peste 800 mln. lei (!). În aceste cazuri, Procuratura şi CCCEC au pornit 23 de cauze penale pe faptul evaziunii fiscale, dintre care 14 au ajuns în judecată. Însă instanţa i-a achitat pe toţi învinuiţii şi la buget nu s-a întors niciun sfanţ. Deşi cazul este într-adevăr ieşit din comun, Tudor Şoitu, vicepreşedintele CC, este convins că problema firmelor aşa-numite fantomă sau delicvente nu are şanse să dispară până la schimbarea cadrului legal. „Nu putem numi delicvente firmele care activează în RM şi sunt impozitate cu TVA, ci numai pe cele care transferă bani în zonele off-shore. Iar investigarea acestora intră în atribuţiile organelor de drept, unde ştiţi bine ce se întâmplă… Şi în cazul achiziţiilor publice - noi constatăm că s-a încălcat legea, însă deciziile finale le ia PG sau CCCEC. Mă deranjează faptul că problemele depistate de noi nu au finalitate, însă asta nu depinde de noi, ci de cadrul legal. La noi, în Codul de Procedură Penală, nici nu există termenul de „firmă-fantomă”, menţionează Şoitu.

Paknehad: „Este nevoie de voinţă politică”

Ecaterina Paknehad, membră a Curţii, ne descrie şi schema după care, în RM, sunt folosite nestingherit firmele-fantomă: „În instanţă, agentul economic învinuit de tranzacţii cu „fantomele” se face mort în popuşoi. Se declară ca unul de bună-credinţă şi lămureşte că a cumpărat marfa de la X. Firma X este „fantomă”, fondată fie de vreun bătrân, fie de vreun decedat, fie de cineva fără adresă, plecat din ţară sau stabilit peste Nistru. De regulă, tot agentul economic din faţa instanţei a şi creat „fantomele”, pentru câteva tranzacţii foarte bine gândite. Aceste firme dispar în câteva luni, după ce nimeresc în sistemul informaţional al Serviciului Fiscal. Conform legii, anume directorii „fantomelor” poartă răspundere, deşi, în mod normal, responsabilitatea trebuie să fie dublă - pentru toţi participanţii la tranzacţie. Astfel, chiar să vrea judecătorul să facă dreptate, nu are temei legal pentru aceasta”. Aceeaşi sursă este de părerea că modificarea Codului Penal în această privinţă ar fi posibilă numai în cazul în care ar exista voinţă politică. Într-adevăr, lipsa de interes pentru soluţionarea unei probleme cunoscute de toate instituţiile competente dă de înţeles că forţe influente în statul RM sunt interesate să fure haznaua publică…

Pascaru: „Mass-media ar trebui să fie mai active”

O altă membră a CC, Angela Pascaru, consideră că finalitatea dosarelor CC remise instituţiilor de drept ar putea fi asigurată, dacă mass-media ar fi mai active şi ar informa societatea civilă despre rapoartele Curţii. „CC este un cerculeţ dintr-un lanţ întreg, dar nu putem vorbi despre lanţ, dacă un cerculeţ nu e în stare bună. Noi depistăm suspiciunea de fraudă şi instituţiile de drept urmează să dovedească dacă într-adevăr e aşa. Din păcate, finalitatea, în atare cazuri, nu totdeauna este palpabilă. În această ordine de idei, un interes mai sporit al jurnaliştilor faţă de activitatea Curţii ne-ar ajuta mult”, spune Angela Pascaru.

Chetraru: „De fiecare dată, facem controale repetate”

Procuratura Generală infirmă toate dubiile membrilor Curţii cu privire la activitatea sa. Potrivit viceprocurorului general, Eugen Rusu, „nici nu poate fi vorba despre un anume plan, prin care se adoptă unele decizii, în funcţie de persoanele sau instituţiile implicate. Odată ce constatăm că CC a depistat o infracţiune, pornim proces şi îl transmitem organului de urmărire penală, care verifică în detalii circumstanţele cazului. Aici, atribuţiile mele se sfârşesc. Ulterior, dacă există temei, dosarul e trimis în judecată”. La rândul său, Viorel Chetraru, directorul CCCEC, spune că materialele Curţii nu permit atragerea cuiva la răspundere. „Ceea ce fac ei sunt show-uri. Ei niciodată nu indică cine e persoana responsabilă de infracţiunea invocată. De când e Curtea de Conturi, nu avem dosare penale cu sentinţă în urma rapoartelor lor - toate sunt achitate în judecată. După controalele CC, a căror valoare procesual-penală este zero, de fiecare dată noi facem altele, repetate”, ne-a spus Chetraru. „Dacă sunt specialişti în administrare financiară şi gospodărească, cei de la CC ar trebui să indice concret numele responsabililor de faptele descrise sau să precizeze că, în urma controlului, aceştia nu au fost identificaţi. Dar chiar şi cei mai versaţi experţi ai Curţii folosesc noţiuni de genul: „conducerea unei instituţii”. Adică nu este clar cine este responsabil de faptele în cauză. De aceea, toate pietrele cad în adresa CCCEC - toţi ne acuză că noi nu asigurăm finalitatea dosarului”, adaugă Bogdan Zumbreanu, şef adjunct al Direcţiei urmărire penală a CCCEC.

Urecheanu: „Noi le-am dat şase luni…”

În replică, Tudor Şoitu spune că CCCEC se spală pe mâini. Odată cu schimbarea conducerii CC, spune el, în rapoartele Curţii se indică nume concrete în cazul instituţiilor de stat, însă la firme private auditorii nu au acces. Şoitu propune organizarea unui consiliu al organelor de drept şi al CC, unde să se stabilească clar responsabilităţile fiecărei instituţii. „Înţeleg că e foarte simplu să te speli pe mâini şi să dai vina pe CC. Până acum, toţi îşi aruncau obligaţiunile pe spatele altora. Dar de azi înainte, toate lucrurile o să fie numite pe nume”, spune vicepreşedintele CC. Pe de altă parte, Serafim Urecheanu, preşedintele Curţii, crede că e devreme să se pronunţe cu privire la finalitatea dosarelor trimise instituţiilor de drept: „Noi le-am dat un termen de şase luni, care încă nu a expirat”.

În opt luni, după venirea lui Urecheanu în fruntea instituţiei, Curtea a aprobat 43 de rapoarte de audit, constatând un prejudiciu adus bugetului public de peste 62 mln. lei. Din această sumă, 3,5 mln. lei au dispărut la Calea Ferată a Moldovei. La Universitatea Tehnică, ASEM, Universitatea „Ion Creangă” şi alte instituţii de învăţământ, Curtea a depistat venituri ilegale de 3,3 mln. lei, provenite din majorarea nejustificată a taxelor de studii. Prejudicii în valoare de 17,2 mln. lei au fost descoperite la Regia Transport Electric din Chişinău. Persoanele învinuite în cele mai mediatizate dosare trimise în judecată, ca rezultat al controalelor CC din ultimii trei ani, au fost achitate.

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 16:35

Procurorul general își cere scuze de la „sutele de cetățeni” care au fost urmăriți penal ilegal în ultimii ani de către procurori

Procurorul general își cere scuze de la „sutele de cetățeni” care au fost urmăriți penal ilegal în ultimii ani de către procurori

Mimarea combaterii corupției, arestări ilegale și învinuiți achitați pe bandă rulantă!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 14:53

Stare de alertă pe întreg teritoriul Chinei. Cea mai mare temere a specialiştilor s-a adeverit. Noul tip de coronavirus s-a răspândit în alte două provincii din China, după Wuhan.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 14:48

O angajată a Serviciului Poliţiei Judecătoreşti a IGP din Bălţi a fost reţinută de ofiţerii DGT,,Nord” a CNA şi procurori pentru corupere pasivă. Potrivit denunțătorului, poliţista i-ar fi cerut 200 de euro pentru a grăbi încetarea dosarului de căutare, pornit pe numele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 14:24

Porturile maritime românești, trafic record de mărfuri în 2019

Porturile maritime românești, trafic record de mărfuri în 2019

În 2019 s-a înregistrat cel mai mare trafic de mărfuri din istoria porturilor maritime românești, anunță Compania Națională Administrația Porturilor Constanța, citată de Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 14:15

VIDEO / Rusia: Cinci morți, după spargerea unei conducte de apă caldă

VIDEO / Rusia: Cinci morți, după spargerea unei conducte de apă caldă

Spargerea unei conducte cu apă caldă, în plină noapte, a ucis cel puțin cinci oameni și a rănit alți trei într-un hotel din centrul Rusiei, au anunțat luni autoritățile, citate de AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 20 Ianuarie 2020, ora: 13:58

Ilan Șor: Vom construi la Hâncești un adevărat Strasbourg

Ilan Șor: Vom construi la Hâncești un adevărat Strasbourg Din editia print

Consiliul electoral al circumscripției Hâncești a înregistrat grupul de inițiativă în susținerea candidatului Partidului Politic ȘOR la funcția de deputat, Vitalie Balinschi. Candidatura propusă locuitorilor circumscripției 38 Hâncești a fost prezentată în...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 20 Ianuarie 2020, ora: 13:21

OPINIA CITITORULUI / Statalismul este preferat de românofobi și de cei care vor să fure miliarde

OPINIA CITITORULUI  / Statalismul este preferat de românofobi și de cei care vor să fure miliarde

Un cititor a reacționat la editoriaul „Maia Sandu riscă să repete „performanța” lui Andrei Năstase de la alegerile locale, dacă îi va trata cu dispreț pe unioniști”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 13:13

Prietenii lui Dodon cad unul după altul //// Putin a cerut DEMISIA procurorului general al Rusiei, Iurie Ciaika

Prietenii lui Dodon cad unul după altul //// Putin a cerut DEMISIA procurorului general al Rusiei, Iurie Ciaika

Procurorul general al Federației Ruse, Iurie Ciaika, va pleca din funcție la cererea lui Vladimir Putin, anunță serviciul de presă al Kremlinului. Putin îl propune în această funcție pe vice-președintele Cimitetului de Anchetă, Igor Krasnov.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 12:11

PPDA cere convocarea Comisiei securitate: „Dodon și-a depășit atribuțiile și acționează în interesele separatiștilor”

PPDA cere convocarea Comisiei securitate: „Dodon și-a depășit atribuțiile și acționează în interesele separatiștilor”

Șeful statului și-a depășit atribuțiile când a promis Tiraspolului și Moscovei anularea normei legale care prevede că din 10 ianuarie 2019 toate autovehiculele din stânga Nistrului pot intra în alte țări doar cu plăcuțe neutre de înmatriculare, însoțite de abțibildul MD lipit pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 10:46

Laura Urschi: Cum e să fii incurabil-bolnav în Moldova?

Laura Urschi: Cum e să fii incurabil-bolnav în Moldova?

 Boala nu alege. Ea vine pur și simplu. Nechemată. Neașteptată. Nemiloasă. Ea vine și încearcă a-ți lua totul: profesie, prieteni, familie, casă, viață. Tu ai de ales: lupți sau nu. Simplu, da? Iar acum fără fabule abstracte și metafore.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 10:35

ULTIMA ORĂ /// Un membru al organizației teroriste ISIS a fost REȚINUT pe Aeroportul Chișinău (FOTO)

ULTIMA ORĂ /// Un membru al organizației teroriste ISIS a fost REȚINUT pe Aeroportul Chișinău (FOTO)

Polițiștii de frontieră în cooperare cu ofițerii Centrului Antiterorist al Serviciului de Informații și Securitate, au reținut un cetățean al Tadjikistanului, aflat în căutare ca fiind membru al organizației extremist-teroriste internaționale "DAESH", în...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 20 Ianuarie 2020, ora: 09:40 de Silviu Tănase

Maia Sandu riscă să repete „performanța” lui Andrei Năstase de la alegerile locale, dacă îi va trata cu dispreț pe unioniști

Maia Sandu riscă să repete „performanța” lui Andrei Năstase de la alegerile locale, dacă îi va trata cu dispreț pe unioniști Din editia print

Zilele trecute lidera PAS Maia Sandu a oferit un interviu pentru TVR Moldova unde a conturat primele teze referitoare la viitoarea campanie prezidențială. Deși a ezitat să-și anunțe participarea în viitoarea campanie prezidențială, declarând că „PAS va susține un...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 09:31

Iurie Reniță: Majoritatea absolută a factorilor politici decizionali de la Chișinău manifestă o atitudine exclusiv conjuncturală și ipocrită față de România

Iurie Reniță: Majoritatea absolută a factorilor politici decizionali de la Chișinău manifestă o atitudine exclusiv conjuncturală și ipocrită față de România

Recentele declarații ale Președintelui K. Iohannis, Premierului L. Orban și ale Ambasadorului D. Ioniță vis-à-vis de realitățile politice din Republica Moldova au fost mai mult decât necesare, ele fiind așteptate de mult timp mai ales de către cei care simt, gândesc...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 09:13

Un nou proprietar, în locul lui Oleg Cristal, la televiziuni din holdingul lui Plahotniuc (Mold-street)

Un nou proprietar, în locul lui Oleg Cristal, la televiziuni din holdingul lui Plahotniuc (Mold-street)

Firma Telestar Media SRL ce deține drepturile de emisie a posturilor de televiziune Canal 2 și Canal 3, ce fac parte din holdingul media al oligarhului Vladimir Plahotniuc are un nou proprietar.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 09:04

DOCUMENTE BOMBĂ /// Viorel Morari ar fi pornit URMĂRIREA PENALĂ împotriva „Exclusiv Media” fondată de Furculiță, un apropiat de-a lui Igor Dodon (ZDG.MD)

DOCUMENTE BOMBĂ /// Viorel Morari ar fi pornit URMĂRIREA PENALĂ împotriva „Exclusiv Media” fondată de Furculiță, un apropiat de-a lui Igor Dodon (ZDG.MD)

Procesul penal pe faptul unei eventuale finanțări din exterior a PSRM a fost conexat la cauza penală pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari cu implicarea „Exclusiv Media”, al cărei fondator este deputatul socialist Corneliu Furculiță. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:43

EVENIMENT /// Moldovan Design Week

EVENIMENT /// Moldovan Design Week

Rezervă-ți un loc la MDW 2020.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:35

Carnea printată 3D pe care nu o deosebești de cea reală

Carnea printată 3D pe care nu o deosebești de cea reală

Într-un context tot mai schimbător din punct de vedere climatic, industria alimentară caută soluții. Carnea printată 3D ar putea fi una dintre ele. Îți spuneam, recent, de carnea artificială, creată în laborator, cea care începe să câștige teren și care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:27

Cine ești când bei și cum ți se schimbă personalitatea

Cine ești când bei și cum ți se schimbă personalitatea

Oamenii de știință sunt fascinați de mult timp de efectul băuturilor alcoolice asupra organismului uman și, mai ales, asupra personalității. Cât de mult te schimbădouă pahare de vin sau trei pahare de whiskey. Mulți oameni beau un pahar ca să prindă curaj, înainte...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:20

Cum va fi vremea în 7 ZILE. Prognoza meteo - FOTO

Cum va fi vremea în 7 ZILE. Prognoza meteo - FOTO

Potrivit meteorologilor se prevede cer variabil, fara precipitatii. Presiunea atmosferica va fi inalta. In cursul noptii, in nord se asteapta -6 grade, ziua termometrele vor indica 3 grade.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:10

FOTO/ Cei 11 cetățeni ucraineni, decedați în urma prăbușirii avionului lângă Teheran, au fost repatriați în Ucraina

FOTO/ Cei 11 cetățeni ucraineni, decedați în urma prăbușirii avionului lângă Teheran, au fost repatriați în Ucraina

Corpurile celor 11 cetățeni ucraineni, 9 membri ai echipajului și 2 pasageri, care au murit în momentul în care un avion de pasageri a fost doborât de două rachete în Iran, ,,s-au întors acasă”. Sute de oameni, inclusiv angajați ai aeroportului din Kiev,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 07:55

NOI REGULI la înscrierea pentru proba practică la examenul auto - FOTO

NOI REGULI la înscrierea pentru proba practică la examenul auto - FOTO

Candidații pentru a primi permisul de conducere semnalează noi probleme la programarea online pentru examenul practic la șoferie. Chiar și la programarea urgentă, costul căreia este, potrivit site-ului ASP, 300 de lei, candidații întâlnesc probleme, unii primesc eroare atunci...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 07:43

CUTREMUR VIOLENT: 6,2 grade pe scara Richter

CUTREMUR VIOLENT: 6,2 grade pe scara Richter

Un cutremur cu magnitudinea 6,2 grade pe scara Richter s-a produs, duminică, în Indonezia.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 20 Ianuarie 2020, ora: 07:39

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 20 IANUARIE 2020. SĂGETĂTORII SE MOBILIZEAZĂ EXCEPȚIONAL

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 20 IANUARIE 2020. SĂGETĂTORII SE MOBILIZEAZĂ EXCEPȚIONAL

Horoscopul zilei de 20 ianuarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 20 ianuarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 20...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 07:38

Detalii tulburătoare în cazul crimei din ORHEI. Copilul de 12 ani a fost ucis pentru o platformă XBOX

Detalii tulburătoare în cazul crimei din ORHEI. Copilul de 12 ani a fost ucis pentru o platformă XBOX

Au apărut noi detalii despre odioasa crimă care a avut loc ieri, 18 ianuarie, la Orhei, unde un minor l-a asasinat pe altul. Oamenii legii au stabilit identitatea victimei. Acesta s-a dovedit un copil în vârstă de 12 ani. Suspectul, un alt copil de 14 ani, inițial le-a spus...

( ) Citeşte tot articolul

Sport 20 Ianuarie 2020, ora: 05:53

Simona Halep a revenit pe locul 3 WTA, luni, în chiar prima zi a turneului de Mare Şlem din Australia. Constănţeanca a făcut din nou rocadă cu Naomi Osaka, japoneza coborând pe poziţia a patra.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)