Astăzi 25 Februarie 2020, Marţi - Ultima actualizare la 24 Februarie 2020
Abonamente

Editorial 1 Noiembrie 2017, ora 06:35    Din editia print

Marime Font

Dosarul Centenarului (I). Congresul Militarilor Moldoveni (20-27 octombrie 1917)

În aceste zile acum o sută de ani, orașul Chișinău era gazda unui important eveniment istoric, care avea să schimbe definitiv soarta Basarabiei și implicit a R. Moldova.

Între șapte sute și o mie de militari basarabeni de pe toate fronturile și armatele ruse, se întruneau în capitala provinciei pentru a consfinți autonomia Basarabiei și a forma Sfatul Țării, primul Parlament al R. Moldova. Anii 1917-1918 au avut și vor avea un rol deosebit în modelarea noastră identitară, în așezarea românilor de la est de Prut într-o albie firească a neamului românesc. Prin urmare, m-am gândit că aceste evenimente urmează a fi consemnate și consfințite printr-o serie de materiale pe paginile TIMPULUI, care vor apărea sub egida Dosarele Centenarului. Facem acest lucru și ca dovadă a unui respect profund pentru înaintașii noștri, pentru care timpurile tulbure și deloc ușoare n-au constituit un impediment în calea adoptării unor decizii ce vor prefigura supraviețuirea noastră în spațiul de civilizație european și românesc.

Contextul istoric și acțiunile premergătoare Congresului

Odată cu abdicarea țarului Nicolai al II-lea la 2 martie 1917, în Imperiul Rus ia naștere un sistem de putere duală (dvoevlastie), prin care Duma de Stat continua să funcționeze alături de nou-înființatul Soviet din Petrograd dominat de militari. Acest lucru s-a repliat și la nivelul puterii executive, unde acționa pe de o parte Comitetul Provizoriu al Dumei (denumit ulterior Guvern Provizoriu), iar pe de alta, Comitetul Executiv al Sovietului din Petrograd.

Guvernul Provizoriu a inițiat un program de reforme ambițios, care prevedea abolirea cenzurii, decretându-se libertatea de exprimare absolută și alegeri libere pentru Adunarea Constituantă bazate pe votul universal, egal și direct. Pe de altă parte, Guvernul Provizoriu și Sovietul din Petrograd au recunoscut principiul libertății naționalităților din Imperiul Rus. Pe tot cuprinsul Rusiei, diferitele corpuri sociale, precum cele ale țăranilor, muncitorilor și soldaților, s-au organizat în consilii, comitete și asociații profesionale libere de controlul statului.

În aceste circumstanțe, în Imperiul Rus s-au creat trei poli de putere care își disputau rivalitatea asupra „minților și sufletelor” oamenilor: guvernul central, sovietele și diferitele naționalități care înclinau spre autonomie sau chiar independență. Din primele zile ale revoluției acestea au dorit să pună mâna pe armată ca instrument de intimidare a celuilalt sau pentru scopurile politice. Într-un mod paradoxal, primul instinct al acestei libertăți de exprimare a fost manifestarea de curente naționale, care au procedat inițial la formarea grupărilor, apoi a formațiunilor militare după principiul etnic. Urmând exemplu ucrainenilor și al polonezilor de la Odesa, un număr mare de moldoveni din garnizoana orașului vor crea în martie 1917 primele comitete ostășești sub îndrumarea căpitanului E. Cateli. Scopul declarat al acestui comitet era „autonomia Basarabiei în cadrul Rusiei, care urma a fi restabilită după abolirea ei în 1818, păstrarea drepturilor minorităților, reforma agrară, oprirea colonizării Basarabiei”. Comitetul exprima speranța că autoritățile centrale de la Petrograd „vor satisface interesele naționale ale celor două milioane și jumătate de moldoveni” .

Loading...


La scurt timp, comitetul militarilor se solidarizează cu Partidul Național Moldovenesc, prima formațiune politică din Basarabia, apărută din start pe principiile pan-românismului, și formează un comitet executiv al partidului la Odesa, alcătuit din 18 persoane: Em. Cateli – președinte, Osoian și Grigoraș – vicepreședinți, S. Murafa – secretar.

Mișcarea politică națională printre soldații moldoveni din Odesa fiind cea mai extinsă și mai puternică, proiectează influență și asupra altor centre imperiale. La 17 iunie 1917 cei circa cinci mii de marinari și soldați moldoveni se constituie într-un comitet ostășesc sub conducerea lui Ch. Spinei, H. Carsan, I. Gnatiuc, D. Plătică etc. Urmează militarii moldoveni de pe frontul românesc, care se organizează curând într-un comitet sub conducerea lui S. Murafa, I. Buzdugan, A. Crihan etc. Declarații de aderență vor apărea din partea militarilor moldoveni de la Kiev, Ecaterinoslav, Herson și alte centre militare ale Imperiului Rus.

Toate aceste eforturi se vor concretiza în crearea Sfatului Central al deputaților soldați și ofițeri moldoveni de la Chișinău (iunie 1917), alcătuit din reprezentanții organizațiilor militare moldovenești de pe frontul românesc, frontul de apus, de la Odesa, Sevastopol, Nicolaev, Herson, Ecaterinslav, Bender și Chișinău.

Un rol aparte în prefigurarea și succesul Congresului l-a jucat adunarea delegaților de soldați și ofițeri moldoveni de pe Frontul Român, care s-a ținut la Iași în perioada 10-12 octombrie 1917, la care au sosit 75 de deputați de diferite formațiuni și organizații ale frontului (președinte – A. Scobioală, vicepreședinte – V. Țanțu, secretar – V. Buha). Adunarea stabilea pregătirea Congresului, care urma să se desfășoare pe 18 octombrie la Chișinău, decidea formarea Comitetului Central Executiv Moldovenesc al Frontului Român și aborda tot spectrul de probleme stringente pentru viitorul Basarabiei: chestiunea agrară (pământul urma să fie proprietatea poporului); chestiunile culturale (școli și cursuri în limba națională); lupta cu anarhia; naționalizarea formațiunilor militare; Autonomia Basarabiei și realizarea ei.

Convocarea Congresului și principalele decizii

În ajunul deschiderii Congresului Militarilor de la Chișinău, la Kiev a avut loc Congresul Popoarelor din Rusia (8-14 septembrie 1917), la care a participat și delegația moldovenească, alcătuită din șase persoane: Șt. Holban, Gr. Dascăl, T. Ioncu, V. Cazacliu, I. Codreanu și Vasile Cijevschi, care reprezenta comitetul central al soldaților și ofițerilor moldoveni. În luarea sa de cuvânt Cijevschi a oferit o adevărată lecție de istorie pentru posteritate declarând: „Mulți ați auzit de moldoveni, dar puțini cred că știți, că națiune moldovenească nu există. Numele Moldova și Moldoveni este numai teritorial, dar nu național, iar dacă noi numim moldovenești toate organizațiile și comitetele noastre este numai din punct de vedere tactic, fiindcă cuvântul Român sună prea aspru vrăjmașilor noștri și el le servește pentru a ne acuza pe noi de separatism”.

Congresul Militarilor Moldoveni s-a organizat într-o stare de degradare totală a Basarabiei, marcată de haosul imensității de dezertori, banditism, tulburări agrare, lipsa de organizare administrativă și comunală. Cu muzică, în rânduri militare, mase de soldați, țărani, ofițeri și intelectuali moldoveni, cu drapele naționale au pornit pe străzile unui Chișinău care timp de un secol nu mai văzuse o manifestare atât de amplă a românilor. Cum spunea P. Cazacu „Moldovenimea a devenit stăpâna țării”.

Președintele acestui congres a fost ales Vasile Cijevschi, însoțit în prezidium de Șt. Holban, D. Plătică, Gh. Năstase, V. Buha și alții. După ce au fost salutați de Ion Inculeț din partea guvernului central și de Pan Halippa din partea Partidului Național Moldovenesc, rând pe rând, au luat cuvânt împuterniciții tuturor unităților militare moldovenești de pe fronturile Primului Război Mondial. La Congres s-au expus de asemenea și reprezentanții țăranilor, intelectualilor și minorităților etnice, tribuna sa devenind o primă platformă de dezbateri publice și politice din Basarabia.

În urma discuțiilor, la 25 octombrie 1917, erau adoptate cele zece puncte ale declarației Congresului, care prevedea:
1. Unica formă de guvernare admisibilă și posibilă în Rusia este aceea de Republică Federativă Democratică;
2. Basarabia se va bucura de autonomie teritorială și politică;
3. Naționalizarea armatelor moldovenești. A constitui fără amânare unități moldovenești naționale de toate armele;
4. Se formează unitățile mobile moldovenești (cohortele), pentru a rezista regimului de teroare și anarhie (100 a câte 100 membri);
5. A constitui Sfatul Țării pentru a administra toate treburile Basarabiei autonome;
6. Chestiunea agrară și colonizările – tot pământul urmează a fi proprietatea poporului, iar colonizarea țării prin elemente străine este oprită;
7. Naționalizarea învățământului – învățământ gratuit și obligatoriu în limba națională;
8. Învățământ extrașcolar pe baze naționale;
9. Moldovenii de peste Nistru vor primi 10 locuri în Sfatul Țării, recunoașterea drepturilor moldovenilor în Imperiul Rus așa cum se recunosc drepturile minorităților în Basarabia.
10. Crearea Fondului Național.

Prin deciziile sale istorice, Congresul Militarilor Moldoveni a prefigurat destinul Basarabiei, pavând drumul către constituirea Sfatului Țării, care va proclama autonomia Republicii Democratice Moldovenești în cadrul Rusiei la 2 decembrie 1917, apoi proclamarea independenței statului moldovenesc la începutul anului 1918, iar ulterior realizarea Unirii Basarabiei cu România la 27 martie 1918. 

Un articol de: Octavian Țâcu
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 19:19

IURIE RENIȚĂ: Dodon, incurabil de sindromul Stockholm

IURIE RENIȚĂ: Dodon, incurabil de sindromul Stockholm

Cel mai antinațional, cel mai fariseic, cel mai corupt, cel mai demagogic, cel mai petrecăreț, dar și cel mai trădător președinte din istoria Republicii Moldova elogiază (pentru a câtă oară!) toate sărbătorile sovietice și rusești, dar mai ales pe cele militare. Acest individ,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 19:06

Horoscop DRAGOSTE săptămânal 24 februarie – 1 martie 2020. Un nou început!

Horoscop DRAGOSTE săptămânal 24 februarie – 1 martie 2020. Un nou început!

Horoscop dragoste. Iata horoscop saptamanal dragoste pentru 24 februarie – 1 martie 2020. Aceasta saptamana contine celebra zi de 29 februarie cu care ne intalnim doar o data la 4 ani si este sambata, fiind urmata si de martisor si de debutul calendaristic al primaverii, deci ne asteapta un...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 18:13

Peste 40% din respondenţii unui sondaj consideră că înfiinţarea Blocului electoral Unirea este o idee bună

Peste 40% din respondenţii unui sondaj consideră că înfiinţarea Blocului electoral Unirea este o idee bună

Peste 40% din cetăţeni consideră că ideea înfiinţării Blocului electoral Unirea ar fi o idee bună. De cealaltă parte, circa 33% consideră că ideea este una proastă. Este rezultatul unui sondaj realizat de Compania sociologică IMAS.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 18:07

Uniunea Europeană oferă un grant de 1.2 milioane de euro pentru ca Bălțiul lui Usatîii să poate cumpăra troleibuze noi / De ce nu-i dau bani „frații ruși”?

Uniunea Europeană oferă un grant de 1.2 milioane de euro pentru ca Bălțiul lui Usatîii să poate cumpăra troleibuze noi / De ce nu-i dau bani „frații ruși”? Foto: Usatîi și UE

Locuitorii municipiului Bălți vor beneficia de transport public mai bun și mai prietenos mediului grație achiziției planificate a aproximativ zece troleibuze noi, finanțate de BERD și Fondul „Parteneriatul pentru Eficiență Energetică și Mediu din Europa de Est” (E5P)....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 17:26

ZIPhouse și Artcor te invită la o nouă ediție de Trendsetting Event cu Polina Stepanova

ZIPhouse și Artcor te invită la o nouă ediție de Trendsetting Event cu Polina Stepanova

 Sâmbătă, 14 martie, ZIPhouse și Artcor te invită la o nouă ediție de Trendsetting Event cu Polina Stepanova, profesoară și expertă de la cel mai cotat institut de modă din Italia și parte din top 10 instituții de modă din lume - POLIMODA (Florența), președintele căruia...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 17:00

Pentru aderarea Moldovei în UE pledează 60% dintre cetățenii. Pentru Igor Dodon ar vota DOAR 35%

Pentru aderarea Moldovei în UE pledează 60% dintre cetățenii. Pentru Igor Dodon ar vota DOAR 35% Foto: foto simbol

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, actualul președinte Igor Dodon ar lua 35% din voturi, iar liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu ar acumula 25 la sută, arată datele unui sondaj realizat de IMAS la comanda companiei „Public Media”. Cei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 16:39

INVESTIGAȚIE / Mitul calității apei din Nistru. Beneficiarii poluării

INVESTIGAȚIE / Mitul calității apei din Nistru. Beneficiarii poluării

● Nistrul este foarte poluat și prezintă pericol pentru sănătatea oamenilor; conține droguri, pesticide, preparate farmaceutice și substanțe chimice.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 24 Februarie 2020, ora: 15:31

BREAKING NEWS /// CCR a decis: Desemnarea lui Ludovic Orban nu e constituţională

BREAKING NEWS /// CCR a decis: Desemnarea lui Ludovic Orban nu e constituţională

Curtea Constituțională a stabilit că există conflict juridic de natură constituțională între Președinție și Parlament din cauza desemnării lui Ludovic Orban în funcția de premier de către șeful statului Klaus Iohannis.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 14:27

FOTO // Un cerb nobil înscris în Cartea Roșie, vânat de braconieri la Strășeni. Potrivit unor informații, poliția locală ar încerca să mușamalizeze cazul

FOTO // Un cerb nobil înscris în Cartea Roșie, vânat de braconieri la Strășeni. Potrivit unor informații, poliția locală ar încerca să mușamalizeze cazul

Un cerb nobil inclus în Cartea Roșie a Republicii Moldova ar fi fost vânat aseară de braconieri în localitatea Lozova din raionul Strășeni. Potrivit unor informații, care urmează a fi verificate, responsabili din cadrul Inspectoratului de Poliție Strășeni ar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 14:24

Crimă la STRĂȘENI. Un bărbat și-ar fi înjunghiat soția, cu care se află în proces de divorț și a lăsat-o să zacă într-un șopron

Crimă la STRĂȘENI. Un bărbat și-ar fi înjunghiat soția, cu care se află în proces de divorț și a lăsat-o să zacă într-un șopron

 Ofițerul de presă de la IP Strășeni, Silvia Vetcu, a declarat că la 23.02.2020, ora 16:22 poliția din Strășeni a fost sesizată prin intermediul serviciului 112, de un locuitor al s. Dolna r. Strășeni în vârstă de 43 ani, care a comunicat că soția sa, s-a tăiat la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 13:23

ULTIMA ORĂ /// COD GALBEN la nivel național privind noul coronavirus

ULTIMA ORĂ /// COD GALBEN la nivel național privind noul coronavirus

„Se contată gradul de alertă Cod galben la nivel național referitor la situația epidemiologică prin infecția cu COVID -19 existând riscul posibil de declanșare a urgenței de sănătate”, se arată în proiectul de hotărâre al Comisiei pentru sănătate publică, întrunită astăzi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 13:13

opinie Este cazul unificării Irlandei relevant pentru o posibilă reunificare a României cu Republica Moldova?

Este cazul unificării Irlandei relevant pentru o posibilă reunificare a României cu Republica Moldova?

Fine Gael avea toate datele pentru a câştiga alegerile din Irlanda organizate pe data de 9 februarie. Liderul său, Leo Varadkar, a devenit cel mai tânăr prim - ministru al Irlandei, la 38 de ani, cu trei ani în urmă. Negocierile UE cu Marea Britanie legate de Brexit au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 12:48

Conducere de vârf a CHEFUIT la Ambasada Rusă alături de reprezentanții regimului marionetă de la Tiraspol

Conducere de vârf a CHEFUIT la Ambasada Rusă alături de reprezentanții regimului marionetă de la Tiraspol

Mai mulți oficiali moldoveni, inclusiv președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi și unii miniștri din Guvernul Chicu, au participat ieri, 23 februarie, la „primirea solemnă” organizată de Ambasada Federației Ruse la Chișinău cu ocazia zilei armatei sovietice de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 12:42

CORONAVIRUS /// Pieţele internaţionale sunt în CĂDERE LIBERĂ

CORONAVIRUS /// Pieţele internaţionale sunt în CĂDERE LIBERĂ

Bursa de la Bucureşti a deschis luni dimineaţă în scădere cu 3%, pe fondul informaţiilor legate de extinderea coronavirus, acţiunile Banca Transilvania marcând un minus de 3,12%, cele ale BRD cu -2,9%, Purcari Wineries -5,9% şi Romgaz -3,8%.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 12:36

SONDAJ /// 65% din cetățeni SUNT ÎMPOTRIVA unei „guvernări” pd-psrm

SONDAJ /// 65% din cetățeni SUNT ÎMPOTRIVA unei „guvernări” pd-psrm

Întrebați, care este cea mai bună soluție pentru Republica Moldova, doar 35% din respondenți ar fi spus că ar fi Colaborarea/coaliţia PSRM cu PDM. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 12:33

Andrian Candu îl acuză pe Nichiforciuc că ar avea afaceri NEDECLARATE în România și R. Moldova

Andrian Candu îl acuză pe Nichiforciuc că ar avea afaceri NEDECLARATE în România și R. Moldova

Liderul grupului „Pro Moldova” Andrian Candu spune că sunt foarte mulți democrați nemulțumiți de situația din partid și „sunt pe punctul de a se determina cu ieșirea lor din PDM” și sunt așteptați în echipa „Pro Moldova”, care se va transforma...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 12:01

Viktor Gușan, oligarhul de la Sheriff, deține imobile, o insulă, terenuri în Ucraina dar și pașaport

Viktor Gușan, oligarhul de la Sheriff, deține imobile, o insulă, terenuri în Ucraina dar și pașaport

Oligarhul din regiunea separatistă transnistreană, Viktor Gușan, unul dintre conducătorii holdingului Sheriff, are afaceri și un imperiu imobiliar în Ucraina, se arată într-o investigație a Europei Libere. Afaceristul separatist este considerat beneficiarul numărul unu urmare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 11:55

SIBIU: Spaţiu special amenajat pentru pacienţi suspecţi de CORONAVIRUS la Spitalul Judeţean

SIBIU: Spaţiu special amenajat pentru pacienţi suspecţi de CORONAVIRUS la Spitalul Judeţean

 Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu are pregătit un spaţiu special, amenajat în cadrul Secţiei Clinice Boli Infecţioase, pentru izolarea pacienţilor suspecţi de coronavirus, a declarat luni, purtătorul de cuvânt al unităţii medicale, Decebal Todăriţă....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 11:50

De teama coronavirusului, autoritățile chineze au amânat Congresul Partidului Comunist

De teama coronavirusului, autoritățile chineze au amânat Congresul Partidului Comunist

Autoritățile chineze au amânat Congresul Partidului Comunist, care trebuia să aibă loc în Beijing, de teama coronavirusului. Anunțul a fost făcut astăzi, în contextul în care numărul morților a se apropie de 2.600 doar în China.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)