Actualitate

Dosarul cetateniei duble din nou la CEDO

Astazi, Curtea Europeana pentru Drepturile Omului va examina in Marea Camera dosarul A. Tanase vs. Moldova prin care se contesta legea care interzice persoanelor cu dubla cetatenie sa ocupe functii publice si eligibile. Amintim ca, la 18 noiembrie 2008, CEDO i-a dat dreptate prim-vicepresedintelui PLDM si a cerut, in premiera, guvernului comunist sa abroge sau sa modifice norma legala pe care o considera „discriminatorie”.

La 17 februarie 2009, Guvernul RM a solicitat Marii Camere a Curtii de la Strasbourg sa reexamineze hotararea anterioara. Cel mai probabil pana la sfarsitul anului, Marea Camera va adopta o decizie definitiva pe acest caz.
Inca in faza de proiect in parlament, Legea 273-XVI-a care impunea restrictii detinatorilor dublei cetatenii a generat discutii contradictorii, iar mai multi deputati au spus ca este una discriminatorie si contravine Conventiei europene cu privire la cetatenie, pe care RM a ratificat-o in 2000. Potrivit lui Tanase, actiunea guvernului comunist urmareste scopul de a bloca accesul in parlament a politicienilor de opozitie incomozi. La aceste acuzatii, Nicolae Esanu, viceministrul Justitiei, a recunoscut ca initiativa guvernului are ca scop reducerea numarului de cetateni care vor sa obtina cetatenia romana, fapt care, in opinia sa, inseamna protejarea securitatii si statalitatii RM.

Legea 273 a fost adoptata de parlament la 7 decembrie 2007 si promulgata de presedintele Voronin la 29 aprilie 2008. La 27 decembrie 2007, Dorin Chirtoaca, primarul general al capitalei, tot el si vicepresedinte PL, si avocatul Alexandru Tanase, prim-vicepresedinte PLDM, care declarase anterior ca detin si cetatenie romana si ca intentioneaza sa candideze la functia de deputat, au depus o cerere la CEDO, contestand incalcarea dreptului de a alege si de a fi ales. De asemenea, ei s-au plans de faptul ca, fiind locuitori ai malului drept al Nistrului, sunt discriminati in raport cu locuitorii din Transnistria, pentru care legea in cauza nu este aplicabila. „Curtea a reactionat prompt, pe motiv ca aceasta lege ar fi un pericol iminent pentru fragila democratie din RM. La numai o luna de la intrarea in vigoare a legii,

CEDO a cerut explicatii guvernului”, a spus Janeta Hanganu, avocata reclamantilor. In final, CEDO le-a dat castig de cauza, iar la 18 noiembrie 2008 a facut publica hotararea in cauza Tanase si Chirtoaca versus RM.
Conform cercetarilor CEDO, R. Moldova este unica tara din cadrul Consiliului Europei care, desi permite multipla cetatenie, interzice persoanelor ce o detin sa fie eligibile pentru functii publice, inclusiv pentru functia de deputat in parlament. Guvernul a argumentat ca legea e necesara pentru a asigura securitatea statului si loialitatea deputatilor din parlament fata de statul RM. „CEDO a atentionat RM ca intr-o societate democratica loialitatea fata de stat nu inseamna neaparat loialitatea fata de o anumita guvernare”, a mai spus Hanganu.
Solicitat de TIMPUL sa spuna pe cine va reprezenta astazi la Strasbourg, de vreme ce guvernul vechi a plecat, iar cel nou nu s-a instaurat, Vladimir Grosu, agentul guvernamental la Strasbourg, a mentionat ca isi pune si el aceleasi intrebari si ca vom vedea astazi.

Ce cred partidele din cadrul AIE despre acest dosar?

Alexadru Tanase, prim-vicepresedinte PLDM
PLDM s-a opus constant promovarii acestei legi, deoarece prin ea se impun restrictii disproportionate pentru ocuparea functiilor publice. Noi am avut mai multe luari de atitudine publice critice fata de restrictiile impuse, iar presedintele partidului Vlad Filat a contestat aceasta lege la Curtea Constitutionala.

Corina Fusu, vicepresedinte PL
Marea Camera ar trebui sa mentina decizia CEDO. Va fi inca o nota proasta data partidului care a condus opt ani de zile si care a incalcat constant drepturile omului; n-a tinut cont de mai multe decizii CEDO, iar RM a devenit campioana in pierderea dosarelor. As vrea sa cred ca Inalta Curte se va pronunta pentru apararea drepturilor omului din RM.

Aurel Baiesu, vicepresedintele Comisiei juridice din parlament, PD
Marea Camera sau confirma sau abroga decizia instantei de fond. In acest caz cred ca o va lasa in vigoare. Sigur ca va fi inca o nota proasta data guvernarii comuniste care a plecat, dar mai ales Curtii Constitutionale care a examinat recent acest caz, si, nu in ultimul rand, intregului sistem juridic de la noi.

Veaceslav Untila, prim-vicepresedinte AMN, seful fractiunii parlamentare AMN
Cred ca Marea Camera va da dreptate lui Tanase si Chirtoaca fiindca in practica internationala nimeni nu incalca dreptul cetateanului cu dubla cetatenie de a accede intr-un anume post. Decizia de azi va fi inca o dovada ca tot ce a fost in cei opt ani de zile a fost indreptat impotriva cetateanului, mai ales impotriva celor care au si cetatenie romana. Au vrut sa stopeze sirul celor care doresc sa-si redobandeasca cetatenia romana dar uite ca cetatenii nostri gandesc altfel.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *