Actualitate

Doua cauze penale in cazul Fabricii de milioane a lui Igor Dodon

In cazul „Fabrica de milioane a lui Igor Dodon” sau a Institutului de Economie, Finante si Statistica de pe langa Academia de Stiinte au fost intentate doua cauze penale de catre Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice si a Coruptiei (CCCEC) si, respectiv, de catre Procuratura Generala. Dar cele doua procese sunt taraganate din cauza „volumului de lucru foarte mare”, au raspuns responsabilii CCCEC, solicitati de TIMPUL.

„In baza actului de revizie intocmit de revizorii Centrului (il are si TIMPUL in posesie – n.n.), de catre organul de urmarire penala a fost pornita o cauza penala pentru neglijenta in serviciu, iar de catre Procuratura Generala a mai fost pornita o cauza penala pentru abuz de serviciu. Pe aceste cauze, o persoana a fost pusa sub invinuire, iar una a fost recunoscuta si audiata in calitate de banuita”, se spune in raspunsul CCCEC. Institutia abilitata insa nu precizeaza cine sunt cele doua persoane. Potrivit surselor noastre, care au dorit sa-si pastreze anonimatul, a fost pusa sub invinuire fosta directoare a Institutului, Valentina Fetiniuc, si, in calitate de banuita, o simpla contabila-casierita. Deci, nicidecum cei care au creat si au dirijat spalarea a cel putin 3,5 mln. lei din bugetul statului, printre care ministrul Economiei in exercitiu Igor Dodon, consiliera prezidentiala Oxana Domenti si Viorica Carare, directoarea Agentiei Nationale pentru Protectia Concurentei. TIMPUL a publicat dovezi ale implicarii acestora si faptul ca ei si-au recunoscut partial vina de insusire ilegala a banilor publici, returnand salariul pentru trei ani.

CCCEC sustine ca examineaza minutios toate incalcarile comise in actul de control si ca procesul s-a stopat deocamdata, intrucat Centrul a trimis o solicitare de informatie autoritatilor romane, de la care nu a venit inca raspunsul. Amintim ca in cazul „Fabricii de milioane a lui Igor Dodon” figurau opt suflete-moarte, cetateni ai Romaniei, care ar fi lucrat si au primit bani pentru munca prestata, dar pe care nimeni din cei peste 200 de cercetatori stiintifici nu i-a vazut vreodata.

Printre cauzele cercetate nu figureaza dosarul PCRM, desi el a fost transmis in instantele de judecata. Este vorba de dosarul cu datorii pentru inchirierea de spatii de catre PCRM in cadrul institutiei de pe str. Ion Creanga, 45. Mai multi ani la rand, partidul de guvernamant n-a platit niciun leu pentru chirie. La indicatia prim-secretarului comunist, precum ca „nicaieri nu trebuie sa figureze PCRM”, acestui dosar i s-a pierdut urma. Amintim, de asemenea, ca Directia generala control si revizie a CCCEC a efectuat „revizia tematica” in perioada 17 martie – 8 aprilie, stabilind si o „retea stufoasa” de rude care au contribuit la delapidari prin intermediul achizitiilor publice fictive.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *