Actualitate

Două companii chineze vor să investească în Republica Moldova

Declaraţia în cauză au făcut-o reprezentanții lor în timpul unei întîlniri cu ministrul Economiei și Infrastructurii din Moldova, Chiril Gaburici, care a discutat despre atragerea investițiilor în principalele sectoare ale Moldovei și a invitat companiile să investească în țara noastră, transmite Noi.md.

Potrivit comunicatului ministerului de resort, pe parcursul dialogului, ministrul a comunicat despre a doua rundă de negocieri privind Acordul de liber schimb dintre Republica Moldova și China, care are loc zilele acestea la Beijing, confirmînd că semnarea acestui document va contribui la consolidarea relațiilor comerciale dintre cele două țări.

"China este un partener de încredere pentru țara noastră, iar semnarea Acordului de liber schimb între Republica Moldova și China va deschide noi oportunități de investiții pentru ambele țări și va facilita accesul bunurilor moldovenești pe piața chineză. Acest acord va servi drept bază pentru întărirea relațiilor economice și comerciale dintre Republica Moldova și China și pentru dezvoltarea de noi parteneriate în domenii de interes reciproc", a declarat ministrul Economiei și Infrastructurii.

În legătură cu aceasta Chiril Gaburici a prezentat prioritățile Ministerului Economiei și Infrastructurii, menționînd domeniile, care ar putea prezenta interes pentru partea chineză: infrastructura rutieră, sectorul energetic, tehnologiile informaționale etc. Ministrul a vorbit, de asemenea, despre oportunitățile de investiții și beneficiile oferite de Zonele Economice Libere, Parcurile Industriale și Parcul IT.

Reprezentanții companiilor chineze au apreciat dinamica pozitivă a relațiilor economice dintre China și Moldova. Ei au manifestat interes pentru investițiile în zonele-cheie ale țării noastre, cum ar fi infrastructura rutieră, căile ferate și aeroportul, construcția conductelor de apă și sectorul energetic.

Conform datelor oficiale, în Republica Moldova au fost înregistrate 85 de întreprinderi cu participarea capitalului chinez, investițiile în mijloace fixe s-au ridicat la circa 6,37 milioane lei. Volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu China în ianuarie-martie 2018 a constituit 151,3 milioane dolari, ceea ce este cu aproape 50% mai mult, decît în aceeași perioadă a anului 2017.

Sursa: noi.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *