Actualitate

Două companii străine vor investi 60 de milioane de euro în ZEL Bălţi

Marin Ciobanu a menţionat că investiţiile în Republica Moldova vor fi realizate de companiile germane „Draexlmaier” şi „Sumitomo”. În acest scop, Marin Ciobanu a avut întrevederi cu conducerea celor două companii, în urma cărora s-a convenit asupra investiţiilor. Compania „Draexlmaier” va construi o fabrică cu suprafaţa de 27 de mii de metri pătraţi cu spaţii de producţie şi administrative. Suma estimativă a investiţiei este de peste 30 de milioane de euro. „De pe urma investiţiei companiei „Draexlmaier” vor profita raioanele din imediata apropiere – Râşcani, Drochia, Glodeni, Făleşti, Sângerei şi Floreşti”, a menţionat Marin Ciobanu.

În cazul celei de-a doua investiţie, făcută de compania „Sumitomo”, este vorba despre un proiect ce va oferi peste 3 mii de locuri de muncă, dintre care mai bine de 180 de persoane vor fi ingineri. Suma investiţiei se ridică la 29 de milioane de euro, dintre care 17 milioane pentru construcţie şi 12 milioane pentru dotarea cu echipament şi utilaje. Beneficiari ai investiţiilor vor fi locuitorii din raioanele Teleneşti, Călăraşi, Străşeni, Rezina şi Criuleni.

Potrivit administratorului ZEL Bălţi, în ultimii ani se constată o descreştere a volumului de investiţii atrase în Republica Moldova. În anul 2013, per ansamblu, au fost atrase circa 144 de milioane de euro. „O investiţie ca cea pe care o vom primi anul curent, conform unor calcule, vine o dată la doi ani în Republica Moldova. Este un noroc pentru ţară şi o pornire nouă”, a afirmat Marin Ciobanu.

Marin Ciobanu a menţionat că este îmbucurător faptul că de când au fost create Zonele Economice Libere, în ţară au fost create circa 6 mii de locuri de muncă. Totodată, de pe urma celor două investiţii, care urmează să fie făcute anul curent, vor fi create altele 6 mii de locuri de muncă noi.

În anul 2011 compania „Draexlmaier” a mai investit 30 milioane de euro în ZEL Bălţi prin construcţia unei fabrici moderne. În cadrul acesteia, activează circa 3 mii de angajaţi, cu un salariu mediu de 6800 lei.

sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *