Actualitate

Doua decenii de la caderea Zidului Berlinului

Dupa douazeci de ani de la caderea Zidului Berlinului, nemtii, dar si intreaga Europa, inca mai discuta despre lectiile si impactul pe care l-a avut acel eveniment pentru batranul continent.

Vineri, Universitatea Libera Internationala din Moldova (ULIM) a gazduit conferinta internationala „20 de ani de la caderea Zidului din Berlin: Influente si consecinte asupra Europei de Est”, organizata cu suportul Fundatiei „Konrad Adenauer”. La conferinta au participat experti, academicieni, profesori din Germania, Romania, Ucraina, Bulgaria si R. Moldova. Caderea zidului este calificata de catre experti drept sfarsitul dictaturii comuniste in Europa.

In comunicarea sa – „Revolutia pasnica si deschiderea zidului de la Berlin. Impresii personale si perspective istorice” – Klaus Bochmann, presedintele Moldova-Institut din Leipzig (Germania), a remarcat ca „inundarea Berlinului occidental cu o masa de oameni veniti din est semana cu ruperea unui dig, care a limpezit mari cantitati de apa tulbure”. La randul sau, Ion Margineanu, directorul Institutului relatiilor moldo-germane, a relatat ca evenimentul din 1989 a influentat si tara noastra. „Moldova trebuie sa mentina relatii stranse cu Germania, pentru ca nemtii au avut o atitudine aparte fata de noi, Bundestagul adoptand chiar si motiuni referitoare la tara noastra”.

Participantii la conferinta au atras atentia si asupra rolului guvernelor din Europa de Est, in vederea consolidarii unor societati democratice. Potrivit profesorului Katja Michalak de la Universitatea Americana din Bulgaria, „calitatea guvernarii in Europa de Est depinde, intai de toate, de rolul si locul ce-i revine societatii civile, si abia dupa aceea – de capacitatea de a initia si a implementa reformele democratice”.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *