Actualitate

Doua decenii in vesmntul fiintei noastre

Ieri, in intreaga republica a fost sarbatorita Ziua Limbii Romane

Ieri s-au implinit douazeci de ani de la decretarea prin lege, la 31 august 1989, a Limbii Romane drept limba de stat in RM si la revenirea la alfabetul latin. Chiar daca a plouat, oamenii s-au bucurat de ploaie dupa atata seceta si au venit cu mic cu mare in centrul capitalei, cu sentimentul dreptatii si al dreptului la adevar.

Dis-de-dimineata, la monumentul domnitorului Stefan cel Mare si Sfant au depus flori liderii celor patru partide necomuniste care au constituit Alianta pentru Integrare Europeana – Vlad Filat (PLDM), Mihai Ghimpu (PL), Marian Lupu (PDM) si Serafim Urecheanu (AMN). Din partea administratiei publice locale, flori de recunostinta a depus primarul general al Chisinaului, Dorin Chirtoaca.
In declaratiile facute pentru presa, presedintele parlamentului, Mihai Ghimpu, a mentionat ca Ziua Limbii Romane simbolizeaza „sute de ani de lupta pentru a vorbi aceasta limba”. Vlad Filat a precizat ca 31 August este o zi importanta pentru toti cetatenii RM, deoarece „se implinesc 20 de ani de cand am revenit la adevar”. Marian Lupu a spus ca „aceasta sarbatoare reprezinta primul pas de redobandire a suveranitatii RM”, iar Serafim Urecheanu – ca Ziua Limbii Romane „este cea mai importanta sarbatoare a tarii noastre, iar fara limba nu exista popor si nici viitor”.

Au fost depuse flori si la busturile de pe Aleea Clasicilor Literaturii Romane din Gradina Publica „Stefan cel Mare si Sfant”, dupa care a avut loc un recital literar-muzical, moderat de presedintele Uniunii Scriitorilor, Mihai Cimpoi, si insotit de discursuri ale diferitelor personalitati din viata publica. Primarul Dorin Chirtoaca a spus ca azi ne aflam la o etapa mult mai demna, cand putem sarbatori aceasta zi liber si nestingherit. Mihai Godea, prim-vicepresedinte al PLDM, a mentionat ca, daca pana acum in astfel de zile ne sarbatoream durerile, azi sarbatorile se transforma in bucurie pe acest stravechi pamant dacic. Deputatul AMN Leonid Bujor a declarat ca dragostea fata de Limba Romana nu ne-o poate lua nici Voronin, nici altii ca el, iar scriitorul Arcadie Suceveanu a amintit ca, in cei 20 de ani, Limba Romana s-a aflat intotdeauna pe baricadele luptei pentru libertate.

Din partea conducerii Romaniei, la sarbatoare au participat senatorii Viorel Badea si Mihaela Popa, deputatul Petru Movila, directorul Departamentului Romanilor de Pretutindeni Eugen Tomac, Decebal Lohan, consilier al prim-ministrului Emil Boc.
Tot ieri, la Cimitirul Central din strada Armeneasca din Chisinau a fost oficiat un serviciu divin in memoria inaintasilor care au luptat pentru Limba Romana – Ion Vatamanu, Lida Istrati, Gheorghe Ghimpu, Ion si Doina Aldea-Teodorovici, Ion Dumeniuc, Grigore Vieru, Andrei Vartic, Gheorghe Voda si multi altii. Organizata de catre Fundatia „Vatra”, manifestarea a fost deschisa de Corala „Lacrimosa” (dirijor – Angela Prisacari) de la Liceul „M. Berezovschi” din capitala.

Sarbatoarea a culminat cu un frumos concert in Piata Marii Adunari Nationale. Printre vedetele serii s-au numarat Orchestra „Lautarii” dirijata de Nicolae Botgros, Orchestra municipala a fratilor Advahov, formatiile „Studio-One”, „Akcent”, interpretii Zinaida Julea, Valentina Cojocaru, Dan Balan, Anastasia Lazariuc.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *