Astăzi 25 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 21:21
Abonamente

Comentariu 24 Februarie 2016, ora 07:00    Din editia print

Marime Font

Două lecții uitate

Sunt multe învățături în Evanghelie pe care ne place să le trecem cu vederea. Nu ne convin.  

 
 

Ne încurcă propriile planuri. Și fiecare creștin din lumea asta își găsește o justificare sau alta pentru a evita anumite porunci.

Astăzi voi face referire la două lucruri spuse de Însuși Domnul nostru Iisus Hristos, pe care foarte des le lăsăm deoparte: „Daţi deci Cezarului cele ce sunt ale Cezarului şi lui Dumnezeu cele ce sunt ale lui Dumnezeu" (Matei 22; 21) și răspunsul dat de Iisus lui Pilat: „N-ai avea nici o putere asupra Mea, dacă nu ţi-ar fi fost dat ţie de sus." (Ioan 19; 11).Știu că nimănui nu-i plac aceste cuvinte, mai ales când trăiește într-o țară ca Moldova. Dar așa cum Iisus i-a spus lui Pilat, împărăția lui Dumnezeu nu e din lumea aceasta. Gândiți-vă că nici în timpul prigoanelor împotriva creștinilor din primele patru secole, când creștinii erau uciși cu miile, ei nu au încercat să facă revoluții sau să conteste puterile lumii. Singurele forme de protest ale creștinilor erau nerespectarea acelor porunci care le interziceau să existe.

Creștinii s-au implicat în problemele bisericii, așa cum au făcut locuitorii Constantinopolului în secolul V, când l-au contestat pe patriarhul Nectarie, sau Sfântul Maxim Mărturisitorul care a luptat împotriva ereziei moniteliste. Dar ordinea politică, chiar și atunci când era greșită, a fost privită ca un sistem îngăduit de Dumnezeu. Iisus nu s-a ridicat împotriva romanilor, deși era un dușman incontestabil pentru Ierusalim.

Iisus a lăsat Cezarului ce era al lui și i-a permis lui Pilat puterea ce i-a fost dată. Ca Fiu al lui Dumnezeu putea cu un singur cuvânt să schimbe totul și să anuleze puterea oamenilor asupra Lui. Să nu uităm că în noaptea în care a fost arestat, Iisus i-a spus lui Petru, care a scos sabia să Îl apere, următoarele cuvinte: „Întoarce sabia ta la locul ei, că toţi cei ce scot sabia, de sabie vor pieri. Sau ţi se pare că nu pot să rog pe Tatăl Meu şi să-Mi trimită acum mai mult de douăsprezece legiuni de îngeri?" (Matei 26; 52-53)

Nu spun nimănui să refuze revoltele, dar să și le asume. Atunci când facem un lucru care contravine credinței noastre, să nu căutăm justificări încercând să ne convingem că facem binele, ci să acceptăm că nesocotim poruncile ce ne-au fost date pentru motive care nouă ni se par întemeiate. Dar să nu încercăm să credem că Dumnezeu ne dă dreptate, fiindcă dreptatea Lui nu e ca dreptatea omului.

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md