Astăzi 24 Mai 2019, Vineri - Ultima actualizare la ora 17:05
Abonamente

Actualitate 25 Iunie 2010, ora 10:02    Din editia print

Dosarele TripăduşDouă milioane dintr-o încheiere a instanţei falsificată

Marime Font

Foto: Foto 1

Chiar şi după intervenţia premierului, dosarele Tripăduş rămân pe linie moartă

Există oameni în RM pentru care deciziile judecăţii nu au nicio însemnătate. Dacă judecătorii îndrăznesc să se pronunţe contra acestora, ei anulează fără nicio grijă hotărârea instanţei. Ba mai mult, pot obţine şi credite de milioane, în baza propriilor nelegiuiri. TIMPUL a mai relatat despre susţinerea nemijlocită din partea magistraţilor, de care s-a bucurat Tripăduş & Ko în tentativa de a sustrage prin fraudă 1 mln. USD de la decedatul Mihail Lesnic şi 23 de mln. de lei de la „Moldova-Gaz”. Mai jos, însă, vă propunem o istorie incredibilă, care arată cum acţionează gruparea Tripăduş atunci când justiţia nu-i acceptă falsurile şi încearcă să o pună la respect.

„Va fi greu de găsit vinovatul”

Preşedintele Curţii de Apel Economice, Aureliu Colenco, este pur şi simplu uluit de această întâmplare, pentru că anume „încheierea” sa a fost falsificată (foto 1): „Pentru prima dată văd o încheiere a instanţei falsificată. Autorul acesteia urmează neapărat să fie tras la răspundere. Asta nu e semnătura mea, iar ştampila instanţei este mai mare decât cea aplicată aici. Ştiu că procuratura a deschis o urmărire penală pe acest caz, dar va fi foarte greu de dovedit cine e vinovatul. Din câte cunosc, falsificatorii sunt aceiaşi oameni care au falsificat întreg dosarul prin care s-a încercat acapararea a 23 mln. de lei de la „Moldova-Gaz”, a adăugat magistratul.


Şi, dacă e aşa, toate drumurile duc iarăşi în direcţia lui Anatolie Tripăduş de la Bălţi. Ca şi în cazul Lesnic, un demnitar comunist i-a făcut cunoştinţă bălţeanului cu un businessman şi cei doi s-au înţeles să pornească o afacere. Ca şi atunci, Tripăduş s-a lansat în afacere cu o firmă a sa („Tenadria”, de data aceasta), pentru ca apoi, prin înşelăciune, să ia totul în mâinile sale. Conflictele şi fărădelegile generate în urma respectivei afaceri sunt multe şi pot încăpea într-o carte, dar acum ne vom opri doar la falsificarea încheierii lui Colenco.

Aceiaşi morţi în alte copii...

În 2005, „Tenadria” avea nevoie să conecteze un cartier de construcţii la un gazoduct. Potrivit directorului firmei, Sergiu Timuş, Tripăduş şi-a propus atunci sprijinul, obligându-se să efectueze aceste servicii prin firma sa „Gaz-Taf-Grup”. Acest SRL a fost fondat de Tripăduş, a avut şi are ca fondatori şi directori exclusivi persoane din anturajul său. Astfel, în baza unui contract, „Tenadria” a plătit pentru aceste lucrări 975 de mii de lei. „Au trecut ani, dar nici gaz n-am mai văzut, nici banii nu ne-au fost întorşi înapoi. Şi atunci am apelat la instanţă”, precizează Timuş. Mai departe lucrurile au decurs exact după schemele Tripăduş. „Gaz-Taf-Grup” a declarat instanţei că nu a executat lucrările, dar că şi-a restituit datoria. Drept confirmare, ca de obicei, au fost prezentate nişte copii: a unui act de întoarcere a banilor şi a unei dispoziţii de încasare. Ca întotdeauna, originalele lipseau...


Foto 2

Şi de data aceasta, probele despre falsificarea copiilor propuse judecăţii sunt evidente. Actul de restituire a celor 975 de mii de lei (foto 2) este semnat, chipurile, de către Timuş şi, respectiv, Friedrich Mayer din partea „Gaz-Taf-Grup”. „Nu l-am văzut niciodată pe Mayer, nu am semnat niciun document împreună cu el şi semnătura nu e a mea”, susţine Timuş. Mai mult, actul ar fi fost semnat la 28 decembrie 2005, când Mayer - un neamţ implicat în multe dintre dosarele Tripăduş - nici nu se afla în RM, potrivit Serviciului de grăniceri. Însă chiar să fi fost aici, el nu avea dreptul să semneze documentul, deoarece era fondator al firmei „Gaz-Taf-Grup”, dar nu director. Solicitat de noi, Mayer s-a arătat deranjat: „Scuzaţi, nu vreau să vorbesc cu dvs.”. Pe Rodica Gârbu, directoarea de atunci a firmei, nu am putut să o găsim, fiind plecată din ţară. În acelaşi act figurează şi semnăturile a doi martori: Boris Goraş şi Liuba Moroşan. Ambii figurează şi în alte copii prezentate instanţelor de Tripăduş. Să ne amintim de cazul Lesnic, când Goraş era prezentat ca un prieten al acestuia. Dacă e aşa, atunci apariţia lui în alt „act” trezeşte dubii. La mijloc, însă, se pare că se ascunde altceva - anume faptul că martorii din copiile lui Tripăduş sunt morţi şi nu se mai pot apăra. Boris Goraş a decedat în 2007, iar soţia sa, Elena, ne asigură că el nu l-a cunoscut pe Tripăduş. „Vă daţi seama cât a căutat Tripăduş un mort pentru prostiile sale?”, se întreabă femeia.

Răzbunarea contra lui Colenco

Şi copia dispoziţiei de încasare (foto 3) este vădit falsificată. Autentificată la notar, dispoziţia poartă nr. 38, deşi, conform unei opinii de audit, ultima încasare în casieria „Tenadria” a avut numărul de înregistrare 33. Întrebat de noi cine a solicitat autentificarea copiei, notarul Sergiu Plăcintă din Bălţi ne-a spus că e vorba despre o ucraineancă, Lidia Cuşnir. Este, la fel, un nume bine cunoscut în schemele Tripăduş.


Foto 3

La 28 noiembrie 2007, după ce solicitase, dar fără rezultat, originalele celor două acte, judecătorul Colenco a aplicat sechestru, printr-o încheiere, pe conturile bancare şi pe trei imobile ale „Gaz-Taf-Grup”, inclusiv unul din Edineţ. Iar în februarie 2008, MAI a deschis un dosar penal pe faptul însuşirii ilegale a 975 mii lei de către Tripăduş şi Mayer. Dar au urmat lucruri imprevizibile, care au decurs extrem de repede, ca într-o întrecere dintre organele de drept şi infractori. În august 2008, cineva de la „Gaz-Taf-Grup” s-a prezentat în faţa executorilor din Edineţ cu o încheiere, prin care Colenco şi-ar fi anulat toate interdicţiile aplicate anterior... La 22 august, descoperind că încheierea e falsificată, Procuratura Edineţ a pornit o urmărire penală pe faptul confecţionării şi folosirii documentelor oficiale false. Cu toate acestea, la 28 august, „Gaz-Taf-Grup” îi donează imobilul din Edineţ Tatianei Chiaşco - tânăra folosită şi în schema „Moldova-Gaz”. Amintim că, atunci, pe numele ei a fost înscrisă firma „Blancpel-Stil”, care, susţinută de judecătoarea Aurica Us, a fost pe punctul de a prejudicia compania moldo-rusă de 23 mln. lei.

Încheierea falsificată, fiind datată cu 3 iunie 2008, ca să nu trezească suspiciuni, probabil, i-a făcut să închidă ochii până şi pe reprezentanţii ÎS „Cadastru”, care au radiat interdicţiile din registrul întreprinderii. Şi chiar dacă, ulterior, CCCEC i-a atenţionat că sechestrul rămâne în vigoare, „Cadastru” nu a reacţionat. Nu se exclude nici faptul că ÎS „Cadastru” a făcut pur şi simplu abstracţie de adresarea CCCEC, permiţându-i astfel Tatianei Chiaşco să gajeze imobilul, în ianuarie 2009, pentru un credit de cca 2 mln. lei de la „Banca de Economii”. Acum o lună, creditul încă nu fusese rambursat...

„E clar cine e vinovatul”

Din păcate, nicio persoană din această schemă nu a dorit să ne dea unele explicaţii. „Nu vreau să vă răspund la nicio întrebare!”, a fost replica Tatianei Chiaşco, solicitată de noi. Un alt fondator al „Gaz-Taf-Grup”, Vladimir Cambur, precum şi directorul actual al firmei, Igor Botnariuc, care e ginerele lui Tripăduş, n-au răspuns la apelurile noastre. Anterior, însă, Cambur ne-a spus: „Eu sunt mic şi nu ştiu nimic...”. Nici Tripăduş nu este de găsit la niciun număr de telefon. Totuşi, chiar dacă Aureliu Colenco spunea la început că va fi foarte greu de găsit falsificatorul, tot el a recunoscut apoi că, de fapt, e destul de uşor: „Imobilele sechestrate aparţineau firmei lui, oamenii implicaţi sunt de-ai lui - înseamnă că numai lui i-a trebuit aşa ceva. Că doar n-a venit cineva din stradă să falsifice o încheiere a instanţei”.

Anunţam acum o lună că şi premierul Filat s-a autosesizat la cazurile Tripăduş. Oricum, lucrurile stau pe loc. Deja s-au scurs doi ani de când procurorii din Edineţ tot cercetează cazul descris mai sus. Şi celelalte dosare descrise în TIMPUL rămân pe linie moartă. Ba chiar, dimpotrivă, dosarul Lesnic a fost strămutat de către judecătoarea Galina Moscalciuc de la Chişinău la Bălţi, acolo unde se spune că Tripăduş triumfă. „Mă scuzaţi, nu vă supăraţi, la întrebări nu răspund”, ne-a spus judecătoarea, fiind întrebată cum se explică decizia sa. De data aceasta, însă, şi magistraţii bălţeni au refuzat să lucreze la acest caz. Judecătorul Ion Talpă s-a autorecuzat, motivând că are şi alte dosare cu implicarea lui Tripăduş. La rândul său, judecătoarea Svetlana Melnic nu este de acord cu strămutarea dosarului la Bălţi. „Fiindcă dl Tripăduş zice că are influenţă asupra judecătorilor de aici, am refuzat să lucrez la acest dosar. Consider că el trebuie examinat la Chişinău”. Din cauza conflictului de competenţă, cauza a fost trimisă la Curtea Supremă de Justiţie, care (culmea!) a reîntors-o la Bălţi. Aflând despre aceasta, surprinsă, magistrata Melnic a rămas fără cuvinte: „Of, Doamne... Dacă dl Tripăduş spune că are influenţă asupra noastră, Curtea trebuia să ne îngrădească de acest pericol. Noi, judecătorii, trebuie să luăm toate măsurile ca să evităm astfel de situaţii, dar iese cu totul invers... E ceva foarte interesant...”, a adăugat magistrata.

Celălalt dosar, despre încercarea de însuşire ilegală a 23 mln. de lei de la „Moldova-Gaz”, a fost trimis spre examinare în prima instanţă, dar încă nu a ajuns. Când va ajunge, vă vom anunţa. În total, numai la Judecătoria Buiucani astăzi se află 15 dosare penale contra lui Tripăduş, care cuprind 40 de volume, pe 12 mii de pagini. Acestea toate se tergiversează an de an...

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 16:30 de Mihaela Culcinschi

Vicepremierul pentru Integrarea Europeană Iurie Leancă, a acordat un interviu pentru TIMPUL în calitate de candidat la funcția de europarlamentar din partea României. Acesta figurează în lista Partidului Pro România, condus de ex-premierul de peste Prut, Victor Ponta....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 15:01

Nave militare ruse au efectuat exerciții în Marea Neagră, utilizând rachete de croazieră Kalibr şi sisteme de artilerie, a anunțat joi marina rusă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:58

La OrheiLand a început montarea roller-coasterului care va fi inaugurat la 1 iunie

La OrheiLand a început montarea roller-coasterului care va fi inaugurat la 1 iunie

La OrheiLand a început montarea celui mai modern roller coaster din întreaga regiune, care va funcționa în acest sezon estival și care se anunță a fi principala atracție a parcului de distracții în acest an.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:49

Moldovenii, indignați de comportamentul lui Andrei Năstase. Oamenii consideră că liderul PPDA trebuie să ceară scuze jurnaliștilor

Atacurile fostului procuror din perioada regimului comunist, Andrei Năstase, asupra jurnaliștilor provoacă antipatie față de acest politician. De această părere sunt oamenii care, au comentat agresivitatea actualului deputat faţă de reprezentanţii instituțiilor media pe care acesta nu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:49

Negru: Spre deosebire de liderii PAS și PPDA, americanii nu consideră că PD este întruchiparea tuturor relelor pe pământ

Strategia post-electorală a PAS şi PPDA s-a dovedit a fi un joc steril, care durează prea mult şi poate avea consecinţe grave pentru Republica Moldova. De această părere este jurnalistul Nicolae Negru, într-un editorial publicat de Ziarul Naţional. În opinia sa, politicienii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:45

STOP FALS! Trustul Jurnal promovează un fake news despre starea sănătății a liderului PDM. Domnul Plahotniuc se află în formă maximă

Ştirea despre pretinsele probleme de sănătate ale liderului PDM, Vlad Plahotniuc, tirajată de trustful Jurnal, este o minciună impardonabilă. Declaraţia aparţine purtătorului de cuvânt al Partidului Democrat, Vitalie Gămurari.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:44

„Dezastru democratic” // Sute de cetățeni ai UE au fost ÎMPIEDICAȚI să voteze pentru Parlamentul European în Marea Britanie: „Votați în țările voastre”

Sute de cetățeni europeni au fost împiedicați să voteze pentru Parlamentul European, în Marea Britanie. Principalul mesaj pe care l-au auzit aceștia la secțiile de votare a fost – mergeți să votați în țările voastre, scrie publicația britanică The Independent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 21:00 de George Mârzencu

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși Din editia print

„Grupul atacă și jefuiește populația fără milă. Din această cauză, oamenii din partea locului îi detestă ca pe niște tâlhari bețivani”, raportau sovieticii despre activitatea partizanilor 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:36

(video) Andrei Năstase atacă ONG-urile de media: „Este unul la noi care se dă mare guru în societate...”

Șeful Platformei DA, Andrei Năstase, a atacat ONG-urile de media în cadrul unei emisiuni online, pentru faptul că a fost inclus în panoul „Inamicii Presei” ce a fost instalat în fața Parlamentului Republicii Moldova pe data de 3 mai 2019. Năstase a ajuns să fie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:35

Politolog, despre eventuale proteste organizate de Blocul ACUM: Sunt greu realizabile

Politologul Dionis Cenușă susține că, liderii Blocului ACUM au sugerat recent că vor să organizeze proteste în masă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:06

Partidul ȘOR a început lucrările pentru iluminarea stradală în al șaptelea sat din circumscripțiile sale

Partidul ȘOR a început lucrările pentru iluminarea stradală în al șaptelea sat din circumscripțiile sale

Partidul Politic „ȘOR” este singura formațiune politică parlamentară care a început realizarea programului său electoral chiar în condițiile în care Parlamentul nu și-a început activitatea din cauza unor interese politice înguste ale altor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:05

Dodon, despre ACUM: eu vreau să condamn egoismul politic și ambițiile exagerate ale unor deputați, apucați-vă de lucru sau mergeți la anticipate

Președintele Igor Dodon a dat un ultimatum deputaților. Șeful statului a oferit două săptămâni pentru depășirea actualei crize politice. În caz contrar, va dizolva Parlamentul ales pe 24 februarie. Declarațiile au fost făcute la un briefing de presă. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:04

VIDEO | Deputaţii PAS-DA au fost ieri în sala de şedințe a Parlamentului pentru a-şi face SELFIE

Aşa-zisa şedinţă specială a Parlamentului, convocată ieri de deputaţii blocului ACUM, a fost doar un bun prilej pentru ca unii dintre aceştia să-şi facă selfie în Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:03

Zelenskii l-a numit pe avocatul personal al oligarhului Kolomoiskii în calitate de șef al administrației prezidențiale

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskii l-a numit în calitate de șef al administrației aparatului prezidențial pe consilierul său în problemele juridice, care este și avocatul personal al oligarhului Igor Kolomoiskii, Andrei Bogdan. Ordinul a fost publicat pe site-ul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 14:34

OPINIA EXPERTULUI // Rusia PIERDE timpul și Transnistria

Rusia pierde timpul în situaţia cu Transnistria şi toate acestea se pot sfârşi foarte trist, consideră analistul politic Alexandr Angheli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 10:05

Jurnalist: Faptul că blocul ACUM încă până la alegeri a semnat că nu va negocia cu nimeni, iar negocierea este principalul instrument al activității politice, înseamnă că este vorba de lipsă de rațiune

Atunci când o formațiune politică face greșeli și insistă pe acestea până în pânzele albe, acestea sunt simptome îngrijorătoare și înseamnă o boală politică incurabilă care duce, inevitabil, la o moarte politică. Despre aceasta spune jurnalistul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 09:55

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 22 MAI 2019. SOARELE A INTRAT ÎN ZODIA GEMENI

Horoscopul zilei de 22 mai 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 spune...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 21:59

Ironic: după demiterea de către oligarhul Usmanov a redacției politice de la Kommersant, articolele politice sunt scrise de ”luptătorul cu oligarhii” din Moldova, Soloviov

După concedierea redacției politice a ziarului Kommersant, deținute de oligarhul rus Alișer Usmanov, articolele politice sunt scrise de Vladimir Soloviov. Ultimul dintre acestea vizează învestirea oficială a noului președinte al Ucrainei Vladimir Zelenski și a provocat reacții...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:13

Un deputat socialist prezintă câteva argumente, care arată că Maia Sandu și Andrei Năstase nu au habar de legislația Republicii Moldova

Așa-zisa ședință specială a Parlamentului, convocată astăzi de deputații blocului politic ACUM este un spectacol de prost gust, montat de Andrei Năstase și Maia Sandu. Este reacția deputatului PSRM Grigore Novac, publicată pe Facebook.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:12

Sandu, răspuns la solicitarea de verificare a veniturilor lui Năstase: dacă nu poate justifica legalitatea lor, să răspundă conform legii

Orice funcționar trebuie să fie verificat pentru confirmarea legalității veniturilor și provenienței proprietăților. Iar dacă nu va putea să justifice legalitatea lor – să dea socoteală în fața legii. Astfel a comentat liderul PAS, Maia Sandu, demersul democratului Sergiu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:08

FAGURA - prima platformă inovatoare de investiții a fost lansată în cadrul primei conferințe FinTech din Moldova

FAGURA - prima platformă inovatoare de investiții a fost lansată în cadrul primei conferințe FinTech din Moldova

 În cadrul primei conferințe de FinTech din Moldova, care a avut loc pe 17 mai 2019 la Chișinău, a fost lansată oficial opțiunea de investiții pe Fagura.com, o platformă inovatoare care permite oamenilor să se împrumute sau să investească bani fără ajutorul băncilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 16:10

Blogger: Avem dreptul să cunoaștem de unde Năstase este milionar, are case în Moldova și Germania, mașini scumpe și bani pentru călătoriile la Frankfurt

Bloggerul Corneliu Gandrabur speră că autoritățile germane, dar și Fiscul din Moldova vor furniza informații privind veniturile reale ale liderului PPDA Andrei Năstase, dar și impozitele plătite de acesta și colegii săi din blocul politic ACUM. O interpelare în acest sens a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 15:20

Cum arată Arena Chișinău și la ce etapă sunt lucrările de construcție (VIDEO)

Lucrările de renovare a Arenei Chișinău sunt în toi. Astăzi, fostul președinte al Parlamentului și vicepreședintele PDM, Andrian Candu a mers la fața locului pentru a vedea la ce stare sunt lucrările.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 14:25

MILIARDE DE RUBLE, depistate în casa unui colonel FSB din Rusia. Banii erau ţinuţi în genţi şi cutii (VIDEO)

MILIARDE DE RUBLE, depistate în casa unui colonel FSB din Rusia. Banii erau ţinuţi în genţi şi cutii (VIDEO)

Aproape 12 miliarde de ruble, echivalentul a 186 milioane de dolari SUA, au fost găsite în casele angajaţilor Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Rusia, care au fost reţinuţi pentru corupţie. Este vorba despre Kiril Cerkalin, care activa în cadrul departamentului pentru...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)